Albánia reloaded?

2012.08.30. 12:12

Megint felvetődött, ezúttal az MSzP részéről, hogy kell-e, szabad-e a 2014-es választásokat bojkottálni. A vita egyszer, Debreczeni József ATV-s interjúja után, már lejátszódott. Poldi bácsi megmondója most újra összeszedte, hogy – szerinte – ez miért marhaság. A Varánusz verset írt ugyanerről. Jómagam korábban megírtam mindennek az ellentétét. Nagyjából azt, amit legelőbb Debreczeni József, most pedig Ujhelyi István és Kolláth György is elmondtak, magyarán hogy igenis meg kell gondolni a dolgot.

UPDATE: az MSzP sietett cáfolni, hogy távol akarnának maradni a 2014-es a választásoktól. Mondhatnánk, hogy az ügy lezárva. De egyrészt - never say never. Másrészt, a probléma továbbra is érdekes. Szóval, folytassuk.

A két álláspont, ami a cikkekben és a kommentekben is kikristályosodott, röviden az alábbi:

A.,          Muszáj elindulni, mert csak így lehet megverni a FIDESZ-t. Egyébként meg a demokratikus ellenzéknek kutya kötelessége részt venni, mert különben „cserben hagynák” a választóikat. A bojkottnál nincs antidemokratikusabb. Nem beszélve arról, hogy annak eredménye csak is egy megerősödött, újralegitimált FIDESZ többség lehet.

B.,          Öngyilkosság elindulni, mert ebben a rendszerben matematikailag nem lehet megverni a FIDESZ-t. így a részvétel eredménye csakis egy újraleigitimált , ezért megerősödött FIDESZ többség lehet.

Melyik a helyes álláspont? Véleményem van, a bölcsek köve nincs nálam. Senkinél sincs, és tartok tőle, hogy új érvet nem nagyon lehet már felhozni.

De van itt egy dolog, amit azért meg lehetne nézni. Mégpedig azt, hogy mi van akkor, ha beüt a legrosszabb - de tartok tőle: az egyik legvalószínűbb - forgatókönyv: a demokratikus ellenzék elindul, és bár tömegtámogatottsága érdemben meghaladja a FIDESZ-ét, veszít. (Az MSzP a súlyánál némileg több mandátumot kap, de messze nem eleget. Az LMP-nek pl., konkrétan három-öt mandátuma lesz. A DK-nak, ha megugorják a küszöböt, dettó. Az eredmény meg mondjuk egy talán-talán kétharmad nélküli FIDESZ-többség.) Hangsúlyozom: ez nem fantazmagória, nagyjából ez jön ki a Haza és Haladás legutóbbi, minden korábbinál alaposabb  SZÁMÍTÁSAIBÓL. Aki tehát vitatni akarja, legyen szíves SZÁMOKAT hozni.

Szóval, mi van akkor ha…? Ha hiszik, ha nem: van élő példa a közelben. A festői Albániában. El se hinnék, mennyi párhuzam van a két ország jelene között, de alapvetően nem provokálni akarok, hanem gondolkodásra ösztönözni. Úgyhogy kérem, vonatkoztassanak el a Balkánra vonatkozó előítéleteinktől. Látni fogják, tanulságos a dolog.

Albániában a legutóbbi választásokon az ellenzék kikapott, de nem ismerte el a vereséget, ezért bojkottálni kezdte a parlamenti munkát. Innentől fogva semmilyen érdemi reformról szó nem lehetett. Tekintve, hogy EU-tagságra aspiráló országról van szó, az EU azonnal blokkolta a csatlakozási folyamatot. Ugyanakkor a NATO-nak se mindegy, hogy mi lesz a shqipetárokkal, ezért erős nemzetközi nyomás nehezedett a nagy pártokra, hogy valahogy egyezzenek meg. Ez mind a mai napig várat magára.

A helyzetet súlyosbította a tavalyi önkormányzati választás, amelynek legnagyobb tétje a főpolgármesteri pozíció volt. (A jobboldali kormánypárt, ahogy azt várni lehetett, nagyjából vitte a vidéket, a baloldal a városokat – de nem volt egyértelmű győztes, mert a választókerületeket ott egyelőre nem manipulálták.) A regnáló főpolgármester akkoriban a szocdemek pártelnöke volt. Az egyetlen kérdés az volt: sikerül-e őt kilőni. A választás totális botrányba fulladt. Az ellenzék az első eredmények birtokában bejelentette: a balos főpolgármester szoros versenyben győzött. (Igen, elvben legálisan tudhatták a szavazatszámokat.) A kormánypárt erre csak annyit mondott: nono! Aztán másnap a választási bizottság úgy döntött, újraszámolnak, és befogadják azokat a szavazatokat, amelyek (mivel rossz urnába dobták őket) az ellenzék szerint érvénytelenek voltak. A kormánypárt szerint viszont „minden szavazatnak számítania kell”. (Ismerős?) Ezért folyamatos, kb. 10 napos élő televíziós közvetítés mellett (!) végigvitték az újraszámolást. És a végén pár szavazatos többséggel a jobboldali (kormánypárti) jelölt győzött. Aki egyébként egy tényleg kiváló pali. Ráadásul nemzetközi bíróságokra se lehet rohangálni, mert a választási tv. – minimum a csűrcsavar jogászok szerint – tényleg nem volt egyértelmű.

Namármost – és itt a lényeg – az ellenzéknek esélye se volt független jogorvoslatra. A választási bizottságot, az alkotmánybíróságot, a bíróságokat, a közigazgatás összes kulcspozícióját a jobboldal által kinevezett emberek foglalják el. (Nem én mondom ezt, hanem az EU országjelentései.) Az államfő is jobboldali. És hiába voltak ott az Európa Tanács és az EBESZ megfigyelői, hiába nyomtak fel egy sor komoly problémát, az eredmény érdemi felülvizsgálatáról, újraszavazásról szó nem lehetett egy pillanatig sem.

Nem kell tovább részleteznem, azt hiszem, világos, a fenti szcenárió abszolút lehetséges Magyarországon is. És ahogy Albániában, nálunk sem lesz megoldása. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a nemzetközi közösség jobb híján - mivel a káosztól fél a legjobban - a status quot próbálja valahogy jegelni. Egyébként pedig tartósan leírta az országot. Az EU-val a viszony lényegében befagyott, és a beruházások is inkább oda mennek majd, ahol nagyjából nyugi van. Pl. az északi szomszédhoz. A legszebb az egészben az, hogy Albánia ettől függetlenül stabil ország – a régió egy sor másik államához képest mindenképpen. Az egyszerű ember nagyjából nyugodt életet él. Legyint a politikára, és örül, hogy van mit ennie. Ezenközben a Lonely Planet szerint Albánia az egyik legklasszabb hely a turistáknak, akiket gyönyörű táj, barátságos emberek, és finom kaják fogadnak. Sőt, a squipetárok képesek pl. még arra is, hogy időnként elnáspángolják a magyar focibajnokot. A Berisha-kormány pedig a jelek szerint még nagyon sokáig a helyén maradhat.

Szóval, akinek van kedve, játssza végig magában: mi lenne akkor, ha lenne egy frissen választott, de a választók jelentős része által el nem fogadott parlamentünk, egy olyan ellenzékkel, amely semmibe, de semmibe nem tud beleszólni. És akkor mondja, hogy Debreczeni, Kolláth és Ujhelyi teljesen hülyék, és csak ordítoznak, mint az albán szamár.

A fentiek alapján mindenesetre egy dologban biztosak lehetünk: ha a választási törvény miatt bárki balhézni akar - ok van rá bőven - akkor azt most, a választások ELŐTT kell megtennie. Utána már nem lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr284741447

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nagyon átvernek minket Orbán manipulált fotóival 2012.08.30. 15:16:19

Sokkal öregebb, sokkal kövérebb és sokkal bunkóbb az életben, mint amilyennek a kormánypromókhoz használt, retusált fotókon láttatják. Ha nem röhögted magad halálra Orbán fizimiskáján a kérdőívéhez csatolt levélben, és a munkahelyvédelmi levelét kinyit...

