Fel a fejjel!

2012.11.07. 20:30

A Medián szerint a Bajnai Gordon új csapata egy csapásra az ellenzéki „slágerlista” első helyén debütált. A volt kormányfő az ország második legnépszerűbb politikusa és magasan (12 százalékponttal –  harminc százalékkal) veri Orbán Viktort.

Bajnai Gordon visszatérése nem volt váratlan. Mégis, a demokratikus ellenzék vezetői azóta nagyjából úgy viselkedtek, mint a kiszántott egér. Mindenki nézegetett, és próbált tájékozódni, hogy na, akkor most meg mi van. Mesterházy Attila kivárásra játszott, érzékeltetve, hogy azért az ellenzéki oldalon még mindig az MSzP a legerősebb. Az LMP újra feltette a régi lemezt: Bajnait úgymond „problematikusnak” tartják. Értsd: B.G. végső soron csak egy oligarcha, és az erkölcsi fölény az LMP-nél van. Egyébként meg majd a kongresszus, az ő határtalan bölcsességében...

Hát, a Medián számai Mesterházyék és Schifferék számára is kijózanítóak. Ha a kérdés az, hogy Együtt 2014 vagy MSzP, akkor a szocik húzzák a rövidebbet. És világosan látszik az is, hogy az LMP vezette ellenzéki összefogás tényleg tiszta fikció. És nem csak azért, mert a Milla a végén elég opportunista volt ahhoz, hogy háttérből előlépő Bajnai és ne az évek óta nekik udvaroló zöldek mellé álljon. Első látásra a Demokratikus Koalíciónak sincs oka a pezsgőbontásra. „Vigyázz mit kívánsz, a végén megkapod” – tartja a mondás, és egy csomó DK-s most alighanem pontosan ezt érzi. Egyrészt, a szeptemberi 6-7%-os közvélemény-kutatási eredményük után a mostani 3% nem jó hír. Másrészt, Bajnai Gordon – Kuncze Gábor új formációjával együtt – ha ki nem is kikosarazta őket, de a lelkesedésüket azért igyekezett lehűteni.

Szóval, akkor most Bajnai nyert, és mindenki más meg jó alaposan megszívta? Nem hiszem. Barátaim az ellenzékben – nyugi, szerintem nem kell bekapni a revolvert.

A kérdés ugyanis – a dolgok jelen állása szerint – nem úgy szól, hogy „Bajnaiék vagy …?”. Hanem továbbra is úgy, hogy kik lesznek együtt 2014-ben. Persze azzal, hogy Bajnai újra focizik, és hogy kiderült: ezúttal nem kapus, hanem középcsatár lesz, a csapat taktikájának meg kell változnia. Az MSzP jobb, ha felkészül: 2014-ben sem fog gólkirályt adni. Az LMP pedig beletörődhet: sem a közepet, sem a baloldalt nem fogja elfoglalni. Övék lehet a "zöld sarok", de nagyjából ennyi. Ha pedig nem állnak kötélnek, akkor lecserélik őket. A DK számára a képlet nem változott. Egyetlen dolguk, egyetlen esélyük van. El kell érniük, hogy stabilan a küszöb fölé kerüljenek. Mert akkor – és csak akkor – a Milla és az LMP finnyogása irreleváns és tarthatatlan lesz.

Bajnai Gordonnak az elmúlt két hétben szerintem 3 kulcsmondata volt. Az első az, hogy olyan együttműködést akar, amelyben senkinek nem kell feladnia az önazonosságát. A második az, hogy 2002-2010 véletlenül sem keverendő össze 2010-2014-gyel. A harmadik pedig az, hogy nem áll be a Gyurcsány Ferencet ostorozók közé, mert megítélését igaztalanul negatívnak tartja. Mindegyik mondatnak valakik nagyon örülnek. És mindegyik mondat nagyon fáj is valakiknek. Ami - őszintén - minden jó kompromisszum alapvető jellemzője.

Mindent összevetve: a Medián számainak legfontosabb üzenete az, hogy a demokratikus ellenzéknek Együtt már 2012-ben is jóval több szavazója van, mint a FIDESz-nek. A választani tudó biztos szavazók között az arány 47:38 – és az ország kilátásait elnézve – már ha a Tisztelt Ellenzék nagyon el nem baltázza – a 47 csak nőni tud.  A régi választási rendszerben 47% bőven elég volt a stabil többséghez. Az újban még sokkal többre is elég lehet. (Kizárni ugyan nem merném, de Fidesz-Jobbik közös jelölteket, azért már csak nem fogunk látni…)

Igen, én hiszek benne, hogy ha Bajnai Gordon jól politizál, akkor az ellenzéki szavazatok a végén összeadhatóak lesznek. És hogy aki kiérdemli, akinek lesz mit beletenni a Közösbe, az ott lehet a Parlamentben. Hogy ez erős optimizmus? Igen, az. De nem fantazmagória. Lehet, és érdemes érte dolgozni. Együtt, még azokkal is, akiknek egyébként az ember olyan nagyon azért nem bírja a búráját…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr414896009

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.08. 09:51:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magyar ember teli szájjal 2012.11.08. 06:35:07

Fidesz-Jobbik, innentől ezzel is foglalkozni kell.

subtotal 2012.11.08. 07:01:55

"És mindegyik mondat nagyon fáj is valakiknek. Ami - őszintén - minden jó kompromisszum alapvető jellemzője."

