Orbánisztán - forever

2012.07.19. 00:34

A „Nem Tetszik a Rendszer?!” blog az elmúlt három napban cikksorozatot közölt az ún. „rendszerkritikus erők” - LMP, Milla, 4K!, Szolidaritás - esélyeiről a következő választásokon a „kartellpártok” - FIDESZ ("+Jobbik"), MSzP, DK - ellen. A cikksorozat tényekkel akarta bizonyítani: 2012 korszakhatár a magyar politikában.

A szerző, Csigó Péter – két párszáz fős online felmérés, és egy a „politikailag aktív fiatalok” - értsd: egyetemisták, főiskolások, mint reprezentatív közeg (!!!) - pártválasztási szándékait vizsgáló másfélezres kutatás eredményeiből nehezen követhető logikai ugrabugra után arra jutott, hogy a következő választásokat eldönteni hivatott ("fiatal, tájékozott") népesség pártpreferenciái lényegesen eltérnek az eddigi időszakot meghatározó ("szépkorú", ásatag) szavazókétól. Sokkal kevesebb köztük a Fideszes, MSzP-s meg DK-s, és sokkal több az LMPs, és a civilekkel, az "újbaloldallal" szimpatizáló polgár. Úgyhogy, nem lehet kétséges, kié a Magyar Jövő. Különösen, hogy a bizonytalanok és rejtőzködők többsége is az LMP / Milla / 4K! tábort erősíti majd. (Bár az erre vonatkozó adatcunamit  szintén nem leltük a cikkben.)

Nincs tehát más teendő, mint még 5-10%-ot kiharapni a „kartellbaloldal” táborából, akkor már „egy súlycsoportba kerülnek" az MSzP-vel, és képesek lesznek kikényszeríteni az „oligarchikus” exkomcsik belső megújulását is. És tényleg: milyen gyönyörű, szinte filmszerű a kép: az újbalos Luke Skywalker jó útra téríti a setétlelkű szoci Darth Vadert. Együttesen legyőzik a gonosz császárt – és eljő az Új Köztársaság. Vader pedig szépen, diszkréten kileheli a lelkét, átadva helyét az új nemzedéknek.

Most komolyan: sírjunk, vagy nevessünk?! Az ilyen és ehhez hasonló fantazmagóriák láttán egyre kevésbé tudom, miért kellene abban reménykednünk, hogy itt 2014-ben bármi is változni fog. Pusztán matematikai – és nem politikai – alapon végiggondolva a lehetőségeket:

  1. az Áder-Kubatov-féle választójogi  törvény alapján a Fidesz akkor is megnyeri a következő választást, ha listán négy-öt százalékkal kevesebbet kap az ellenfeleknél. Az egész LMP frakció tök hiába asszisztálta végig "javaslataival" a vonatkozó törvényhozási komédiát. (Vagy ezt már el tetszettek felejteni?)
  2. Ha esetleg, valami természeti katasztrófa miatt mégsem nyernék meg, az LMP olyan simán beáll a narancsokkal koalíciózni, hogy ihaj. De ez még ugyanúgy Orbán-kormány-lesz, mint a mostani. A rendszert legalábbis nem fogja megváltoztatni. Marad az áporodott alkotmányunk és az egész korrupt, mikszáthi rémlátomás, amit Fideszék az utóbbi időkben köré(nk) építettek.
  3. Ugyanez van – a nagy semmi – ha esetleg nagykoalíció jönne, mert az LMP esetleg (mondom: esetleg...) mégse kap pl. Dunaújvárosban 12 helyett 12.000 szavazatot, és valakinek a FIDESZ-ben mégiscsak ciki lesz Semjén Zsoltot Vona Gáborra cserélni.
  4. Mert egyébként egyáltalán nem lesz ciki. Na jó, esetleg ideszól Frau Merkel, és narancsék megállnak egy kisebbségi FIDESZ kormánynál, külsős Jobbik támogatással (4/B).

Az a helyzet, hogy a fenti opciók jelenleg egytől-egyig valószínűbbek, mint az, hogy 2014-ben valódi változást elérni képes demokrata, szabadságpárti, européer kormányunk legyen. Nekem, mint egységsugarú ellenzéki választópolgárnak pedig lassan tényleg nincs már türelmem ehhez a sok önjelölt újbaloldali messiáshoz, akik csak arról tudnak beszélni, hogy rajtuk kívül mindenki erkölcsi nulla. És egyébként is kizárólag értük csápol az a „politikailag aktív rendszerkritikus tömeg”, amellyel állítólag majd meg lehet nyerni a következő választást.

Nem értem, hogy ez a sok álomgyáros melyik „romkocsmából” támolyog elő. Azt a bizonyos "új politikai pólust", amire az egész újbaloldal légvárai épülnek, évek óta egyetlen közvélemény-kutató, vagy szociológus se tudja kimutatni. Csigó Péter se. Pedig közben már a Higgs-bozon is megvan.

Attól tartok, „kartellpártokon” innen és túl, abszolút feleslegesen froclizzuk egymást azzal, hogy a nem létező ellenzéki kerekasztalnál, ahová a legtöbben igazából le se akarnak ülni, kinek kell majd előre köszönnie, és hogy pl. szociknak pontosan milyen oldószerrel is kellene fertőtleníteniük a micsodájukat ahhoz, hogy a szépséges Milla ágyba bújjon velük – persze szigorúan úgy, hogy az aktus végén szűz maradhasson.

Lehet, hogy tényleg hagynunk kellene a fenébe az egészet. Törődjünk bele: maradunk Orbánisztán – talán örökre… Erre vagyunk képesek. Ezt érdemeljük saját magunktól.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr984665392

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új rendszerünk trágárabb köszöntése 2012.07.19. 22:26:53

Benne vagyunk az új évben és az új politikai rendszerben, életbe lépett mindaz, ami halva született. Azt mondta Martin Schulz, az EP szocialista frakcióvezetője, hogy Orbán maga alá gyűri az államot. Szerintem ellenkezőleg: maga fölé. Új rendszerünkk...

Trackback: Új rendszerünk trágárabb köszöntése 2012.07.19. 22:26:33

Benne vagyunk az új évben és az új politikai rendszerben, életbe lépett mindaz, ami halva született. Azt mondta Martin Schulz, az EP szocialista frakcióvezetője, hogy Orbán maga alá gyűri az államot. Szerintem ellenkezőleg: maga fölé. Új rendszerünkk...