Trackback: Törölték a kommentek nagy részét Don Orbán képe alól a miniszterelnök Facebook-oldalán 2012.08.30. 15:15:00

Hogy a ballibek vagy a széljobberek kommenteztek többet a miniszterelnök hét végén feltöltött fényképe alá, soha nem fogjuk megtudni. Az mno.hu szerkesztősége viszont akár az anyja életére is megesküdne, hogy nem a gárdistaszökevények, hanem a libsibol...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

efi 2012.08.30. 16:35:18

@drkovax:
Nem attól koménista, hogy bőven van a soraiban az is, hanem attól, amit csinál. Államosít, gonoszak a multik, csak a magyar termék a jó, mindenkinek minden jár, lehetőleg ingyen és alanyi jogon, mi az hogy kirúgnak valakit, mi az hogy nem emelnek bért, mi az hogy a bankok látni akarják a kölcsönadott pénzüket, mi az hogy a szolgáltató el meri zárni az áramot.
Na és persze mi az, hogy valakinek ellenvéleménye van és főleg mi az hogy ezt még hangoztatni is meri. Erőltesd meg a pici agyadat, melyik korszakkal rokon ez?
Narancsköd befigyel, mi?

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 16:38:32

"A jelenlegi választási rendszer nem a Fidesznek kedvez. Annak kedvez, aki a legtöbb szavazatot kapja (vagyis nem kompenzál a többiek felé). Jelen pillanatban a Fidesz kapná a legtöbb szavazatot. Tetszen az ellenzék megtalálni a tökeit és nyivákolás helyett érdemi politizálást folytatni, akkor rájuk szavaznának többen."

x2

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 16:43:15

"Mégpedig azt, hogy mi van akkor, ha beüt a legrosszabb - de tartok tőle: az egyik legvalószínűbb - forgatókönyv: a demokratikus ellenzék elindul, és bár tömegtámogatottsága érdemben meghaladja a FIDESZ-ét, veszít."

A 2005-ös választásokon a brit Labour a szavazatok 40.7%-át szerezte meg, és alakított kormányt. Nem vonultak be a brüsszeli tankok ...

nyünyüge 2012.08.30. 16:43:53

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]:
"Hajrá! Én sváb vagyok, de szurkolok nekik! A lényeg az, hogy az urbánus zsidóság ne kaparinthassa meg a hatalmat!"

Ezt a programot így magyarul vállalja Orbán Viktor, "a református parasztgyerek"?
Vagy csak éppenséggel szeretné a Jobbikos szavazókat (meg szőke sváb parasztlányokat) akar vele megnyerni ?

willdataa 2012.08.30. 16:45:25

@efi:
A stratégiai vagyontárgyaknak nemzeti kézben a helyük, nem idegen kézben. Megnézném hogy Izraelben privatizálnák a vízműveket például.
A hazai áru hazai munkahelyeket teremt, ami szintén nemzeti érdek.
A dúsgazdag idegen bankok egész eddig a nemzet testén élősködve harácsoltak össze irdatlan nagy hasznot, ideje hogy egy kicsit visszaadjanak.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.08.30. 16:48:12

Urnákhoz zúduljunk s rendre
Ixeljük be: Frady Endre!
Lesz itt jövő, kánaáni
S boldog lesz majd Sneider Fáni,
Csínom Palkó s Pató Pali,
S tart az örök haligali!

(tánc)

fradyendre.blogspot.hu/2010/06/frady-for-butapest.html
és
fradyendre.blogspot.hu/2010/06/frady-for-president.html
:)

láplidérc 2012.08.30. 16:48:42

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]:
sváb létedre miért is pofázol bele a magyarok dolgába, schlampe?

Psyman 2012.08.30. 17:01:13

@Pobjeda elvtárs: Képzeld, az USA-ban ez rendszeres, és valahogy senki nem sírja a demokrácia bukását.

nudniq 2012.08.30. 17:06:59

@Joooe: "Ha a választókerületek a lehetőségek szerint egyenlő számú szavazóból állnak, és ott az a jelölt nyer aki a legtöbb szavazatot kapja, akkor mi ebben az antidemokratikus? Persze hülye kérdés, mert nyilván semmi, ezen körülményrendszer akár a demokratikusság követelményének definíciója is lehetne."

Bergengóciában 10 választókerület van (A, B, C, D, E, F, G, H, I, J), mindegyikben pontosan 10.000 bergengóc választópolgár lakik. Az épp hatalmon lévő kommunisták nagyon vigyáztak, hogy ezt a szigorúan kiegyenlített választókerületi beosztást kialakítsák.

A legutóbbi választáson A, B, C, D, E és F választókerületek mindegyikében 5001 szavazatot kapott a Kommunisták Bergengóciai Egységpártja (KBE) jelöltje, míg ugyanezen körzetek mindegyikében egészen pontosan 4999 szavazatot szereztek a Bergengóc Nemzeti Párt (BNP) jelöltjei. (Ebben a hat kerületben tehát a kommunisták nyertek.) G, H, I és J választókerületekben az összes szavazatot a BNP jelöltjei szerezték meg, itt a kommunisták egy árva szavazatot sem szereztek.

A 100.000 választópolgárból tehát összesen 30.006 szavazó szavazott a kommunistákra, és 69.994 választó kifejezetten az elzavarásukra és "igaz nemzeti érzelmű" kormányra. A választási rendszer eredményeként a Bergengóc Országgyűlést 6 kommunista és 4 nemzeti érzelmű bergengóc képviselő alkotja, így továbbra is a KBE marad hatalmon.

"A választókerületek a lehetőségek szerint egyenlő számú szavazóból állnak, és ott az a jelölt nyer aki a legtöbb szavazatot kapja, akkor mi ebben az antidemokratikus? Persze hülye kérdés, mert nyilván semmi, ezen körülményrendszer akár a demokratikusság követelményének definíciója is lehetne." Tényleg, ez maga a népakarat.

Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány] 2012.08.30. 17:09:19

@láplidérc:

Nekem te ne pofázz, zsidó! Példát vehetnél az én sváb őseim lángoló hazaszeretetéről! A sváb dédszüleim a Németországból érkezett "Heim ins Reich" agitátorok erőteljes felszólítására sem voltak hajlandók belépni a Volksbundba, sőt tagjai lettek a náciellenes Hűséggel a Hazához mozgalomnak és valamennyien hűségesküt tettek, hogy nem fogják elárulnia választott hazájukat, valamint hivatalosan kérvényezték, hogy ne a Wehrmachtba és a Waffen SS-be sorozzák be őket, hanem a Magyar Királyi Honvédségbe. Megesküdtek, hogy minden pártütő és bitorló ellen életükkel és vérükkel készek védeni a hazát. Sok akadály leküzdése után sikerült elérniük, hogy magyar egyenruhában harcolhassanak. A világháború után elhurcolták őket a judeobolsevik hatalom málenkij robotra, az itthon maradtak nagy részét pedig meghurcolták és kitelepítették a nyugati megszállási övezetbe. De ők ott is magyarok maradtak!

A svábok kitelepítésével a magyar nemzetet megfosztották a legszorgalmasabb, leghűségesebb nemzetiségétől! A cigányokat és a zsidókat kellett volna kitelepíteni!

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.08.30. 17:13:44

"a demokratikus ellenzék elindul, és bár tömegtámogatottsága érdemben meghaladja a FIDESZ-ét, veszít."

Ez kurva jó mondat.
Tehát az MSZP + LMP + Jobbik > FIdesz

Azaz te feltételezed, hogy az MSZP a Jobbikkal és LMP-vel szeretne kormányozni.
Merész.

Ha meg nem, akkor meg mi legyen a Jobbikkal. Mert Jobbik nélkül nem lesz 50%-a se az MSZP-nek se a Fidesz-nek vélhetően.

Még érdekesebb hogy kizárod azt az opciót miszerint az MSZP kapja a legtöbb szavazatot, azaz a súlyozás az ő irányukba mozdítja a szavazati súlyokat.

Ennyire szarnak látod az MSZP-t, vagy az MSZP megítélését, hogy ez szóvba se jöhet ?
És mi ennek az oka ?

Nem lehet, hogy az hogy mégtöbben nem akarják az MSZP-t, mint a Fideszt ?
Akkor meg miért kormányozna ?

hopp ti 2012.08.30. 17:14:52

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]:
Azért ennek fuss neki mégegyszer !
Az értelmiségivé válásáról elhintett legendát felejtsd el , szimpla párttitkár lett volna a vezéred , ha nincs rendszerváltás . ( a parasz egyébként stimmel...)

Squid 2012.08.30. 17:15:32

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]: "Nekem te ne pofázz, zsidó! Példát vehetnél az én sváb őseim lángoló hazaszeretetéről! A sváb dédszüleim a Németországból érkezett "Heim ins Reich" agitátorok erőteljes felszólítására sem voltak hajlandók belépni a Volksbundba, sőt tagjai lettek a náciellenes Hűséggel a Hazához mozgalomnak és valamennyien hűségesküt tettek, hogy nem fogják elárulnia választott hazájukat, valamint hivatalosan kérvényezték, hogy ne a Wehrmachtba és a Waffen SS-be sorozzák be őket, hanem a Magyar Királyi Honvédségbe. Megesküdtek, hogy minden pártütő és bitorló ellen életükkel és vérükkel készek védeni a hazát. Sok akadály leküzdése után sikerült elérniük, hogy magyar egyenruhában harcolhassanak. A világháború után elhurcolták őket a judeobolsevik hatalom málenkij robotra, az itthon maradtak nagy részét pedig meghurcolták és kitelepítették a nyugati megszállási övezetbe. De ők ott is magyarok maradtak!

