"Ne a tükröt szidd..."

2012.07.28. 15:12

Hatalmasat szólt a miniszterelnök minapi beszéde a Vállalkozók Országos Szövetsége előtt. Őszintén: nem értem, hogy miért. Illetve: nem értem, hogy miért úgy, ahogy.

Nem értem egyrészt azért, mert szerintem Orbán Viktor semmi újat nem mondott. És különösen nem mondott semmi olyat, ami ne következne egyenes módon eddigi politikájából. Korábban is többször elszólta magát, a „centrális erőtérről”, vagy arról, hogy „egyszer kell csak győznünk, de akkor nagyon” (oszt’ jónapot). Ahogy elszólta magát minden alkalommal, amikor saját magát azonosította a nemzettel, kizárva abból a vele ellentétesen gondolkodókat. Amikor átírta az alkotmányt, meg a választási törvényt, és az összes lényeges magyar jogszabályt is a maga önző érdeke szerint. Amikor nevében és szellemében eltörölte a Köztársaságot, és bevezette helyette a maga félázsiai politikai rendszerét. Na, az volt a felháborító, nem az, hogy tart egy beszédet, ahol egyszer kivételesen megmondja az őszintét.

De nem értem azt sem, hogy a domináns reakció miért a sértett önérzet, a „nemzetgyalázás” felett érzett honfiúi felháborodás. Az, hogy a magyarok honnan jöttek, nagyjából ténykérdés. Ahogy egyébként az is, hogy az országban élők túlnyomó többségének nagyon is vegyes a származása, tehát, ha akarja, tarthatja magát ázsiainak, szlávnak, svábnak, zsidónak vagy akár normannak is. Ha Nimród nem kóser, a legtöbben találunk a családfánkon más atyafiságot is. Azok a magyarok, akikre érdemes felnézni – mint Petőfi, József Attila, és még oly sokan mások – a vegyes származásukból erőt merítettek (v.ö. pl. Szent István király idevágó gondolataival). A származásukba belerokkanni csak az olyan percemberkék szoktak, mint Szegedi Csanád. Azok, akiknek az önképe egy szánalmas hazugságra, önmaguk megtagadására épül. Különben is, miért lenne az ezer évvel ezelőtti ázsiai származás ma bármilyen szinten dehonesztáló?!

Hülyeség lenne tagadni azt is, hogy a magyar politikai hagyomány lényegileg különbözik a nyugat európaitól. A sok százéves polgári fejlődés, az évtizedes, esetleg évszázados demokratikus berendezkedés ránk egyáltalán nem jellemző. Rövid pillanatoktól eltekintve a magyarok ötszáz éve idegen uralom alatt, és / vagy diktatúrákban éltek. Ez pedig nyilván másmilyen közösséget, nemzettudatot eredményez, mint a hanyatló nyugaton. Szóval, Orbán ebben sem hazudott. Sőt, félek, még csak nem is tévedett. Egyszerűen a pofánkba vágta azt, hogy mit érlel a sorsa annak az országnak, ahol a FIDESZ-nek még ma is elsöprő többsége lehet. Igen, Orbán cinikus módon a képünkbe röhögött. Igen, megint félrecsúszott a felkent néptribun cirádás maszkja – de ahhoz, hogy valaki ezen ennyire megdöbbenjen, vagy meglehetősen naívnak, vagy farizeusnak kell lenni. Annak pedig, hogy sértődéssel reagáljunk, a világon semmi értelme sincs.

Sokakkal, sokszor vitatkozom arról, hogy vajon felelőssé tehető-e a magyar választó azért a rendszerért, amelyben élünk. A véleményem nem szokott népszerű lenni: meggyőződésem ugyanis, hogy igen, teljes mértékben. Bennem 2010-ben sem volt semmi kétség afelől, hogy mi lesz, ha Orbán hatalomra kerül. Sokaknak másoknak sem – és sokan világosan ki is mondták még a választások előtt: ha a FIDESZ kétharmadot kap, nagy baj lesz. Persze, őket a többség akkor mind szélsőségesnek, vagy idiótának tartotta. „Azt, itt, Európa közepén úgysem lehet. Ne tessék szegény Orbánt démonizálni!”. Nehéz dolog felismerni, hogy tévedtünk, amikor – mi így együtt – egy ilyen emberre, ilyen társaságra rábíztuk az országot. Még nehezebb lesz elismerni, és ne adj isten átértékelni egyet és mást a közelmúltunkból. Igen, akár abból a sajnos elmúlt nyolc évből is.

Az, hogy demokráciában éljünk, nem történelmi jussunk. Nem mert „félázsiai népség” lennénk, hanem azért mert egyetlen népnek sem történelmi jussa. A demokráciáért meg kell küzdenie minden generációnak, ahogy megharcoltak érte a ’48-asok, az ’56-osok, és a ’89-esek. Ahogy mi most állunk, a küzdelmet nagyjából újra kell kezdenünk. A Magyar Köztársaság meghalt. A mi nemzedékünk hagyta, hogy meghaljon. Ha nem tetszik az eredmény, akkor nekünk is kell feltámasztani.

Orbán Viktor beszéde nem sértés – csak világos beszéd. Egy végletekig magabiztos, győztes politikai vezér melldöngető szónoklata. A magyar politikai közösség többsége – legalábbis az aktív választók többsége – által mindmáig támogatott világkép konzisztens kifejeződése. Aki azt gondolja, hogy Orbánnak nincs igaza, hogy mi nem ilyenek vagyunk, ne nyafogjon, hanem tegyen ellene. Igen, mindenkinek megvan rá a lehetősége.

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr614683624

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 'Ne a tükröt szidd...' 2012.07.28. 23:46:19

Hatalmasat szólt a miniszterelnök minapi beszéde a Vállalkozók Országos Szövetsége előtt. Őszintén: nem értem, hogy miért. Illetve: nem értem, hogy miért úgy, ahogy. Nem értem egyrészt azért, mert szerintem Orbán Viktor semmi újat nem mondott.

Trackback: Paranoid téveszméket feltételez Orbánnál az ex-fideszes Fodor Gábor 2012.07.28. 20:33:46

Képzelt ellenségek, rettegő bizalmasok, az ellenállás megtorlása – a Fidesz alapítói közül nem Orbán az első, akin az elmebaj jeleit véli felfedezni a környezete. Fodor Gábor kijelentéseire azért érdemes odafigyelni, mert a Fidesz alapító tagjaké...

Trackback: Ján Slotától tanul magyargyűlöletet Orbán Viktor 2012.07.28. 20:32:22

Ján Slota elvtársa lett a “félázsiai származék” Orbán Viktor. Egy platformon vannak ugyanis a tekintetben, hogy a magyarság alacsonyabb rendű, az ázsiai sztyeppék félnomád törzseinek a leszármazottja. * Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SN...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hungarisztan 2012.07.28. 22:06:13

@fran7:
Barátom, ha szerinted az EU=SZU (bármilyen vonatkozásban), akkor itt véget ér a párbeszédünk. Akkor ugyanis megetted, amivel hülyítenek.
Neked Ázsia, nekem Európa. Ezen nem veszünk össze. Csak azt nem komálom (nem feltétlen rólad mondom, mert nem ismerlek), mikor valaki szajkózza a bölcs orbáni szpícset a haldokló nyugatról (hol hallottam én ezt már? csak nem a komenyizmusban?), aztán mégsem Szaúd-Arábia vagy Pakisztán fele veszi az irányt, mikor már nem tudja fizetni a CHF-hiteles Buzukit, hanem indul mosogatni Ausztriába vagy Londonba...

Egyedi nicket kell megadnod · http://irkalmanyok.blog.hu 2012.07.28. 22:06:47

"Na, az volt a felháborító, nem az, hogy tart egy beszédet, ahol egyszer kivételesen megmondja az őszintét."

Igen, de most kimondta. Ez most nem kettős beszéd volt, ezt nem lehet máshogy magyarázni.

fran7 2012.07.28. 22:12:08

@K.Tomoceusz: Nincs megbízható politikus. Talán Lincoln és Gandhi lehettek ilyenek. Veled normálisan beszélgettem már a VV-hogyvolton így lehet van sorozatos érdeklődésed is. Ajánlom figyelmedbe a The Killing-et. Nagyon éles képet fest a világ ezen szeletéről. A fideszesek egy része valóban vakon hisz Viktornak. Van egy olyan részük, TGM szerint is, akinek jó Viktor kormányzása. S vannak olyanok, mint Tölgyessy és én is ilyennek gondolom magam, akik látnak dolgokat, de egész egyszerűen ehhez az oldalhoz tartozunk. Ezért rosszul esnek bizonyos minősítgetések, amit Fletó ideje alatt talán én is használtam, de megbántam. S már nem nézem semmilyennek a másik oldalon állókat.

Itt az IMF, Orbán takarodsz végleg, azt igérted? 2012.07.28. 22:14:57

O. Viktor szarházi felszólítja Romániában a magyarokat, hogy ne menjenek szavazni.
Hogy van ehhez pofája a szarházinak, miért és hogy mer beavatkozni egy másik ország belpolitikájába. Ha velünk tennék, habzó szájjal ugatna, hogy micsoda dolog ez. Már persze többször megtette, de az a párt bukott is mindig!

ORBÁN ALJAS, SUNYI, SZEMÉT, Jellemtelen, BETEG ALAK, TAKARODJ A FENÉBE!

fran7 2012.07.28. 22:18:46

@hungarisztan: Nézd, én már az EU belépésre is nemmel szavaztam. Tehát nem a viktori szöveget vettem be. Csak pontosan tudom, hogy az ilyen hatalmi koncentrációk milyen veszélyesek a szabadságra és demokráciára. Hányan szavaztak Barosora? Hány ember szavazata kellett ahhoz, hogy ő elnök legyen? Hány ember szavazata kell ahhoz, hogy az EU kommiszárja, biztosa legyél. 600 millióból mennyi? Milyen ráhatásod van az EU bármilyen bizottságára. Hány aláírás kell hozzá, hány országból? Ez nekem nem demokrácia. De elfogadom ezek a játékszabályok. Csak egy ilyen nem demokratikus szervezet miképp mondhatja meg, hogy mi demokratikus? Inkább EU, mint SZU, Inkább nyugat, mint Kelet. De nekem bármelyik van, ahhoz alkalmazkodnom kell. Ha nem szeretem akkor is.

EsteeSatmary 2012.07.28. 22:19:08

HA mégegyszer...választás lesz.."mindnyájunknak EL KELL MENNI!
Ha kell, regisztrálni ! és menni menni kell szavazni

hungarisztan 2012.07.28. 22:33:58

@fran7: A demokrácia az nem egy teljesen egzakt fogalom, miképpen nem is egy skála végpontja. Amerikaitól a skandinávon át a japánig rengeteg féle demokrácia létezik, s nyilván a mai demokráciafelfogás (beszéljünk is bármelyikről) egyáltalán nem azonos az ókori görög demokráciafelfogással.
Ezzel együtt léteznek bizonyos általános jellemzők, melyek alapján az EU-t (lett légyen bármilyen hatalmi koncentráció) és a SZU-t még csak egyazon skálán sem lehet elhelyezni (vagy ha igen, akkor az egyik a nullától jobbra, a másik pedig balra helyezkedik el – a távolságokról nyilván lehet vitázni, az irányokról nem).
Ha tehát logikailag azt már levezettük, hogy az EU (valamilyen szinten, de) demokratikus, akkor értelmetlenné válik az a kérdés, hogy miképpen mondhatja meg, mi a demokratikus. Pont úgy, ahogy például a világcsendőr USA, vagy az egyáltalán nem demokratikus gondolkodású Orbán.

