Az önsorsrontás vége?

2012.01.16. 22:46

Senki ne igyon még a medve bőrére: egyelőre kérdésként kell kezelni, hogy Schiffer András hét végi hajótörése érdemi és tartós irányváltást jelent-e az LMP életében. Sokan remélik, hogy ez nem így lesz. Mindenek előtt Orbán Viktor  – de nem csak ő.

Január 11-i bejegyzésemben elemezni próbáltam, hogy az LMP frakcióvezetője miért utasította el olyan kevélyen az LMP és az MSzP (és a DK) közötti tartós és szervezett együttműködést. Azért, mert azt gondolta: az LMP-nek valóban volna esélye maga alá gyűrni a baloldal pártjait, és a következő választásokig a FIDESz fő kihívójává válni. Ezért profilírozta a saját pártját, méghozzá mindenkivel szemben. Ami – más feltételek között – legitim politikai stratégia is lehetne, itt és most azonban két okból súlyosan hibás volt:

  1. Tény, hogy az új választójogi törvény miatt a narancsokat 2014-ben csak egy széles koalíció verheti meg. Így a demokratikus ellenzéki együttműködés makacs visszautasítása végül csak arra lenne jó, hogy a FIDESz hatalomban maradjon.
  2. Schiffer stratégiája – már ha tényleg végig kitart mellette, ami korántsem biztos – az LMP rövid távú hatalmi érdekeit végső soron a Köztársaság visszaállítása elébe helyezte volna.

Nekem úgy tűnt: Schiffer András inkább örült volna annak, hogy ha az LMP 2014 után a vesztes ellenzék vezető erejeként fut be, mint ha egy győztes „olajfa” koalíció második, vagy harmadik pártja lesz. Tekintettel pedig arra, ahogyan a FIDESz kormányoz, egy demokratától ez – szerintem – egyszerűen elfogadhatatlan. Magyarországnak nincs még hat éve, hogy kivárjon egy irányváltást.

Követelheti-e bárki az LMP-től azt, hogy "szeresse" a szocialistákat, vagy a Demokratikus Koalíciót? Frászkarikát. Azt azonban igen, hogy a demokrácia megőrzéséért, illetve, adott esetben, annak helyreállításáért minden tőle telhetőt tegyen meg. Ebbe pedig kötelezően beletartozik, hogy a demokratikus pártokkal együttműködünk, az összes többit pedig ellenfélnek tekintjük.

Olvasom az elemzéseket, és látom: többen attól tartanak, hogy a váltással az LMP az önfeladást kockáztatja. Márpedig: senki vitathatja el az LMP-től azt a jogot, hogy a FIDESz jobboldali populizmusa és a baloldali pártok között egy harmadik alternatívát próbáljon felmutatni. Egy stabil, működő demokráciának alapfeltétele, hogy - a mindenkori szélsőségektől eltekintve - a politikai spektrum minden árnyalatát demokratikus meggyőződésű pártok fedjék le. A mai Magyarországon ehhez az is kell, hogy az LMP-nek saját, karakteres arca legyen, és az az arc különbözzék a szocialistákétól, meg a DK-étól. Nagy hiba lenne, ha az orbáni „egy a tábor, egy a zászló” elvet bárki egy baloldali blokkal próbálná meg ellensúlyozni. Annak pont az a nihil lenne a vége, mint a jobboldalon, ahol a kíméletlen hatalmi politika, az igazodási kényszer gátlástalan populizmussal váltotta le a konzervativizmust, és paródiává silányította a kereszténydemokráciát.

Az LMP-nek tehát nem az a dolga, hogy álljon félre, és nyisson utat egy „szocialista restauráció” előtt. „Csak” annyi, hogy üljön le az asztalhoz, és tegye hozzá a magáét egy új, választható alternatíva kialakításához. Ennyi  azonban igenis elvárható.

Azt, hogy új korszakába lép-e az ellenzéki együttműködés, még nem tudhatjuk. Sokan vannak olyanok, akik másfél év után sem értik, hogy egy demokratának miért kell éles különgséget tenni az „elmúltnyolcév”, és a narancsuralom között. Mindhárom ellenzéki párt felelőssége, hogy 2014-re minél kevesebben legyenek így. Igen, az LMP-é is.

Schiffer András pont az ellenkező irányba hajózott. És ezért jó, hogy már nem ő vezeti az LMP-t. Én mindenesetre abban bízom, hogy az ökopárt ebből a belső válságból megerősödve jön ki.

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr113556859

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Isten nyugosztaljon, LMP! 2012.01.19. 18:38:54

A lehet más a politika-nevű zagyvaságnak egyszer és mindenkorra vége. Számomra, legalábbis. Sajnálom....

Trackback: 2014 – II. rész 2012.01.17. 08:53:03

2014. januárjában már minden az áprilisi parlamenti választásról szólt....

Trackback: 2014 – II. rész 2012.01.17. 08:53:03

2014. januárjában már minden az áprilisi parlamenti választásról szólt....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.17. 00:16:46

"FIDESz jobboldali populizmusa"
Bruhaha! Helyesen "FIDESZ nemzeti-kommunista populizmusa".

is 2012.01.17. 00:36:54

Milliméterre az a véleményem, ami a poszté. Az LMP-nek semmilyen identitást nem kell feladnia ahhoz, hogy Orbán elküldésében részt vegyen. Állítólag az LMP-nek értelmiségi támogatói vannak. Ha valakiknek, nekik el lehet magyarázni a prioritásokat. Nem?

Dagiiron 2012.01.17. 00:53:09

Egy demokrata számára az 'elmúltnyolcév' vállalhatatlan, s azok akik részt vettek benne, szintén. Ebből kifolyólag azok, akik azt várják el az LMP-től, hogy a magukat demokratáknak nevezőkkel (pl. a PSZÁF nekik nem tetsző elnökét, úgynevezett összevonással jogtalanul felállítók, vagy pl. az EU-t hamis kimutatásokkal megtévesztők, azaz Fletó(DK) és az Mszp)működjön együtt, na azok pont azt várják el egy demokratától, hogy köpje szembe magát, egy a magukat demokratáknak nevezők szerint fennkölt cél érdekében.

arany_ember 2012.01.17. 00:56:09

Szerinem nem.