Trackback: Kis fideszes állathatározó, avagy ki kicsoda Orbán Viktor állatkertjében? 2012.07.19. 19:31:57

“Orbán nem tolerálja a rá veszélyes alakokat. Tessék megnézni, akik picit is kiemelkedtek az elmúlt 15 évben mellette, annak mind visszanyomta a fejét a víz alá, lehetőleg az iszapba.” - fogalmazta meg kommentjében hungarisztan. Keresetlen,...

Trackback: A házi nácipálinka receptje 2012.07.19. 19:20:38

Egyszerű, olcsó, az alapanyagok minden nemzetállam háztartásában megtalálhatók. A recept a boldog békeidőkből származik, egyenesen a dédi vaníliaillatú konyhájából, ám kis találékonysággal ma is használható. Nem kell hozzá más, mint egy csipetnyi kilát...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Makkasz 2012.07.19. 18:10:41

Mai sztorik, 1,7 meg meg kb. 1,5 mrd Vasarhelynek.
Dinnye minimum 99 Ft-os aron a "kormany keresesere". lol Es betartjak. A "kormany keresere" a legviccesebb az egeszben. Ha nem tartom be mi lesz? Jobban megadoztat? Feljelent ismert bunomert? A helyi fideszes testulet nem ad engedelyt hogy beruhazzak, uj boltot nyissak?
Equador.

dr. Bubó 2012.07.19. 18:12:31

el kell menni a pics@ba... ez egy debil ország

feudál komcsi náci fides mafia... mindent elqr...

sárkányfő 2012.07.19. 18:13:02

Látom divat lett Csigó csakugyan gyenge írását püfölni, de ettől még nem lesz igaz amit hozzátettél saját kútfőből, sőt az épp annyira alaptalan mint a Csigó cikke.

Az LMP 14-ben tuti nem fog semmilyen koalícióra lépni a Fidesszel, aki ezt feltételezi, az konkrétan politikai analfabéta. Kb akkor lesz Fidesz-LMP koala, amikor Jobbik-Mszp koala lesz.

A Fidesz-Jobbik koala meg csupán idő, ill. parlamenti matek kérdése, és Orbán magasról le fogja tojni mit szól hozzá az EU, az osztrákok is megcsinálták, nem történt semmi. Hogy tagadná valaki? Na és? A Torgyánnal való koalát is tagadták az utolsó percig, aztán mégis... Sőt, a Fidesz-Jobbik kulturális koalíció már most is megvan, bármit is sipákol meg zsideszezik pár ultrajobbikos.

Messzebbről nézve meg tök mindegy mi lesz, ki lesz, ez az ország láthatóan nem tud kitörni a szarból. Ha nagy ritkán fel is épít valami progresszívet az egyik párt (pl. manyup), jön a másik, és lerombolja. Akkor meg minek építkezni? Hogy más ellopja, tönkretegye?
Magyarország = Kőmíves Kelemen-szindróma.

Mondjuk az bónusz, hogy Orbán még a jogállamnak és a demokráciának is nekimegy. Itt már építkezés nem lesz csak további rombolás és lopás ahogy nem szégyellik.

Osztom @kissiú: álláspontját, nem is lenne olyan nagy baj, ha rájuk omolna a tündérmese.
Persze sok illúzióm nincs, még úgy 50 év kell, mire ez a nép eljut oda, hogy lecserélje a Fidesz-Mszp párost.

dr. Bubó 2012.07.19. 18:14:31

@kissiú: :))) még nyolcév... ja... neked az életedből hány ijjen 8év van még?

mitől térne magához a feudális magyar buta lusta bugris paraszt szavazó? sohasem fog... a zembereke nagyon buták szép csendben megdöglenek...

Makkasz 2012.07.19. 18:15:33

@no successful: @HK417: En ugy latom a tobbeg itt nem ballib, legalabbis nem ezert tetszik a blog.
A fidesz pont annyira kommunista mint az mszp. Nincs kulonbseg.

A mi bajunk az, hogy tehetsegtelen szar a kormany, eltorolte a demokraciat es a jogbiztonsagot, nemigen lehet levaltani, es hogy 22 eve nem indulunk el egy valamennyi polgarnak jobb es fenntarthato rendszer iranyaba (ha mar kozosseget kell keresni egy azonos blogra kattinto es ott forumuzo nepessegben).
Hk is azt jelezte, mennyire gaz a froccs porkolt csapat.
Erositi sok a fideszt is. Azok akik megkoszinik Gabikanak minden reggel, hogy megvedte a nyugdijukat.

Marhak mindenutt vannak, szep, hogy te legalabb eros hittel fensobbrendusegedben.

sárkányfő 2012.07.19. 18:18:05

bocs az offért, de erről miért nincs poszt valahol? :)

kiffulladt a blogszféra?
nem bírjátok Matolcsyval a tempót? :)

ma ezt bírta leírni szegény degenerált barom:
"A szépen fejlődő magyar modellt ajánlanám" - javasolja Matolcsy minden országnak

és egy vacak ellenzéki párt miért nem nyújt be egy törvényjavaslatot, hogy a gazdasági miniszeri pozíció összeférhetetlen legyen az elmebajjal?

rockjano 2012.07.19. 18:23:35

Bajnainak már nincs ideje pártot csinálnia..annak már régen léteznie kéne.

Csak az MSZP-vel lehet leváltani a fideszt sehogy máshogy...tetszik vagy nem...sajnos...

Esetleg egy ernyőszervezet lehetséges de ehez sokkal önfeláldozóbbnak kéne lennie mindenkinek különösen az LMP-nek tudniillik ehez nagyon sokat kell feladni az önállóságból, és erre ma nem tünnek alkalmasnak.

Az is igaz ha lesz ilyen összefogás akkor a fidesz akármikor változtathat a választási törvényen egy nap alatt...

Ha viszont lesz kormányváltás akkor a bebetonozott fideszeseket akár alkotányon kívüli eszközökkel is ki lehet ebrudalni...nem fog jó vért szülni de valszeg szükség lesz rá...