A svábok kitelepítésével a magyar nemzetet megfosztották a legszorgalmasabb, leghűségesebb nemzetiségétől! A cigányokat és a zsidókat kellett volna kitelepíteni!"

Várjál várjál Stefike!

Szóval, ha jól értem dédanyu és dédapu nem voltak nácik az elmondásod alapján..

Akkor te miért vagy az? Szerinted büszkék lennének a (vélt) faji felsőbbrendűséged villogtatására? Vagy a zsidókkal, cigányokkal stb stb szemben tanúsított SS-t idéző megnyilvánulásaidra? Te egy szimpla szalonnáci vagy kislányom aki nagyon nagy dolgokat képzel magáról!! A szomorú tény az, hogy téged és a Magyar Gárdás gyökereket az különbözteti meg egymástól, hogy rajtad nincs mellény csillagom!

Ülj le és két tehénfejés közben gondolkodj el ezen! Esetleg az észosztás helyett tanulhatnál a Toba Teóriáról picit, ha már rassznál és géneknél tartunk tündérvirágszálam! Lesz meglepetés bőven ígérem! :D

:P

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 17:16:18

"A 100.000 választópolgárból tehát összesen 30.006 szavazó szavazott a kommunistákra, és 69.994 választó kifejezetten az elzavarásukra és "igaz nemzeti érzelmű" kormányra."

Akkor még egyszer: 2005-ös választásokon a brit Labour a szavazatok 40.7%-át szerezte meg, és alakított kormányt.

willdataa 2012.08.30. 17:18:09

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]:

A magyarországi németeket a bosszúszomjas antifasiszta bűnöző rezsim deportálta a háború után.

láplidérc 2012.08.30. 17:20:44

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]: de akkor is csak egy vörösképű, durung derekú sváb vagy, van neked saját fajtád, húzzál vissza azok közé és ott böfögd tele kolbászos leheleteddel a levegőt, hergelaufene.

Squid 2012.08.30. 17:25:01

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]: "A svábok kitelepítésével a magyar nemzetet megfosztották a legszorgalmasabb, leghűségesebb nemzetiségétől! A cigányokat és a zsidókat kellett volna kitelepíteni!"

És mielőtt elfelejtem! Ha az általad az idézetben írtak szerint cselekedtek volna, szerinted OV-val mi lenne most? :D

Blogger Géza 2012.08.30. 17:26:45

@Psyman: Pnotosna. Amúgy a brit vagy a görög választási rendszer sokkal inkább kedvez a legerősebb pártnak, mint a magyar.

is 2012.08.30. 17:32:50

@Psyman: látod, látod, a 75IQ-ból nem telt ki, hogy ne hülyeséghet beszélj. az ellenzék már most több szavazatot kap, mint a FIDESZ, csak Mo-n nincs kétpártrendszer, azaz az ellenzék tökös, csak nem egy párt. és ezt bünteti a választási rendszer, igazságtalanul. mi a francokért kellene egy pártban egyesülniük? azért mert a FIDESzesnek annyi erkölcse nincs, hogy zavarja Poszgay, meg Semjén, meg Pintér, meg még tucatjával a hülyék és maffiózók, és így is leszavaz a FIDESZre, mert se gerince, se agya már nincs, azért miért kellene az ellenzéknek is erre az erkölcsi szintre süllyednie?

Col.Maybourne 2012.08.30. 17:34:15

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]: Te szar kommunista fereg, te mint allitolagos svab veded (sot imadod) a felcsuti CIGANYt? Szegyene vagy a svab fajnak! Nordikus? Kommunista ciganyvedo vagy Ba+. Minden svab megvet teged. Mint reformatus volt magyar allampolgar kikerem magamnak azt, hogy ezt a szar ciganyt magasztalod es ot tekinted a "nemzeted" megmentojenek. Ebredj fel, nezz magadba! Isten megbocsajt az eltevedt baranyoknak!

is 2012.08.30. 17:35:00

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: a Jobbik nem a demokratikus ellenzék része, olvass figyelmesebben.

viszont már ma is MSZP+LMP+DK ~ (de inkább >) FIDESZ+KDNP.

huhhhu 2012.08.30. 17:35:09

"meglesz a Nagy Baloldali Összeborulás, csak azért, hogy a Patást elzavarják." DDDDDDDDD
Egyébként teljesen igazad van. Az a baj, hogy az ellenzék külön-külön akar nyerni. Nem fog. Egyik sem. Vagy összetartanak, vagy az országnak annyi.

Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány] 2012.08.30. 17:37:19

@Squid:

Orbán tiszta magyar családból származik, őt ez nem érintené.

Orbán felmenői apai ágon református magyar munkások voltak. Orbán apai nagyapja, Orbán Mihály honvédként harcolt a keleti fronton, megjárta a Don-kanyar poklát is. Egyébként pedig a háború alatt az Orbán-család Csepelen lakott, és kommunistákat bujtattak.

Ad Dio 2012.08.30. 17:37:22

Egyelőre ott tartunk, hogy a közvélemény kutatások szerint az MSZP+DK+LMP együtt sem elég erős. Tudom nem közvélemény kutatást kell nyerni hanem választást, de ez egyelőre akkor sem ebbe az irányba mutat. Márpedig normálisan a kormánypártok ilyentájt szoktak a népszerűségük mélypontján lenni.

Hogy lesz ebből hogy lesz a posztban felfestett "feszültségteli állapot", azt nem igazán látom.

Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány] 2012.08.30. 17:40:27

@Col.Maybourne:

Orbán tiszta magyar családból származik.

Orbán felmenői apai ágon református magyar munkások voltak. Orbán apai nagyapja, Orbán Mihály honvédként harcolt a keleti fronton, megjárta a Don-kanyar poklát is. Egyébként pedig a háború alatt az Orbán-család Csepelen lakott, és kommunistákat bujtattak. Orbán édesanyja, Sípos Erzsébet, egy gyönyörű magyar asszony.

Te viszont egy zsidó vagy, idáig érzem a belőled áradó maceszszagot.

Squid 2012.08.30. 17:41:10

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]: Ahahhaha én meg az első szőke kékszemü erdélyi néger vagyok.. Van bajod csillagom!

Blogger Géza 2012.08.30. 17:43:40

Amúgy aki a HaHa manipulatív számításait (amit volt MSZP-s kampányfőnök rittyent amúgy objektív módon) elhiszi, az nagyon naiv. Elve amikor "kiszámolták" (HaHa), hogy melyik körzetben ki nyert volna a múltban, simán figyelmen kívül hagyták az SZDSZ-es szavazatokat, csak MSZP/Fideszt vizsgálták. Azt sem értem hogy a posztoló mi alapján vizionál DK-s mandátumokat, ráadásul annyit, mint az LMP-é, én mindenhol azt olvastam hogy be sem jutnak a parlamentbe, ellenben LMP 10% körül van, szóval az egész "számítás" annyit nem ér, mint a papír, amire le lehetne írni. Eleve ez a "demokratikus ellenzék" duma röhejes baloldali klisé, mondja meg, szerinte ki a demokratikus (megsúgom: a baloldal demokratikus, senki más nem), és a többi miért nem.

Az a nagy büdös helyzet, hogy a baloldal tartósan elvesztette a burkolt propagandával (Orbán cigányozása) rasszistává tett (vagy látens rasszista) szavazóit, aki most szépen átvándoroltak a Jobbikhoz és köszönik szépen, eszük ágában sincs visszamenni. Okoskodhat itt Szigetvári, Bajnai , Oszkó, Gyurcsány, Mesterházy, Lendvai, ezen akárhány tanulmány sem változat. Suchmann még a legkevésbé hülye a bandából, nem véletlen, hogy felvetette már egy MSZP-Fidesz koalíció lehetőségét, más reális esélyük nincs rövid távon visszakerülniük a hatalomba. Ha a Fidesznek nem lesz meg egyedül a többsége, az a kérdés, hogy ki áll oda mellé nyíltan vagy burkoltan.

Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány] 2012.08.30. 17:44:34

@Squid:

Ezek valós életrajzi tények és események.

A tényekkel nem tudsz vitatkozni, faszfej.