Én eddig azt gondoltam, hogy minden jó kompromisszum mindenkinek fáj, de csak egy kicsit...

A lényegi mondanivalóban viszont egyetértés van.

midnight coder 2012.11.08. 07:11:54

Igazából Bajnaiék az MSZP-vel tudnának ugyan nyerni, de ha nyernek akkor buknak is. Ugyanis az MSZP-vel koalícióban senki nem tud eredményesen kormányozni. Kismillió frakció, kismillió érdekkel, kismillió mini diktátorral aki mind szeretné a saját pecsenyéjét megsütni a nagy közös tábortűznél. Ahhoz, hogy a "demokratikus" oldal eredményesen tudjon kormányozni, első körben az MSZP-től kellene megszabadulni. Második körben az egész baloldali hülyeségtől. Mert hogy aki ebben az országban baloldali politikát hirdet a következő 20 évben, az garantáltan vagy holdkóros, vagy gazember. Egy érdemi baloldali politikához egyszerűen nincsenek meg az erőforrások. Ha most nekiállunk növelni a szociális transzfert, ezzel tovább csökkentve az amúgy is béka segge alatt lévő versenyképességet, az tuti bukás.

Ha viszont kivesszük a képből az MSZP-t és a szociális demagógiát, akkor túlzottan nagy különbség nem lesz Bajnai és Orbán közt. Max. abban lehetne bízni, hogy Bajnai okosabb mint Orbán - de én erre sem tennék fel nagyobb összeget - ha igazán okos lenne, nem jön haza amerikából. Ezzel együtt, Bajnai esetleg el tudna szívni egy rakás jobbközép szavazót a FIDESZ-től ha okosan manőverez és hagyja békében megrohadni az MSZP-t.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.08. 07:13:34

igen, hiszen a lényegi mondanivaló pusztán ennyi:
patásorbán takaroggy!!!

és persze éljen a gyurcsány/bajnai/kuncze mesterhármas, a nagy értelmiségi liberális demokraták

Arbet 2012.11.08. 08:03:09

@midnight coder: Mi a különbség Bajnai, MSZP, Gyurcsány és az SZDSZ között?

Semmi.

A közvéleménykutatás egy akkora hazugság, hogy hallottam a földet sírni a lábam alatt. 3 hete belovagolt Bajnai ismét a politikába és már is mindenki támogatná? :D Hol készült a felmérés? A millacsürhe kisdobostáborában?

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.11.08. 08:25:47

@wmiki:

Befostál, nertárs? Amúgy már megint nem érted a posztod, ez nálad szervi?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.11.08. 08:25:49

nem nagyon hiszem, hogy a dknak lenne esélye arra a parlamenti küszöbre.

sose volt, nem is tudom, hogy mit gondoltak...

Kopasz Szuzukis 2012.11.08. 08:37:48

wmiki: valóban ennyi a mondanivaló! Patásorbán takaroggy!!! És ülj be cimborád mellé a DK padsoraiba. Közvetlen Feri mellé. Politikailag mindkettőnek ott a helye.

Fölösleges a "jobbereknek" posztkomcsizni, mikor az ő politikai padsoraik is jócskán tartalmaznak ex-MSZMP-s "jóelvtársakat".
Ahogy Hofi Géza mondotta volt: kis ország vagyunk, nekünk egy csőcselékkel kell megoldani minden politikai kurzust.

Aztán a csendes többség majd arra fog szavazni, akinek a legkevésbé habzik a szája a nagy politikai fröcsögések közepette.

bgp 2012.11.08. 09:00:57

@magyar ember teli szájjal: Én már 2 éve is azt mondtam, hogy a fidesz 2/3 után lesz még 4 év fidesz/jobbik :D
Hogy aztán mi lesz, azt nem tudom. De durva lesz.

Netuddki. 2012.11.08. 09:01:09

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Haggyad! Ártalmatlan. Csak a fideszt égeti...

tothh · http://polizis.blog.hu 2012.11.08. 09:23:50

@Arbet: Szerintem ennek inkább az az üzenete most, hogy már nagyon vártak valamit, mert nagyon elég volt a Fidesz-kormányzásából, de az ellenzéki felhozatal, khm...
A Jobbiknak mint radikális pártnak megvannak a korlátaik (ráadásul belső válság is volt), az LMP üzenetei szerintem egyszerűen nem jönnek át az átlag választók számára. (Továbbá ezt az öko-vonalat akarják mindenek felett tolni, azonban a potenciális választók nagy része inkább az elitváltás miatt támogatná őket, a kettő összeegyeztetése pedig problémás.)