Igaza van a posztnak sajnos ha így megy tovább akkor maradnak Orbánék...

dr. Bubó 2012.07.19. 18:24:08

@sárkányfő: semmi nem tiltya hogy a magyar kormányt DEBILEKBŐL raklyák össze... pusztán magyar álampolgárság... de szerintem már az se...

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.07.19. 18:27:41

@no successful: Valamit félre érthettél,vagy én fogalmaztam félreérthetően. Engem még véletlenül sem lehetne baloldalinak,pláne liberálisnak nevezni.
Azonban minden jobboldali meggyőződésem ellenére is rendkívüli módon utálom amit ezek az országgal tesznek.Attól,hogy jobbos vagyok,még igenis látom,hogy nem ez az út az ami "felemelkedéshez" vezet és nagyon nem tetszik a demokratikus rendszer szétverése sem.
Nem járok politikai rendezvényekre-nem is tudnék-de akikre én céloztam,azok sem. Azt a tömeget bármely hatalmon lévő,kellően "édesszavu" erő meg tudja nyerni egy voks erejéig,főleg,ha egy sörrel vagy tányér levessel meg is támogatja a szavait--és az országnak annyi is,marad minden a régiben.
Amúgy @Makkasz: kolléga megelőzött a válasszal.

lilalalilalázik 2012.07.19. 18:30:52

Azt kapjatok amit erdemeltek, 200 ev Fidesz uralmat :D jo rohogni ezen, sot, remelem, hogy kepbe kerul a Jobbik is, akkor legalabb a valosagot tukrozne a parlament

Sir Galahad 2012.07.19. 18:34:47

Majdnem 100 százalékig egyetértek a poszt szerzőjével, a humorát pedig külön is díjazom. Én ugyan nem sorolom magam egyik oldalhoz se, de azt gondolom, ahhoz, hogy az ellenzék vigye valamire valamelyik következő választáson, az kell, hogy ne álmodozásra, hanem tényekre építse a stratégiáját. Tessék megnézni, mik az emberek (nem csak a netező fiatalok!) problémái, azokra hihető megoldási javaslatokat tenni, s akkor lesz sanszuk.

makacs szennyeződés 2012.07.19. 18:35:52

ez az ország simán szerepelhetne egy Hrabal könyvben vagy egy Jiří Menzel filmben.

a magyarok mont ilyen ügyefogyottak, mint a kormányuk, és a 2 db. pártjuk, ami valójában egy párt.

egy maroknyi kisebbség (ők a "nem magyar" magyarok) meg sír/röhög ezen, de hát ez kevés lesz.

úgyhogy pont ezt az aljas és ostoba pártot érdemli ez az ország, élén egy elmebeteggel, újabb 4-8-12 évre.

wip 2012.07.19. 18:41:26

30 éve dolgozom egy helyen vendéglátásban. A fiam most diplomázott le, ki akar menni és én nem tudom, de nem is akarom visszatartani. Inkább én is azon gondolkozom, hogy hová is tudnék kimenni dolgozni akár szállodába mindenesnek vagy vendéglátásba.Szégyen, nem szégyen, a muszáj nagy úr! Különben meg szégyelljék az ország vezetői magukat, ne mi!

eMJe 2012.07.19. 18:45:49

@Makkasz: "Blogolni, forumozni, beszleni"

hülyeség. rengetegen még csak nem is olvasnak semmit neten (feltételezem nincs is nekik), csak a tv adásaiból értesülnek (többé-kevésbé elferdített) infókból. ők a blogolásból, fórumozásból kiesnek. megjegyzem, a beszélgetésből is, irdatlan sötétség van sok fejben (amit maguknak meg a tv-nek köszönhetnek)

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.19. 18:46:07

Úúú remélem kormányváltás lesz, és az új kormány még több hitelt vesz fel! És külföldi munkákat hoz nekünk! Úúú de jó lesz.

Hitelt kétpofára! Habzsoljuk!!! Multik, adjatok munkát! Valaki adjon munkát!!!

Valaki mondja meg hogy ki az a valaki aki majd megmondja!!!

Éljen a szocializmus! Semmiért se vagyok felelős! Adjatok munkát! Állami dolgozó akarok lenni!!!

makacs szennyeződés 2012.07.19. 18:50:10

@endike: á itt a hitelfétises gyerek.
a komment a végére elélveztél, ugye?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.07.19. 18:54:55

@makacs szennyeződés: én vagyok a hitelfétises?

hát nem az egész Mo van eladósodva?

tudod te hogy mennyit fizet minden adózó állampolgár csak az állam eladósodása miatt?

haha méghogy én a hitelfétises

a magyar nép HABZSOLTA a hiteleket és továbbra is ezt akarja tenni és a politikusok meg is adják nekik...

redriot77 2012.07.19. 18:56:52

@Makkasz: csatlakozom. Viszont Bajnai is megírta februárban hogy az új választási törvény olyan, mintha a 100 méteres síkfutásnál az egyik versenyző 20 méter előnnyel indulna. És ha mégis beütne valami gikszer, akkor pedig koala a Jobbikkal.

A Csigó Péter-féle írás pedig tényleg egy tündérmese. Mikor január 2-án több tízezer ember ott volt az Operánál azt hittem elkezdődött valami, hogy ennek még lesz folytatása. És lett valami? Lett egy nagy lóf@szt. És nem is lesz semmi, csak Orbánisztán, Nyugat-Fehéroroszország, Urambátyámföld, Narancsvidék.

Makkasz 2012.07.19. 19:05:10

@eMJe: Pedig a kommunikacio es a sok elszenvedett megalaztatas az, ami majd egyszer az embereket megmozditja. Persze a forumozas valoszinuleg nem a leghatekonyabb forma, en ezt tudom, meg hogy szilardon allok a labaimon, kiallok az ertekeim mellett.
Tehetnem hogy nem foglalkozom vele, de nem birom....

Link Elek 2012.07.19. 19:05:22

a kivandorlas megoldja ezt a problemat.
orbanek meg belefulladhatak a lószarba. mas itt ugy se lesz

Atis52 2012.07.19. 19:07:45

@kissiú: 2018-20-ra akinek csöpp esze van már lelép innen.

k.o._laci 2012.07.19. 19:12:05

nagyon jól megfogalmazott cikk, jókat röhögtem volna ha nem lenne semmi valóságalapja ... de sajnos van, nem is kevés. ne legyen igazam/igazunk a cikkíróval de még korainak tartom az ilyen ábrándokat

Dolgozónép 2012.07.19. 19:17:46

Csak a forradalom,az. Be! A Vörös Hadseregbe!