A mai politikai palettán, az LMP a leghitelesebb alakulat. Ha jól defniálja magát, csak azzal, hogy ő az egyetlen csapat, amelyik még nem sározódott be, páratlan helyzet.

Ha bármilyen módon együttműködik a szocik széteső csapataival, elveszíti ezt az értéket. Mintha ilyet már láttunk volna.

A posztírót elkapta a hév, hogy a Fidesz-t most aztán el kell zavarni, mert az meg az lesz. Szerintem még az is jobb, ha hat évet kell várni arra, hogy kiebrudalják őket, de belemenni abba, hogy elveszítse az LMP a szűzies báját, tök felesleges.

A demokrácia tanulása lassú folyamat, ez a nép ilyen. Hadd szívjon, ha ezt választotta. Úgyis vágják maguk alatt az ágat, majd leesnek. Utána csak hátra kell dőlni és várni kell a végeredményt, mint tette HOrn Gyula annakidején! :)

Schiffer úr, ha hosszú távon és komolyan gondolkodik a politikai pályában, nem csodálom, hogy ebben nem akar résztvenni.

B3NZiN 2012.01.17. 01:04:10

Teljesen egyetértek Dagiiron-nal, egy igazi demokratának az elmúlt nyolc év vállalhatatlan, minden szempontból.
Sose fogok az LMP-re szavazni amíg a Gyurcsány féle bagázst bármiben partnernek tekinti.

is 2012.01.17. 01:19:37

@Dagiiron: két cél van, és neked prioritást kell tenned:
- Orbán elküldése
- Gyurcsánnyal együttműködni

Egyszerre kell mondanod valamit, és nem kenheted a nyuszira. Most konkrétan azt mondatd, hogy Orbánt nem kívánod elküldeni.

@svábhegy: Detto.

Kozervnyi-tó 2012.01.17. 01:33:45

@is: őőő... nálad cél gyurcsánnyal együttműködni? sok sikert.

arany_ember 2012.01.17. 01:33:58

@is: ez nem igaz.
– Orbán végez magával
– GYF-fel nem együttműködni

Ezt kivárni, következetesen képviselni dolgokat. Tuti nyerő taktika. Legfeljebb nem 2, hanem 4 v 6 év múlva.

Mai baloldallal együttműködve nyerni: cseberből vederbe.

Dagiiron 2012.01.17. 01:37:10

@is:
Látod, ez egy tipikus balos duma, hogy a szent cél érdekében mindenkinek együtt kell működnie. Lópikulát. Ez azok szövege, akik Fletót, vagy az mszp-t újra a hatalomban akarják látni.. ugyanis szükségük van arra, hogy ne legyen olyan baloldali erő, amelyik nyíltan felvállalja, hogy egy demokrata baloldalinak ők ugyanolyan vállalhatatlanok, mint Orbán. Ettől függ Fletó, s az mszp politikai rehabilitációja..

brekkk 2012.01.17. 01:40:34

lehet más a pulóver!

Dagiiron 2012.01.17. 01:44:36

@Dagiiron:

Arról nem is szólva, hogy a pártok programok, s elvek mentén működnek együtt, s pl. a DK hétvégi gazdaság szeánszán elhangzottak olyan messze vannak az LMP által előadottaktól, mint Makó Jeruzsálemtől.. Miért is működjenek együtt, ha nem tudnak összehozni még egy kormányprogramot se, az drasztikusan eltérő gazdaságszemléletük miatt?

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 01:56:53

Kedves posztíró, nettó hülyeség amit írsz: de ha elmagyarázod nekem, hogy miért lenne olyan magasztos cél Orbánt elzavarni, s helyette betenni a Fletót, vagy Bajnait és az ő hátán a Fletót, akkor biztos megértem..Vagy nem...Tehát abban mi lenne a jó? A magyar tényleg genetikusan más nép, sajnos nem valami jó a rövid távú memóriája.

is 2012.01.17. 02:13:44

@Dagiiron: prioritás. ezt a szót nagyon nagy ívben kerülöd. de ha meg akarod nézni, hogy mi lesz 2014-ben egy mindenkivel hadakozó LMP-vel, akkor vedd elő bátran az MDF 2010-es történetét. meg vagyon írva a történelemkönyvekben, nem kell a jövőbe látnod. @arany_ember: is olvasgasson bátran.

mondom még, hogy 1989-ben az ellenzéki kerekasztalban 9 olyan szervezet ült ott, akik jóval távolabb voltak egymástól, mint a mostani lista, aztán csak lehetett az állampártot megdönteni. gondolom ezt is leszarod.

mondom még, hogy a DK jelenleg kisebb támogatotsággal rendelkezik, mint az LMP, tehát Gyurcsány biztosan nem jöhet Orbán helyett, ez netto hülyeség, és félremagyarázás. ugye @-Astaroth-: ? Astaroth: ha el kell magyarázni, hogy miért kell Orbánt elzavarni, akkor még két leckével hátrább vagy, akkor még ne foglalkozz ezzel a mai poszttal itt.

mondom még, hogy értelmiség lát az orránál tovább, és próbáltam az LMP-s szavazót ebbe a kategóriába tenni. maga az LMP-s szavazó utasítja el ezt. hááááát.....

és még megsúgom, hogy én bizony, ha ma lennének a választások, és csak a jelenlegi pártok indulnának, akkor éppen az LMP-re szavaznék (Bajnai vagy Bokros természetesen előbbra való - látod én látok az orromnál tovább, és a programból hajlandó vagyok egy másodikat is választani, mert prioritásokban gondolkodom), és ezzel mondom, amit mondok. na erre varrj gombot.

fq 2012.01.17. 02:14:21

na így egyszer szimpatikusabbak, hogy a féreg kuladarabbal(gyf) sehogy sem akarnak közösködni. Hajrá bizonyítsák csak hogy nem kell félni egy szdsz 2.0-s jövőtől.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.17. 02:20:24