Ad Dio 2012.08.30. 17:46:12

@umad?:

"Volt olyan szerencsétlen aki elhitte, hogy az MSZP valamiféle elvi faszság miatt
nem venne részt a választásokon?"

Mégis hogyan magyaráznák meg a sok megélhetési politiusnak hogy "most ugyan 4 évig semmi, de aztán majd jön a...

Pártfinanszírozás. Ennyi. Lehet nagyokat mondani, de aki meghallgatta az történelmi szónolatot öszöd városában, az tudja, ez csak aféle vágyálom kivetülés.

Col.Maybourne 2012.08.30. 17:46:21

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]: Levedia, vagy Etelkoz? Esetleg Vlagyivosztokbol indultak az osei, ugye? Inkabb India. Irass fel szemuveget.
Azt, meg hogy ki a zsido, en dontom el. Ugye tudod ki mondta?
De gyere nezd meg meg van-e az a kis bordarab.. :)

2llkedő 2012.08.30. 17:50:18

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]: Muti azokat a tényeket! (valami dokumentumfélére gondolok)

kirsten 2012.08.30. 17:51:59

@Psyman: Te csak Gyurcsányban látod a hibát, holott az MSZP-ben ő volt az egyetlen aki kimerte mondani az igazságot. Igaz ezért nagy árat fizetett. mert nemcsak orsós hanem az MSZP is bosszút állt és ott tett keresztbe neki ahol csak tudott.

Blogger Géza 2012.08.30. 17:53:11

@is: Csakhogy ez nem így működik. Hanem úgy hogy van 106 körzet, és abban lesz 106 nyertes. És aztán vannak listák, amelyek némileg árnyalják ugyan majd az arányokat, de a döntő eddig is az volt, és ezután is az lesz, hogy ki kerül többségbe az egyéni körzetekben. Ha az MSZP (és esetleges csatlósai - eddig nagyon sokan nem jelentkeztek erre a "megtisztelő pozícióra") nem nyeri meg ezek többségét, gyakorlatilag kizárt, hogy egyedül többsége legyen.

Múltkor az MSZP 19% mellett 2 körzetet tudott elvinni, most 25% körüli támogatással mondjuk elvihet max 10-et. Ennyi. Ha nem lesz 40% körüli támogatása, semmi esélye semmire.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 17:53:52

"az ellenzék már most több szavazatot kap, mint a FIDESZ, csak Mo-n nincs kétpártrendszer, azaz az ellenzék tökös, csak nem egy párt. és ezt bünteti a választási rendszer, igazságtalanul."

Akkor harmadszor: a 2005-ös választásokon a brit Labour a szavazatok 40.7%-át szerezte meg, és alakított kormányt.

A 'bojkottálja az ellenzék az antidemokratikus választásokat' mantrával egyetlen bibi van: a választási rendszer nem antidemokratikus. És ha az ellenzék baloldala egy bojkottal a törvényt a figyelem központjába állítaná, akkor ez mindenki számára egyértelművé is válna. ezt meg nyilván nem szeretnék, mert vége lenne a maszatoló világturnénak a rémdiktátor Orbánról való jajjgatással.

Ad Dio 2012.08.30. 17:55:51

@sárkányfő:

"Ez már 2002-2010 között is remekül ment nekik a közvélemény állandó és szisztematikus hisztérizálásával (egészen addig amíg utcai harcok nem robbantak ki), népszavazással, a médiagépezet állandó hazugságkampányaival."

Ez az ellenzék dolga - többek közt. Ehhez viszont elszántság és pénz kell. Az elszántság teljesen hiányzik a mai baloldali ellenzékből a pénz meg szépen kihátrált mögüle. Nem tartják ugyanis jó befektetésnek. Amig ez nem változik, kár is beszélni...

kirsten 2012.08.30. 17:55:52

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]: Ó te rosszéletű mocsok már megint itt vagy, ahol semmi keresnivalód !
Orbán apja cigány, anyja zsidó. Valóban munkás-paraszt családból származik, de te honnan jöttél az istállóból ? Elmehetnél már a büdös p.csába, nem hiányzól a hülye szövegeiddel csak a fityisz droidoknak.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 18:06:14

"Eleve ez a "demokratikus ellenzék" duma röhejes baloldali klisé, mondja meg, szerinte ki a demokratikus (megsúgom: a baloldal demokratikus, senki más nem), és a többi miért nem."

A baloldal önképe lassan száz éve az, hogy ők a rémséges fasizmus ellenfelei, amiből nyilvánvaló, hogy akkor az ellenfelei csakis fasiszták lehetnek.

Különösen vicces, hogy mai 'demokratáink' egy szovjet megszállás alatt álló országban, egy egypárti, mindenféle demokratikus legitimációt nélkülöző bábparlament által elfogadott alkotmány alapján határozzák meg a maguk 'demokratikusságát'.

És diktatúrázzák az ezen alkotmány megszabta szabályok szerint, az általuk lebonyolított (!) választásokon abszolút többséget szerzett kormányt.

Nem a választási törvény a baloldal győzelmének az akadálya, hanem ez a teljesen irracionális ön-, és világkép.

Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány] 2012.08.30. 18:08:48

@kirsten:

Tessék, te mocskos cionista görény, itt van egy fotó Orbán idős szüleiről, amely Orbán Viktor eskütétele alatt készült róluk a Parlamentben.

Nos, te szarzsák, megmutatnád nekem, hogy szerinted melyik a cigány?

i.imgur.com/vUJ0K.jpg

sárkányfő 2012.08.30. 18:11:23

@Ad Dio:

Ez az ellenzék dolga? Hazugságok tömkelege, az ország hisztérizálása, minden akadályozása és obstruálása? Hát te hülye vagy. Vagy inkább fél-ázsiai.

Ez kérlek szépen nemzetellenes. Ez bőven túlmegy a pártpolitika keretein, messze túlmegy a pártpolitikai küzdelem elfogadható eszközein. Ez csak Ázsiában normális. Ja, és árt a hazának.

Ezért is van az, hogy a Fidesz nem nemzeti, hanem ál-nemzeti párt.

És az összes fideszesnek az üzenem, hogy amíg a Fidesz érdekét előbbre valónak tartják Magyarország érdekénél, addig ne vegyék szájuk a haza nevét, mert a hasam fogom a röhögéstől.

És ezek nem képezik vita tárgyát, előre mondom, ne is akarj vitázni mert tojok az ellenérvekre. Ez a legalapvetőbb nemzeti érdek és logika.

Unionist (törölt) 2012.08.30. 18:16:53

@KG2000:
te hülye vagy basszus. angela merkel elvben ugyanannak a pártcsaládnak a tagja, mint orbán. a cdu testvérpártja a csu. a bajor keresztényszociális unió. nekik kellene őket szeretni. na most ők nem úgy katolikusok, ahogy te elképzeled. komolyan gondolják a teljesítményelvet és a latinkereszténységet. a pragmatizmust és a humanizmust.

a bajor csu ma már gyűlöli orbánt. hiába utazik oda számtalanszor. volt, hogy közös sajtótékoztatót sem tartottak. németország kezd lemondani magyarországról. ők orbántól egy tusk típusú politikát vártak. de egy kaczynski-t kaptak. mindkettő katolikus, de nyugatos szemmel óriási különbség van kettőjük közöttük.

tusk szövetségi politkát, szövetségi kormányt akar, kaczynski és orbán népnemzetit. a németek az elsőt megsüvegelik, a másodikat megvetik. ez ilyen egyszerű. ennek semmi köze ahhoz, hogy ki szocialista, és ki nem. amúgy én unionista vagyok. ahogyan nick nevem mutatja. egy új európai nemzetközösség pártján álló nemzeti liberális.

szerintem az ideológiák nem feltétlen rosszak. van jó szocialista (szociál)politika és van rossz. van jó nemzetpolitika és van rossz. amit orbánék csinálnak az szar. attól még csak véletlen se lett jobb nemzetnek. van jó zöld politika, és van rossz. liberális gazdaságpolitikából is van jó és rossz.

orbán viktorral nem az a gond, hogy cigány, vagy hogy nemzeti érdekeket akarja védeni, hanem az, hogy amit tesz az nem szolgálja a közjót. szóval ő azt hiszi, és minden talpasa, hogy néhány ember pillanatnyi részérdekéből következtetni lehet az összes magyar érdekére. tehát ami simicska lajosnak jó az lesz jó a magyaroknak. nem zavar, hogy te ennek a rendszernek a pribékje akarsz lenni.

de ne állítsd már, hogy a bajor keresztényszocialisták támogatják orbán viktort. értem persze a logikádat. nem támogatják, de mivel ott a keresztények is szocialisták ezért nyilván hazugok.

miért nem mondod azt, hogy szerelmes vagy orbán viktorba. hitelesebb lennél.