Gera 2012.07.19. 19:22:10

És úgy egyébként túl azon, hogy esély nincs rá, jó lenne nekünk egyáltalán egy ilyenlmp-milla-tudomisénmi kormány? Bakker ezek kő balosok mind. Ők adnák fel az utolsó kenetet a gazdaságunknak...

Mesterlövész 2012.07.19. 19:26:37

@Gera: Azt szerintem most adják fel épp, nem kell azzal 2014 utánig várni.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.07.19. 19:39:26

:0

most mi ezzel a gond?
sok, magát felsőbbrendű értelmiséginek képzelő index olvasó bekajálja a bizonyíték nélküli evolúció elméletet is, nincs tehát abban semmi fura, ha abban hisznek, hogy 2014-ben eljő Dopeman a megváltó, és elvezeti őket a Kánaánba....

inkább az az érdekes, ahogy index címlapokon fröcsögnek másokra, akik kételkedni merészelnek ebben a szent elméletben, dehát szektásoktól megszokhattuk már az ilyesfajta viselkedést, a tudomány területén ez teljesen általános

Kepa 2012.07.19. 19:41:08

Miert, lesz valasztas 2014-ben ? Meg nem modositotta a Viktor ?

Ha mar a nyugdijakat megvedte, a
nep erdekeit nem akarja megvedeni ? Pl.: 6 vagy 8 evenkenti valasztasokkal ?

Szerintem, a 2014-es valasztasokra, meg ne vegyetek merget....

izzadságszagú gonzoepigon 2012.07.19. 19:49:10

orbánt csak utcán lehetne leváltani, forradalmi eszközökkel, hisz pont ő hozta létre az a helyzetet amely nem tesz lehetővé mást. a demokrácia gyakorlatilag megszűnt, demokratikus lépésekkel, választásokkal kormányváltásban reménykedni önámítás. az lmpre szavaztam 10-ben, csak hogy ne legyen kétharmad, de többet nem teszem, mert értelmetlen. kár, hogy annyian fikázták az "értelmiség" meg a "jobboldaliak" közül debreczenit, pedig előre megmondta, hogy ez lesz. megmondta orbán tusnádfürdőn: "egyszer kell nyernünk, de nagyon!" többet nem fogja kiadni a kezéből a hatalmat, csak ha erővel vesszük el tőle.

bloggerman77 2012.07.19. 19:53:56

Kíváncsi lennék, hogy Csigó honnét veszi, hogy a egyetemista fiatalok balosak lennének.

Pont ellenkezőleg, a Jobbik terjed a fiatalok közt, sőt a 2014-re 18 éves, szavazókorú, jelenleg még kiskorú népesség a Jobbikon kívül mást nem ismer.

Úgyhogy éppen ellenkező eset várható, mint Csigó lázálmaiban van...

sterimar 2012.07.19. 20:09:56

@Pan Modry: "Bajnai megitelese alapvetoen jo, kiveve az egybites fideszdroidokat."

És akkor jön a felébredés meg a bilibe lógó kéz.

Mérges 1234 2012.07.19. 20:11:50

@redriot77:

Ja, én is rájöttem,hogy ennek vége, ma van egy videó a hvg-n embereket kérdezgetnek, hogy tudjek e ki a Simicska.

Meg lehet nézni és útána lehet bőgni.

A nagy átlag kurva hülye ebben az országban, így semmi nem fog változni.

sterimar 2012.07.19. 20:16:50

@no successful: "Olyan mértékben elcseszte a ballib a renomét, hogy még ezek a lumpen_prolik is szégyellték a bagázsukat.
Csak hogy alátámasszam amit mondok, Budapest mely kerületei hagyományosan jobbosak ? Pedig az a réteg, nem a pörköltes nokedlis csapat."

Maximálisan így van, a lecsúszott lumpen prolik hagyományosan mszp szavazók.

christophe 2012.07.19. 20:35:31

Joiràs sajnos teljesen egyetèrtek,ezek a szemetek a 2/3 ot csakis Orbanisztàn bebetonozàsàra hasznàljàk.Ezeket(a mostani) torvènyes megoldàsokkal nem lehet levàltani

Qqriq 2012.07.19. 20:37:37

@I_Isti:

"Szerintem orbanisztánnál még gyarmatnak lenni is jobb. Jöjjenek a németek, vagy a hollandok, vagy az Usa, vagy Izrael, vagy a bankok, és foglaljanak el minket."

2010-re megvolt ez a gyarmati státusz, oszt mire mentünk vele?

K.Tomoceusz 2012.07.19. 20:40:47

@makacs szennyeződés: Ezt az aljas és ostoba pártot az elmebeteggel az élén.
Ha egyszer annyira tetszik nekik.

És igaz, hogy nem a fröccs-pörköltös átlagos választotta őket.
A netező indexes negyven alatti kis nácik meg a vidéki-kisvárosi vén fingok választották őket.
Most is azok védik orrvérzésig.
A netező nácik mind állást kapnak tőlük, a vén fingok meg békemenetelgetnek.

miaturo 2012.07.19. 20:42:04

Én viszont nem értem, tulajdonképpen mit akart a posztíró mondani. Nem hiszem, hogy azt, amit mondott, hogy hagyjuk a fenébe. Javaslat?

pjm 2012.07.19. 20:49:49

Csak addig marad, amíg annyira szar nem lesz, hogy a panelproliknak már nem lesz vesztenivalója. Na akkor majd meglátjuk, de a barnaingeseket nem tudja majd visszanyomni, mert ők a fingeszt is el akarják takarítani.És még igazuk is lesz.

vakapad 2012.07.19. 20:51:57

@Qqriq:

Na látod, ezért marad Orbánisztán forever. A jól időzített közhely igen erős fegyver. Ha nagy marhaság, akkor is.

christophe 2012.07.19. 20:55:32

miaturo : az UTCA! tuntetèsek,orszàgos sztràjkok.Perek tucatja Hàgàban a Magyar àllam ellen.