Az alkalmazkodásról: mondj nekem egyetlen másodpercet, mikor valamihez nem kell alkalmazkodni...
Olvastam egyszer egy nőn egy tök jó pólófeliratot: I've got the pussy, I make the rules!
Ez van. Akinél a della, az mondja meg, hogyan költsd el. És ezt még csak rossz néven sem lehet venni tőle. Te sem adnál kölcsön munkanélkülinek feltételek és garanciák nélkül.

villamos alóli kacaj 2012.07.28. 22:36:24

@Szása11:
"Csak tudnám ezen akkor miért akadt ki a jobb oldal"
látvány pékség!

alte trottel 2012.07.28. 22:38:35

@Meridian74:
És engem akkor oly érzés fogott el...
A szőlős gazda is, az egyszeri,
Magánkivűl s őrjöngve kacagott fel,
Látván, hogy szőlejét a jég veri,
Dorongot ő is hirtelen kapott fel,
Paskolni kezdé, hullván könnyei:
"No hát, no!" így kiált; "én uram isten!
Csak rajta! hadd lám: mire megyünk ketten!"
Csak rajta.

ranat 2012.07.28. 22:42:05

@Meridian74: A jobbik a fidesz kreálmánya. Ha a fideszes pénzguruk nem nyomtak volna mögé tőkét, sehol sem lenne a jobbik.
Mai napig a fidesz vezérli. Amikor orbán azt mondta, hogy jön majd a jobbik, akkor egy héten belül volt egy nagyobb jobbik összeröffenés az év elején. (Addig tök kuss volt a jobbiknál. Télen nem is szoktak ilyeneket rendezni. De amikor orbán így próbált fenyegetőzni nyugaton, akkor láss csodát, rögtön be kellett törniük a bankcenterbe és baromságokat röfögni a kamerába.)
Szóval a jobbik = fidesz = orbánsosemhazudokerőkellnekteknemdemokráciaviktor

Ppix 2012.07.28. 22:42:14

Eszembe jutott egy dolog.
Az összefogás.
Amiről ezek itt papolnak.

Az jutott eszembe, hogy szükség van-e erre. Kell-e összefogni mindig, mindenben mindenkinek. Az-e a baj velünk magyarokkal, hogy nem fogunk össze?
Aki világlátott ember és látott már néhány a miénknél jobban működő, sikeres országot, az ha mond 100 dolgot, amitől Svájc, Anglia, az USA, Dánia jobban működik mint kis hazánk, akkor biztos vagyok benne, hogy az összefogás nem lesz az első húszban. Lehet meg sem említik...
Ott sem fog össze a bankár a kőművessel, a városi hivatalnok a vidéki őstermelővel. Mi a szar az az összefogás egyáltalán? Miért kellene hangsúlyozni, miért kellene erőltetni?
Munkás-paraszt összefogás. Emlékszünk? Miért is volt arra szükség?
Nagyon egyszerű. Azért volt rá szükség, hogy a városban és a faluban mindenki ugyanazt gondolja, tegye, építse a kommunizmust, szavazzon a pártra. Arra az egyre.
A pártnak kell az összefogás.
A hazának nem felülről kinyilatkoztatott összefogás kell. Erkölcs kell, betartott törvények kellenek, felelős gondolkodás és tettek, erős helyi közösségek, önálló, vállalkozó szellemű, saját és közösségük érdekéért kiálló emberek kellenek és még ezer dolog kell, hogy megállja a helyét az ország.
Ezt mindanki tudja, érzi, akinek van egy kis tapasztalata ismeri az életet, az embereket, a közösségeket, vállalatokat, gazdaságot, rendszereket és általában ezt az összetett világot.
A megkérdőjelezhetetlen összefogás káros. Ha nincs különböző vélemény, nincs vita, nincs ellenérdek és nem lehetne megegyezni, akkor az törvényszerűen sok-sok kudarchoz, csődhöz vezet. Lásd kommunizmus. A kommunizmus nem azért omlott össze, mert a kommunisták gonoszak vagy hazaárulók. A magyarokra mindig ezt fogják rá. De az orosz kommunisták nyilván nem idegen hatalmat szolgáltak ki, nem voltak hazaárulók, mégis tönkretették az országukat. Vajon miért? Azért mert "összefogás" volt. Mert központilag határozták meg, hogy miből mennyit és kinek kell termelni, hogy meg kell fordítani a folyók irányát. stb. Azért mert központi és megkérdőjelezhetetlen akarat próbálta felülírni a természet, a fizika, a közgazdaságtan és a társadalom működésének törvényszerűségeit.

Központból kinyilatkoztatott összefogás annak kell, aki előbbre helyezi a saját megkérdőjelezhetetlen igazát a vitánál, a saját akaratát mások (akár a többség) akartánál, a saját központi hatalmát a haza boldogulásánál.
Összefogásra a diktatúrának, a tudatlanságnak, a hazugságnak és az inkompetens, a világot nem értő, nem ismerő szemfényvesztésnek van szüksége...

fran7 2012.07.28. 22:43:58

@hungarisztan: ok mindenben egyetértek veled. De itt épp azon megy a vita mennyire demokratikus Viktor gondolkozása és politikai cselekedetei. Itt sokan könnyelműen a demokrácia haláláról beszélnek. Pedig a szavazáshoz regisztrálni kell az USÁ-ban, ahol 50% alatt van egy elnökválasztásnál a részvétel és olyan nem demokratikusnak tekintett elektori rendszer van, ami nem túlzottan demokratikus a mi felfogásunk szerint. Vagy elég, ha az angol rendszert vesszük. Ahol két ház van, s a Lordok házába be se lehet kerülni, csak öröklés útján. Mégis demokrácia van. Értem én a siránkozást, de még mindig a demokratikus vonalon belül vagyunk. Ennek megkérdőjelezése nagy hiba. Legalább annyira rombolja a demokráciát, mint Viktorék maguk érdekét szem előtt tartó változásai. Ugyanis mindenhol így alakul formálódik folyamatosan a demokrácia. De ha valakiről kijelented, hogy antidemokratikus, akkor azzal te sem akarsz megegyezni, hisz antidemokratikus. Ez a rákfenéje a helyzetünknek. Látjuk ugyanezt más országokban is. A repek számára Obama kommunista, tönkreteszi a demokráciát. A demokraták meg a múlt kövületeinek tekintik őket akiket csak a haszon motivál. Kívülről mindez vicces, belülről nem az. Talán ezt kellene a fröcsögőknek felfogni.

ranat 2012.07.28. 22:48:03

@fran7: Ami a demokráciára veszélyes, az mindig a bezárkózó, nacionalista magatartás. Sosem az összefogás.
Az EU pont akkor működne jól, ha ország lenne. A magyarsághoz az kell, hogy ápold a kultúrát. Nem az kell, hogy bezárkózz valamilyen határok mögé.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.28. 22:48:16

úúú már nagyon várom a hiteleket, hogy megmentsenek minket

ti is, ügye? habzsolni fogjuk kétpofára! jön a hitel és nem kell félnünk hogy drágább lesz a bkv, több lesz a tandíj meg a többi! úúú de jó lesz

nagyon várom már! imádunk hitel!

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.28. 22:54:40

@fran7:

"Történelemtanárod nem lehet túl büszke rád."

Rád meg a magyartanárod nem lehet büszke, hiszen még a névelők használatát se tanultad meg, pedig az alap.

*

"Nem sokat értettél meg abból, ami ott elhangzott. Másrészt látatlanban megmondom, hogy 40-45 éves korodban már mindent ugyanúgy fogsz csinálni, mint az apád, akkor is ha utáltad. Mindenki így csinálja te se lehetsz kivétel."

Te nyilván elmúltál már 45 - hiszen másképp honnan tudhatnád - és mindent pontosan úgy csinálsz, mint az apád, akit utálsz.

Magadból indulsz ki, és általánosítasz.

ranat 2012.07.28. 22:55:23

@Ppix: Azért nem igaz amit írsz, mert a kommunizmusban nem volt összefogás. Központi hatalom diktált. Ezt nem összefogásnak nevezik. Az összefogás szövetkezés közös célért. A kommunizmusban nem volt közös cél. Felülről diktált cél volt csak.

Összefogásra mindig is szükség lesz a túlélésért és mindig is szükség volt. Még amikor egysejtűek voltak a földön, azokból is többsejtűek lettek. Amikor egyedek voltak, azokból csordák lettek. A csordákból csoportok. A csoportokból népek, nemzetek, társadalmak. És a fejlődésnek nincs vége. Nem létezik más út, csak az összefogás. De olyan nem létezik, hogy erőből szervezett összefogás. Ez egy logikai paradoxon.

Ppix 2012.07.28. 22:58:06

@fran7:
Vajon miért nem jó orbánnak a mostani választási rendszer? Mi az indok?
Egyetlen valós indok van, a meglévő végrehajtó és médiahatalmát akarja felhasználni arra, hogy ellehetetlenítse az ellenzéket. Az elmúlt 2 év alapján egyértelmű, hogy ezzel 100%-ban vissza fog élni. Kecskére káposztát ugye.
Ez nem demokratikus, ezen nincs mit szépíteni. Látszat demokráciát épít, a NER rendszeréből, amiből az egyetértést úgy kell érteni, hogy mindenki egyet kell hogy értsen vele, vagy ha nem, akkor kurvára meg lesz nehezítve az élete.
És ezügyben nem érv az USA, ahol _nincs_mindenhol_regisztráció_ és köze nincs az ottani választási rendszernek az ittenihez, a lordok házát meg nyilván viccnek szántad.
Orbán kurvára antidemokratikus, már arról beszél, hogy reméli nem kell valami mást bevezetni a demokrácia helyett, mégis mi kell még?
Minden létező demokratikus normát felrúgott már. Újabban már az alkotmánybíróság határozata sem számít.

"Értem én a siránkozást, de még mindig a demokratikus vonalon belül vagyunk."
Kurvára nem vagyunk ott. Csak azt hazudják. A nyugdíjállamosításnál a sunyi hazudozás, hogy nem lesz állami nyugdíjad, ha manyup tag maradsz, mennyire volt demokratikus? Mennyire volt "vonalon belüli"?
"Ennek megkérdőjelezése nagy hiba."

100 manyuphoz hasonló példa van még, meddig kell elmenni? Ha betiltják a tüntetést a Kossuth téren (már megtették)? Ha betiltják az ellenzéki pártokat? Ha megnyitják az első kényszermunka tábort?

Orbán nem demokrata. Ráerőszakolja az országra saját torz világképét, messze túllépve azon a meghatalmazáson amit kapott. Szegény buta fidesz szavazók nagy része már rég megbánta, hogy a velejéig romlott mszp elzavarása után ezt a másik beteg társaságot ültette a saját nyakára...

dr. Bubó 2012.07.28. 22:59:51

"Hogyan teremthető politikai közösség egy individualista társadalomban?

