Nem kekszre megy

2013.07.26. 18:50

Az Index ma címlapon hozott egy jobbikos blogot, amely szerint „a romaintegráció majd akkor kezdődik el, amikor a cigányság dologtalan tömege elmegy dolgozni”.  Közben az Indavideóra felkerült egy videóriport, Halmajugráról. A riport szereplői azt állítják, hogy a Detki Keksz Kft. 19 millió forint EU támogatással épített gyárába nem vesznek fel helyieket – lévén ők cigányok. Az igazgatónő szerint pedig – állítólag – „ha a megrendelő megtudja, hogy (a cégnél) cigányok dolgoznak, visszautasítják a terméket, mert nem akarnak a cigányok kezéből enni”.

Az igazgatónő sem az Indexnek, sem a HVG-nek nem nyilatkozott.

Nem szeretnék elhamarkodottan ítélni, de sztori most már két napos. És az, hogy a Kft. a jelek szerint még nem jutott el oda, hogy a rájuk nézve súlyosan dehonesztáló hírt cáfolja, teljességgel érthetetlen.

A Detki Kft. termékei közül egyik-másik a gyerekeim kedvencei közé tartozik. Ennek ellenére egyértelmű, hogy addig egy darab ilyen kekszet sem fognak enni, amíg a cég nem tisztázza magát. Veszünk nekik mást. Ha esetleg valaki tud olyan kekszet, amelyet viszont cigányokat is foglalkoztató cégnél készítettek, kérem, írja meg kommentben. Ki fogjuk próbálni. Ezt csak azért mondom, hogy Igazgató Asszony megnyugodjon.

Egyúttal remélem, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség kivizsgálja az ügyet. Kötelességük lenne. Amennyiben az állítás igaz, az EU-támogatást azonnal vissza kell vonni: az esélyegyenlőségi előírásokat megsértő pályázónak ugyanis támogatás nem nyújtható. Erős a gyanúm egyébként, hogy Detkiék a támogatást eleve azért kapták, hogy a helyieknek teremtsenek munkahelyet...

Nagyon kíváncsi vagyok tehát a Detki Kft. reakciójára. Nem elfogadható, hogy hallgatnak. Akkor sem lenne az, ha a saját pénzüket fektették volna be. De ha az adófizetők euróira is igényt tartottak, akkor különösen nem.

(Ghostwriter - Ha tetszett, oszd meg bátran!)

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr555428007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2013.07.27. 12:35:00

Agyficam

Tisztelt férfitársaim. Gondolom heves tíltakozást váltana ki Önökből, ha közölnék önökkel, hogy ezentúl a szomszéd, vagy valamely ismeretlen ember gyermeke után gyerektartást kell fizetnie!
Pedig fizet. Nemcsak gyerektartást, de még szülőtartást is! Csak családi pótlék, és munkanélküli segély, jövedelempótló támogatás, rendszeres szociális segély, nevelési támogatás, stb. címen fizeti a mások által csinált gyermek után Önre lőcsölt gyerek, és szülőtartást! Miért? És meddig? Csak. Állampolgári fegyelemből és államvezetői bölcsességből. Már amennyire ezt bölcsességnek lehet nevezni. (Én inkább ostobaságnak nevezném!) Mert mások valamikor kitalálták, hogy olcsóbb az alacsonyan tartott (éhbér) mellet családi pótlékot adni a gyermeket vállalónak, mint tisztességes bért adni valamennyi dolgozónak. Csak a bűn mindig elnyeri büntetését! Mert a magyar így saját gyereket nem vállal, csak egyet-kettőt, vagy egyet se, mert kevés a jövedelme. Mért kevés? Mert elvonják, hogy odaadják annak, akinek se munkája, se munkakedve, de van gyerekcsináló kedve, és bátorsága! Az állam a „más farkával veri a csalánt” Ő meg a sajátjával veri meg a magyart!

Kowalski, helyzetjelentést! 2013.08.07. 17:32:08

@Szúrófény:

Ugye ezt a keresztény (=szolidáris, szerény, testvéries) maffiaállam élősködőiről (a közpénzek ellopásából meggazdagodott Orbán és talpnyalói) írtad? Na azért.

2013.09.25. 01:29:09

Félinformációkra épülő hazugságokkal hergelte egy cigány asszony a közvéleményt. Azt állította, hogy a Detki Kekszgyár vezetője nem akar cigány munkásokat alkalmazni. Mint kiderült, valójában több cigány is dolgozik a vállalatnál.

Néhány hete felröppent a hír, hogy a Detki Kekszgyár igazgatója azért nem alkalmaz cigányokat, mert különben a vásárlóik visszamondanák a megrendeléseket. “Azt mondta az igazgató, azért nem alkalmaz cigányokat, mert ha a vásárlóik megtudják, hogy romák dolgoznak itt, visszamondják a megrendeléseket, mert nem akarnak a cigányok kezéből enni” – állította az MTI-nek Schmied Magdolna, a Magyarországi Roma Nővédelmi Közhasznú Szervezet helyi elnöke. A balliberális médiának és politikai szervezeteknek ennyi elég is volt ahhoz, hogy boszorkányüldözésbe kezdjenek, miközben a Detki Kekszgyárat senki nem kérdezte meg.