K.Tomoceusz 2012.07.19. 20:55:53

@sterimar: Az elmúlthúszévben meggazdagodott tolvaj bűnözők a tipikus fidesz-szavazók Budapesten.
Teljesen egyetértek.
Meg az óvónénik és a mucsáról idevergődött tahók.

Qqriq 2012.07.19. 21:01:36

@Makkasz:

"...eltorolte a demokraciat es a jogbiztonsagot..."

Felhívnám a demokrácia és a jogállam féltőinek figyelmét, hogy pont az a 22 év "demokrácia és jogállam" vezetett a totális korrupcióhoz (autópálya építés, 4-es metró), a vizit díjas népszavazáshoz, a deviza hitelezéshez, az ország eladósításához, a fidesz 2/3-hoz, amiért ez az ország lakhatatlan.
A fidesz épp a saját sírját ásta meg azzal, hogy megváltoztatja azt, ami a totális hatalomhoz juttatta. Látszólag csak ráerősít ezekre a folyamatokra, de ezeket nem lehet előre kiszámítani! (Csak utólag szokott minden politikai elemző baromi okos lenni, hogy hogy máshogy is történhetett volna?! Előtte mind mond mindenféle baromságot, aztán a végén az a 0,001% megy a mennybe, aki véletlenül beletrafált.)
Én nem esnék kétségbe, sosem lehet tudni, melyik - látszólag - fidesz hatalom fenntartó intézkedés fog majd visszanyalni, amibe belebuknak. Még soha semmi sem tartott örökké.
Alá kell merülni, ki kell bekkelni őket, és akár miniszterelnök is lehet bárki. Volt már ilyen.

vakapad 2012.07.19. 21:02:39

@miaturo:

A posztírónak nincsen ötlete, mert nem is lehet. Az ellenoldal le van járatva (meg lehet nézni a hozzászólásokból a "közvélekedést"), a többieknek meg nincsen esélyük. Az ellenoldal ilyen mértékű sárba tiprása nem valósult volna meg, ha a saját maga ácsolta erkölcsi piedesztálon pózoló magyar értelmiség megvédte volna a hazugságok ellen (nem voltak angyalok, korántsem, de az a mindent elsöprő hadjárat ellenük finoman fogalmazva is vérlázító volt). De nem védte meg, és ma is ("pártatlanságát" bizonyítandó) szívesen rugdos beléjük, terjesztve a bizonytalanok között azt a hazugságot, hogy mindkettő EGYFORMÁN rossz. Holott. Sőt, holott!

vakapad 2012.07.19. 21:04:49

@miaturo:

Mellékelt példa, hogy mit tud ma a magyar az ellenoldalról: Qqriq hozzászólása. Ennyi.

miaturo 2012.07.19. 21:20:26

@christophe: Ha viszont valamit csinálni akarunk, akkor nem kell lesajnálni a fiatal, tájékozott szavazókat, még ha létszámban nem is reprezentatívak: ők tudják megmozdítani a többséget.

torró 2012.07.19. 21:52:04

Jól bírjátok ezt az álmodozást:))
Gyerekek már kétszáz éve minimum hogy gyarmat vagyunk! 34 éve vagyunk folyamatosan eladósítva, úgy, hogy közben több a milliárdosunk mint az osztrákoknak. Ne legyetek naivak, minden politikus a zsebeit szeretné megtömni, nem a miénket. Csak figyeljétek hogy van lezongorázva a FIDESZ következő 4 éve.Attól függ mennyire settenkedik vissza a globális hatalom árnyékába. Ha hajlandó a jó szolga szerepére, maradhat. Ha nem! Akkor valakiket előbbre léptetnek. Te és az úgymond "tudatlanok" is azt fogjátok megszavazni, akiről elhitetik veletek, hogy ő a frankó. Én úgy döntöttem, hogy már nem megyek el szavazni.

Munchausen 2012.07.19. 21:57:46

El kell hogy keseritselek benneteket, de siman csak az emberekben van a hiba, elkenyelmesedtek, ellustultak, amig van mit zabalniuk leszarjak ha rosszabbodnak a korulmenyek, nemcsak Magyarorszagon de bahol a vilagon. Ezt hasznalja ki nehany gatlastalan tetu es mindenen jot rohog ha eppen nincs kint a kirakatban. Amig a media is csak melytorkozza le a szart a felnovkvo ifjusagnak, tok mindegy mit mondanak erkolcsrol, moralrol fasult, motivlatlan szulok es mindenre kozombos pedagogusok ezek a tetuk nem fognak komoly ellenallasba utkozni es lenyulnak mindent ami ertekes ti meg csak zabalhatjatok amit meghagynak nektek. Eljen Orban Viktor aki csak meggyorsitja az orszag szabadeseset a semmibe.

Steppenwolf 2012.07.19. 22:06:58

Miért hányjátok a rizsát, miért nem mondjátok ki nyíltan, hogy a kurva népet kellene leváltani, mert nem Dopeman-éket vagy a zöld SZDSZ-t akarja a hatalomba, mint a ti szubkultúrátok?

Egyébként meg nem a víz a hülye, ha a kacsa nem tud úszni. Inkább legyetek hálásak Orbánnak, hogy ilyen szarul kormányoz, és ennek az ezerszer meghasonlott, komolytalan, a kormányhoz képest legalább ugyanolyan dilettáns ellenzéknek egyáltalán esélye van a 2014-es "olajfára".

Lacdelo 2012.07.19. 22:18:38

Nagyon várom, amikor Mszp átveszi az írányítást ettôl a korrupt, inkompetens ès antidemokratikus Fidesztôl.

Magyarország érdekèben a Fidesz-Jobbik koalíciòt el kell kerülni.

Lacdelo 2012.07.19. 22:20:51

Fidesz=korrupciò, Jobbik=náci

Fidesz+Jobbik=korrupt nácik

Steppenwolf 2012.07.19. 22:21:56

@Lacdelo: Várjad, ha neked nem volt elég a 2002-2010 közötti korrupt, inkompetens és antidemokratikus MSZP-ből.
Ha gonosz lennék, azt mondanám, az legyen a legnagyobb örömöd a kis életedben. :)

Lacdelo 2012.07.19. 22:23:34

Fidesz=maffia kormányzás.

Steppenwolf 2012.07.19. 22:24:18

@Lacdelo: Várjad, ha neked nem volt elég 2002-2010 között a korrupt, inkompetens és antidemokratikus MSZP-ből (egyébként jó sokáig várhatod még...).