Ad Dio 2012.08.30. 18:16:54

@sárkányfő:

"Ez az ellenzék dolga? Hazugságok tömkelege, az ország hisztérizálása, minden akadályozása és obstruálása? Hát te hülye vagy. Vagy inkább fél-ázsiai. "

Readonly-ban vagy. Bár még így sem kéne személyeskedni. Én sem tettem.

"Hazudtunk reggel és este... semmi egyebet nem tettünk mint a szarból is visszahoztuk a kormányzást..."

Ismerősek ezek a mondatok? Nekem ne...

Ad Dio 2012.08.30. 18:17:30

Readonly természetesen writeonly...

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 18:17:40

"Ez már 2002-2010 között is remekül ment nekik a közvélemény állandó és szisztematikus hisztérizálásával"

A ballib már akkor Demokratikus Chartázott, amikor Orbán még bőven a Liberális Internacionálé szakállas bácsija volt. Most hiszterizálással próbálkozik, más kérdés, hogy erre a közvélemény egyáltalán nem vevő. Mert nyilvánvalóan nincs se cenzúra, se fasizmus, IMF nélkül se jött a sokszor megénekelt államcsőd, ráadásul az árfolyamrögzítéssel és a családi adózással rengeteg ember jó is járt. Aki meg Kánaánt várt, de rögtön, azt meg a 2010-es 'a Fidesz SEM JOBB' mantrával sikerült meggyőzni, hogy egyik kutya, másik eb, szavazni nem fog menni, főleg nem a maszopra, amelyet két éve el akart kergetni.

Oszt' jónapot.

Unionist (törölt) 2012.08.30. 18:21:23

@Genetikus Alattvaló:
nézd, addig örülj, amíg a baloldal ezt csinálja, és nem jön valaki aki meghirdeti az általános sztrájkot. majd akkor kell felháborodni. szóval ha neked túl sok parlamenti ellenzékiségből, akkor te tényleg náci vagy. birodalmi nemzetállamot akarsz, és úgy képzeled, hogy ehhez a führer még mindig nem kapott teljhatalmat. gondolj erre, amikor legközelebb belenézel a tükörbe.

Ad Dio 2012.08.30. 18:23:53

@sárkányfő:

"És ezek nem képezik vita tárgyát, előre mondom, ne is akarj vitázni mert tojok az ellenérvekre"

Remélem nem minden liberális ilyen mélyen elkötelezett a demokrácia iránt mint Te.

Sebaj. Azért én mégis érvelni fogok. Nekem valahogy az jön be.

"Ez az ellenzék dolga?"

Azt mondtam többek közt. Erre a mondatodra reflektáltam.

"Ez már 2002-2010 között is remekül ment nekik a közvélemény állandó és szisztematikus hisztérizálásával (egészen addig amíg utcai harcok nem robbantak ki), népszavazással, a médiagépezet állandó hazugságkampányaival."

Én ugyan nem ilyen szavakkal írom le az akkori tevékenységet (hisztérizálás helyett tematizálást, hazugság helyett politikai kampány stb.) Az "utcai harcokat" meg ne említsük kérem. Az még külföldön is egyértelmű volt hogy miért alakult ki az a feszültség. Javaslom a témában a CNN Gy.F.-el készített interjúját.

Unionist (törölt) 2012.08.30. 18:29:29

@Blogger Géza:
ez elég egyszerű. ha az ellenzéki pártok összeállnak, akkor valószínűleg megnyerik a választást. ha egy olajfába civileket toborznak, akkor kétharmaduk is lehet. ha pártok külön indulnak, akkor ellenzékben maradnak.

ellenzéki szemszögből nem az a gond, hogy nem lehet megnyerni a választást. mert ha az ellenzék egy kecskét indítana orbán viktorral szemben, akkor az is nyerne. jóval többen utálják orbánt, mint szeretik. őt leváltani nem nehéz. a kérdés, hogy utána mit kezdenek a hatalommal.

Unionist (törölt) 2012.08.30. 18:31:55

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]:
van egy régi képes újságból kivágott kép. ahol nincsenek kisminkelve. mert még a 90-es években készült. nyilván elő fogják majd venni azért, hogy a jobboldal rasszista szavazóit eltántorítsa. azon látható, hogy orbán viktor szülei is roma származásúak. az érettségi fotóról is ordít. de nem ez a baj vele.

Ad Dio 2012.08.30. 18:32:14

@Unionist:

"ez elég egyszerű. ha az ellenzéki pártok összeállnak, akkor valószínűleg megnyerik a választást."

MSZP+LMP+DK+Jobbik? Így gondolod? Merthogy a Jobbik nélkül sovány az ügy. Ezt megmagyarázhatnád.

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.08.30. 18:37:39

@dr Kangörény:
"Így hát fogadd el, a szeretett vezéred egy elmebeteg idióta."

aki normalizálta az adókat. A gyurcsány alatti 5X%os effektiv adót lecsökkentette 20%ponttal. Valamint nem vezette be az ingatlanadót.

A többi az smafu.

Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány] 2012.08.30. 18:38:51

@Unionist:

Itt van egy egészen régi kép az Orbán-család férfi tagjairól. Viktor mellett látható rajta Orbán édesapja és apai nagyapja, valamint az öccse, Áron.

Nem cigányok:

i.imgur.com/ieA1B.jpg

sárkányfő 2012.08.30. 18:40:18

@Ad Dio:
Haha, a gyurcsányozás tipikus besimerése annak, amikor valaki már nem tud mit mondani. Ez olyan mint a heroin, értelme semmi, de jólesik, legalábbis a drogosoknak, és a világ összes kérdésére választ ad. Őszintén sajnálok mindenkit aki már ide züllött.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 18:40:25

"nézd, addig örülj, amíg a baloldal ezt csinálja, és nem jön valaki aki meghirdeti az általános sztrájkot."

2010 óta legalább fél tucat bohócforradalmista hirdetett meg mindenféle általános népfölháborodást. Ezeket két tucat gyurcsányista nyugger lelkesülten meg szokta tapsolni, majd hazaiszkolnak megnézni a kálmánolgát. Igazi tömegmozgalmak ...

"te tényleg náci vagy ... blablabla"

Nem, nem vagyok náci, demokrata vagyok, ami többek között abban is megnyilvánul, hogy akkor sem vontam kétségbe a kormány legitimtását, amikor választópolgár-társaim többsége úgy érezte, Medgyessy és Gyurcsány elvtársak vezetésével menetelne a Jóléti Kánaánba.

Unionist (törölt) 2012.08.30. 18:40:48

@Ad Dio:
haza és haladás & mszp & civlek & lmp & dk.

a jobbik nem ellenzéki párt abban az értelemben, hogy ők nem akarnak kormányváltást. csak azt, hogy mind a baloldal, mind a fidesz kisebbségbe kerüljön. és ők a jelenlegi kormányt kivülről támogatva kaphatnak a koncból. ugyanúgy zsarolhatják a fideszt, ahogyan tehette ezt az szdsz. a fidesz meg azt mondja, hogy akkor drágabolgárúrék jóslata válik be. esetleg kizárnák őket az európai néppártból, stb. egy ilyen kényszerkoalíció a padlóra vinné a fideszt. ezért a kormány számára a jobbik nem ellenzék, hanem ellenség.

Unionist (törölt) 2012.08.30. 18:43:55

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]:
majd előveszik azt a képet. színes újságból nem művészi fotót. de ez nem lényeges.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 18:44:12

"ellenzéki szemszögből nem az a gond, hogy nem lehet megnyerni a választást. mert ha az ellenzék egy kecskét indítana orbán viktorral szemben, akkor az is nyerne. jóval többen utálják orbánt, mint szeretik. őt leváltani nem nehéz."

Ezt azért megoszthatnád Gyurcsánnyal, Kolláth-tal és Újhelyivel, mielőtt egy bojkottal eldobnák maguktól a nagy lehetőséget!

:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

nyünyüge 2012.08.30. 18:46:32

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]:

"Nem cigányok"

Egy normális országban a 21. században kit érdekel, hogy cigány, zsidó vagy esetleg sváb volt-e valakinek a nagyapja, ükapja?

Kivel harcolsz ilyenkor és miért?

sárkányfő 2012.08.30. 18:46:56

@Ad Dio:
Rohadtul el vagy tévedve. Azt nem lehet megindokolni, hogy valaki személyes pártpolitikai érdekből nemzetellenessé válik. Ne erőlködj, ilyen nincs. Vagyis tőlem erőlködhetsz...