Egy társadalom csak akkor lehet egészséges, ha vannak olyan közös értékek, célok, amelyeket az emberek túlnyomó többsége elfogad, és erős az úgynevezett társadalmi tőke, a bizalom, a kölcsönösség és a civil szervezetekben való részvétel. Ezzel szemben a mai magyar társadalomra a közös értékek, célok drámai csökkenése és a társadalmi tőke soha nem látott erodálódása jellemző.
Az utóbbi évtizedekben vált a szociológiai, közgazdasági irodalom egyik központi fogalmává a társadalmi tőke. Az alapvető elméleti háttér e megállapítás: a bizalmon és együttműködésen alapuló emberi kapcsolatok hálózata jelentős társadalmi erőforrás. Egyértelműen igen szoros kétirányú kapcsolat mutatható ki a társadalmi tőke és az egészségi állapot, élettartam, életminőség, de még a gazdasági fejlődés mutatói között is. A társadalmi tőke alacsony foka szoros kapcsolatban áll az értékvesztett, anómiás lelkiállapottal. A magyar népesség körében azonos módszerekkel végzett vizsgálataink eredményei szerint a társadalmi tőke jellemzői 1995 és 2002 között javultak, míg 2002 és 2006 között rendkívül nagy mértékben romlottak. Ezzel párhuzamosan az anómia, értékvesztés mutatói is jelentősen emelkedtek 2002 és 2006 között.
Vizsgálatainkban a társadalmi bizalmatlanság mértéke volt a megyék, kistérségek közötti halálozási, egészségi különbségek egyik legfontosabb előrejelzője nemzetközi felmérések szerint a legmagasabb bizalomértékeket a gazdaságilag is igen sikeres skandináv országokban találták, a norvégek 65 százaléka, a svédek 60 százaléka állítja, hogy a legtöbb emberben meg lehet bízni, tehát a norvégeknek csupán 35 százalékát, a svédeknek 40 százalékát jellemzi a társadalmi bizalmatlanság. Ma Magyarországon ezzel éppen fordított arányokat találunk.1995-ben Magyarországon az emberek 63 százalékát jellemezte a társadalmi bizalmatlanság, ennyien értettek egyet azzal az állítással, hogy „az emberek általában aljasak, önzőek, akik csak ki akarják használni a másikat”. Ez az arány, ugyanazzal a kérdéssel vizsgálva 2002-re valamelyest csökkent, 58 százalék volt. 2006-ban viszont már a megkérdezettek 69 százalékát jellemezte ez az állítás. Még megdöbbentőbbek a változások azzal a véleménnyel kapcsolatban, hogy „senki sem törődik azzal, hogy mi történik a másikkal”. Ezzel az állítással 1995-ben a magyar népesség 63 százaléka egyetértett, 2002-ben már csak 48 százaléka, míg ugyanez az arány 2006-ban 81 százalékra emelkedett. szintén igen jelentősen változott a „legbiztosabb nem bízni senkiben” állítással egyetértők aránya, 1995-ben 56 százalék volt, 2002-ben 54 százalék. 2006-ban a megkérdezettek 70 százaléka válaszolta ezt azok közül, akik esetében 2002-ben csak minden második ember érezte így.
Az értékvesztést, kilátástalanságot jelző anómiamutatók a krónikus stressz lelkiállapotának legmegfelelőbb jellemzői mind az egészségi állapot, mind az életminőség jelentős rosszabbodásával járnak együtt. Azoknak az aránya, akik úgy vélekedtek, hogy „az ember egyik napról a másikra él, nincs értelme előre terveket szőni”, négy év alatt drasztikusan nőtt, 52 százalékról 69 százalékra. Akik úgy vélték, hogy „minden olyan gyorsan változik, hogy az ember azt sem tudja már, hogy miben higgyen” 72 százalékról 82 százalékra emelkedett. Azok aránya, akiknek az volt a véleményük, hogy „manapság alig tudok eligazodni az élet dolgaiban” 66 százalékról 75 százalékra nőtt. A 2002-ben is már igen magas anómiaértékek 2006-ra tovább növekedtek, ami a magyar társadalom igen súlyos erkölcsi és lelki állapotára utal. A szabálysértő magatartás, az a vélemény, hogy „aki vinni akarja valamire, rákényszerül arra, hogy egyes szabályokat áthágjon” már 2002-ben is magas arányban volt jellemző, a megkérdezettek 80 százaléka válaszolta ezt. 2006-ban ez az arány 84 százalék lett. Érdekes módon, míg a többi anómiaváltozó egyértelműen rosszabb egészségi állapottal, életminőséggel jár együtt, a szabálysértő magatartás inkább egészségvédő faktorként jelent meg. Ez arra mutat, hogy a magyar társadalomban bizonyos értelemben még ma is a túlélés feltétele egyes szabályok áthágása. Azt már Andorka Rudolf is többször elmondta, hogy a magyar társadalom túléléséhez szükség volt a szabályok áthágására, ami a politikai vezetés súlyos felelősségére utal az anómiás állapot kialakulásában és fenntartásában.
Hogyan jutottunk idáig, hogy az emberek több mint 80 százaléka számára a szabálysértő magatartás a természetes? Hegedűs András, akire 1956-ban a szovjet csapatok behívásának szerepét osztották, később egy szociológiai előadásában egyértelműen azt állította, hogy a kommunista rendszer tudatosan alkotott és tartott fenn olyan törvény- és szabályozórendszert, amit lehetetlen volt betartani. Ez arra adott lehetőséget a diktatórikus rendszer számára, hogy mindenkit rajta kaphasson törvényszegésen, és a rajtakapás vagy „félrenézés” csak a hatalom kénye-kedvén múlhasson. Ez a berendezkedés teremtette meg a cinkos összekacsintások országos hálózatát: ha a hatalom elnézi a kis szabálysértéseket, senkinek ne legyen erkölcsi alapja a súlyos jogsértések firtatására, a hatalom legitimációjának megkérdőjelezésére.
Mi történt a politikai rendszerváltás után? Átnéztük-e a teljes jogrendszert ebből a szempontból? Egyáltalán nem, ma is olyanok a törvények és szabályok, amelyek a vállalkozók túlnyomó többsége számára egyszerűen nem teszik lehetővé a jogkövető magatartást, hiszen akkor menthetetlenül tönkremennének. Pontosan ezért nem beszélhetünk még ma sem valódi rendszerváltásról, hiszen megmaradt a diktatúrára jellemző kettős mérce és az anómiát erősítő, társadalmi tőkét, kölcsönösséget, bizalmat romboló jogrendszer.
Az állam oldaláról a jogszabályok áttekinthetősége alapvető követelmény volna. Ma a jogi környezet annyira áttekinthetetlen, folytonosan változó, hogy emiatt is szinte lehetetlen a jogkövető magatartás. Ráadásul amennyiben a jogszabályokat nem sikerül megváltoztatni, ezt rendeletekkel teszik meg. Így olyan, a jogrendszerbe vetett bizalmat aláásó helyzet alakult ki, amelyben szinte mindenkit jogsértőnek lehet nyilvánítani, miközben a nagy állami cégek gyakran alapvető kötelezettségeiknek sem tesznek eleget. Ez a helyzet továbbra is az önkényuralmi berendezkedés állapotát tartja fenn, amikor bárki bármikor fenyegetettnek érezheti magát. Ennek a helyzetnek a megváltoztatása a jogalkotók alapvető feladata volna.
A kölcsönösségnek, az egymás segítésének ez a teljes hiánya a másik oldalról ellenállást, lehetőségek szerinti szabálykerülést eredményez, ami a társadalmi tőke erodálódásával kapcsolatos legsúlyosabb ördögi kör. A társadalmi tőke mutatóinak erősödése jelezné leghatékonyabban, ha sikerülne ezt a kóros helyzetet visszafordítanunk.
Mint az előző évtizedek tapasztalatai mutatják, viszonylag igen rövid idő alatt is lehetőség van a társadalmi tőke mutatóinak változtatására. Egyáltalán nem irreális célkitűzés a társadalmi tőke erősítésére, az anómia csökkentésére törekednünk. Ehhez azonban alapvető volna a teljes jogrendszer átalakítása olyan irányban, hogy a törvények és szabályok betarthatóak legyenek, hogy a közjavak eltulajdonítását megbüntetik. Meg kellene alapozni azt a meggyőződést, hogy az állam felelősen gazdálkodik az emberek javaival, hogy erősödhet a közbiztonság és a társadalmi szolidaritás érzete. Ha ezt el tudnánk érni, a magyar társadalom képes volna felszabadítani az egészséges értékrendből és az individualizmusból fakadó erőforrásait ahhoz, hogy újra kialakulhasson az a nemzeti azonosságtudat, amelyre 1945 és 1948 között vagy az 1956-os forradalom idején már példát mutattunk.

Kopp Mária – Skrabski Árpád 2008"

K.Tomoceusz 2012.07.28. 23:04:07

@fran7: Miért kéne bármit is fölfogni ?

Orbán törvénykezik összevissza.
Mindenki más meg próbálja túlélni.

Ezt fogjam föl demokráciának?

Akkor mi lesz, ha annak fogom föl ?

fran7 2012.07.28. 23:05:04

@Ppix: Sokmindenben igazad van. Az összefogás bizonyos értelemben lózung. Azon múlik minden, hogy az intézmények, mennyire erősek önállóak produktívak. Robert K. Greenleafnek van erről jó elemzése. Az USában, az egyetemed meghatározza, kire szavazol. Mégis működnek. Viktorék le akarják uralni az intézményeket, ez egyértelmű, de mit csinál a másik oldal? Ha a repeknek van Fox Newsa, akkor a demokraták csinálnak MSDbct. Mindkettő megelőzte a független CNN-t. Ez pénz és akarat kérdése. Nálunk a Fideszen kívül miért nem csinálja ezt a másik oldal. Pénz lenne rá, csak az akarat. Demokrácia nem csak beszéd az ellensúlyokról, hanem azt létre is kell hozni. Nem gyűlölködésből, hanem sok pénzzel akarattal, odaszánással. Demokráciánk azért is borul, mert a másik oldal(ak) mindezzel nem foglalkoznak.@ranat: Szerintem nincs igazad, de erről nem foglak meggyőzni. Mondjuk ha nézed a francia forradalom végkifejletét, akkor nehezen tudod eldönteni, hogy mi volt rá jellemzőbb a nacionalizmus, hisz megszűnt Franciaország soknemzetiségűsége és nyelvisége. Demokratikusból áthajlott diktatorikusba. De nem a nacionalizmusa miatt. A SZU tulajdonképpen az orosz Birodalom egyik formája volt. Sőt a Kádárkorszak nacionalista volt. Csak erről nem beszélünk. Szerintem a demokráciát nem a nacionalizmus veszélyezteti, míg az inkább patrióta, mint kirekesztő.

ElPadre 2012.07.28. 23:05:16

@ghostwriter:

"A Magyar Köztársaság meghalt. A mi nemzedékünk hagyta, hogy meghaljon. Ha nem tetszik az eredmény, akkor nekünk is kell feltámasztani."

én nem hagytam. a sok többi fasz és picsa hagyta. de a demokrácia ez, ha sok fasz és picsa van, ez a vége.

de túl azon, hogy egy szokványos ülésnapon egy lopott, katonai minősítésű hummerrel belehajtok a parlamentbe, és magammal együtt a levegőbe röpítem az egész bagázst és rosszemlékű épületet, mit tehetnék? szavazzak 2014ben? fogok, de minek, addigra a fidesz elintézi, hogy csakazértis ők nyerjenek.

vagy indítsak egy kickstarter-projektet azzal a céllal, hogy gyűjtsünk össze egymillió dollárt egy igazi profi bérgyilkosra, hogy tegye el láb alól az egész fideszes-kdnps vezérkart (és akkor bónuszként megkaphatnánk az mszp-s vezérkart is?)?

egyik sem éppen demokratikus módszer, nem? és sajnos annyit kapnék értük, mint rendes emberekért. szóval minek.

a baj az, hogy mind az mszp, mind a fidesz-kdnp, sőt, még a jobbik is pontosan tudja, hogy hogyan működik a demokrácia, és azt is pontosan tudják, hogy a tipikus magyar választópolgárnak lövése sincs, hogy hogyan működik egy demokrácia, és hogyan működik, pénzügyileg, egy állam. vissza is élnek vele rendesen.

szóval tessék engem békénhagyni, mint generációt.

No_Fidesz_No_Problem 2012.07.28. 23:06:59

@dr. Bubó:

Csak Kopp Máriát ne idézd. Bárkit, csak őt ne.

Az egyik legtehetségesebb volt abban, hogy meggyőzőnek tűnő érvekkel altassa el a gyanakvásodat, és a szád íze szerinti mázba forgatva az aktuális lenyelnivalót vegyen rá, hogy lenyeld a fideszes pirulát.

fran7 2012.07.28. 23:14:49

@Ppix: Miért ezzel a rendszerrel nem nyerte agyon magát Viktor? Kicsit hasonlít az érvelésed a 2002-es suttogó fideszpropagandájára. Elcsalták, nem is demokratikus, kecske káposzta, ha én számolom a szavazatokat, mindig nyerek. Hallottam ezeket az érveket, akkor is baromság volt, most is az. A demokrácia formálodó valami, hatalmi tényezők formálták és formálják jelenleg is. Ezen miért lepődik meg bárki is. Viktorék formálják maguknak. Tiszta sor. Nem ez történik az UK-ban jelenleg is választási reform. Ott is a többség dönt. Szavazat kiterjesztést akkor szoktak végezni, amikor nyerni akarnak. Mindig, mindenhol. Néha azt érzem az emberek nem értik a politika működését, s azért félnek a változástól, mert akkor már nem fogják érteni. Soha nem lesz túl bonyolult. Kivéve az Usa rendszerét, de azt ők se értik, s így zárnak ki jelentős csoportokat a hatalom gyakorlásából.
@K.Tomoceusz: Minden kormány összevissza törvénykezik. Ebben Viktor sem különbözik. Ezt kellene megérteni. Nem többet.

letmetellyou 2012.07.28. 23:20:32

Egyébként a legszomorúbb az, hogy itt párszázan elvitatkozunk azon, hogy orbán mit értett milyen fogalmak alatt, közben az az ember meg eurómilliárdokat pakolt ki svájcba. Ázsiai ország? Oda tartunk, ahonnan jöttünk. Viktorunknak teljesen igaza van. Birkanép beveszi. Nem mi internetezők, hanem az az 6 millió síktahó.