Ha gonosz lennék, azt mondanám, az legyen a legnagyobb örömöd a kis életedben. :)

Lacdelo 2012.07.19. 22:30:46

@Steppenwolf:

Az Mszp 100 milliòkat lopott, a Fidesz 100 milliárdokat. Az antidemokratikus ès inkompetens intèzkedèseibe ne is menjünk bele.

Bárki veszi át az irányítást a Jobbikon kívûl az országnak sokkal jobb lesz.

Èn is szeretnèk új hiteles, szakértôi pártokat látni, de a Fidesz megakadályozza ezek létrejöttét.

Te naív vagy butyuta

Lacdelo 2012.07.19. 22:38:53

@Steppenwolf:

Te nem akarod vagy tudod látni a nagy képet. Az Mszp-t jobb híjján azért kell visszahozni mert csak akkor van a jövôben ezeknek a pártoknak kialakulására remèny ha az antidemokratikus Fideszt elkergetjük ès a 2/3-os törvènyeket megváltoztatjuk.

Az Mszp-t senki nem vádolhatja antidemokratikussággal.

Te egy idiòta vagy ha ezt nem tudod felfogni, de legalábbis a Fidesz malmára hajtod a vizet.

Neked bejött a fideszes rèmálom?

Steppenwolf 2012.07.19. 22:39:39

@Lacdelo: Te valami teljesen elvakult maszop-fan vagy, úgyhogy felesleges is bármiféle vitát folytatnunk, ha tényleg komolyan gondolod azt, amit leírtál.
Azt már nem is részletezem, hogy az MSZP-d 2006-ban mennyire volt antidemokratikus, 2008-ban mennyire volt inkompetens, amikor amikor beérett sok évi munkájuk és csőd szélére kormányozták az országot.

Szakértői pártok egyébként nincsenek. Sem Magyarországon, sem máshol a világon. Politikai pártok vannak. És senki nem akadályozza létrejöttüket, minden hülye alakíthat pártot, ahogy az elmúlt 2 év példája is mutatja.

Lacdelo 2012.07.19. 22:41:54

Mindenki aki a Fideszre szavaz az Magyarország ellen szavaz.

Steppenwolf 2012.07.19. 22:44:05

@Lacdelo: "Az Mszp-t senki nem vádolhatja antidemokratikussággal."

Miért, ha azzal merem vádolni, akkor mi lesz? :)

Figyelj, próbáld már elviselni, hogy vannak, akiknek más a véleménye a szeretett pártodról, mint neked, és ne idiótázz, mert én sem személyeskedtem veled.
Hűtsd le magad, papa.

Pan Modry 2012.07.19. 22:46:03

@Lacdelo:
Ha az mszp visszajovetele az ara a fidesz elzavarasanak, felolem akar maradhat is a fidesz.

Nem fogok az egyik korrupt kommumista geci melle allni soha a masik kommumista geci elleneben.

Ha lesz normalis szabadversenyes kapitalizmust tamogato part olyan vezetokkel akiknek valodi, komoly versenyszferas tapasztalatuk van, elmegyek szavazni, ha meg nem akkor meg nem megyek haza szavazni. Nem vagyok a tefajtad aki akkor erzi jol magad ha valakinek a seggebe lehet a nyelve.

Lacdelo 2012.07.19. 22:58:49

@Steppenwolf:

Barátom látom, hogy a Magyar Nemzeten izmosodott az agyad.

Az Mszp visszafogja állítani a demokráciát ès létrejöhetnek ùj pártok.

Te abba az 1 milliò fanatikus idiòtába tartozol akik a Fidesz seggèt nyalják.

A Fidesz mindent megtett új választási rendszer, kopogtatòcèdula gyûjtès, átláthatatlan pártfinanszírozás ügyében, hogy ellehetlenítse a kis pártokat. A mèdiáròl nem is beszélve.

Èn arra fogok szavazni aki leválthatja a Fideszt. Ha 4K, DK, Lmp lesz abban a helyzetben akkor rájuk szavazok.

Te a Fideszre fogsz szavazni? Netán a náci Jobbikra?

ubu1 2012.07.19. 22:59:16

Nem lehet már bal- és jobboldalról beszélni. A magát jobboldalinak valló nagy párt valójában (sok értelemben) baloldali, miközben a magukat ellenzékinek vallók tőle balra és jobbra is megtalálhatók.

Fel kell ismerni, hogy más a helyzet. Van a fidesz és van mindenki más. Ha ez a "mindenki más" képes lesz végre tényleg összefogni, mindent félretenni és kizárólag a közös ellenség legyőzésére összpontosítani, akkor van esély. Egyébként nincs. De ehhez az kell, hogy Gyurcsányt és Mesterházyt Vonával egy asztalnál lássam tárgyalni, ez pedig még nem történt meg.

Pan Modry 2012.07.19. 23:07:01

@Lacdelo:
Na, en pont a tefajtad miatt nem szavaznek se az mszp re, se az lmp re, ha nem lesz normalis part nem jovok haza szavazni es leszarom az egeszet.

Mint irtam nem fogok az egyik kommer gecilada melle allni hogy levaltsam a masik kommer geciladat.
Szamomra olyan hogy kisebbik rossz nem letezik, ha nem tud mo egy normalis partot felmutatni, felolem le is huzhatja magat a wc n.

Lacdelo 2012.07.19. 23:10:00

@Pan Modry:

Nyugodtan szavaz a korrupt, inkompetens ès antidemokratikus Fideszre.

De ne vergôdjél, ha a Jobbikkal koalíciòra lèpve vagy saját magukban tönkre teszik az országot.

Orbán stratègiája nem gyôzhet. Megfojtani a kispártokat ( új választási törvèny+ média+ korrupciò = milliárdos kampány) ès az Mszp-t meghagyva mint alternatívát akin könnyû fogást találni.

Èn még csak nem is szavaztam az Mszp-re 2010-ben, de most zokszò nélkül, ha ôk lesznek a lehetsèges kihívòk.

Neked tetszik az Orbán- Matolcsy duò. Neked tetszene egy Orbán - Vona koalìció?