És ha nem csak a szavakat néznéd, hanem felfognád az értelmüket is, akkor leesne, hogy semmiféle liberális vagy demokrata érvelést nem alkalmaztam, színtiszta nemzeti érvelést és értékrendszert alkalmaztam. Ez nálad olyan mint a gyurcsányozás? Ha végképp összezavarodsz a gyurcsányozást megfejeled egy kis liberálisozással? :D És ez nálad működik?

A hazugság pedig hazugság. A terelés pedig terelés, ez az amit te csinálsz, látom irtó kínban vagy hogy kétségbeesetten megint gyurcsányozol. És már teljesen átértelmezed az előtő szavaid is, hát irtó gáz. A Fidesz pedig ordenáré hazugságkampányokat folytatott, hergelve híveit és mindenkit, a Bajnait többszörös gyilkosnak beállító elképesztő gyalázatos mocskolódást már bírósági ítélet is cáfolta. Persze a Fidesznek lehet, ugye?

Unionist (törölt) 2012.08.30. 18:48:56

@Genetikus Alattvaló:
ha ezek egy kecskét állítanak közös jelöltnek, akkor is nyernek. de egy békacombon is össze tudnak veszni.

számomra nem az a kérdés, hogy ki nyer. hanem az, hogy mit akar kezdeni a hatalommal. orbán viktor idején is az volt a kérdés: mihez kell a kétharmad. az ellenzék bajnai gordonnal simán nyerhet. tkp. bárkivel. a kérdés, hogy a kormányfő mit akar kezdeni a hatalommal.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 18:49:33

"Haha, a gyurcsányozás tipikus besimerése annak, amikor valaki már nem tud mit mondani."

Gyurcsány vezette a baloldal kormányát négy és fél éven át (és Bajnai is az ő sameszéből lépett elő 'szakértői' mifaszomnak. Mégis mi alapján megítélni a baloldal kormányképességét, Kéthly munkássága alapján?

A Gyurcsány-, és Bajnai kormányok tetteiért a jelenlegi baloldalon egyedül az LMP-nek nincs felelőssége. Gyurcsány ugyan kivált a maga szektájába, de az MSZP-t továbbra is nagyrészt a hajdani kormánytagjai vezetik.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 18:53:07

" Azt nem lehet megindokolni, hogy valaki személyes pártpolitikai érdekből nemzetellenessé válik."

Bizony, sokunkban nagy visszatetszést keltett a baloldal nemzetközi hazugságkampánya médiatörvényről, alkotmányról, diktatúráról.

De hát, nyilván akadt egy kisebbség, amelyik örömmel nézte a 'Magyar Nemzet - Censored' transzparenst Cohn-Bendit kezében ...

Unionist (törölt) 2012.08.30. 18:54:58

@nyünyüge:
a jobboldaliak többsége konkrétan szerelmes orbán viktorba. te úgy képzeled, hogy nincs ilyen. pedig dehogy nem. a dk választók fele gyurcsány ferencbe szerelmes.

ez adja a törzsszavazók egy részét. a másik fele meg az, aki egyik vagy másik párthoz tartozás érdek. szóval mondjuk blogger géza elvben lehetne a szoci oldalon elvakult. csak ő nem a pirosra rakott ebben a rulettben.

a lakosság többsége meg azt mondja, hogy menjenek már ezek a fenébe. de nem lesz új belépő. ha az első félidőben nem szállt senki ringbe, akkor ezután már nem lesz annyi, hogy országosan megismertessék magukat, stb. a milla, 4k, szolidaritás nem lettek komolyan vehető mozgalmak.

Ad Dio 2012.08.30. 18:55:45

@sárkányfő: Azt provokálod, hogy azt írjam hogy beteg vagy és fordulj orvoshoz. De nem teszem. Csak csóválom a fejem - nem látszik ugyan de így van. Nem lennék a szomszédod na.

Ad Dio 2012.08.30. 18:57:59

@Unionist:

"haza és haladás & mszp & civlek & lmp & dk."

Ezzel csak az a baj, hogy a Haza és Haladás még nem párt. Amint a "civilek" sem. Addig meg kijelenteni azt hogy "ezek együtt", nem kicsit illúzió. Főleg hogy még a pártként létezők sem igen akarnak egymással összefogni.

Unionist (törölt) 2012.08.30. 18:58:03

@Genetikus Alattvaló:
most meg a fidesz kúrja el. amúgy meg bajnainak pont az a szerencséje, hogy az a mantra ment, hogy "gyúrcsány kúrta el". és a nép egy része úgy emlékszik: bajnai idején minden jobb volt. egy csoport egyenesen megváltóként tekint rá.

Ad Dio 2012.08.30. 19:00:43

@sárkányfő:

"Rohadtul el vagy tévedve. Azt nem lehet megindokolni, hogy valaki személyes pártpolitikai érdekből nemzetellenessé válik"

Például amikor a baloldal azt hörögte hogy a magyar gazdaságot a másfél millió román fogja gallyra vágni EZÉRT ne adjunk állpolgárságot a határon túli magyaroknak? Ilyesmire gondolsz? Ki is volt akkor a miniszterelnök? Már hogy nem én mondjam ki.

Ad Dio 2012.08.30. 19:03:59

@Ad Dio: állpolgárságot- állampolgárságot. Sajnos ez az érintőegér állandóan megtréfál.

Joooe 2012.08.30. 19:05:03

@nudniq: amiről te beszélsz az az egyéni választókerületek súlyának kérdése a listás rendszerrel szemben. Amiről én beszéltem (és amiről felvetett körzethatár probléma szól) az az egyéni választókerületes rendszeren belül a demokratikusság kérdése, azaz hogy csorbult-e a kerülethatárok módosításával. (Igazából összességében javult, hiszen a demográfiai realitásokhoz közelebb került)
Igazad van, csak nem abban amiről beszélünk :) Én azt mondom, a paradicsom akkor jó, ha nem poshadt, te meg azt, hogy nem csak paradicsom hanem paprika is kell a lecsóba. Nincs közöttünk vita :)

sárkányfő 2012.08.30. 19:05:37

@Genetikus Alattvaló:

Igazad van, a magyarok kirablása 3 billó forint értékben, a független igazságszolgáltatás szétverése, teljes iparágak, százmilliárdok és egy minisztérium kiszervezése Simicskának: ez mind nemzeti érdek! És ha valaki szerint nem, akkor gyorsan beszélj Gyurcsányról!

@Ad Dio:
Látom, a gyurcsányozás után már csak a személyeskedés maradt (és még azt is milyen sunyin, "kimondom-de mégse" módszerrel). Jól teszed, úgy sincs érved, de ezt már a gyurcsányozással is bebizonyítottad.

Na kicsit ballibsizz, gyurcsányozz tovább, meg ami még kimaradt, hajrá.

Unionist (törölt) 2012.08.30. 19:06:52

@Ad Dio:
ebben nincs igazad. nem illúzió. gondolom bajnait nem véletlen támogatja az amerikai követség. van egy szerintem nem túl acélos árnyékkormánya. lehet, hogy nem fog belépni (gordon, vagy godot). de ha összeállnak (még egyszer: ha), akkor a bajnai-oszkó tandemre nyilván többen fognak szavazni, mint az orbán-matolcsyra. akkor is ha az ellenzéki összefogás egyéniben mindenhol egy malacot indít.

mert akkor lesz egy protest hangulat. balról is, széljobbról is. ebben az esetben akár össze is roppanhat a fidesz. mert a közigazgatásban dolgozók látni fogják, hogy át kell pártolni. nyilván a szocialistáknak is megvan, hogy orbán viktorral kik nemzeti konzultáltak. szóval ha az ellenzék lesz nyerésben, akkor sok közszolga inkább oda akar tartozni érthetően érdekből. de ha nem lesz ellenzéki összefogás, akkor persze simán nyer a fidesz.

sárkányfő 2012.08.30. 19:08:14

@Ad Dio:

Azt bírom, hogy a 17:55-ös kommented után minden ember, akiben egy csepp tisztesség még maradt, az fülét-farkát behúzva lapítana, és szégyellné hogy mit írt le. Te? Még neked áll feljebb, és nekiállsz a süketelésnek meg a terelésnek.

Édes istenem...

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 19:12:57

"most meg a fidesz kúrja el. amúgy meg bajnainak pont az a szerencséje, hogy az a mantra ment, hogy "gyúrcsány kúrta el". és a nép egy része úgy emlékszik: bajnai idején minden jobb volt. egy csoport egyenesen megváltóként tekint rá."