Ppix 2012.07.28. 23:21:29

@ranat:
"Azért nem igaz amit írsz, mert a kommunizmusban nem volt összefogás. Központi hatalom diktált. Ezt nem összefogásnak nevezik. Az összefogás szövetkezés közös célért. A kommunizmusban nem volt közös cél. Felülről diktált cél volt csak."

Ezt mondom én is barátom. Kurvára összefogásnak hívták azt is. Csak az sem volt az. Most talán nem felülről diktálják?

"Összefogásra mindig is szükség lesz a túlélésért és mindig is szükség volt. Még amikor egysejtűek voltak a földön, azokból is többsejtűek lettek."
Ja, igen az evolúció, ezt azért ne nevezzük összefogásnak, összetettebb rendszerek alakultak ki, rendben, de ez nem önálló entitások összefogása.

"Amikor egyedek voltak, azokból csordák lettek. A csordákból csoportok. A csoportokból népek, nemzetek, társadalmak. És a fejlődésnek nincs vége. Nem létezik más út, csak az összefogás. De olyan nem létezik, hogy erőből szervezett összefogás. Ez egy logikai paradoxon. "

Jól mondod, éppen ez az amit a NER ránk akar erőltetni. Mint a kommunisták. Csak nem vezet semmi jóra.
Összefogás az, amikor Te, meg én, meg 10 szomszéd az utcában kitaláljuk, hogy kiírtjuk a gazt az út szélén, vagy polgárőrséget alakítunk.
De vikorka is éppen azt mondja, hogy itt erőből kell összefogni, mert ez a sok szemétláda ázsiai vadbarom állampolgár önként nem ért egyet a hülyességeivel :(
Szóval szerintem igazam van, illetve én is pont azt mondom mint Te :)
Amikor felülről öntik a nyakunkba, az nem összefogás, hanem valami egészen más...

fran7 2012.07.28. 23:27:16

@letmetellyou: Olvasd vissza magad. Beállítod magad és néhány embert, aki gondolkozik. Utána bedobsz egy pletykát, ami annyit jelent, hogy Viktor=Kadhafi. Vagyis minősítesz előbb egy embert. Majd megteszed ezt egy egész országgal. Biztos, hogy olyan bonyolultan, szofisztikált és demokratikusan gondolkodó ember vagy, mint azt gondolod magadról. Ugyanis a parlamenti demokrácia az utilitarizmuson alapul. Ha 6 millió embernek jó valami 10-ből, akkor az mindenkinek jó. Ha ezt kétled, nem vagy demokrata.

Blogger Géza 2012.07.28. 23:28:03

@Sola Scriptura: Nem az ország tette le a voksát, hanem keménykezű vezetők, akikhez képest OV sehol sincs keménységben és határozottságban. Pont erről beszélt OV, csak buták vagytok, hogy megértsétek.

fran7 2012.07.28. 23:32:39

@Ppix: Amiről beszéltek úgy épült fel az Usa, de 50 éve vagy több ott is megváltoztak a dolgok. Az intézmények lettek a kulcsszereplők. Ha az intézményeket tudnánk alulról összefogással átformálni, akkor jobb társadalmat építhetünk. Ha rábízzuk a CEOkra, meg a politikusokra, akkor tovább fog romlani a helyzet. Ezek Robert Greenleaf gondolatai, és szerintem igaza van.

fran7 2012.07.28. 23:36:14

@Blogger Géza: Jól összefoglaltad. Ha csak beleolvastak volna egyszer is az istváni törvénykönyvekbe, akkor tudnák, mi a keménykezűség, amiből értettek az emberek. S még úgyis milyen hosszú folyamat volt a nyugati közösséghez való tartozás. S ezért tragédia Mohács, mert onnantól nem mi döntöttünk hová tartozunk.

K.Tomoceusz 2012.07.28. 23:36:52

@fran7: Orbán 6 millió embert kizár a szavazásból.
Ez neki és 10 szobatársának jó.

Akkor Orbán demokrata?

fran7 2012.07.28. 23:44:24

@K.Tomoceusz: Nem helyeslem, csak azt mondom, hogy ilyen van az USÁ-ban is. Mégis demokrácia. Én másképp képzelném a szavazási rendszert Magyarországon. Meg azért nem eszik olyan forrón a kását. Mondj olyan törvényt, amit változás nélkül vitt keresztbe Viktor. Erre számítok most is. Nagy hangon mondanak egy baromságot. Majd lesz belőle egy kisebb baromság. Szerintem ezt nem fogják engedni nekik. De ezt mindannyian tudjuk.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.28. 23:46:10

@fran7:

"Akkor nézz az USÁ-ra. Ahol kormányzói székeket árultak és árulnak. Meg nagyköveti poziciókat. Milyen demokratikus is az?"

Mely államok kormányzói székét árulja és ki?

A nagyköveti pozíciókra az elnök jelöl és a Szenátus beleegyezése szükséges. Mégis mi lenne a neked megfelelően demokratikus, ha népszavazáson kerülne eldöntésre egy nagykövet személye?

K.Tomoceusz 2012.07.28. 23:53:45

@fran7: Az usában szabad fegyvertartás van.
Majd ha itt is az lesz, azután jöhetnek a kibaszások.

2012.07.28. 23:54:11

Érdekes dolog az, hogy hogyan határoznánk meg a magyar nemzet karakterét. A félázsiai származék - ahogy már megjegyezték mások - inkább egy sikertelen politikus vágyálma, mint valós helyzetértékelés.

Furcsa, de a magyarok legjobb leírását egy paperback krimiben találtam meg, amiben ez az ír nép karakterének leírásaként szerepel, de szó szerint igaz ránk:
"Az ír politikai életet hihetetlen alattomosság jellemzi, és a zűrzavaros, vérfertőző, törzsi viszonyokat még a résztvevők közül is csak kevesen látják át. A két legnagyobb párt között a külső szemlélő alapvetően semmi különbséget nem lát. Mindkettő a jobbszélen foglalja el önelégült pozícióját, de az emberek közül sokan következetes és szenvedélyes hívei egyiknek vagy másiknak, attól függően, melyik oldalon harcolt a dédapjuk a polgárháborúban, vagy mert apunak üzleti partnere a helyi képviselőjelölt, és remek fickónak tartja. A korrupciót mindenki természetesnek veszi, sőt a lelke mélyén még csodálja is. Mélyen belénk ivódott a gyarmatosított népekre jellemző agyafúrtság és gerillamentalitás: az adófizetés elsumákolása meg a kétes ügyletek az ír lázadó szellem ékes bizonyítékai a szemünkben, ugyanolyan hősi tettek, mint amikor eldugtuk az angolok elől a lovakat meg a krumplit.
A korrupció tehát burjánzik, és a sötét üzelmek jórészt az írek közhelyszámba menő ősi szenvedélye, a föld körül forognak. Az ingatlanfejlesztők és a politikusok hagyományosan kenyeres pajtások, és gyakorlatilag nincs jelentősebb telekügylet barna borítékok, megmagyarázhatatlan terület-átminősítések és offshore-számlákon át lebonyolított, komplikált tranzakciók nélkül." /Tana French: Hallgatag erdő/ A magyar nép 1541 óta de facto gyarmati létben él - vagy legalábbis így érzi, ami végső soron egyre megy. A gyarmattartó neve változott az idők során, hívták császárnak, szultánnak, Tengelyhatalomnak, Szovjetúniónak vagy külföldi befektetőnek.

A Véleményvezéren írják: "a magyar történelem különlegessége éppen a joguralom évszázados mélységében és a magyar emberek már-már irracionális szabadságvágyában fogható meg a leginkább." Ezzel egyet tudok érteni, nem szabad elmenni amellett a tény mellett, hogy minden háborús pusztítás ellenére a magyar középkorból több okirat maradt fenn, mint Csehországban és Lengyelországban összesen. III. Béla hozta létre a hiteleshelyeket, ahol bizonyító erejű magánokiratokat készítettek a többnyire írástudatlan szerződő feleknek. Zsigmond és I. Lipót uralkodása alatt ezek a régi kutyabőrök segítettek a királyi önkénnyel szemben a tulajdonjogot igazolni. Hol van ez OV áhított ázsiai, despotikus modelljétől?

Végül érdemes elgondolkozni, hogy vajon mi volt OV célja ezzel a beszéddel. Én azt hiszem, hogy ez nem egy tervezett beszéd volt, hanem elragadta a hév Demján beszéde után. Minden józan megfontolás ellenére őszintén színt vallott. Lehet, hogy túlzás, de szerintem ez OV őszödi beszéde, az álarc lehullt, a király meztelen, a bukása eldöntött tény. Sok újdonságot nem hallottunk (Őszödön se, aki nyitott szemmel járt, az tudta, hogy az államcsőd felé rohanunk), de ez a választók széles rétegeiben felháborodást keltett.

leponex 2012.07.28. 23:54:44

" Őszintén: nem értem, hogy miért. Illetve: nem értem, hogy miért úgy, ahogy.

Nem értem egyrészt
...
De nem értem azt sem ..."

Így van komám, nem értetek semmit, csak megmagyarázzátok. Tényleg buták vagytok, és nem kicsit, nagyon!
Persze közben rettenetesen bánt benneteket, hogy a Patás meg tudta azt csinálni, amiről ti csak álmodoztok.

Hadd idézzek 1998-ból:
"„Néha azt álmodom, hogy győztünk, és odavannak mind a virsliujjak, a puha, nyirkos tenyerek, a Nagy Generáció nekilát összecsomagolni összes mítoszát, legendáját, és kiderül, hogy az egész elfér egy neszesszerben… Azt dúdolják, hogy »ha én zászló volnék…«, de már ők is unják, nagyon. Csak egy nagyon pici zászlójuk van, azt rázogatják, tétován, minden hit és meggyőződés nélkül, és szikár, vádló kérdőjellé kunkorodik azon a zászlón minden jelszó. (…)
Néha azt álmodom, hogy győztünk, és ők nem értik… Riadtan körbetelefonálják egymást, még éjszaka is, hogy akkor most mi lesz – az intellektuálisabbak elkezdik felvázolni a szélsőjobb vízióját, a racionálisabbja pedig csak azon zokog, hogy nem oszthatja szét az EU-pénzeket.
Néha azt álmodom, hogy győztünk, és megengedjük magunknak a nyugalom, a türelem, az okosság és az igazmondás luxusát. És kiderül végre, ki kicsoda…
És egy pillanatra, csak egyetlen pillanatra, helyükre kerülnek végre a dolgok; kihúzkodják a fiókjaikat, idegesen összepakolják az aktákat, leveszik az íróasztalról a családi fotókat, megisszák az utolsó kávét, elköszönnek a titkárnőktől, és elmennek végre a fenébe. És nagyon-nagyon jól fognak élni, de az minket már nem érdekel."

leponex 2012.07.28. 23:59:07

"Annak pedig, hogy sértődéssel reagáljunk, a világon semmi értelme sincs."

Nincs persze, oszt mégis vérig vagytok sértődve, hogy nem a ti kedvetek szerint alakultak a dolgok.

"Nehéz dolog felismerni, hogy tévedtünk, "

Hát hajrá, itt a nagy lehetőség!
De NE utólag legyen önkritikátok, mint az elvtársaknál volt szokás hatvan évvel ezelőtt, lássatok neki MOST! Amíg nem késő !
:))

Rodolfo63 2012.07.29. 00:05:15

@Gáborom:

"Honnan kaparunk össze egy kormányra való olyan embert, aki szakmailag "ott van", egyben tisztességes, nem korrumpálható semmilyen módon,és képes csapatként, belül demokratikusan de egyben döntésképesen is, határozottan kormányozni."