@is: Figyu, írtam azt is, hogy "vagy Gyurcsány Bajnai hátán", szokás arrafelé puccsolni, tudod hogy van ez. Majd nagyon konstruktívan bizalmatlankodhatnak...Bajnai meg csak helytartónak kéne, mint görögöknél, olaszoknál. De ha érdekel, abban az esetben mi várna az országra, akkor kérlek nézz át Romániába, amit már kezelésbe vett az IMF...Szóval nem, nem értem miért lenne bármely pártnak érdeke a saját identitásának feladása árán a még rosszabb elérése érdekében harcolni.

dr. Trebitsch 2012.01.17. 02:27:26

Milyen hülye egy ország ez, azt hiszem, még a kabátot is fonákjára veszik fel. Itt a baloldali, az "imperialista aljas kapitalista karvalytőkét" támadó populista pártot nevezik jobboldalnak, a nagytőkés, finánc oligarchia fő támogatóját és kiszolgálóját meg baloldalnak nevezik. Nem csoda, ha rajtunk röhög a markába minden szomszédunk...

parttalan 2012.01.17. 02:28:12

@arany_ember: "A posztírót elkapta a hév, hogy a Fidesz-t most aztán el kell zavarni, mert az meg az lesz. Szerintem még az is jobb, ha hat évet kell várni arra, hogy kiebrudalják őket,"

6 év alatt Orbánékkal megdöglik az ország. Ennyire gyurcsányfóbiás hülye nem lehetsz.

Dirty Harry 2012.01.17. 03:17:53

@Dagiiron: Mert létre lehetne hozni egy olyan koalíciót, ami csak abban ért egyet, hogy orbántakaroggy. Hogy aztán két év múlva megbukik, mint most Szlovákiában, és megint visszajön a patásorbán, az meg kit érdekel?

A ***takaroggy az rohadt kevés programnak, és az is, hogy végeleszademokráciának meg mindmegdöglünk. Ennyivel nem lehet győzni, akárhány minipárt meg demokrata áll is mögé. Még akkor se lehetne, ha Fletó nem súlyosbítaná a helyzetet.

Túl kéne már lépni ezen a szinten, és azt kéne megmondani, hogy mit fognak másképp, jobban csinálni, ha adott párt nyer. Lehet, hogy Schiffer erről nem tudta meggyőzni párttársait, remélhetőleg legközelebb egy kevesebb komcsit (lásd az aktuális nyugdíjasvédő népszavazási ökörségüket, így kell besorolni az MSZP mögé) tartalmazó pártban fog próbálkozni.

Androidos mobil Hong-Kongból · http://www.androidosmobiltelefonok.net 2012.01.17. 04:34:54

@Dirty Harry: nem kell takarodj-összefogás. mindenkinek épp csak magával/magáért kell összefognia. max még a családjáért és barátaiért. így végül m indenki összefogódik.

miro1 2012.01.17. 05:46:20

@arany_ember: Már be3sározódott amikor együtt tüntetett az Mszpvel, a DK-val és a szolidaritással...

miro1 2012.01.17. 05:49:27

@is: Látom a hazaáruló Bajnai jobb lenne, mert már kiderült, hogy ő az USA bábja...

belepofazok 2012.01.17. 07:12:03

"Állítólag az LMP-nek értelmiségi támogatói vannak."

Haha:). Mondom, hogy szdsz II, ugyanaz a retorika.

Értelmiségi támogatója arányaiban a fityesznek is van annyi, mint az lmpnek.

Arra meg még felhívnám a fityeszt fúró körök és "értelmiségiek" figyelmét, hogy ha sikeresen megfúják a narancs hajót, azután nem egy szép baloldali koalíció fog nyerni, hanem a JOBBIK.

Akkor valóban lesz diktatúra, meg sajtó elnyomása, stbstb, de akkor ezt már csak Brüsszelben lehet mondogatni, mert itthon valóban diktatúra lesz.

belepofazok 2012.01.17. 07:12:36

megfúják = megfúrják

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.17. 07:17:33

Az LMP jól látja, valóban lehet más a politika, csak ahhoz a két kerékkötő komcsi bandát -szoci-fidesz- el kell felejteni.

HAJRÁ LMP, MERT MAGYARORSZÁG ÉN NEM ÍGY SZERETLEK!!!

Zuzu Petals 2012.01.17. 07:24:11

@miro1: Az egy civil kezdeményezés volt, ahova a pártok jelentkezhettek, hogy kussban álljanak.

@parttalan: Emiatt a rövidlátás miatt tart itt ez az ország. Gratulálok! Nyugodj meg, IMF+EU miatt nem tud már Orbán annyira szopatni. ki kéne várni pont ezért, hogy létrejöjjön egy tiszta, új ellenzék.

Jól van gyerekek, a legfontosabb Orbán elzavarása, nem pedig az, hogy talán hosszabb távon elinduljunk végre egy ténylegesen európai úton egy európai (nem volt komcsi) gárdával. Na, én lépek. Az utolsó majd kapcsolja le a villanyt.

Zuzu Petals 2012.01.17. 07:25:21

@is: Kár a gőzért! Mindenki emlékszik rád a piroslapról, hogy mennyire védted Gyurcsányékat. Hiteltelen minden szavad.

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 07:31:24

Csak szólok, hogy bár az LMP-nek az Index Anyu az apja, de MSZP anyu faXXXa és bakfittye nélkül nem jöhettek volna létre,. Jót kacagtam, amikor Kalyácson Gelygőke erről dudogott a tévébe (videón láttam ,mert HírTV-t nem nézek) azt mondta, hogy a Cúna MSZP-koknak köszönhetjük a kétharmadot.
Csak azt felejtette el szegény gyermek hozzátenni, hogy ha 2009-ben előrehozott választások lettek volna, akkor se fideszkétharmad, se LMP a parlamentben (viszont esetleg SZDSZ)

Az LMP két rossz közül választhat:
1. Koalázik bajcsányékkal.

2. Oboázik (önállóan) Bajnainak. Ugye, ha jól emlékszünk kedves LMP hívők, Hillary előtt összesen kik voltak az ellenzékiek tavaly júniusban? Bajcsány és az LMP meg az sajtósok.

