Diéta a Diétánál

2012.09.10. 12:31

Ezer és egyféle módon meg tudnám írni, hogy miért is ne foglalkozzon a Nagyérdemű Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció legújabb akciójával – az egy hetes éhségsztrájkkal a választási regisztráció miatt. Kitalálják önök is, könnyű szerrel.

„Mert túl van dramatizálva az egész. Mert nem fognak elérni vele semmit. Mert csak az olcsó népszerűséget keresik. Mert ripacskodás. Mert nem ökörködni kellene, hanem programot, választható alternatívát adni. Mert tessék inkább az igazán éhezőkkel foglalkozni. Mert regisztráció a franciáknál is van. Mert nem nyígni kell, hanem megszólítani a választókat, és akkor majd elmennek regisztrálni is. Mert lesz előzetes alkotmánybírósági kontroll. Mert ne tessék démonizálni Orbánt. Mert bagoly mondja verébnek. Mert „eeemútnyócév”. Mert a kétharmadért is "Gyurcsányahibás". Mert nehogy már megint a Fletó, meg a DK, (vagy az MSzP) …”

Ha valamit esetleg kihagytam volna, órákon belül olvashatják majd. Vezércikkben, hírmagyarázatban, profi és amatőr bloggerek hadától. Olyanoktól, mint én. Végül is: ez is csak normál politikai üzem.

Nem, Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Kolber István, és Niedermüller Péter a sajtóban nemigen fognak egy jó szót sem kapni. Pedig tudjuk, hogy tartalmilag igazuk van, és egyetlen épeszű ember nincs ebben az országban, aki ne tudná halálpontosan, hogy a regisztrációt, és a többi szemét stiklit miért csinálják. Legfeljebb abban térnek el a vélemények, hogy ezzel vajon mennyire teszik a rendszert igazságtalanná. Megírtam már többször: szerintem nagyon. Az ellenzék pártjainak kb. annyi esélyük lesz 2014-ben, mint a műlábbal futó Oscar Pistoriusnak volt az épek olimpiáján. (Pedig a nagyokosok ott is előre elmondták, hogy „valójában pont ő van előnyben”…)

Pistorius.jpg

Bele kell-e, bele szabad-e ebbe nyugodni? Szerintem semmiképpen. Mindenekelőtt fel kell hívni a választók, és a nemzetközi közvélemény figyelmét arra, amire a FIDESZ készül. Kiabálni kell, jó hangosan. És van rá esély, hogy lesz hatása. Az Orbán-rezsim már régen „watch-list”-en van. A nyugati demokráciák vezetői pontosan tudják, hogy valami nagyon nincs rendben Magyarországon. És nem elsősorban a Velencei Bizottság okoskodása, hanem a médiatörvény miatti nemzetközi tiltakozás, az operaházi tüntetés, az LMP-képviselők és Gyurcsány Ferenc letartóztatása, a sorra bebukott koncepciós bűnvádi eljárások, vagy éppen Tatárszentgyörgy és a baltás gyilkos miatt. És most már a DK éhségsztrájkja miatt is. Igen, vezető hír lesz ez is szerte a világon. Aki tudja, mi a tét, annak emiatt örülnie kell. Az, hogy Orbán meddig mehet el, a visszhangon is múlik. A első visszhang pedig mi vagyunk.

Nincsenek illúzióim. Látom magam előtt a pártok kommunikációs szakembereit, bal- és jobboldalt egyaránt, amint épp arról meetingelnek, hogyan lehetne erre a sztorira „rátakarni”, a figyelmet gyorsan elterelni, visszaszerezni a kezdeményezést. Mi a jobb: vitatni, elítélni, lesajnálni, kigúnyolni, Gyurcsányozni, vagy agyonhallgatni? Kivel szabad egyformát mondani, és hogyan lehet elhatárolódni? Milyen narratívát adjunk a híveinknek, hogy a otthon, a buszon, a munkahelyen, a törzsasztal mellett mégis „mi” nyerjük a csatát és ne „ők”? Mert ilyen a politika, és nem lehet más ezúttal sem.

Szerencse, hogy nem köt mindenkit a pártfegyelem. Szerencse, hogy nem kell mindenkinek egybites válaszokat keresnie. Önnek sem, kedves Olvasó. 2012 őszét írjuk. Annak, akinek elege van Orbánból, lassan tennie is kell. Nem mondom, hogy a DK kezdte. Nem mondom, hogy ők a megváltók. De most jót tesznek és jól – és nem csak maguknak. Igenis fontos, hogy kik és hányan állnak melléjük. Nem kell koplalni, ha feltápászkodnak a karosszékből, és kimennek a Kossuth térre, az pont olyan jó. Lehet név nélkül, és lehet névvel. Nem lesznek egyedül.

Akinek pedig más ötlete van, az ne fikázzon, ne okoskodjon, hanem szedje össze a bátorságát, álljon ki vele.  Mert néma gyereknek az anyja se érti a szavát. Vagy, ahogy első főnököm szokta volt mondani, néma gyerek magára vessen.

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr414766199

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tetovaoda 2012.09.10. 13:59:07

Pontosan ez van. Nekiugrott már is a média, a bloggerek és kommentelők hada, anélkül, hogy felfogták volna, mit tesz és miért, kiknek szól az üzenete és miről. Nem is érdekli az ekézőket a tartalom, sem a kormánypárt, sem az ellenzéki pártok soraiban, sem a sajtóban. A DK jól tenné, ha ezen a héten személyes találkozókon és szórólapokon magyarázná el az állampolgároknak, milyen alkotmányos joguktól fosztja meg őket a regisztráció. Az alaptörvény ugyanis nem szól arról, hogy csak akkor választható és választhat minden felnőtt magyar állampolgár, ha előbb regisztrált. Saját alaptörvényükkel is ellentétes fideszéknek az, amire most készülnek.

huhhhu 2012.09.10. 19:27:36

Teljesen korrekt a blog. Egy dolog kimaradt. Ez pedig az "ellentüntetés, a hétvégi piknik". Ennél aljasabb dolgot elképzelni sem tudok, mert mindannyiunk szabadságát csorbítják megint, arról nem beszélve, hogy hány ember GYEREK éhezik az országban, ezek pedig megrendezik a nagy zabálást. Jellemző a fideszjobbikra. De mielőtt belekezdenének a nagy zabálásba, elolvashatnák Móricz: Egyszer jóllakni című novelláját. Szégyen!!!!!
süti beállítások módosítása