Miért kellene nekünk összekaparni? Ha a "tömeg" képes lenne békés módszerekkel kifejeznie azt, hogy elég abból, amit orbánék művelnek, a fideszkdnp frakciónak meg lenne a lehetősége, hogy új kormányt állít fel - persze, ez csak szigorúan elvi lehetőség, de attól még lehetőség. Ha elég egyértelmű lenne egy 500.000 fős felvonulás amellett, hogy elég ebből, akkor kénytelenek lennének saját magukon módosítani.

2012.07.29. 00:06:02

@Blogger Géza: Szerintem meg pont nem erről beszélt, hanem kedvenc filozófiáját fejtette ki, ami vulgárisan csak ennyi: "az erősebb kutya baszik".
Semmilyen meglepő nincs abban, hogy az aktuális vezető meghatározza az ország vezetésének irányát és céljait. István nyilván nem a nyugati kultúra iránti csodálatában választotta Rómát Bizánc helyett, hanem a kor adottságai miatt. Egyrészről III. Ottó volt a császár és a pápa Ottó gyerekkori nevelője, Gerbert d'Aurillac II. Szilveszter néven. A fiatal császár (maga is félig bizánci volt) álma a Római birodalom keresztény szellemű újjáélesztése volt. Gyenge uralkodó volt, gyakoriak voltak a lázadások, ezért engedélyezte a pápának, hogy István a császárságtól független királyságot hozhasson létre. Ezzel szemben Bizánc ekkor fénykorát élte a makedón dinasztia legkeményebb uralkodója, II. Baszileiosz alatt. Róma a szuverenitást, Bizánc a gyarmati függőséget jelentette, nem volt nehéz a választás.

leponex 2012.07.29. 00:08:23

@No_Fidesz_No_Problem:
"Csak Kopp Máriát ne idézd. Bárkit, csak őt ne."

De vajon miért félsz szembenézni a valósággal?
Mert ha valaki ennyire fél a szelíd Kopp Mária kutatási eredményeitől, annak komoly oka lehet.

2012.07.29. 00:27:39

@fran7: A nyugathoz való kapcsolódás problémája nem kulturális, hanem társadalmi eredetű volt. A kereszténységet a magyarok több mint száz éve ismerték, semmilyen sokkot nem okozott az átvétele. A nomád élet feladása is megtörtént önként, hiszen a 10. század közepétől egyre ritkultak a kalandozó hadjáratok, ennek oka vélhetően a letelepedés és a növénytermesztés volt, nem lehet az aratás idején távol kalandozni.
A problémát a nyugati társadalmi rend átvétele okozta, amelynek végén szabadokra és szolgákra oszlott a népesség. Akik egykor vidáman sarcolgatták a nyugati parasztokat, hirtelen azzal szembesültek, hogy mások földjén élnek és maguk is szolgákká váltak. A magyar jogrend szabadnak jellemzően a homo posessiones-t, a birtokló embert tekintette. Aki a király, vagy valamelyik úr földjén élt, szolga lett, belőlük alakult ki a 13. században a jobbágyság. A szabadok közé tartoztak a főurak (ispánok rendje) és a vitézek (a vármegye katonái, várjobbágyok). Belőlük alakult ki a 13. században a nemesség. Ezen kívül ott voltak az udvarnokok és az egyházi személyek, akik speciális státuszban voltak, ez István törvényeiből is látható.

A nyugathoz csatlakozás folyamata egyáltalán nem volt hosszú, két nemzedék alatt megszilárdult a társadalmi rend és a "rendszerváltás nyertesei" elégedetten üldögéltek birtokaikban. Bizonyos pogány hagyományok hosszan megmaradtak, de ez ugyanígy történt a keresztény hitre térített germán vagy kelta törzsek esetében is.

DR. Smit Pal 2012.07.29. 00:53:18

Szanalmas a post. Mar megint egy fizetett rinyagep. JAJJ FASIMUS VAN NACISMUS VAN DIKTATORIZMUS VAN.

Akkor miert nem teccetek felteni a demokraciat, amikor a Gyurcsany 2006-ban tuzparancsot adott a forradalom 50. evfordulojat unneplo emberekre ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Amikor a Gyurcsany orjongo gyilkosai az utcan vadasztak az emberekre, az nem volt egy picit diktatorikus ??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Az Orban kormany a legrosszabb esetben is millioszor jobb, mint a mafiakent az orszagot pusztito mszp.

Psyman 2012.07.29. 00:56:15

Már az "eltörölte a köztársaságot" résznél röhögtem. Utána csak fokozódott.

vakablak 2012.07.29. 00:56:49

Amit Orbán mondott a félázsiaiságáról és a (szerinte) ebből fakadó erőszakkényszerből az sokrétűen pontatlan és legalább ilyen sokrétűen sértő.

A „félázsiai származék” kitétel teljes tévút, legjobb esetben metaforának fogható fel. Orbán teljesen be van kattanva valami miatt, ami lehet elmebetegség is vagy valami más, ezért nem tételezem fel róla, hogy különösebben tudatosan beszélt, hanem inkább csak valami belső gátlás szűnt meg benne és verbálisan odafosott a pultra, ezért nem volna értelme azt dicsérni, hogy ez amúgy milyen jó kis retorikai húzás volt, pedig kvázi az volt. Mégpedig abban az értelemben volt az, hogy ez egy ütős szókapcsolat, amitől mindenki jól felfigyelt a beszédére, és most elgondolkodunk mindannyian azon, hogy ad 1) mit is mondott vagy gondolt és ad 2) hogyan is állnak a mi dolgaink? Ilyen értelemben ez egy teljes siker. Más kérdés, hogy Orbán egy fasz, és az ad 1-2-ről gondolkodás eredménye számára semmi jóval nem kecsegtet.

A fentiek értelmében retorikai fogásként jó volt a félázsiai származék, ám mivel itt valójában egy metafora volt, nézzük, mit is akart ő valójában mondani.

„Premodern törzsi társadalom” — ez a pontos fogalom, ami a mondandójának a lényege, és máris minden a helyére kerül. (Zárójelben, hogy miért nem kell nagyon fennakadni a félázsiaiságon, mint konkrét kifejezésen: a magyarok eredete nem számít, ez európai múlt, a kulturális és a genetikai keveredés ezt régesrég felülírta. Továbbá az ázsiai társadalmak abszolút más jellegűek, mint a magyar, minden párhuzam hamis és erőltetett. A legfőbb különbség, hogy az ázsiai társadalmakban az individualizmusnak alig van tere, a magyar pedig extrém individualista, csak éppen a nyugati individualizmussal szemben nem modern, hanem archaikus, s cseppet sem polgári-kooperatív, hanem dezertáló és zsákmányszerző.)

Ha Orbán állítását tehát úgy értelmezzük, hogy szerinte a magyar kooperációra képtelen, individualista, dezertáló és zsákmányszerző egyedekből felépülő premodern törzsi társadalom, melyben az összefogás csak kivételes esetekben valósulhat meg, melyek közül neki csak az erőszaktevéses kikényszerítés jut eszébe, akkor, azt hiszem, alapvetően egyetérthetünk vele. Más kérdés, hogy méltán érezzük sértőnek, hogy ezt egy olyan ember vágja a pofánkba, aki az összes felsorolt káros tulajdonságot a legfelfokozottabb mértékben saját maga bírja és aki mind közül a legtöbbet tette azért, hogy mindez így is maradjon — neki ugyanis pont az ezekből adódó megosztottság kellett ahhoz, hogy hatalomra tudjon kerülni.

Ilyen értelemben ez a beszéd még a legjóindulatúbb értelmezésben is a cinizmus felsőfoka. Nem azért sértődünk meg, mert annyira helytelen, amit mondott, hanem mert pont ő mondja ezt nekünk. Ehhez tényleg pofa kell, ami neki van is, jó nagy.

Innentől Orbán egy két lábon járkáló hulla, csak ezt még fel nem foghatja.

vakablak 2012.07.29. 01:13:22

Csak hogy pontosítsam, a fentiek értelmében nem értek egyet a szerző írásával (mely egyébiránt összességében remek, gratula.) Én úgy vélem, hogy az a cinizmus, ami Orbán idevágó állításaiból kisüt, igencsak okot ad a kollektív megsértődésre. A megdöbbenés nem a mondandónak szól, hanem a cinizmusnak.

„A Magyar Köztársaság meghalt.”
Ez teljes mértékben így van szerintem is.

„A mi nemzedékünk hagyta, hogy meghaljon. Ha nem tetszik az eredmény, akkor nekünk is kell feltámasztani.”

Ezzel elvben egyet is tudnék érteni, de személy szerint úgy vélem, hogy innen nincs visszaút. A magyar társadalom túlságosan széttöredezett („felfeslett a társadalom szövete”, ahogy a nálam okosabbak ezt mondani szokták), és most megtalálta — sőt: kinevelte magának — saját csúcsragadozóját, aki pórázra vette és bezárta egy olyan ketrecbe, ahonnan nincs kijárat.

Az innen való továbblépésről majd Orbán halála napján beszéljünk tovább, s addig még eltelhet akár negyven év is. Kizártnak tartom, hogy változás álljon be, legfőképpen azért, mert a magyar társadalomban nincs elit (meritokratikus értelemben), nincs tartalék. Sokan felpanaszolják, hogy nincs ellenzék, de azt elfelejtik, hogy már Orbánnal és pártjával is az alkalmatlan emberi hulladék került a csúcsra. Azaz nem csak Orbánnak nincs alternatívája, hanem Orbán maga sem alternatívája semminek.

Ha a magyar társadalomban megvolna az a potenciál, hogy felzárkózzon a Nyugathoz, már megtehette volna ezer év alatt, ezen már gondolkodtatok? Ám hogy, hogy nem, valahogy mindig van valami akadály, ami miatt ez nem megy. Miért pont most változna ez meg? Pont Orbánnal és milliónyi hívével meg a transzparenseikkel, hogy nem leszünk gyarmat? Vagy a 6-800e jobbikos hülyegyerekkel?

Nem, itt az elkúrt évszázadok szerves folytatásaként további elkúrt évszázadok jönnek. Ennek soron következő etapja néhány elkúrt évtized Orbánnal. Ne reménykedjetek, nincs miben.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.29. 01:44:32

@nemorino: Ha Bizánc elég erős lett volna ahhoz, hogy bepróbálkozzon, a pápától kapott korona nem védett volna meg tőle minket, ahogy a a császár sem.

A magyarok nem azért nem foglalták el Bizáncot, vagy Rómát, mert nem tudták, hanem mert az számukra értéktelen terület volt, s ami érték ott volt, azt el lehetett hozni.
El is hozták.
A magyarok nem féltek a nyugattól, onnan inváziós hadsereg ritkán jött erre, és ami jött, az sem ment haza.
A magyarok egy dologtól tartottak, attól, hogy kelet felől újabb támadás éri az országot.
Ami menetrendszerűen be is következett, hol a besenyők, hol a kunok, hol a mongolok által.

Géza meg István nem azért dörgölődztött a nyugat felé, mert ez volt az ország érdeke, hanem mert ki akarták játszani az öröklési rendet.
Ezért felszámolták a vallási toleranciát.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.29. 01:48:39

@vakablak: Dehogy nincs.
Ha Orbán azt mondja, hogy ne adj isten le kelljen cserélni a demokráciát, mi azt mondjuk, ne adj isten, hogy használni kelljen a lámpavasakat...

Ő, a félázsiai, ért az erőből!
Az apja is ezért verte.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2012.07.29. 02:51:25

Hosszúnak és reménytelennek tűnhet a tél, de mindig eljön a tavasz.

***

Orbán szarrágó seggarcot csinált az egykori forradalmi ifjúból, aki volt, és saját mocskát kenegeti szét felfúvódott ábrázatán. Több szóra nem is érdemes lufi-manus. Kipukkad, és hulláját önön férgei zabálják fel.