A Magyar Nemzet újságírója ellátogatott a helyszínre, ahol Somodi Tiborné községvezető azonnal cáfolta az elhangzottakat és azt állította a vádak kapcsán: „olyan szinten erőltetett, hogy az már túlzás”. Pusztai Attila, a település jegyzője szerint harminc éve működik a gyár, amelynek mindig is volt cigány alkalmazottja, most is van.

A községvezető továbbá arról számolt be, hogy van olyan magyar, akit szintén nem vettek fel, mert nem tudta kitölteni az űrlapot. Az pedig, hogy a gyár százharminc dolgozójából csak tíz halmaji cigány, azt jelenti, ennyien feleltek meg a követelményeknek. Somodiné meggyőződése, hogy a politika áll a hírverés háttérben.

A falu évente több millió forintot fordít a cigány fiatalok képzésére, az önkormányzat pedig tizenkét állandó munkást foglalkoztat, mind romák – nyilatkozta a Magyar Nemzet újságírójának Somodi Tiborné. Hozzátette: a helyhatóság azonban nem képes országos gondokat orvosolni, főleg úgy, ha sokan nem fejezik be az iskolát, vagy a tanfolyamot.

A cigány asszony gyakran féligazságokra épít

Schmied Magdolna, a Roma Nővédelmi Közhasznú Szervezet helyi vezetője a Magyar Nemzetnek is folytatta a jajveszékelést, többek között azért, mert elvitték a gázóráját, amiért egyébként felelősségre vonja a kormányt is. „Erre költi az állam az unió támogatását, amit a cigányok felzárkóztatására kapnak?”- teszi fel a kérdést. Majd arra panaszkodik, hogy elkönyvelték őket cigánybűnözőknek, nem kapnak munkát és nem kapják meg az első esélyt a tanulásra. Schmied Magdolna azt állította, azóta kezdték kiszorítani a cigányokat a gyárból, mióta az igazgató feleségül vette a jelenlegi vezetőt, Pavlova Olgát. A cigány szervezet vezetője biztos benne, hogy a cég nagyon sok pályázaton indult, a közelmúltban pedig 19 millió forintot nyertek, amiből 35 embernek kellene munkát biztosítani.

A gyár falán függő tábla szerint a harmincöt nem munkahelyet jelent, hanem komplett vállalatirányítási rendszer bevezetését harmincöt felhasználóra.

A falubeliek szerint is Schmied Magdolna gyakran féligazságokat terjeszt és komolyan „beleéli magát”. Állítólag a tavasz folyamán járt a polgármesternél és arra kérte: a község vezetője beszéljen a gyár igazgatójával, hogy a szakmát végzett cigány fiatalok közül legalább tízet-tizenötöt alkalmazzon, cserébe a település ajánlja fel, hogy a cég egy százalékkal kevesebb iparűzési adót fizessen. A megbeszélés után harmincöten adták be az önéletrajzukat, egy asszonyt vettek fel közülük.
méterről szállítják a munkásokat.

A Magyar Nemzet megkereste Pavlova Olgát is, aki elmondta: nem igaz, hogy 100 kilométerről szállítanak munkásokat, az igaz, hogy a környékről hoznak busszal dolgozókat, de nem túl messziről, a cégnek ugyanis nem érné meg. A vezető szerint az a lényeg, hogy hozzáértő munkaerőt alkalmazzanak, nyolc általános alatt azonban nem vesznek fel senkit sem. Pavlova Olga azt is kiemelte, jelenleg is dolgoznak náluk cigányok. Egy helyi cigány asszony is köztük van, „de a többiek nagyon csúnyán bánnak vele, azt kérdik tőle: mivel tudsz te többet, mint mi, és arra buzdítják, hogy mondjon föl.”

Schmied Magdolna hamis állításaival annyira feltüzelte a helyi cigányokat, hogy július végén tüntetést tartottak a kekszgyár előtt.

“Munkát akarunk, méltóságot, hogy kenyeret adhassunk a családnak” – tette hozzá Schmied Magdolna. A megmozduláson részt vett Daróczi Ágnes, a Phralipe Független Cigány Szervezet alelnöke is, aki az MTI-nek elmondta: támogatandó a halmajugrai cigányok „szándéka, hogy dolgozni akarnak”.

“Hiába van szakmájuk, a portán túl nem jutnak, úgy tűnik, sokszor mondvacsinált ürüggyel küldik el őket” – közölte.

A demonstrálók egy Pavlova Olgának, a Detki Keksz Kft. ügyvezető igazgatójának címzett petíciót is megfogalmaztak, amelyben egyebek mellett azt írják, hogy ha kérésük nem talál meghallgatásra, készek az Európai Unióhoz fordulni. A Detki Keksz Kft. ezzel szemben arra készül, hogy helyreigazítási közlést kérnek azoktól az oldalaktól, melyek leközölték Schmied rágalmait. Ha erre nem hajlandók, akkor beperlik őket. Schmied Magdolnát azonban biztosan beperlik rágalmazás miatt.
süti beállítások módosítása