Azt én csak latolgatom.. én bízom,. hogy Schiffer csak balfácánságból sziveskedett Gyurnainak a feljelentéssel Sukoró témában. Bár Bajcsány is vizsgálatot indított..
A cucc neve tűzoltás tűzzel. Büntetőperes ügyvédek kis ügyesséhgel a saját ügyfelüet kisebbsúlyú bűncselekményért jelentetik föl és az jelentősen elperkálja a csapásokat a nagysúlyú feltáratlan ügy elől (a börtönben van sokszor a legjobb helyen egy piti ügy miatt a gyanusított)

Az kezd bebizonyosodni, hogy minden út az első lépéssel kezdődik.

És az LMP (azaz a világon az első netokrata komolypárt, ami parlamentbe jutott, addig csak bojócc meg viccpártok jutottak)

És a Magyar Tavasz (a tavaszi zavargások, lásd a mai Romániát.. ami előrevetíti) már az új netokrata kezdeményezések, a facebookmozgalmak nyitánya lesz.
és volt ugyan minek örüélni tavaly okt23-án, de az LMP mehet haza .. bezárt a bazár... A Facebook Mozgalmak Koalája vagy leárnyékolja vagy beáll a Koalába
ö.. oboázni.

Nincsen más út, mint amit Schiffer akar: akciózás hidegaszfaltraülés, láncoilás, önbilincsezés, akciózás, akciózás

És minél hamarabb, mert ha jön a jóidő, az Óriás Koala beárnyékol!

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 07:33:01

Legyek tmbrloid-osan jeccerű? - Az LMP önsorsrontása tavaly okt. 23-án derült ki. És még nincsen vége. És tudjátok meg: Jó sok LMP hívő van, aki nem is sejti, hogy az LMP Bajcsánynak dolgozik!

Rötyi 2012.01.17. 07:34:59

Is egy gyurcsányimádó, neolib fixált, nem kell vele törődni.

Én pedig pontosan addig leszek LMP szavazó, amíg köpnek az MSZP-re és gyurcsányékra. Szerintem nagyon sokan vagyunk ezzel így.

Akik az összefogásért sírnak rínak folyamatosan, azok mind régi elvtársak, sose szavaztak az LMP-re, és a szívük mélyén kicsit gyűlölik is.

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 07:35:02

@Zuzu Petals: Akinek Gyurnai a Reformok Arszlánja volt, annak Bajcsány miért is nem?
Mi a különbség a karosszérián kívül a Tisztelt Igazgatótanács két tagja között??
Talán annyi, hogy Gyurnai nem az USÁ-ban lobbizott az ősszel... Hanem az MSZ széjjelbahharahhaházásán

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 07:39:38

@TrueY: Ha a FIDESZ.. mondjuk ráűkosista lenne (tehát valamennyire legalább kommunista) akkor [pót]kolbászt tötöttek volna már a magyar sajtóból. Annyira édesek meg cukik ezek a történelmi analgiázgatások a kommunista Cigány, aki Alcsúti Törpe meg Hitler is. Ja de közben annyirra ügyes, mint Cipolla. Míg Pablo Escobar. Ámde Gömbös Gyula (ezt a fiataloknak: audizó taknyok korukban volt Gömbös Gyula)

A kommunisták nem sodródnak a történelemmel, hanem írják a történelemkönyveket [by Francisco Sokatero]. Ha orbán kommunista lenne, egy fingot se kommentlhetnél

AlbaZen 2012.01.17. 07:39:41

Én úgy gondolom, sokkal nemesebb cél lett volna 2014-ben legnagyobb ellenzéki befutóként, majd 2018-ban a szocialisták és dk-k szemétdombra küldésével győzni. Ez szolgálta volna leginkább a demokráciát, nem a többszörösen korrupt szocik visszatámogatása a hatalomba, ahogy tisztelt cikkíró áhítja.

Szandeeekahh · http://twod.blog.hu/ 2012.01.17. 07:46:21

szemkilövetős feri, és az mszmp, mint a demokrácia védőbástyái :D félelmetes, hogy vannak akik a narancsszín után ugyanazt akarják, csak vörösben...

scsaba1 2012.01.17. 07:51:55

@Dagiiron:

Nálad a pont. Be kellene végre fejezni a rendszerváltást, és a rendszerváltó pártoknak pedig hagyni, hogy felfalják saját magukat, és úgy jelentéktelenedjenek el, ahogy az MDF, az SZDSZ vagy éppen a kisgazdák Ha két év, akkor két év, ha hat év, akkor hat év. Kerül, amibe kerül. Nekem ez a legfőbb prioritás.

wattafilling 2012.01.17. 07:59:20

"Tény, hogy az új választójogi törvény miatt a narancsokat 2014-ben csak egy széles koalíció verheti meg..."

Ez így, 2012. januárjában mitől tény?

a_tom 2012.01.17. 08:00:48

Együttműködni az MSZP-vel és Gyurcsánnyal, az elkúró, hazudó, szemkilövető, végtelenül korrupt garnitúrával?
Tényleg MEGINT ilyenre akarjuk cserélni a jelenlegi hatalommániás, elkúró, korrupt garnitúrát, stb..?

MINEK????

Flúgatlan 2012.01.17. 08:05:41

Nem csípem az LMP-t, de ezzel, hogy az MSZP utódpártjaival nem akar Schiffer együttműködni, nagyott nőtt a szememben.

Nem mentség a Fidesz baromságaira az egykori MSzP-sek bűne, de azért ne legyünk aránytévesztők: Idegen Toll nagyfőnök plágiumgyanús esete mellett mondjuk azt az ügyet nézzük, amikor Gyurcsány majdnem belekeveredett a brókerbortányba, és a témában készült lehallgatások felvételei máig sem tisztázott módon eltűntek. Vagy a csak elévülés miatt nem büntetett adócsalási ügye... 2006. őszéről nem is beszélve. Vagy sok fideszes sumákság mellett Hagyóék ügyei, ... Vagy az, hogy az új választási rendszer a nagy pártszövetségeknek kedvez, szemben azzal, hogy a 2006-os választások előtt az ország valós gazdasági helyzetét eltitkolták a közvélemény elől.... A Fidesz is építi a klientúráját, de ez az MSzP és SzDSz esetén sokkal durvábban zajlott....

Ne menjünk bele a részletekbe. Az biztos, hogy teljesen hamis az a kép, hogy az egyeduralomra törő Fidesz ellen az MSzP utódpártjai valami jobb alternatívát jelentenének. Ha Schiffer ezért távozik és nem valai titkos mutyi miatt, akkor részemről a pirospont neki.