Mától nem érdekel ez a járkáló (politikus) hulla.

nu pagagyí 2012.07.29. 06:15:26

Orbán bejelentette az újabb diktatúrát, a lakosság pedig kezdhet felkészülni az évszázadok alatt berögzött túlélési technikákra.

A diktatúra "milliónyi" áldozata úgy fog csinálni, mint aki lojális a fennállóval és minden egyéni hasznot kifacsar belőle. Ilyen haszon lehet a gyűlölt szomszéd bemószerolása a hatóságnak, a mindent átitató, ámde abszolút törvényes korrupció előnyeinek kihasználása saját célokra.

Mindez a tevékenység párosul azzal, hogy szűk körben bátran bírálja a rendszert, saját kudarcait ráfogja. Az lesz a véleménye, hogy a hatalom ostobasága és alkalmatlansága gátolja saját zsenialitásának kibontakozását és általában a magyarok szenzációs egyéni képességeinek megnyilvánulását.
"Mennyivel más lenne minden, ha nálunk is nyugati demokrácia lenne!"

Előbbiek persze csak az értelmiségi rétegekre érvényesek, a fizikai munkából élőknek most se jó és akkor sem lesz jobb. Amíg nincs durva erőszak, addig csendben csinálgatnak valamit, kevés pénzért keveset, többért némileg többet. Ha meg lehet élni valahogy, csendben maradnak.

A rendszer közben befutja szokásos pályaívét. Némi fellendülés után szépen, csendben szétrohad.

is 2012.07.29. 06:53:46

@Blogger Géza: na ja. mi mind buták vagyunk a Közgép, a 98%-os adó bevezetése majd eltörlése, a bírák nyugdíjba deportálása, a 16%-os szavazóvásárlás, az MTV újabb ledózerolása (Weiszer Alíz pl.), a Kötlségvetési Tanács elaknásított bohócparádévá változtatása, Pintér mafiiózó miniszterré emelése, a kádári pártállam újraépítése (csak a párton keresztül vezet út bármilyen hivatali felsőbb tisztségbe) és úgy általában minden tekintetében. na persze.

köpd magad szembe az első tükörben.

is 2012.07.29. 07:32:20

@DR. Smit Pal: "????????"

Ezen a videon jelöld be piros karikával az általad említett ünneplőket: www.youtube.com/watch?v=ohz9NzpkrQ8

Ha nem sikerül, onnantól fuss neki még egyszer, hogy kik és mit is csináltak aznap. Van ám értelme kicsit tájékozódni, mielőtt ilyen valótlan hülyeségekben kezd el az ember hinni, mert ez csak egyre súlyosabb lesz, és onnantól csak a kérdőjelek, meg a nagybetűs ordítozás marad.

Wagem 2012.07.29. 07:48:46

Ti Lenint,Sztálint,Rákosit támasszátok fel.
A Köztársaságunkhoz semmi közötök.
Sem Vv-nek,Varánusznak,Vincentnek,sem az itt blogot indító fizetett libsi szoci provokatőröknek.
Teccik érteni...??

nu pagagyí 2012.07.29. 07:50:53

@neoteny: Az USA elnöki rendszere sok jogot ad a személycserékre, csakhogy a következő elnöknek is megvan ugyanez a joga. Akit az előző kinevez, azt akövetkező leválthatja. Életfogytiglani jelölés csak elvétve van, az igazságügy területén, de egy elnök ott nem tudja és nem is akarja egy ügyes trükkel nyugdíjba küldeni a teljes gárdát. Amerikában egy ilyesmi húzás, halállal járna.

Nálunk Orbánék a hatalom minden szegletét leválthatatlan jelöltekkel szórták tele. A kormányt ellensúlyozó hatalmi ágak vezetőit gyakorlatilag életfogytiglanig nevezték ki. Az ország csak úgy működtethető, ha ők vannak kormányzati hatalmon, egy esetleges ellenzéki kormány gyakorlatilag tehetetlen lesz. Ezek a vezetők ugyanis egytől-egyig olyanok, akik Orbán lekötelezettjei (mégcsak nem is a Fideszé, mint pártté, bár jelenleg a Fidesz=Orbán). Prototípusuk Polt Péter.

Egy veszély fenyegeti csak a jól kigondolt rendszert, egy ellenzéki kétharmad. Jelenleg ennek elhárításán dolgoznak, nehogy olyan nemkívánatos esemény történjen, aminek szerencséjüket köszönhették, azaz egyharmadnyi szavazattal ne lehessen a továbbiakban kétharmados parlamenti többséget szerezni.

Én az ellenzék helyében abbahagynám az asszisztálást ehhez a látszatdemokráciához. Ezt a rendszert már csak az utcán lehet megdönteni. Minél később ismerik fel, annál inkább ránktelepül ez reménytelen, velejéig korrupt rendszer, ami szép lassan deformálja azokat is, akik még őrzik személyes autonómiájukat és a szabadságvágyat, hisznek abban, hogy az egyéni teljesítmény alapján kell kiválasztódnia az ország vezetőrétegének.

Mivel a Fidesz leginkább az emberi méltóságba gyalogol bele, itt kell kezdeni. El kell jutniuk a megfélemlített, egzisztenciálisan megzsarolt emberekhez. A közmunkásokra, az államosított gigaszervezetek közalkalmazottaira, a zsellérsorsra ítélt falusi szegényekre gondolok. Az egyéni jogokat nem hírdetni kell, hanem gyakorolni.

Sajnos nem nagyon látom, hogy ezen dolgozna az ellenzék, inkább helyezkedést és megalkuvást lehet tapasztalni. Hatástalan látszat balhék, értelmiségi performanszok jellemzik tevékenységét (LMP), vagy cselekvés nélküli pofázás (MSZP).

nu pagagyí 2012.07.29. 08:01:47

@Wegam: Már feltámadt a diktátor, úgy hívják Orbán. És személyedben megjelent a hatalmát lúzerként szolgáló, a magyarság legundorítóbb válfaját képviselő egyed, a seggnyaló mindenkit bemószeroló házmester tipus.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.29. 08:03:25

@nu pagagyí:

Ez mind kiváló csak semmi köze ahhoz amit fran7 állított, és amire én reflektáltam.

De ha már itt vagyunk: milyen az "abszolút törvényes korrupció"? Olyasmi mint a Szeplőtelen Fogantatás?

Wagem 2012.07.29. 08:23:01

@nu pagagyí: persze jó lenne ezt az állítást valamilyen konkrét ténnyel megalapozni.
De ha így is lenne..melyik regnáló rezsim nem ezt teszi a világ más országaiban?
A hibbant rendszere nem ilyen volt??
De igen..annyi különbséggel,hogy nem csak neki nyaltak,hanem ő is ezt tette csak sokkal sunyibban.
gy.a multik,az IMF. valagát tisztította ezerrel.

Melchi Zadok 2012.07.29. 08:57:21

@Wegam: persze hogy értjük, világos, mint a nap: egy szánalmas elmebeteg vagy.

Melchi Zadok 2012.07.29. 08:59:38

@Meridian74: nem tudom, te hogy vagy vele, de IQ 80 felett a kemény székletre nem leghet elofgadható alternatíva a híg fos.

ranat 2012.07.29. 09:05:16

@Ppix: :)
Nem a mondandód lényegével vitatkoztam, mert azzal egyetértek. :)
Az egysejtű-többsejtű nem csak osztódással lett, hanem "összefogással" is:
criticalbiomass.freeblog.hu/archives/2011/02/06/A_tobbsejtuek_eredete/

De a lényeg, hogy orbán olyat csinál, amit már sokszor próbáltak és mindig megbukott és mindig rosszabb lett tőle. Gazdaságilag is, politikailag is.

ranat 2012.07.29. 09:07:56

@fran7: Nem a nacionalizmusa miatt? Mármint nem az van leírva az összes töritankönyvbe, hogy a francia forradalom fokozatosan egyre jobbra tolódott? (Sőt, általános érvényű mondatként is olvastam, hogy a forradalmak szükségszerűen mindig jobbra tolódnak...)

ranat 2012.07.29. 09:13:35

A nacionalizmus egy termék. Egy olyan termék, amiből nem pénzt, hanem közvetlenül hatalmat tudnak profitálni. Aki elhiszi az olyan meséket, hogy az egyik nemzet, különb a másiknál, annak az agyát már meg is kaparintották. Aki elhiszi, hogy a másik emberrel nem tud olyan jól együttműködni, mint a szomszéddal, azt máris irányítják. A nacionalizmus a modern ember egyik legnagyobb ellensége.
Az, hogy magyar vagyok, az azt jelenti (nekem), hogy van valamilyen kultúra, amiben felnőttem és ez nekem tetszik és ápolni szeretném. Ehhez nem kell nacionalizmus. (Sőt...)

NIL7 2012.07.29. 09:15:11

Nekem mar tokeletesen megfelel amit Orban csinal, azt se banom ha bevezeti a jobbagyrendszert es az elso ejszaka jogat. A nep akarata, mi pedig kemenyen megdolgoztunk azert, hogy mindez mindegy legyen :-DDD A magyarok csakis azt kapjak amit kierdemeltek ... egy felcsuti focista szemelyeben, dehat isten utjai kifurkeszhetetlenek ...

töreki 2012.07.29. 09:25:16

A "köztársaság" elnevezésű maffia rendszer kizárólag a zavarosban halászoknak, bűnözőknek, gyilkosoknak a berendezkedése! Itt mindig a saját zsebük tömése az elsődleges szempont és nem ország boldogulása! Olyan felelős ember kell egy ország vezetésére aki tovább lát az orránál és a holnapra is gondol nemcsak a mai rablások lehetősége táncol a szeme előtt, ehhez egy KIRÁLY kell, egy igazi király aki a népéért mindent feláldoz, ilyen ember jelenleg nincs a kínálatban! Természetesen nem beltenyészetű habsburg korcs ivadékra gondolok!

Lajosforras 2012.07.29. 09:25:40

szerintem a magyarok többsége-jól vagy rosszul-teszi a dolgát. nem okos dolog a pógárt hibáztatni azért,amit a kormánya művel,ugyanis semmi mást nem csinál,mint választási ígéretek alapján szépen elballag ikszelni. '89 óta gyakorlatilag semmiféle "demokratikus" módszer nem létezik az aktuálisan uralkodó kormány elsöprésére,azt meg szerintem a posztoló sem gondolja komolyan, hogy kaszát kellene ragadnunk és szétkergetnünk a parlamentet.Arról sem nagyon tehet,hogy a pöcében a legnagyobb darabok úsznak legfelül,ez egyszerű fizika. ha tehetné,szerintem akár ma új választásokat írna ki. nem hiszem,hogy a napi politika követése dolga lenne a dógozónak. szégyellje magát az, aki szemétséget csinál. ergo fordítva kellene a tükröt nézni. szerintem a kormánynak van olyan nemzete,amilyet megérdemel.

ranat 2012.07.29. 09:32:30

Az van, hogy van egy hatalmas félreértés a gazdasággal kapcsolatban. Sokan azt hiszik, hogy a gazdaságot egyes emberek, embercsoportok irányítják. Csakhogy ez már régen nincs így.
Kb olyan ez, mintha azt állítanánk, hogy a társadalmat képes egyén irányítani. Vagy ha azt mondanánk, hogy az embert képes a kisujjkörme irányítani. (Nem kinyírni, irányítani)
A gazdaság köszöni szépen, irányítja önmagát! A gazdaság és az ember viszonya az már nem az irányító-irányított viszony, hanem szimbiózis.
A gazdaságban létezőket (pl multi, vagy bank) lehet nem szeretni, de e létüket megkérdőjelezni kb olyan, mintha azon merengenénk, hogy az összes szúnyogot el kéne pusztítani, mert hiszen nincs létjogosultsága egy olyan élőlénynek, ami csak a vérünket szívja.
A válság mindig része lesz egy jól működő gazdaságnak, ha a körülmények változnak. (Most is ez történik). Nem a gazdaság élőlényei ezért a hibásak. Senki sem hibás ezért. Ha valamit tenni kell a gazdaságért, akkor az maximum a játékszabályok módosítása.
A munkanélküliség mindig gond lesz, ha az emberiség ilyen ütemben szaporodik. Igen, az olyan helyeken is, ahol éppen kevesebben vannak, mint ezelőtt. Ez a történelmi idők lokális áldozata. Tudom, hogy ez nem vigasztalja az áldozatokat. De azt is tudom, hogy ezért senki sem hibás. (Az sem megoldás, hogy leszereljük az összes gépet és holnaptól mindenki földet túr. A nyomoron nem változtatna, sőt.. )
A nyugdíjrendszer sosem lehet stabil, amíg mások nyugdíját kell kitermelni és nem mindenki magáról gondoskodik. (Néhány szociális pluszgondoskodás belefér)

Melchi Zadok 2012.07.29. 09:36:28

@töreki: A "köztársaság" elnevezésű maffia rendszer kizárólag a zavarosban halászoknak, bűnözőknek, gyilkosoknak a berendezkedése!