Lacdelo 2012.07.19. 23:11:30

@Pan Modry:

Te egy igazi magyar vagy. ;)

Kire szavaznál a mostani pártok közül?

Pan Modry 2012.07.19. 23:12:42

@Lacdelo:
Nekem nem tetszik, mint irtam nem szavazok kommumista tolvajokra, tehat nem fogok se a fideszre, se az mszp re szavazni.

Ha lesz egy uj part amelyen komoly versenyszferas tapasztalattal rendelkezok lesznek a meghatarozo emberek, akkor rajuk elmegyek szavazni, egyeb esetben meg szarok az egeszre.

Lacdelo 2012.07.19. 23:14:18

@ubu1:

A Jobbikkal nem szabad tárgyalni. A Neonácik csak a nemzeti Fidesszel állnak össze, a Fidesz már kiszolgálja ès udvarol a Jobbiknak. :(

Pan Modry 2012.07.19. 23:14:59

@Lacdelo:
Senkire, ha nincs olyan ami tetszik, nem megyek el szavazni.

Korrupt, tolvaj emberekre minek szavazzak. Az mszp mar bizonyitott hogy szar, a fidesz most bizonyitja, a Jobbik szelsoseges, az LMP programja meg nelkulozi a realitasokat, ugyhogy senkire sem

Lacdelo 2012.07.19. 23:20:08

@Pan Modry:

Ember te olvastad a Fidesz választási törvényét? Melyik fideszes média fogja az ùj pártokat támogatni? Mibôl fognak választási kampányt finanszírozni?

Te nem vagy egy kicsit naív?

Pan Modry 2012.07.19. 23:25:50

@Lacdelo:
Ha lesz nekem tetszo uj part, atutalok nekik par ezer eurot.
Az ezt rajtam kivul megteszi 5-10 ezer ember, akkor van eleg penz.

Lacdelo 2012.07.19. 23:28:33

@Pan Modry:

Ha senkire nem szavazol, az pont olyan mint ha a Fideszre szavaznál az egy fordulòs választási rendszerben. Mindig szavazni kell ès ha nincs más a legkisebb rosszra. Egy normális demokráciában èn is kis pártra szavaznék, csahogy ez a Fidesz hatalomban maradását jelentenè. :(

Ezért kell arra a pártra vagy pártszövetsègre szavazni, aki változást akar akinek a legnagyobb esèlye van a Fideszt leváltani.

Ha nem szavazol, azzal a Fideszt támogatod, ès ne sírjál a különféle blogokban, hogy milyen elbaszott Magyarország. Az olyanok miatt van elbaszva mint amilyen te vagy. Ha nem szavazol ne sírjál ès halgassál!

Pan Modry 2012.07.19. 23:28:48

@Lacdelo:
Ha valaki en nem vagyok naiv, en nyiltam megmondom hogy ha nem lesz olyan akivel szimpatizalok, szarok az egeszre. Akkor felolem az orszag csodbe is mehet vagy akarmi, legfeljebb utalok penzt a rokonaimnak ha majd nelkuloznek. A tobbiek nem az en problemam.

Pan Modry 2012.07.19. 23:32:04

@Lacdelo:
Engem csak olyan valtozas erdekel ami garantaltan jo iranyu es eroteljes. Az mszp ezt nem tudja garantalni, raadasul en elvbol nem szavazok soha olyanra aki a szolidaritasi adonak nevezett formedvenyt bevezette.
Az mszp megvalasztasa utan eltorolte a korabban hozott 5 eves adocsokkentesi tervet amivel kampanyoltak, aki egyszer hazudott, az hazug, a tobbi csak mellebeszeles. Szamomra pont olyan hiteltelen mint a fidesz.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.07.19. 23:34:40

Ettől tartok én is.
Sajnos ezek ha nehezen is de behúzzák a következőt is.
Addig kétharmaddal minden baromság megszavazva.
Viszont ha nem,akkor is szopóág nekünk,mert addigra lerabolják az országot.

Lacdelo 2012.07.19. 23:40:46

@Pan Modry:

Semmi gond, ha nem szavazol, de akkor ne sírd tele a blogokat.

Menjél aludni ès hagyjad az ország sorsát azokra akiket érdekli is.

Mi a baj a szolidarítási adòval? A gazdagok fizessenek, ne a szegényeket sanyargassák. Én jól keresek ès nem bánom ha sok adòt kell fizetnem ha körülöttem a többi magyar nem èhezik, nem megyünk csôdbe, ès a kórházban jò az ellátás.

Az viszont nem csípném, ha megemelik az adòmat

Pan Modry 2012.07.19. 23:41:15

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:

En nem ertem minek farasztjatok magatokat ezekkel. En elmentem kulfoldre, sokkal jobban erzem magam. Ha majd lesz egy szimpi part hazamegyek szavazni, esetleg penzzel is megtamogatom oket, ha meg nem akkor meg szarok az egeszre es csak elvezem az eletet.

Lacdelo 2012.07.19. 23:42:19

@Lacdelo:

... csak azért hogy Simicska- Nyerges duò szétlopja a Fidesznek.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.07.19. 23:43:57

több pozitív hullámot! lesz ez még így se :)

Pan Modry 2012.07.19. 23:45:34

@Lacdelo:
Hulye vagy? A szolidaritasi adot ha jol emlekszem valami brutto 4-5 millio eves jovedelem felet fizetni kellett, ne legyel mar akkora proli hogy gazdagnak nevezel egy embert aki havi felmilliot keres, aki havi egymilliot keres az sem gazdag.

A korhazi ellatas meg akkor is szar volt, es most is az.
Magyarorszagon meg jellemzoen azert nem eheznek, ha valaki megis, akkor abban vastagon benne van az o felelossege is.

Egyallampolgar 2012.07.19. 23:46:20

Hát azért Csigó Péter írásából arra következtetni 4 forgatókönyvből 2 esetében, hogy az LMP adja majd a Fidesz kormány parlamenti többségét hát elég szamárságnak tűnik. A mai parlamenti pártok közül belőlük nézem ki ezt utoljára. No nem mintha olyan nívós lenne a mezőny.
Inkább azon kéne aggódni, hogy a szocik nélkül leváltható-e a Fidesz?

Lacdelo 2012.07.19. 23:46:39

@Pan Modry:

Semmi gond, hogy elmentél. Remélem idôvel bölcsebb is leszel ès látod majd a " Big Picture"-t.