Bajnaiba leginkább a szoci törzsbázis Gyurcsányt dobó része szerelmes, mert Bajnai idején felszabadulni érezte magát azalól a teher alól, hogy az egyre vállalhatatlanabb Gyurcsányt kell védenie a kocsmaasztalnál/családi ebéden/interneten. Szerintem ő lesz a maszop minelnök-jelöltje, de csak az egyik oldali 'szerelmeseket' foghatja össze, a jobboldali törzsbázis marad Orbánba szerelmes, a bizonytalanok viszont mindkettőt rühellik.

A pártrendszerünk a baloldalnak továbbra is csiki-csuki sakkhelyzet, ezért megy a hülye diktatúra-mantra, meg az ábrándozás az Orbánt elzavaró Brüsszelről/polgárháborúról/ufókról.

Unionist (törölt) 2012.08.30. 19:21:30

@Genetikus Alattvaló:
nem teljesen. bajnai az szdsz '88 szavazóbázisát tudja beseperni. ez a csoport a közvélemény-kutatások szerint nagyrészt bizonytalan. nincs pártja. de úgy fog szavazni, hogy az orbán viktornak a legjobban fájjon.

egyébként ezt a tábort akarja egyéniben legalább részben magának az mszp, az lmp, és a dk is. de nekik bármit is mondanának a saját táborukat vesztenék el. viszont bajnai mondhat valamilyen mérsékelten liberális szöveget. akkor ennek a csoportnak többsége lesz.

csak ez még nem azt jelenti, hogy fognak tudni kormányozni.

Unionist (törölt) 2012.08.30. 19:22:41

egyébként ezt a tábort akarja legalább részben (nem egyéniben, hanem listán)

Unionist (törölt) 2012.08.30. 19:24:50

@Joooe:
figyelj. fogjon össze az ellenzék. ebben a 106 kerületben. azért van most ez, mert elkúrták.

az időközin a régi kerületek voltak/vannak. képesek összefogni? nem. ezért veszítenk? igen. akkor nehogy már a gerrymandering legyen a legnagyobb probléma.

kuki123 2012.08.30. 19:30:04

Kedves cikkíró, önnek sikerült a lecsóba csapnia...

Tegyük fel megtörténik az eset, akkor a köztársasági elnök...ala Áder megbízza a hátrányban lévő fideszt hogy alakítson kormányt, függetlenül attól hogy mondjuk az ellenzék is tudna (kisebb nagyobb problémákkal ugyan) kormányt alakítani...

Nos így el is jutottunk ahhoz a kérdéshez, demokrácia alaptételhez: Miért is nem szabad párt embert rakni köztársasági elnöknek...
Nos ezért.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 19:31:46

"akkor a bajnai-oszkó tandemre nyilván többen fognak szavazni, mint az orbán-matolcsyra. akkor is ha az ellenzéki összefogás egyéniben mindenhol egy malacot indít."

Ez nettó ábrándozás, Bajnai ugyanúgy nem tudja visszahozni a sírból az utódpárti brand-et, ahogyan 2009-2010-ben sem tudta. A ballib törzsbázis maradékán való marakodásban lehet tényező.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 19:34:25

"Tegyük fel megtörténik az eset, akkor a köztársasági elnök...ala Áder megbízza a hátrányban lévő fideszt hogy alakítson kormányt, függetlenül attól hogy mondjuk az ellenzék is tudna (kisebb nagyobb problémákkal ugyan) kormányt alakítani..."

Kormányt alakítani az ogy 50%+1 szavazatával lehet, tehát ez legalábbis feltételez egy 'mérleg nyelvét', amelyik mind a Fidesszel, mind az MSZP-vel hajlandó lenne koalázni, ráadásul ez a hajlandóság kölcsönös.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 19:47:06

" bajnai az szdsz '88 szavazóbázisát tudja beseperni. ez a csoport a közvélemény-kutatások szerint nagyrészt bizonytalan. nincs pártja. de úgy fog szavazni, hogy az orbán viktornak a legjobban fájjon."

Az SZDSZ '88-as szavazóbázisa egy fikció, akkoriban nem lévén sem megbízható közvéleménykutatás, sem kialakult pártrendszer. Ahogy az is, hogy a jelenlegi 'pártnélküli bizonytalanok' majd úgy fognak szavazni, hogy 'Orbánnak a legjobban fájjon'.

Valójában az egész 'bojkottmizéria' csak azt mutatja, a ballib hátország sem hiszi, hogy meg tudja verni a Fideszt. Két éve rikácsolnak diktatúráról, reménykednek egy államcsődben, olajfában, népharagban, hogy az IMF a saját bázisa felé vállalhatatlan kompromisszumra kényszeríti Orbánt, vagy valami 'nemzetközi nyomás' félreteszi.

Mindebből semmi sem lett, Orbán a félidőben vezet, a vele elégedetlen 'pártnélküliek' pedig nem akarják az ellenzék baloldalát, se Bajnaival, se nélküle.

Sakk-matt.

ancsika3114 2012.08.30. 20:01:11

KG2000 2012.08.30. 16:08:45 !
Valamit elfelejtesz!
Mégpedig azt, hogy a FIDESZ még a két forduló miatt is azt mondta, hogy ő a kisgazdákkal soha!!!!!!!!
Ennek tükrében, mivel csak a kisgazdák szavazataival tudott nyerni, erősen megkérdőjelezhető a dolog!
Te magad írtad le, amit mindenki tud, hogy az első fordulóban a szocik több szavazatot kaptak!
Akkor most miről hadoválsz?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.08.30. 20:02:25

Libsibolsik!

Törődjetek bele, hogy töpörtyű lesz belőletek!

ancsika3114 2012.08.30. 20:04:49

@KG2000:
Aztán, mikor terhes lett torgyánpapa, kirakta a szűrét, kétéves költségvetést csinált, és gyakorlatilag 2 évig kissebségben kormányzott.

ancsika3114 2012.08.30. 20:20:32

@Stefánia kisasszony [teuto-nordikus parasztlány]:
"A svábok kitelepítésével a magyar nemzetet megfosztották a legszorgalmasabb, leghűségesebb nemzetiségétől!"
ebben tökéletesen egyetértek veled!
de csak ebben!!!!!!!
ugyanis a következő mondatod már rasszista, és antiszemita!
vagy őket lehet utálni, a svábokat nem?
szerintem önmagában a származásáért senkit nem lehet utálni!

LallyPop 2012.08.30. 20:32:11

Az a gáz hogy a több szavazatot szerző párt nyeri a választást? Gecire antidemokratikus.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 20:35:23

"Mégpedig azt, hogy a FIDESZ még a két forduló miatt is azt mondta, hogy ő a kisgazdákkal soha!!!!!!!!"

Kicsit megcsalt az emlékezeted, Magyar Bálint mondta '94-ben, hogy 'Horn Gyulával soha'.

'98-ban viszont Orbán már a választások előtt kijelentette, hogy lehetséges a koalíció a kisgazdákkal, noha a koalíciós tárgyalások csak a választások után indultak meg, holott a két forduló között azokat Torgyán folyamatosan követelte, a Fidesz pedig rendre elutasította.

Olyan azonban, hogy a 'kisgazdákkal soha' viszont valójában soha nem hangzott el.

Ad Dio 2012.08.30. 20:39:35

@sárkányfő: :DDDDDDDDDDDDDDDDDd

Te percre tudod a kommentemet?!?!? Ez NAGYON megtisztelő! Tényleg!

Ettől eltikintve sajnos amit írsz nettó ostobaság. Tényleg, most már jó szándékkal mondom: keress fel egy orvost. Aki ilyen szenvedélyesen hisz a maga politikai igazában az segítségre szorul.

Ha elfogadsz egy tanácsot: lazíts kicsit. Fogadd meg a rómaiak tanácsát az életre: ne hegyezz ki semmit, mert előbb-utóbb beléd szúrják. Vagy még inkább: Te saját magadba.

Béke tezsvér. Nem vagyok az ellenséged. Max nem értek Veled egyet bizonyos kérdésekben. Ennyi. Amúgy egy seni vagyok kár rám energiát vesztegetned.

Genetikus Alattvaló 2012.08.30. 20:49:31

"Igazad van, a magyarok kirablása 3 billó forint értékben, a független igazságszolgáltatás szétverése, teljes iparágak, százmilliárdok és egy minisztérium kiszervezése Simicskának: ez mind nemzeti érdek!"

Sárkányfő ápolt, azonnal a kezelőbe!

csak egy néző 2012.08.30. 20:56:42

@Kara kán:
Csak nehogy megfeküdje a pocidat a sok töpörtyű.Baromarcúkám.