Az MSZP-DK vonalat gondolom nem nagyon kell magyarázni, miért vannak ott, ahol.

Szóval az E2014 mostani hirtelen sikere egy sárga lapos figyelmeztetés a "létező" ellenzéknek, és egyúttal annak a kifejezése, hogy van igény Orbánék fenéken billentésére.

Nyilván ez egy megelőlegezett bizalom is, aminek majd meg kell felelni, de én most úgy látom, saját környezetemet nézve is, hogy "na végre" jött valaki, aki nem a régi MSZP-SZDSZ nótát fújja.

Hola (törölt) 2012.11.08. 09:25:23

@bgp: Na, az még ennél is szarabb lesz. Nem hittem, hogy a "libsi-komcsi"-kat sikerül felülmúlni, de ezeknek ment. Nem lehetne importálni, valamiféle hozzáértő politikusokat? Itt ugyanis szerintem jelenleg nincs választásra alkalmas.

Sir Galahad 2012.11.08. 09:25:57

Teljesen nyilvánvaló, hogy bajnai mögé fel fog sorakozni a Jobbikon kívüli komplett ellenzék. Ami most ez ügyben folyik, csak taktikázás, színjáték, a Fidesz-elleneseknek fölösleges aggódniuk. Az ellenzéki oldalt támogató pénzügyi köröknek, ezt már másutt is leírtam, elemi érdeke Orbán bukása, és ez csak összefogással sikerülhet, következésképp ez minden más érvet és akaratot felülír. Aki ennek az útjába állna, azt vagy finoman meggyőzik, vagy eltávolítják. Figyeljétek meg, így lesz.

Sir Galahad 2012.11.08. 09:26:58

@Sir Galahad: Elnézést, nem volt szándékos a kis betű Bajnainál.

makacs szennyeződés 2012.11.08. 09:27:43

látom, nem zavartak össze a tények.

a medián szerint 60% el sem menne szavazni, mert tudja, hogy nincs kire.

további jó szerepjátékot kívánok.

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2012.11.08. 09:39:16

A Fidesznél az informatikusok csináltak egy scriptet, ami azonnal riasztást generál, ha egy posztban megjelenik a "Bajnai", vagy "Simor", és köremailben értesiti a bérenceket, hogy "TÁMADÁÁÁÁS".

Nagyon elszaporodtatok, kedves fidesztrollok. Csak így tovább, a negativ kampány már 2006-ban sem jött be. :]

HomicideWatch (törölt) 2012.11.08. 09:59:25

Sok sikert fiúk- Állítastok az mszp nélkül országos listát. MErt én és még nagyon sokan, nem az mszp-re vagy a volt szdsz-ra akarjuk váltani a fideszt. Szóval fogjatok össze, de ésszel.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.08. 10:46:48

Azért nem semmi, hogy Bajnaiék egyáltalán valakinél alternatíva lehet.

egyjózsi 2012.11.08. 11:13:13

Az írás remek! A bértollnokok teszik a dolgukat. A karaván halad... Van remény!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.11.08. 11:36:48

latom kuminferi zavarja a kozpenzbol kurvulu fidesznyikeket hinteni a propagandat..

van meg masfel evetek...
hasznaljatok ki okosan..;-)

Farkantoán Chatpartner 2012.11.08. 11:40:06

A kollokáció helyesen: kiszántott pocok. Csak hogy el ne bukj magyar nyelvvizsgán.
Bajnai problematikussága régebbi keletű az LMP erről szóló korongjánál.

Farkantoán Chatpartner 2012.11.08. 11:46:05

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: illő lenne a kapott pofonnal négyzetesen arányos szerénység. Vagy legalábbis praktikus.

Doberdo 2012.11.08. 13:53:47

Erre már csak egyet találhat ki a Fidesz.
Azt, hogy 2012-ben , vagy ezt követően létrejött pártok nem vehetnek majd részt a
választáson. Akkor pedig Mo-t kizárják a UNIO-ból !

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.11.08. 13:59:32

@Farkantoán Chatpartner: azaz paros labbal tapossam ki a a fideszesek belet?

eljohet meg az az ido is..:-)

igy is tele lesz a sitt rothadt naranccsal..
a temeto is legyen?:-)

hegyilány 2012.11.12. 19:36:21

Éppen ideje volt már, hogy ott a másik oldalon" végre történjen valami.
Nagyon sokan vártak erre, mármint, hogy a Bajnai Gordon visszatérjen (igazán el sem ment).
A választások óta eltelt idő alatt egyetlen baloldali? párt sem tudott igazán nagy tömegeket megszólítani, s most bebizonyosodott, hogy a volt kormányfő személye alkalmas erre. Szerintem.
:)
süti beállítások módosítása