Ha nem szavazol, akkor "annyit is èrsz".

Lacdelo 2012.07.19. 23:52:26

@Pan Modry:

Szòval akkor inkább a szociális juttatást kell megvágni 17 ezer Ft-ra havonta, minthogy a jòl keresôk mint én vagy te egy pár 10-100 ezer Ft-tal többet fizessünk.

Az ilyen szociálisan èrzéketlen emberek miatt èhezik több 10 ezer magyar gyerek az országban.

Pan Modry 2012.07.19. 23:53:55

@Lacdelo:
Big picture t a konteokat gyarto luzerek szoktak emlegetni.
A korrupt, tolvaj volt kommereket tartalmazo partoknak meg valoban nem erek semmit, mert nem fogok rajuk szavazni, raadasul anyagi ertelemben sem vagyok zsarolhato. :))

Lacdelo 2012.07.19. 23:57:23

@Pan Modry:

Könnyû neked a magaslòròl ugatnod. De sok magyar honfitársunk havi kevesebb mint 100 ezerbôl tengôdik aniñas ellenére, hogy kidolgozzák a belüket. :(

Többi szerènysèg is lehetne benned. Èn jò anyagi helyzetben vagyok, de még se nèzem le a többieket. A szegèny magyarokat leprolizod. Szègyelhetnèd magadat.

Lacdelo 2012.07.20. 00:02:01

@Pan Modry:

Ember szerintem te nem is vagy teljesen normális.

Ilyen fellengzôsen komoly ember nem beszèl.
Mit ártottak neked a prolik? Ha nem lennènek dolgos prolik akkor te nyakig szarban lennèl. :(

Pan Modry 2012.07.20. 00:03:15

@Lacdelo:
A lofaszt, nem kell focistadiont epiteni, mint ahogy a szociknak nem kellett volna m6 ost megepiteni.

Ha nem loptatok volna el a penzt, lenne penz a szegenyeidre. Viszont tolem ilyen demagog dumaval egy fillert sem fogtok kiszedni higy a szegenyekre kell a penz.
Majd elhiszem ha leallitjatok az allami beruhazasokat.

Pan Modry 2012.07.20. 00:04:24

@Lacdelo:
Nekem semmit, en csupan azt mondtam hogy havi egymillios jovedelem alapjan gazdagnak nevezni valakit, proli mentalitasra vall.

Lacdelo 2012.07.20. 00:05:57

@Egyallampolgar:

A szocik nèlkül nem válthatò le a Fidesz. A Fideszt le kell váltani, tehát a szocikra vagy a szocikkal szövetkezôkre kell szavazni. Ilyen egyszerû.

Pan Modry 2012.07.20. 00:15:53

@Lacdelo:
A szocik nelkul is levalthato, a bizonytalanok aranya igencsak 50% felett van, innen kell megnyerni az embereket, ezt pedig egy uj, arra megfelelo parttal lehet.
Ha van jo program, akkor vannak szimpatizansok, es van penz.

Eppenhogy a szocikkal nem lehet levaltani a fideszt, mert a bizonytalanok eppen ugy utaljak a szocikat mint a fideszt.

Lacdelo 2012.07.20. 00:17:48

@Pan Modry:

Gondolom nettò 1 milliòròl beszèlsz.

Aki havi 1 millòt keres Mo-n az jòmòdúnak, felsô középosztály, Borsodban gazdagnak számít.

Mo-on az átlag fizetès 219 ezer bruttò, ami kb. 170 nettò.

Az átlagfizetèsnek a 6-szorasa azért eléggé jòmòdùnak számít. Habár te soha nem keresnél 1 milliòs idehaza

Lacdelo 2012.07.20. 00:24:13

@Pan Modry:

Ha lesz egy új hiteles párt ès választást nyerhet ès szimpatikus, kivitelezhetô programmal indulnak akkor én is rájuk szavazuk. Ha nincs, akkor arra szavazok akik leválthatják a Fideszt.

Honnan fognak médiafelületet szerezni. A Fidesz elfogja ezeket a kezdemènyezèseket fojtani csírájában. Lejáratja ôket a Fidesz mèdiával. :(

Nem vagy egy kicsit naív?

Lacdelo 2012.07.20. 00:30:57

@Pan Modry:

17 ezer havi segély mellett, az 1 milliò közel 60-szorosa. Tudod hogy hány 100 ezer ember él Magyarországon aki havi 17 ezerbôl vegetál? Tudod hány èhes magyar gyerek alszik sírva el, mert a Fidesz annyira lecsökkentette a segélyeket, hogy a szüleiknek nincs pènzük ételre. Míg a jòmòdúakat kedvezményezik.

Pan Modry 2012.07.20. 00:37:51

@Lacdelo:
Hehe, egy millioert biztos nem jonnek haza. :)))

Andráska8 2012.07.20. 00:38:35

Én sem szavaznék többet a szocikra, de a balrább lévő LMP-re és 4K-ra sem.
A DK vállalható, piacgazdaságot akar, ez jobban tetszik.
Nehogy már visszamenjünk a szocializmusba:(

Lacdelo 2012.07.20. 00:43:56

@Pan Modry:

1 milliò Mo-on, annyi mint 2 milliò külföldön.

Mikor fogsz lakást venni?

Pan Modry 2012.07.20. 00:58:33

@Lacdelo:
Mar van... ...de szeritnem egyebkent nem lenyeges dolog a sajat ingatlan, ha valaki raadasul ragaszkodik is hozza, az rontja a munkaeropiaci mobilitasat.

Hogy oszinte legyek havi 2 millioert sem jonnek haza. En nem is feltetlen a penz miatt leptem lle, mert anyagi problemam speciel mo on sem volt, deegyszeruen gyomorforgato nekem tul sok minden MO on, amig ez nem valtozik meg addig nem is gondolkodok azon hogy visszajojjek.

Munchausen 2012.07.20. 08:05:35

@Pan Modry:
Meg kulonben sincsen az orszagnbak tengere, eljatszottuk mar regen.
Amugy ahogy elnezem lassan mar foldjuk is csak a narancsbaroknak lesz, eljen a fidesz altal megteremtett uj jobbagyrendszer ezt akartak, megkaptak...
süti beállítások módosítása