AlbaZen 2012.01.17. 08:05:49

@scsaba1: Valóban, abszolút prioritás, hogy a "rendszerváltásban" részt vett összes párt és annak összes szereplője és holdudvara a szemétdombra kerüljön. Nem tudom, miért hiányzik annyira sokaknak Lendvai Ildikó a Nap-Keltében.

Zuzu Petals 2012.01.17. 08:13:43

@magyar-magyar szótár: Fogalmazhatnál úgy, mint egy normális ember, mert nem vicces, ellenben nehezen értelmezhető, amit írsz.

Egyébként meg pont azt akartam kifejezni, hogy nem picsát nyalni kéne rettegésből rövidtávú célok érdekében, hanem elkezdeni építeni egy új, értelmes ellenzéket. Minden korábbi szar ellenzékét.

Lángbetűk 2012.01.17. 08:14:08

Nem kell ezt túlbonyolítani. Szép lassan mindenki rájön a párt környékén hogy Nem Lehet Más (mármint a Politika) ;) Így a párt hamvaiból Főnix-madárként megszületik majd a NLMP.

Kalmár 2012.01.17. 08:22:21

Egyre megnyugtatóbb, hogy a hülye ellenzék semmiből sem tanul. Bár a gödör alján vannak, de még kikiabálnak egy ásóért. Jó munkát!
Fletóval bármilyen koalíció bukásra van ítélve, úgyhogy hajrá fiúk! Egy ilyen bukott bűnöző a kampányban, kiváló célpont lesz.
Nincs olyan indok, amivel menthető lenne egy összefogás fletóval. Pont azért vették el Schiffertől a pártot, mert nem feküdt be a exszdsz-es csürhének. A liberális gengszterbanda nem enged senkit pozicióba.

Köszönjük szépen, hogy hozzájárultok a következő 4 év Fidesz kormányzásához.

igazi hős 2012.01.17. 08:26:04

@magyar-magyar szótár: Ha kiátlagolom azokat a váteszeket, akik szerint az LMP a Fidesz csinálmánya, azokkal a gurukkal, akik szerinte az LMP-vel is valamelyik szoci bábozik, akkor láthatóan létrejött a magyar nagykoalíció. (Tudom, van még egy bábpárt a palettán, de az ő anyagi hátterük nyilvánvaló, másrészt mindent megtesznek a kormányra kerülés ellen.)

preddy 2012.01.17. 08:40:10

Az LMP eddigi tevékenysége politikai zsebhoki volt! Lehetne ugyan más a politika, de jelenleg nem lehet, közösségi érdekérvényesítés pedig nem képzelhető el politikai befolyás nélkül. Kb ugyanannyi, mint a pusztába kiáltott szó!

preddy 2012.01.17. 08:43:39

@arany_ember:
Hosszú távon a partvonalon? Nem nagy karrier...

csorsza 2012.01.17. 08:50:28

Halott párt az, amelyik az MSZP/DK-t partnernek tekinti bármiben is. Vállalhatatlanok, az elmúltnyócévmegatöbbi év miatt. Illúzió őket valódi alternatívának tekinteni.

Balt 2012.01.17. 08:52:54

Sok - novemberihez 27-ihez hasonló - sikert kívánok!...

Macskahegyi Daniela 2012.01.17. 08:53:00

@Dagiiron:
"pl. a PSZÁF nekik nem tetsző elnökét, úgynevezett összevonással jogtalanul felállítók, vagy pl. az EU-t hamis kimutatásokkal megtévesztők, azaz Fletó"

Milyen szerencse, hogy a kormányváltás óta ilyenek nem történnek!!!!!

Az új kormány nem vont össze/nem szüntetett meg semmit, az EU-val pedig példás a viszonya!!!!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.01.17. 08:55:41

@svábhegy: Eddig nem tekintettük annak pár (véleményem szerint) futóbolondot leszámítva, de Schiffer visszavonulása után kissé félek, hogy az ellenállás gátja nem bírja sokáig. Reményeim szerint a párt centrum fele kerül előtérbe.

preddy 2012.01.17. 08:56:59

@csorsza:
... meg a Fidesszel, meg a Jobbikkal!
Kis ország vagyunk, csak egy garnitúránk van, ebből kell gazdálkodnunk...

Balt 2012.01.17. 09:01:15

@parttalan: "6 év alatt Orbánékkal megdöglik az ország. Ennyire gyurcsányfóbiás hülye nem lehetsz."

Gyurcsányék 8 év alatt konkrétan megdöglött. Az, hogy ha esetleg most életjeleket mutat, csak a bomlási gázok eredménye...

tellybooksah 2012.01.17. 09:02:02

Volt a XX. században _EGY_ államférfi. Egy kiélezett helyzetben ő mondta: "Ha Hitler megtámadná a poklot, szerét ejteném, hogy kedvezően szóljak az ördögről."

(amúgy módfelett komikus egyes -ismert kötődésű- nickek most, nagy hirtelenséggel feltámadt szerető, féltő aggodalma szegény LMP iránt)

Balt 2012.01.17. 09:03:08

@Dirty Harry: Nem hittem volna, de most tök igazad van. :)

vladimir964 2012.01.17. 09:06:10

Ez az egész LMP halvaszületett gyülekezet. A választások előtt elég volt végignéznem a listán szereplő embereket, és utánajárni előéletüknek - zömében más pártokban sikertelen karriert befutott, sértődött, tehetségtelen, nyámnyila alakok - hogy a szemetesbe dobjam őket, mint alternatívát (közbevetőleg: nem is mentem el szavazni). Lehet, hogy az alapelgondolás jó, de a megvalósítás szakmai és emberi, továbbá anyagi támogatói háttere csapnivaló (egyetlenegy komoly szponzoruk volt, az is egy hazánkban élő külföldi üzletember). Nem lehet egy herélthangú, TBC reklám Schiffer Andrással tömegeket megnyerni. Egy ilyen habitusú ember felszólalásait nem lehet komolyan venni. Azon kívül a párt egész kommunikációja katasztrofális. Azzal, hogy időnként kirakunk standokat nagyvárosokba, és ott súlytalan, és ami még rosszabb, karizmát de akár csak meggyőző erőt is nélkülöző emberekkel gagyogunk az járókelőkkel, nem lehet eredményt elérni. Ez a párt semmivel sem tudja megszólítani az embereket, még azt a maradékot sem, akinek nem ment el a józan esze.
De Schifferen túlmenve: jellegtelen emberekkel, vérszegény kommunikációval semmit sem lehet elérni. Mert bizony az emberi fejekben tudatosítani kell a társítási kapcsolatokat. Annak idején Adolffal is úgy kezdték, hogy totálisan átgyúrták egy olyan fazonná, aki azonnal eszébe jut mindenkinek ( a röhej, hogy pont Lenin képével és imidzsével példálóztak reklámmenedzserei...)
Vagyis, ez az arctalan, elképzelés nélküli LMP semmiképpen sem jelenkori alternatívája egy Szabadelvű Pártnak.