így is van, ezért irány a kádárizmus igaz?

szia gyula! :)

Lajosforras 2012.07.29. 09:40:22

@ranat: a nyugdíjasokat nyugodtan toldd meg a közalkalmazottakkal,segélyen élőkkel meg a kamu rokkantnyugdíjasokkal és mindjárt a dupláját kapod az eltartottaknak. nem annyira a sok nyugdíjassal van a gond,hanem a másik hárommal.

dr. Bubó 2012.07.29. 10:02:19

a "félázsiai beszéd" végéről egy fontosabb elszólás és őszinteség...

"A baloldali vállalkozók vagy ilyen világhoz tartozók esetében kifejezetten gesztus, amit szeretnék a köszönetemmel viszonozni, hogy az ország érdekét fontosabbnak tartották, mint a rövidtávú zavarkeltéssel okozható meg lázítással okozható politikai károkat, amit a kormánynak okozni lehet. Ez egy SOKKAL NAGYOBB DOLOG annál, mint azt talán MA ITT a teremben A TÖBBSÉG GONDOLJA. Nagyon remélem, hogy ez megmarad a következő másfél-két évre is."

Hogy mekkora dolog nem bármi áron kormányt rombolni, ZAVART KELTENI, KÁROKAT OKOZNI... ellenzékben - erről tényleg Orbán tudhat legtöbbet ebben az országban.

2012.07.29. 10:32:13

@Lajosforras: 2012 évi költségvetés előirányzatai: öregségi nyugdíj 2 125 800 millió forint + özvegyi nyugdíj 323 130 millió forint.
Segélyek (álláskeresési ellátások 57 000,0 + Egyes jövedelempótló támogatások kiegészítése 135 773,1 millió forint): 192 773,1 millió forint
Rokkantsági ellátások: 342 342,2 millió forint.
Forrás net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1100188.TV

A közszférában 677000 fő dolgozik, átlag bruttó 201000 Ft-os fizetéssel. Ez nettó 131000 Ft, a bérköltség többi része visszacsorog adóként és járulékként. profitline.hu/hircentrum/hir/244365/56-szazalekkal-emelkedtek-a-netto-atlagkeresetek Eszerint az éves költség kb. 1064 244 millió forint.
Szóval a logikád szerint a 1599359,3 millió forint nagyobb gondot okoz, mint a 2448930 forint kiadás. Jól látszik, hogy csak özvegyi nyugdíjként kifizetünk annyit, mint rokkantsági nyugdíjra.

A közalkalmazott pedig ugyanolyan munkát végez, mint bárki más, csak a fizetését adókból finanszírozzák. Mivel értéktelenebb a munkája egy könyvelőnek, aki nem vállalkozásnak, hanem hivatalnak végez munkát? Mivel értéktelenebb egy kórházi orvos munkája egy magánorvosénál? Egy iskolai tanáré egy magántanárénál? Esetleg belemennél abba, hogy ne fizess adót, viszont fizess a gyereked iskoláztatásáért tandíjat, illetve a családod orvosi kezelésének teljes költségét?

Én átgondolnám a helyedben.

nu pagagyí 2012.07.29. 10:48:40

@neoteny: Konkretizálom: A korrupció ténye nem mond ellent a demokráciának, ha a korrupció is demokratikus. A korrupció természetesen csúnya dolog és törvénytelen minden demokratikus rendszerben, de ott minden résztvevő egyéni felelősséget visel, saját szakállára cselekszik és ha lebukik megy a dutyiba. Ebben a rendszerben van lehetőség arra is, hogy valaki ne legyen korrupt, egyéni értékrend kérdése, választása politikailag közömbös. A politika viszont szünteleneül küzd a korrupció ellen és valamiféle eredmény felmutatása jópont a választók szemében.

Az intézményes korrupció nálunk egymást erősítő kölcsönös függésen alapul. A politika és haszonélvező köre teljesen összefonódik, nem tudni ki írja törvényt, ki instruálja a kormányszerveket, szakhatóságokat. Egységes masszát alkot az egész. A közpénzeket/közvagyont szabályozó törvények az arról döntő vezetőnek a lehető legtöbb szubjektív lehetőséget biztosítják. Bár ílymódon minden törvényes, az eredményt azonban nem lehet meghamisítani, mint a Közgép példáján láthatjuk. Fontos eleme az intézményes korrupciónak a nyilvánosság teljes kizárása, a döntések indoklása nem ismerhető meg (állami földek bérbeadása). Az intézményes korrupció csak olyan televényben tenyészik, ahol az emberek nem sok demokratikus élménnyel szembesültek, nincsenek tisztában a jogaikkal.

2012.07.29. 10:50:29

@ranat: "Sokan azt hiszik, hogy a gazdaságot egyes emberek, embercsoportok irányítják. Csakhogy ez már régen nincs így."

Tévedés. És tudod mi erre a legjobb bizonyíték? Hogy bizonyos gazdasági dinasztiák valahogy minden válságot túlélnek, sőt amíg a legerősebb vállalatok is tönremennek, ők valahogy ebben a gyalázatos időszakban is csak keresnek. Ilyen csak irányított körülmények között működik. Egyébként a mai "tökéletesen" működő világgazdaság két óriási sebből vérzik:
1) minden csak annyit ér, amennyit befolyással rendelkezők rámondanak, ergo minden, gyufásskatulyánál nagyobb tárgynak, terméknek, cégnek, vállalatnak, az határozza meg az értékét, hogy mit rebezsgetnek róla.
2) Egy 7 milliárdos populációnál 6 millió mélyszegénységben, semmiképp nem nevezhető sikeres modellnek. A kapitalizmus egy ugyanolyan elbaszott modell mint a többi, annyi különbséggel, hogy ezt nem kell megdönteni, előbbutóbb belefullad a saját sz*rába, csak idő kérdése. Működhetne jól is, pl; te a munkanélküliséget teszed elsődleges felelőssé, és az emberiség túlszaporodását nevezed meg oknak. Én erre azt mondanám, hogy a mai magyar munkahelyeken 2-4 ember munkáját látja el 1 ember, munkavállalók csapágyasra vannak hajtva, elég a magam, vagy ismerősi körömben szétnézni, szinte mindenki 12-16 órákat nyom le egy nap, éhbérért, egyre kevesebb lóvéért, és megbecsülésért cserébe. Lenne itt munka gazdagon, csak a profitéhség-vadkapitalizmus kombó lehetővé teszi, hogy az emberi erőforrással úgy bánjanak mint egy taknyos zsebkendővel, ami használat után eldobandó.

nu pagagyí 2012.07.29. 10:59:56

@melchi zadok: Ezer szerencse, hogy van más is a félelmetes köztársasági forma helyett. Ezernyi galamblelkű diktátort ismerünk, akik meghaladták ezt a zavaros rendszert. Olyanok, mint Sztálin, Hitler, Pinochet, Chavez és ha jól tudom Ugandában sem köztársaság volt.

kolbászoszsömle · http://limerik.blog.hu/ 2012.07.29. 11:05:44

@Lajosforras: Kamu tokkantnyugger...

Hát a faszom.
Kiderült, hogy az egyik ismerősöm kamu rokkantnyugger, mert van két mesterséges szívbillentyűje, plusz megroppant a egy csigolyája.
Villanyszerelő, amúgy, csak árammal nem dolgozhat, meg nem emelhet, és nem ülhet sokat.

Magyarországon élő sok rokkantnyuggerek java azért rokkantnyugger, mert nincs munkavédelem.
Ötven kilós volt a cementeszsák, egy zsák búza hetven kiló, és ezeket egyedül vitték az emberek.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.29. 11:09:43

@nu pagagyí:

Így már érhető: tehát az hogy Mo-t oligarchiák uralják.

skorpiós 2012.07.29. 11:11:32

@Meridian74:
Bocsi te 2018-ban vagy? Mert (2+2+3)x4=28!
1990 + 28 = 2018!!!

Melchi Zadok 2012.07.29. 11:23:37

@nu pagagyí: :-) jaja, de ezt ne nekem, hanem annak vén bolsi törekinek írd, én csak lefelejtettem az idézőjelet. :)

Meridian74 2012.07.29. 12:21:34

@ranat: ez nettó hülyeség. Azért hiszik egyesek a Jobbikot a fidesz kreálmányának, mert Vona a fidesz polgári körök egyikében kezdte a politizálást.
Aztán valahogy mindig megfeledkeznek arról, hogy onnan nem utasításra lépett ki és alapította a Jobbikot, hanem csalódottságából, aminek rendszeresen hangot is adott 2009ben, 2010-ben a választások alkalmával.

Meridian74 2012.07.29. 12:23:48

@melchi zadok: ne aggódj, ha már szóba került, az IQ-m hivatalosan is 155 felett van.

Meridian74 2012.07.29. 12:27:37

@skorpiós: fuss neki mégegyszer.
az MDF 2x volt hatalmon. 1990-1994 között, majd 1998-2002 között.
az MSZP 3x volt, 1994-1998 majd 2002-2010 között.
SZDSZ ugyszintén 3x, MSZP-vel karöltve.
Fidesz 2x volt/van 1998-2002 és most 2010 és 2014 között.

Morcos Kartal (törölt) 2012.07.29. 13:36:09

@captain morgan: és akkor garantáltan a fityisz nyer, mert az agyhalottak elmennek szavazni. A legnagyobb baj, hogy megint csak valami ellen tudnék szavazni, mert olyan politikai erőt nem látok, aki Magyarországot normálisan el tudná vezetni...

Squid 2012.07.29. 18:08:45

@Meridian74: "ez nettó hülyeség. Azért hiszik egyesek a Jobbikot a fidesz kreálmányának, mert Vona a fidesz polgári körök egyikében kezdte a politizálást.
Aztán valahogy mindig megfeledkeznek arról, hogy onnan nem utasításra lépett ki és alapította a Jobbikot, hanem csalódottságából, aminek rendszeresen hangot is adott 2009ben, 2010-ben a választások alkalmával."

Királyfi.. 155-ös IQ-val hiszel még a mesékben? Politikusnak?

Ugggyanmár..

alte trottel 2012.07.29. 19:17:50

@fran7: Az NDK-ban, Lengyelországban, Csehszlovákiában 1945-48-tól 1990-ig minden külsőségében korrekt, többpárti képviseleti demokrácia volt.

Lajosforras 2012.07.30. 00:27:18

@nemorino: akkor fussunk neki másképp: a polgármesteri hivatalok ügyintézésének minősége túlnyomórészt a béka valagát se éri el,mert fontosabb a körömreszelgetés meg a vízforralóval a budiba szaladgálás,hogy a tea el ne fogyjon. a jogszolgáltatás nulla, a közbiztonság szintén, a kórházi ellátást nem is nagyon kell emlegetnem hálapénzestől,kamu rokkantnyugger-igazolásostól. a rendőrséget gyakorlatilag közlekedési adószedésen kívül semmire sem használják (meg nagyobb csoportosulásokkor elfajulás elleni hatóanyagként),ellenben kivonul a TEK letartóztatni egy öregasszonyt kutyasétáltatásért. a kormány csak adókat talál ki,meg hitelt vesz fel,a utóbbit elviháncolja, előbbit a NAV behajtja. van közlekedési minisztériumunk: a BKV, vasúti közlekedés romokban.
akkor mondd el nekem mégis,mi az anyámnak tartjuk el annak a 677.000 közalkalmazottnak azt a részét,aki szart se csinál,vagy ha csinál is,teljesen feleslegesen...? és a segéylesekről még egy szó sem esett.

