Búcsú „a Gyulától”

2013.07.08. 20:18

A közönség, amely egy-egy temetésen összejön, minden másnál többet mond az elhunytról. Ahogy ma néztem a tömeget a Nemzeti Sírkertben, bizony úgy éreztem magam, mintha egy harminc évvel ezelőtti Filmhíradóban lennék. A kádári Magyarország arcait láttam ott ezrével. Egykori munkásokat, hivatalkonokat, tanítókat, közalkalmazottakat, parasztembereket. A VIP sátoron kívül nem volt ott egyetlen Boss-öltönyös direktor, fátyolos, kalapos dáma, kutyabőr, súlyos aranylánc, milliós karóra, vagy Audi kulcs. Még napszemüveg se nagyon. Senki, akit a TV Híradó nézői felismernének. Senki, aki a megjelenéstől bármit – feltűnést, előléptetést, zsíros megrendelést – remélhetett volna.

Eljöttek helyettük a múlt századi, megőszült frizurák, a kilincsbajuszok, a buszsofőr-barkók, a széttaposott barna szandálok, a kopott retikülök. A fekete sapkás bányász. A molyoktól megmentett szolgálati nadrágját öv nélkül, egy szál sárgás inggel és kínai tornacipővel viselő egykori vasutas. A lakossági fórumok kékhajú nénikre épülő törzsközönsége. Fáradt, ráncos, bütykös kezű, hajlott hátú, összement emberek tengere mindenfelé. Balosok, szocik. Egykori kommunisták – és maiak. A négymillió szegény Magyarországa.

Horn Gyula temetése 2.jpg

 Horn Gyula örült volna mindannyiuknak.

Pedig az egykori miniszterelnök jóval több volt, mint a Kádár-kor utolsó mohikánja. Nem tudom, hogy a meghívott vendégek, a mai hatalmasok közül hánynak van esélye arra, hogy ha egyszer majd rá kerül a sor, az Európai Parlament elnöke, és az egykori német alkancellár búcsúztassa. Nem egyszerű protokoll-kötelességből. Hanem mert emlékeztetni akarta a magyarokat: Horn Gyula halálával egy igazi európai államférfi ment el. Aki megértette az idők szavát, és nem csak a magyar történelemkönyvekbe írta be a nevét.

A beszédekben elhangzott minden, amit róla ma el kellett mondani. A jó és a rossz, a szép és a csúf. Az angyalföldi proliról, ’56-ról, Kádár diplomatájáról, ’89-ről, és azokról a kilencvenes évekről. Félreérthetetlenül, néha pártosan, de az igazság és az illendőség határán belül. Az állami protokoll is igazán kitett magáért. Horn Gyula hibátlan, szép szertartást kapott.

Egyetlen mozzanattól eltekintve. Bár mára ez lett a szalagcím, reméljük, az utókor nem arra az öt másodpercre emlékszik majd, amikor a tömeg magáról megfelejtkezett része – a többség ijedt pisszegése dacára – kimondta azt, amit Orbán Viktorról szinte minden megjelent gondolt. A regnáló magyar miniszterelnökkel szembeni kitörést ott és ma semmi sem mentette. Sem a „célszemély” munkássága, sem az őt támogatók mindennapos performanszai. Mindenkinek, aki ma elment a Fiumei útra, méltányolnia kellett volna, hogy Orbán Viktor eljött. És azt is, hogy nem szólalt meg. Tette a dolgát, és tűrte, amit tűrnie kellett. Fejet hajtott az egykori ellenfél előtt. Az én szememben az elmúlt három évben ez volt a kormányfő legjobb fellépése.

Mindent egybevetve, Magyarország csendes, méltó búcsút vett Horn Gyulától. Nyugodjék békében. Mi pedig emlékezzünk rá – pont úgy, ahogy megérdemli.

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr555396620

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.09. 11:26:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Szandálzokni, halásznadrág, mackófelső a Fiumei úti sírkertben 2013.07.08. 20:46:20

Katasztrófaturisták lepték el Horn Gyula temetését. Nem akarok se kegyeletsértő lenni, se idős, vagy kevésbé idős hölgyek és urak alkalmi toalettjét kritizálni, de ez a poszt kikívánkozott belőlem. Írhatnék akár véletlenül a temetőbe tévedt turistacso...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komiszár 2013.07.09. 08:41:34

Ezek a tiszteletlen,mocskos aljanépek
még a temetésen is fújjjjolnak.
Na ez a komcsi vér!!!
Ezt ne magyarázzátok meg szemetek
egyetlen blogotokban sem.
Horn Gyula több tiszteletet érdemel.

gesa2 2013.07.09. 12:11:12

Szerintem is gusztustalan dolog volt ez a fajta véleménynyilvánítás nekem keserű szájízt okozott és egy kis lelkiismeret furdalást. Szerintem is ez volt a legjobb fellépése a 3 év alatt. Sokan bele kötöttek a protokolláris dolgokba, abba, hogy nem hajolt elég mélyen Horn özvegye előtt, hogy illetlenség volt, hogy felállt Hornné és nem illik 2 kézzel kezet csókolni.........mert a magyar bizony ilyen intelligens, hogy tudja mind, mi ilyenkor a szokás. Nekem nem okozott gondot, szerintem Hornné azért állt fel, mert biztosan megérdemelte Orbán, valószínű sokat segített az özvegynek , ezt köszönhette meg, Ő is megadta a tiszteletet a miniszterelnöknek.Nekem a kétkezes csók is úgy jön le, hogy nem egy röpke sóhajtós csókot nyomott le, hanem benne van még egy kis plusz.....részéről is a szeretet.....ami ugye csak nem baj......még ha nem is volt protokolláris......Ja és még annyit:nagyon szerettem Horn Gyulát és elkötelezett baloldali vagyok még ha most meg is védtem Orbánt.

Tücsök1 2013.07.09. 12:24:41

És ov még ebbe a fellépésbe is bele tudott bakizni,bár gonosz énem szerint direkt csinálta mert ő semmit nem csinál véletlenül.A protokollfőnöke figyelmeztette,hogy a gyászoló családhoz is illik odamenni,ahogy az előtte a ravatalhoz járulók is megtették.A hírtv déli híradója a temetésről készült beszámolót így feliratozta-SORTŰZ.Na, akkor ez most mi?

Tücsök1 2013.07.09. 12:32:04

@gesa2: Nem fogok azért leborulni ov nagysága előtt,mert teljesítette a hivatalából adódó kötelességét. A protokollt pedig főleg neki kell betatania,kiábrándító,amikor ilyen eseményen is kibukik,hogy nem tud viselkedni.Gondolom,úgy érezte magát, mint amikor a hóhért akasztják,ezért is menekült volna a lehető leggyorsabban a kínos szituációból.Az a fránya tudatalatti mindig lebuktatja.Egyébként kövér László igazoltan volt távol?

toportyánzsóti 2014.02.27. 07:11:52

Moszkovityenka Gyula cipőfűzőjét sem köthetné meg,Katyni tömeggyilkos NKVD utód KGB főtiszt pincsijévé degradálta magát szegénykém.
süti beállítások módosítása