Balt 2012.01.17. 09:13:09

@Lángbetűk: Maradhat a betűszó: Lóf@szt Más a Politika. :)

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 09:15:42

@Zuzu Petals: Elég szomorú, hogy az én nem túl bonyolult szövegem már feladja a leckét egy magát ennyire okosnak képzelő embernek, mint te.
Egész gyűjteményem van már ebből, hogyaszonygyaja jóoldali politikaimegfelelőgyerekek leértelmetlenesezik a szövegem azért, mert gyöngék az olvasási képességeik.

Nem arról van szó, hogy nem értettem volna, hogy nem akar az LMP picsát nyalni. (Mondjuk a picsát nyaló picsa ez eléggé pornószagú cucc... egyszerűen az LMP-nek van egy Peller Mariann fílingje...)

Azt mondtam... várjál, lemegyek a Síkbolygó döngölt agyagalapjára: szóval azt mondtam
Egyszerűen nem az LMP kakilja a mai politika spanyolviaszkját. Akik pedig kakilják, két választást hagynak: vagy Gyurcsányét lehet nyalni vagy Bajnaiét. (A Bajcsány ebben a képben remélem nem bonyolult neked.)

Azt állítom: régesrég készen van ennek a mai helyzetnek a képlete. Nem véletlenül fikáztatták agyon Sólyom Lászlót az előrehozott választások ötletével.
Meséljem vagy magadtól is rájössz, hogy iktatta ki Bajcsány Bokros Lajost a magyar politikai életből úgy, hogy még "ááátatlan tiszta kezet is mutogálhat".

Van harmadik lehetőség az LMP számára, de ahhoz jobban kell tudni beszélni, mint Karácsony Gergely maffog.
Ahhoz, hogy más lehessen a politika, érteni kéne a politikához. A politikának ugyanúgy kemény és felülírhatatlan szabályai vannak, mint a pornónak. Lehet pornót forgatni úgy, hogy a nőn nincsen tűsarkú. Akkor lehet rajta még holdjárócipő vagy fétisharisnya vagy esetleg gumicsizma. Csak eladni nem lehet a mezítlábaspornót, annyira alter. HA MÁMA undi a szőr és nedv akkor nem lehet szőr és nedv -hagy kaszáljon a borotva és műnedv ipar.

Ahogy az LMP viselkedik, abból az derül ki: Nem értenek a politikához. Hogyan lesz ebből másféle politika?

A netokratív fölfejlődés illúzió volt: A faszbúkizáció flashmob jellegű és politikailag fajsúlytalan. Dicsőséges tett volt egy netokrata pártot a semmiből felhozni.. de a mob áthelyeződésével a semmibe hull alá az ilyen... Tessék, megnyerték az egyiptomiak az Arab Tavaszt... vacak helyzetbe szorult Izrael (akik ríva könyörögtek, hogy ne bántsák Mubi bácsit!) és a kis Magda lány meg menekülhet: a faszbúktavasz a fundamentalistákat hozta helyzetbe.

Jó lecke lehetett volna az LMP-nek dec23. Nem tanultak belőle.Plankó Gergelynek esett le a tantusz -hat nappal később. A politika ilyen: néha nyíltan fölfeslik a történelmi pillanat. Még egyszer nem lehet a kurzív anyjába elküldeni Gyurnait. Egyszer lehetett volna Gyurnait elküldeni: abban a percben amikor belegyalogolt az LMP akciójába, de nem 3 vagy 5 perccel később. És innen már nem sok az7 esély: az LMP rosszat húzott (a sakkban, ha érdekel, olvasd el nálam a poéitika és sakk műveleteinek öszevetését) és lépéshátrányban van.

Vagy maga fetreng a téli hideg aszfalton...
vagy gruppenben az Óriás Kolával.

És Karácsony készüljön föl, ha "bunkó jobbos"-sal ül le. Én ezen vagyok elképedve, hogy a jóoldaliak felkészületlenül állnak, ülnek le "jobbos bunkók"kal azzal, hogy hátz ezek úgyis sötétek majd kidumálom őket.

Három vezető nagypofájú jóoldali újságírót fingatott meg Vona emiatt a beképzeltség miatt. Ekkorákat nem lehet sziveskedni a szélsójobbosoknak, főleg akkor nem, ha (idézem) "Kúró Dóra" grdülékenyebben beszél, mint Németh Gecóka a körösztapja az egyenlítő táévében ír...

És akinek az én szövegem érthetetlen meg bonyolult.. az... mit akar a politikától?

Az én szövegem primkó vidékiparaszt duma.
ha az én szövegemet nem érted, mit értesz TGM-ből???

Igérje meg az LMP hogy még egyszer, ha olyan lesz, mint dec23-án volt, észnél lesznek és AZONNAL lépnek. megigérik... higgyek ebben? Majd (ha lesz következő alkalom) résen lesznek??