Meridian74 2012.07.30. 11:36:40

@Squid: nem a meséknek hiszek, hanem annak a ténynek amit írtam, a Fidesz Mszp Mdf szdsz bagázs többszörösen leszerepelt. Az MSZP ráadásul úgy, hogy - éles vitáim ellenére - az ismerőseim azzal az indokkal szavaztak az mszpre 2006-ban, hogy adni kell nekik további 4 évre lehetőséget, mert eddig mindenki csak 4 évig kormányzott és ez baj, hogy senki nem kapott hosszabb idejű lehetőséget. Már láttuk mire voltak képesek. A Fidesz meg most 2 év alatt minden maradék bizalmat eljátszott, kezdve pl az elszámoltatással, amiben pont annyi eredményt tudnak felmutatni, mint anno Keller elvtárs. A pénzt persze felvették a munkájukért. Ha én így dolgoznék a munkahelyemen, fizetést sem kapnék, nemhogy munkahelyem lenne...

Így hát ezek nem jöhetnek számításba, mert mit is veszíthetünk velük? Semmit. Ha a Jobbik is ugyanilyen férgek lennének kormányon, mint a mostaniak, lényegében akkor sem veszítünk semmit sem. De ha nem, hanem tartják a szavukat amennyire csak lehet, akkor csak nyerhetünk.

Squid 2012.07.30. 11:46:00

@Meridian74: Nyerhetünk? Mit is?

Van a jobbiknak olyan gazdasági programja ami egy ilyen nyitott gazdaságnak felívelő pályát jelent? Egy exportból élő országnak egy revizionista jobboldali, EU-szkeptikus párt Zagyva Gy.-vel a soraiban, fog tudni olyan befektetésvonzó és megtartó kondíciós rendszert alkotni ami fejlődéshez vezet?

Tudnád linkelni? Kicsi a hitem ugyanis eddig a fiúkban, melegfelvonulásszétcseszésből, Andrássy út felgyújtásból,gárdaavatásból nem lesz GDP szerintem..

Meridian74 2012.07.30. 12:55:34

Képzeld van, és nem a fent megnevezett politikusok dolgozták ki, hanem hozzáértő szakemberek, akik a háttérből támogatják a Jobbik munkáját.

Squid 2012.07.30. 12:57:39

@Meridian74: "Képzeld van, és nem a fent megnevezett politikusok dolgozták ki, hanem hozzáértő szakemberek, akik a háttérből támogatják a Jobbik munkáját."

Kaphatnék egy linket? Tudom kötözködő típus vagyok!

Esetleg ha link nincs, csak pár mondatban leírnád nekem mi a terv?

Meridian74 2012.07.30. 13:15:18

Nincs linkem (lehet, hogy van én nem keresgéltem, de ha annyira érdekel, nézz utána magad), mivel éppen nincs választási időszak. Akkora majd lesz link, ne félj. Az előző választási programjukat alapjaiban megismerhetted, ebből suttyomban a fidesz néhány dolgot átvettek - nyilván a sajátjuknak kommunikálva persze -, nekik konkrétan csak az elszámoltatás volt mint ígéret.

Pl ott van a tranzakciós díj bevezetése, amit eltorzítva vezettek be. Ugyanis a jelenleg adózatlan tőzsdei pénzmachinációkat akarták volna megadóztatni Jobbik részről, és nem az egyszerű banki átutalásokat. És nem lett volna felső határ sem - mert pont nem a nayg pénzeket akarták volna adózatlanul hagyni, inkább alsó határ szabtak volna meg. Ezt amúgy az LMP is támogatta volna, mármint a tőzsdei pénzmozgások megadóztatását - mert a spekuláció, ami kurva nagy károkat is okoz, jelenleg adózatlanul történnek.

Meridian74 2012.07.30. 13:21:55

@Squid: Aztán még ott van az államadósság újratárgyalásának igénye is. EZt egyedül csak a Jobbik forszírozza, de ha figyeled az eseményeket erről éppen eleget hallhattál már. És ezt nem most kezdték el, már 2009 tavaszán is ez volt a fő hangsúly a politikájukon, és pont ez, na meg a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó feldolgozóipar újra kiépítése az ami megtetszett a Jobbikban. Nem a zsidózás, nem a cigányozás. Persze ezek is problémák, de ezt a kettőt szeretik a többiek kiforgatva támadási eszközként felhasználni ellenük.

Az elkapatott cigányokkal kezdeni kell valamit, lásd most pl mi folyik Devecserben? Azért az durva, ami ott megy, és a rendőrség balfasz módjára a sértetteket vegzálja, nem pedig a "hordát". Aztán a zsidózás kérdée: azon ki a faszom nem háborodik fel, amikor pár tucat zsidó kitalálja kanadában meg usa-ban, hogy na, akkor a MÁV és az OTP fizzessen pár száz milliárdot nekik kárpótlásként. Én erre azt mondom: majd ha kárpótolták az amcsi niggereket a több száz évnyi rabszolgamunkáért, az otthonukból való erőszakos elhurcolásért, kamatos kamattal, na akkor nyithatják ki az ilyen téren mocskos pofájukat. Majd ha nem lesz kettős mérce, akkor lehet tárgyalni, addig nem.

Squid 2012.07.30. 13:23:31

@Meridian74: Ok! Tobin Adó szerintem is egy jó dolog, az a torz kiforgatott szörnyszülött amivé a Fidesz formálta szerintem sem frankó. (és akkor szuper finom voltam)

Hogyan tervezi szerinted a jobbik a Magyarországra irányuló tőke csökkenésének megállítását.

És most hagyjuk a "majd belűről megoldjuk magyar pénzből a pótlást/kiváltást", mert mindketten tudjuk, hogy a százada nincs meg országon belül magyar forrásból annak a tőkének amit a külföldiek befektettek.

Hogyan lehet megoldani az ország fennmaradását (pláne növekedését prosperálását) ha a Jobbik kiléptetne minket az EU-ból és elhajtanák a külföldi tőkét?

Nem gondolom, hogy volna olyan gazdasági program a jelenben vagy a jövőben a Jobbik fiókjában ami az ország épülését és hosszútávú fejlődését biztosítaná.

A baj hogy bárhány jobbikost vagy jobbikos ismerőst kérdezek senki nem tud erre választ adni a "majd ha választások lesznek akkor" mondaton kívül.

Meridian74 2012.07.30. 13:49:23

@Squid: 2009. 05.24 Várpalota-i videó, ez ami nekem nagyon megteszett, és innen folyamatosan követtem a Jobbikal kapcsolatos eseményeket.
4:05-től kell hallgatni.
www.youtube.com/watch?v=DcinTc3BlF4

A II. rész:
www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=5sOCaLFQD0w&NR=1
3:15 államadósság rész, a 4:20-tól hogyan képzelik a magyar gazdaság jövőjét.

Ppix 2012.07.31. 10:09:35

@Meridian74:
Atya ég, ezt a sötétséget. A csávó szavazói biztos nem ismerik a világ működését. Ha a csávó sem ismeri az is gáz, ha meg ismeri akkor csak simán hülyíti a szavazóit...
Csak szólok, hogy nem az IMF-nek tartozunk, ha pedig felvetnénk az egyébként messze nem túl nagy államadósság nemfizetését, akkor abban a pillanatban borulna a forint, az összes működőtőke beruházás, stb. A Jobbik kormányra kerülése napján mennénk csődbe kb...

Meridian74 2012.07.31. 12:46:42

@Ppix: erre mondják boldogok a lelki szegények, és a tudatlanságban tartottak.
Ez nem úgy van ahogyan azt te képzeled. Az államadósság újratárgyalása nem nálunk történne meg legelőször. Nézz utána, ha nem hiszed. És nem Argentínát kell alapul venned, mert ők csődbe mentek, nálunk meg nem erről van szó.

Szúrófény 2012.08.02. 04:10:04

@Szása11: Tocqueville aranyköpéseiből

Be kell látnunk, hogy az emberek érzelmei általában mindig oda húznak, ahol az erő rejlik. Meghódított országokban nem sokáig él a hazaszeretet.
Ezeket, az embereket, kik már oly erősen függnek a központi hatalomtól, már hiába bízzák meg azzal, hogy időről időre megválasszák e hatalom képviselőit: szabad akaratuknak ez oly fontos, ám oly ritka gyakorlásában nem képes meggátolni gondolkodási, érzelmi, cselekvési képességének fokozatos elveszítését s azt, hogy lassacskán az emberi szint alá ne süllyedjenek! 952. old.
Hozzáteszem még, hogy hamarosan már arra is képtelenek lesznek, hogy még meglevő jelentős és egyetlen előjogukat gyakorolják…
Valóban nehéz elképzelni, hogyan is tudnának jó vezetőt választani maguknak olyan emberek, akik végképp leszoktak önmaguk irányításáról: az is teljesen hihetetlen, hogy egy szolga nép valaha is képes lenne liberális, energikus és bölcs kormányt megszavazni.
Mai valóságunkat köszönjük meg a Szovjetuniónak, és az Ő helytartóinak, a szocialista pártnak.

Ppix 2012.08.03. 12:06:02

@Meridian74:
Nem képzelem sehogy nyuszifül, Te nem írsz le semmit azon az elmés kocsmai fordulaton kívül, hogy "nemúgyvanaz".
Ezzel szemben állnak a kibaszottul konkrét tények, hogy amikor a szellemifogyatékos (vagy spekuláns) Kósa meg Rogán tavalyelőtt kiálltak hogy "bajban az ország", egyből leborult a a forint a Bajnai által stabilizált pályártól és jött a devizahitelesek kínlódása 250 Ft-os frank meg 320 forintos euró árfolyamon.

Mégis szerinted mi a faszomat fognak csinálni a befeketetők, ha bejelenti az ország hogy 4 dollár tartozásból csak 1-2-t adunk vissza? Ki ad majd hitelt? Mennyiért???

Konkrétan érdekelne az a fene nagy jobbikos okosság ebben a témában, nem csak a kocsmai néphülyítés. Az falun elmegy, csak nem vezet sehová...

Meridian74 2012.08.03. 20:43:36

@Ppix: miafazsomnak nekünk hitel? Tudod mennyi az össz hitel állomány? 230(!)milliárd EUR. A GDP 250%-a.

Ha neked a fizetésed 1000EUR, és a hiteled 2500EUR - aminek éves kamata monjuk 20-22 EUR, továbbá a fizetésed max 20EUR-ot fog nőni évente, te további hiteleket veszel fel, észlény?

Aki nekünk még további hitelt ad az vagy idióta, vagy valamilyen hátsó szándékkel teszi azt.

Meridian74 2012.08.03. 20:44:47

@Meridian74: ööö a 2500EUR hitelnek az éves kamata:150-225 EUR.

Meridian74 2012.08.03. 20:47:11

@Meridian74: és még egy korrekció, az 1000EUR fizetés az bruttó értendő, ebből ~500-550 Euró marad zsebben amit elkölthetsz.

alte trottel 2012.08.03. 21:48:35

@Meridian74:
Vagy egy olyan szervezet, amit a hülye vezetőik miatt szarba került tagországok adósságállományának olcsóbbra konvertálására hoztak létre.

És nem ártana tudni, hogy abból a 230 milliárd EUR-ból mennyi a hazai hitelállomány, abból mennyi a lakossági, forintban, mennyi a lakossági valutában, mennyivel taroznak az önkormányzatok és milyen összetételben, milyen fedezettel és a külföldi adósságállományunk mekkora része a rövid, a közép és a hosszú lejáratú állampapír.
És lehetne még kérdezni.
(Az IMF-hitel egyértelműen sokkal kedvezőbb kamatozású mint a piaci, viszont nem lehet Csúti Maracanára, Debreceni New Wembley-re, Fideszotoni Nou Campra költeni és sokkal macerásabb "átirányítani" egy jelentős részét.)
süti beállítások módosítása