Psyman 2012.08.30. 21:21:12

@is: NMég szerencse, hoyg te 240 IQ-val is tudsz kapitális baromságot írni. Méghogy tökös ellenzék :D Meg pláne, hoyg több szavazatot kapna. Esetleg a Jobbikkal együtt. De egyesek hajlamosak a nem válaszolókat is automatikusan az ellenzékhez számítani. Mutass egy gerinces pártot! A náci Jobbik? A kommunista utódpárt? A viccpártba forduló LMP aki képtelen egy épkézláb programot vagy jelszót megfogalmazni? Vagy Fletó egyszemélyes gittegylete?

@kirsten: Dehogy csak Gyurcsányban! Az MSZP úgy hulladék, ahogy van és már '89-ben el kellett volna süllyednie a történelem mocsarában. De amíg ők a legtámogatottabb ellenzéki párt, addig úgyis köréjük szerveződik az ellenzéki összeborulás.

nudniq 2012.08.30. 21:49:42

@Joooe:

Hát, márpedig van vitánk. ;) Szerinted van olyan,h "az egyéni választókerületes rendszeren _belüli_ demokratikusság", szerintem meg ez a fogalom nem definiálható.

A példám azt mutatja, hogy az egyéni választókerületes rendszer _önmagában_ mindenképpen antidemokratikus. (Lehetne hosszan vitatkozni,h akkor az angolszász rendszerekkel mi van; de szerintem nem ettől demokráciák, hanem ennek ellenére.)

Ha viszont van kompenzáció, az az egészet átírja; hiszen a választás győztese úgyis az, aki az összes képviselői helyek többségét megszerzi, mindegy,h listáról-e, vagy egyéniben, ezek összekeverednek.

nudniq 2012.08.30. 22:01:26

@Joooe:

De én ennél többet is állítok: Ha létezik kompenzáció (általában lista, de nem feltétlenül), és ha ez a kompenzáció megfelelő (a magyar rendszerben eddig sem volt az),
akkor az egész rendszer lehet demokratikus, nagyon kiegyensúlyozatlan választókerületek mellett is.

Erre egy újabb példa: 10 EVK-ban 10.000 választó, 10 másik EVK-ban
100.000 választó. De használjuk a német Bundestag-választás rendszerét: a pártokra leadott szavazatok alapján kiszámoljuk, hogy az összesen 200 OGY képviselői hely közül melyik pártnak hány hely jár, és ebből a számból levonjuk az EVK-ban már megszerzett képviselői helyeket; ami ezeken felül jár, pontosan annyit kapnak listáról.

Ha a 10 db 10ezres körzetet éppenhogycsak megnyeri az A párt, a 10 db 100ezres körzetben pedig egyetlen szavazatot sem kap, ez 5 egyéni hely
a 50.010 szavazatot kapott A pártnak, és ugyanennyi egyéni hely a 1.049.990 szavazatot szerzett B pártnak. Ez a Te definíciód szerint az "EVK rendszeren belül" nagyon antidemokratikus, node most jön a kompenzáció: az A pártnak jár összesen 9 hely a 200-ból, kap még négy listásat az 5 egyénije mellé; B pártnak jár 191 hely a 200-ból, ezt mindet megkapja listáról. A végeredmény a lehető legjobban megközelíti a szavazók akaratát, pedig az EVK-rendszeren _belül_ nagyon durva volt az aránytalanság.

Remélem, demonstráltam,h miért nem látom semmi értelmét az "EVK rendszeren _belüli_ demokratikusság" kérdésének ott, ahol nem csak EVK van.

nudniq 2012.08.30. 22:05:07

@nudniq: Ehh, elszámoltam. :(

Ez 10 egyéni hely A pártnak, és semennyit sem kap listáról, és 10 egyéni hely B pártnak, és ő kap 181-et listáról. (És végül lett egy 200 helyett 201 fős országgyűlés).

sárkányfő 2012.08.30. 22:07:42

@Ad Dio:
" :DDDDDDDDDDDDDDDDDd
Te percre tudod a kommentemet?!?!? Ez NAGYON megtisztelő! Tényleg!"

Hű, vazze te a hónap dilinyósa vagy, ezek szerint, bár kommentelsz, nem látsz a szemedtől, és nem látod, hogy minden kommentnél kiírja a pontos időt. Kivétel nélkül az összesnél... és debilke, még azt is elárulom, hogy két kattintással vissza lehet jutni az eredeti kommenthez is, tudod az internet egy ilyen nagy-nagy csoda. Mindezt persze ma már a pisisek is tudják, de neked újdonság.

Bemásolom mi az a szégyen amit írtál, mert magadtól ezek szerint nem találnád meg még az idő alapján sem:

"Ad Dio 2012.08.30. 17:55:51
@sárkányfő:
"Ez már 2002-2010 között is remekül ment nekik a közvélemény állandó és szisztematikus hisztérizálásával (egészen addig amíg utcai harcok nem robbantak ki), népszavazással, a médiagépezet állandó hazugságkampányaival."

Ez az ellenzék dolga - többek közt. Ehhez viszont elszántság és pénz kell. Az elszántság teljesen hiányzik a mai baloldali ellenzékből a pénz meg szépen kihátrált mögüle. Nem tartják ugyanis jó befektetésnek. Amig ez nem változik, kár is beszélni..."

Hát igen, ez vagy te.

A többire meg nem is érdemes reagálnom, beakadt a lemezed, a gyurcsányozásról még gyorsan váltottál a személyeskedésre (előbb sunyin, majd nyíltan), most meg már csak magadat ismételed. Főleg annak a fényében viccesek, hogy korábban még azt írtad, hogy érvelni fogsz... hát igen, neked ez az érvelés.

sárkányfő 2012.08.30. 22:11:57

@Genetikus Alattvaló:

Á, egy újabb fideszes agyhalott
- aki még nem halott a manyup zsarolásos lenyúlásáról és elrablásáról
- aki még nem halott arról, hogy Polt Péter a legfőbb ügyész, és Szájerné a főbíró
- aki még nem halott arról hogy nyúl le komplett iparágakat Simicska Közgépe
- aki még nem halott arról, hogy Némethné a Simicska-Nyerges páros embere, sőt már Fellegit is ők rúgatták ki, mert nem volt elég együttműködő a közbeszerzések totális közgépesítése felé.

Ne ébredj fel, a valóság csúnya, szopogasd csak tovább a rózsaszín tündérmesét gyorsnaszádostul, mindenestül.

sárkányfő 2012.08.30. 22:13:25

Hoppá, elírtam, helyesen: "hallott"

Secnir 2012.08.30. 22:13:31

azért elég gáz, hogy pont a feltörekvő albániával hasonlítanak össze, akik messze előttünk járnak...

Ad Dio 2012.08.31. 01:33:04

@sárkányfő:

Tudod körülöttem 10 esetből 9-ben kialakul egy általában termékeny vita. Mivel tisztelem a másik felet és nem azért irogatok hogy bárkit meggyőzzek vagy bealázzak.

Sajnos Te a 10. vagy. Forr benned a gyűlölet és ez minden kognitív képességedet negálja. Én itt megállok. Neked tényleg segítségre van szükséged.

sárkányfő 2012.08.31. 01:57:07

@Ad Dio:

Dehogy hagyod te abba :DD Egyfolytában ezt hajtogatod, de közben mást se csinálsz csak egyre kétségbeesettebben próbálsz engem egyre durvább módon lesajnálni és megbélyegezni, istenem de jól ismerem ezt a fajtát :) Ha tudnád mennyire átlátszó vagy, 12 egy tucat, érvek semmi, gyurcsányozás, lesajnálás ezerrel, hány ilyen van nap mint nap...

Kezdted a gyurcsányozással, majd jöttél a(z előbb sunyi majd nyílt) betegezéssel, most pedig már a gyűlölködés stigmáját akarod rám sütni, miközben az álszent képmutatás magasiskolájával meg békéről és tiszteletről is beszélsz. Hát, vastag bőr, az van, a sunyiságtól a nyílt képmutatásig szép skáláját bemutattad itt a tulajdonságaidnak, nem is szólva a gyávaságról, ahogy menekülsz ezzel az egész gyalázásommal attól, amire nem mersz reagálni. Hiszen az védhetetlen, amit írtál, idézem: "Ez az ellenzék dolga".

Tudom, hiába is kérném, hogy gondolkodj el magadról, meg hogy felülbíráld magadban, hogy lehet-e egy országot obstruálni pártpolitikai érdekből. Nincs neked önkritikád, fényévekre vagy te ettől. Nem marad neked más, mint hogy továbbra is rólam beszélj, ugye?

hegyilány 2012.08.31. 21:22:09

Ugyan, ugyan! Tévedés lett volna elhinni, hogy a szocialisták nem indulnak a választásokon.
Ez csak egy habverés (volt).
Mondjuk ebből politikai tőkét pardon) (ebből sem)nem lehet kovácsolni.
süti beállítások módosítása