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 09:21:35

@igazi hős: A szocik nem úgy útálják az LMP-t, mint a szart. Sok még ma is a mezőgazdász az MSZP-ben. Az LMP-t úgy útálják, mint a régi SZDSZ-t. Igen, akikkel koaláztak! Koaláztak -de minden politikai szereplőnél jobban útálták, sőt az MSZP cigánygyűlölő tagozata zsidózta is rendesen!
Nem az egész LMP a báb párt. Szerintem Schiffer és még páran a "havannai emberek" .
A képlet ez : vagy a Nagy Koala Seggét nyalják.
Vagy "nem nyalnak segget" csak közvetlenül a Bajnaiét. Én eszmecseréztem LMP-s okos gyermekkel kommentiálisan és szegényke... nem tudta, hogy mennyire pornó ez, ő kizárná a Bajcsánynak benyalást...
Gyurnainak pár hét és ott a Parlament.. de Bajcsánynak sem árt egy külön szócső.

majd meglátjuk, hogy pár "függgetlenképviselő" úr/hölgy egyszercsak Bajcsányt képviseli majd...

kalandfereg 2012.01.17. 09:23:15

Én nem látom ilyen negatív szereplőnek Schiffert.

Egyrészt nem értem, hogy akik azzal vádolják, hogy nem elég karizmatikus, karakteres azok mit akarnak? Ott van Orbán Viktor, ő aztán karakteres, és jó az nekünk? Nem. Ha valami, akkor az tényleg más politikát jelentene, ha a választók végre azt figyelnék, hogy egy politikus mit mond és nem azt, hogy elég pirospozsgás-e az arca és elég nagy-e a pofája.

A másik, hogy eszébe jutott-e valakinek esetleg az a politikusoktól valóban szokatlan variáció, hogy Schiffer András egész egyszerűen azért nem akar már most, két évvel a választások előtt MSZP, vagy DK koalícióban gondolkodni, mert van egy véleménye arról, hogy Magyarországon milyen irányba kéne hogy elmozduljon a politika, és ezt ugyanúgy nem látja biztosítva a 2002 és 2008 között kormányon levő formációktól, mint a Fidesztől, következésképpen inkább hű marad magához és marad ellenzékben ahelyett, hogy agyontaktikázná magát és beállna a "lehet ugyanolyan a politiká"-t képviselő politikusok sorába. Mert nélküle és párton belüli támogatói nélkül az LMP-t gyakorlatilag át lehet nevezni LUP-nek.

Balt 2012.01.17. 09:25:34

@vladimir964: Pedig ha valaki, még Schiffer látszott hitelesnek egyedül az LMP-ben. Kár érte...

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 09:26:43

@wattafilling: Ez6t sose értettem, mitúől kell beszarni. A fidesznek lenne 60%.. már annyi nekik. Azt a magyar sajtómunkásság dönti el: kiket akar:
Ha a magyar sajtó akarja, 49%-kal lehet kormányozni. Jön a csőd: és a magyar sajtómunkásság tévhitet oszlat el, magyaráz, okos cikkek az indexen. (Ez 2008/2009 fordulója, mondjuk november-február) Pozitívhírek , a pánik ellen ható okosítások.

Ha viszont a magyar sajtó nem akar valakiket, akkor lehet 60%-uk is.

Az semmi! Még szebb a képlet, ha a fidesz "2014"-ben koalázik a Jobbikkal, akkor a gömböcpárt fullasztja agyon!

Hosszútávon mindenképpen Bajcsányék jönnek ki jól. És Bajcsány elfogadhatóbb a sajtómunkásságnak, mint Gyurnai.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.17. 09:29:02

@arany_ember: orban veletek fog vegezni, arany maszat...

ahogy vegzett az mdf-fel, a mieppel, a kdnp-vel, az fkgp-vel, az mszp-vel, az szdsz-szel.

eppen most mentek helybe a lofaszert, mert akar tetszik, akar nem, ha nem alltok ossze a cocikkal, akkor ti lesztek a bunbakok, ha orban megis marad.

es a fidesz fogja legjobban hangoztatni...:-)

genyamagyar 2012.01.17. 09:36:17

Maximálisan egyetértek a posztíróval.

Sajnos Schiffer a pártja érdekét előbbre tartotta, mint az országét.

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 09:49:17

@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: A FIDESZ végzett az MSZP-vel?
És aközben Bajcsány Gordenc a Bugsy Bunny-t olvasta vagy a Fülest fejtette?

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 09:51:19

@Balt: Olyan aranyos volt Schiffer, ugye. Biztos nem lop... Nem kell siratni, mert fog még ő képviselni magán kívül valakiket a Parlamentben! Talán azokat, akkiknek eddig is dógozott? :D

Balt 2012.01.17. 10:28:40

@magyar-magyar szótár: A feddhetetlenségében nem lennék biztos:
greenr.blog.hu/2010/03/26/lanyi_az_lmp_nem_erdemli_meg_a_voksukat

De a többieknél pláne kilóg a nagy szőrös lóláb...

Zuzu Petals 2012.01.17. 10:29:25

@magyar-magyar szótár: Egyáltalán nem képzelem magam annyira okosnak, sőt. Csak a gügyörgéstől a hideg kiráz, lehet ezért is blokkolja az agyam az ilyen módon közölt infót.
Továbbá azzal, amit írtál, tökéletesen egyetértek. (így tehát mégiscsak olyan okos/hülye lehetek, mint Te...) én sem repesek az LMP-től, ezért jelezném, hátha olvassa valamelyik okosuk, hogy ha első szóra becsatlakoznak az MSZP-hez engem soha nem szereznek meg, mint szavazót. pedig jófajta vagyok, adózom, nem rinyálok sokat, cserébe csak annyit akarok, hogy képviseljenek valakik, akikről úgy gondolom, hogy nálam okosabbak.

röhögő 2012.01.17. 10:37:55

@Kalmár: "Figyeljétek meg, hogy a korrekt tájékoztatás jegyében, milyen lesz a hétfői világsajtó.
Orbán nyilasai égetik az EU zászlót.
Orbán a diktátor kilépne az EU-ból. Már hergeli a radikális Fideszeseket.
Orbánia lángban áll, rettegnek a demokraták.
stbstb
Senkit nem érdekel, hogy a tünetők Orbán ellen is tüntetnek.
Senkit nem érdekel, hogy Orbán szerint nem opció a kilépés.
Szemét hazug tájékoztatás folyik.
Ha nem ez jön, akkor megkövetem a balliberális oldalt és a DK-ra szavazok 2014-ben.
Nem vállalok nagy rizikót. Hazug banda."

- Na mi a helyzet a világsajtóval Kalmárka? Akkor Gyurcsányra fogsz most szavazni?

csorsza 2012.01.17. 10:57:52

@preddy: Én érzek hangyabokányi differenciákat, sajnos, ebből pont az ún. "demokratikus baloldal" a mélypont.
Dehát, ízlések és pofonok.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.17. 11:38:01

@Balt: nekem az log ki, hogy lanyit megint a fidesz hasznalja :-)

akkor hat maris elkezdodott az lmp kinyirasa a fidesz altal.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.01.17. 12:56:31

@vladimir964: ezt hivjak prularizmusnak, kisfiam...

ez az egyik ok, amiert rendszert valtottunk anno. te biztos nem, de en igen.

hogy azok, akik nem felelnek meg valamelyik nagy politikai fosodornak, vagy eppen az nem felel meg nekik, azok is tudjak kepviselni magukat.

en speciel soha nem szavaznek az lmp-re, mert nekem tul balra vannak, raadasul azok a szar kamuoko dumak amit nyomnak..

na mind1, idealista, lelkes egy banda es nem hagyjak magukat zavartatni bizonyos tenyektol.

de ettol fuggetlenul ott a helyuk a politikai palettan. ha neked, vagy nekem nem tetszik, akkor is.

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 13:55:55

@Zuzu Petals: Már nem dönthet az LMP arról, hogy ...z-e az MSZP-nek. Oboáz vagy koaláz (a ... a zöbetű előtt) Vagy ezt vagy azt , de a ...z az nem változik. Térden vagy fekve... . De tovább is van: A Demokratikus Koalíció nevű szófoglalás (nagyon fontos a szófoglalás, hiszen erre lenne ugye szükség Orbánék ellen, kisbetűvel) Bajcsány óriás koalíciónak nevezi, de mindegy. Aztán vannak még, akik kettőnek látják Bajcsányt. (Mint ahogy rengeteg autós volt amerikában, aki azt mondta, hogy a Ford az hillbilly tahóknak való, én Mercury-t veszek (ami Ford, más hűtőráccsal, lökhárítóval meg embléma alatt)

Kádárt is bevettük másnak, mint Rákosi.

Én csak arra intek: ez a kenyértörés egészen másról szól, mint aminek látszik (taktikai nézetkülönbségek). Schiffer képviselő marad - és Bajcsányék benti embere "lesz" -úgy értem, nyiltan is.

Az LMP szavazói meg martalék.
És volt már ilyen a 22 év magyar történelmében a voluntőrök szépen megfogtak szavakat és azok a szavak mind mivé váltak, mivé a kezükben, mikké olvadtak ajakaikon...
Ebbe bukott bele Orbán, elkezdték a reformokat meg a megszorításokat fikázni... aztán, amikor szükségük volt e szavakra nem használhatták...
Szerintem Gyurnai & Co. (a mitsesejtő Kóka Dr nem...) szántszándékkal használták agyon a reform szót és az oktondi Orbán a maradékot is elsikálta...

Egyértelműen a sajtómunkásság érzi magát 22 éve a királycsináló szerepben. Senki nem tudta volna Bajcsányéktól a demokratikus, a koalíció, a haza és a haladás szavakat elvenni, csak a sajtó. Ha a sajtó nem akarja, Gyurcsány nem tudja elfoglalni a demokrácia és a koalíció szavakat. Már az, hogy bekajálták és kajáltatták az emberekkel azt, hogy Bajnai más.. ezzel eleve esélytelenné tették a haza és haladás elvételét.. Gyurcsány meg a demokratikussal és a koalícióval is csak azt csinálja majd, mint az eddigi szavakkal...

Milyen koalíció az, aminek az összetartó ereje a puszta orbángyűlölet. [pont]

Annakidején ettől voltam kiakadva: Ha Gyurcsány fejére esik egy virágcserép a hetedikről , nem lesz a reformoknak letéteményese.

Most meg Orbán egyet gondol, kiveszi magát a képletből... és megrokkan az Óóóóriás Koala??

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 13:56:57

@Zuzu Petals: Ezt mennyire gondolod komolyan, hogy az elempések elolvasnak valamit idelent.. és azt megszívlelik...

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 14:02:03

@Balt: Ismerem és ismertettem is Lányi álláspontját, nehezen tikolhatnám, hogy sokmindenben egyetértek vele.
@az igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára: ..arra nem is..mit mondjak arra, hogy "Lányit használja a FIDESZ" ---a politika nem tud mit kezdeni Lányival. használni valamire... valakik... höhöhö ... hö... Pl én, mint favédőeszement, tudnám "használni" Ahhoz, hogy a FIDESZ "használni" tudja Lányit, pl kéne nekik egy legalább pisztáciazöld program

magyar-magyar szótár 2012.01.17. 14:05:20

@Balt: Egyszerűen Schifferrel úgy vagyok, mint egy mézeskalácsütögélő banyának öltözött bölcsészlány, annyira nem tudnám elhinni, hogy Szakasits dédije.. akinek a nammamija olyan jó memoárt írt. ilyen családi háttérrel.. az embernek vannak érzelmei.. (és az érzelem a sakkban, politikában meg a bokszban csak káros lehet, bármilyen...) errew céloztam vóna Az Ötlábú kutya szlogenjével... "olyan aranyos"

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.17. 14:50:45

@magyar-magyar szótár: "A kommunisták nem sodródnak a történelemmel, hanem írják a történelemkönyveket [by Francisco Sokatero]."
Hát lehet, hogy így volt még Lenin-Trockij idejében, de Sztálinra és Rákosira ez már nem állt! (l. qltura.blog.hu/2011/11/25/hangoskonyv_koestler_arthur_sotetseg_delben_ratoti_zoltan_eloadasaban )

"Ha orbán kommunista lenne, egy fingot se kommentlhetnél"
Igazad van! Nem volt eléggé kibontva a valóság minden szirma! :) Ork bán kommunikációja komenista és bizonyos törekvései. Meg ahogy a pártját vezeti. Persze a kor egészen más!

Zuzu Petals 2012.01.17. 15:34:49

@magyar-magyar szótár: Igazából nem nagyon. Elég hülyék ők is szerintem.
süti beállítások módosítása