Lenni, vagy nem lenni?

2012.10.09. 11:21

Nagyjából két hete folyik a sajtókampány Bajnai Gordon visszacsalogatása érdekében. A korábbiakkal ellentétben a találgatások már nem arról szólnak, hogy visszatér-e, hanem arról, hogy mikor és hogyan. És főleg: hogy kinek az oldalán.

Pontosan ez az a kérdés, amelyet Bajnai Gordon csapata mindeddig nagyon nem akart megválaszolni. És erre volt racionális okuk is. Azok, akik érdemi politikai erőt tudtak Bajnai mögé állítani, korábbi kormányzásuk súlyosnak tűnő terhét cipelték a vállukon. Az MSzP, és áttételesen a DK is. Akik pedig úgymond „tiszták” voltak igencsak messze álltak attól, hogy a támogatásukra építeni lehessen - különösen a 2014-es választójogi szabályozás tükrében. A Szigetvári Viktorék által kiszámolt 3-4 mandátummal az LMP bizony nem fog tojást festeni.

Az őszi politikai szezon elején sok minden megmozdult. A FIDESZ a legújabb megszorítások után már végképp nem tudja letagadni: a Matolcsy-mese befuccsolt. Orbánnak maximum arra van ereje, hogy egész oldalas hirdetéseivel adjon még egy-két súlyos gyomrost a forintnak, a Jegybanktanácsba bezsilipelt mamelukokkal felpörgesse az inflációt, és elkergesse az utolsó egy-két őrültet, aki Magyarországon még be akarna fektetni. Közben az MSzP két hét alatt megnyert két választást, és - bár jelöltjei még mindig nem merik kitenni a piros szegfűt – lassan kezdi elhinni, hogy van keresnivalója 2014-ben. A DK-nak a legutóbbi közvélemény-kutatások már 6-7%-ot mértek – majdnem annyit, mint az LMP-nek.

Ami ősszel nem változott, az egyedül az új pólus helyzete. Ők az egyetlenek, akik az elmúlt egy hónapban semmit nem tettek le az asztalra. És míg a többiek hasítanak, körülöttük mintha fogyna a levegő. Ezért kell nekik sürgősen Bajnai skalpja. Tudom: Schiffer András nemrég (még?) kerek perec tagadta, hogy egy Bajnai vezette kormányt az LMP támogatni tudna, de azért esélyes, hogy az új póluson nem mindenki ennyire vak.

A dolog akár működhetne is. Nem kétséges, hogy az LMP-Milla tábor nagyot ugrana, ha le tudná nyúlni a volt miniszterelnököt. Akkorát, amekkorát az elmúlt három év összes politikai teljesítményével sem tudott előre lépni. Az alapképlet azonban nem változna. A baloldal nélkül a FIDESz 2014-ben sem lesz verhető. Az LMP nélkül azért sokkal inkább.

Azzal, hogy a Szolidaritást sikerült eltántorítani a közös október 23-i ellenzéki tüntetés tervétől, a Milla időt nyert. És ha tényleg sikerül az MSzP és a DK híveit befírolni, hogy elmenjenek a Milla-féle dzsemborira, és elég ostobák lesznek ahhoz, hogy ezt pártlogók nélkül is megtegyék, akkor a végén majd mondhatnák, hogy lám-lám, a Milla, meg az új pólus tényleg a térképen van. Pedig nincs. Politikai program, politikai pártok nélkül, pusztán tagadással nem lehet választást nyerni. Az LMP ugyan párt – de vannak bizonyos hiányosságai. Pl. nincs neki világos, közérthető ideológiája, nincs hiteles vezetője, nincs országos szervezete, nincs pénze, és nincs elég támogatója. És 2014-ig már nem is lesz.

Bajnai Gordon csak olyan feladatokat szokott vállalni, amelyeket meg is tud csinálni. Az LMP-t, vagy a Millát győzelemre vinni nem tűnik ilyennek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr704828318

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

czjanos 2012.10.09. 12:38:43

Gyurcsány az általa említett telefon-beszélgetésben nem véletlenül óvta Bajnai Gordont attól, hogy az alapok nélküli Milla mellett tegye le a voksát. Szerintem Bajnai van annyira tájékozott, hogy ezt magától is látja, tudja. Sőt, azt is tudja, hogy csak egy próbálkozási lehetősége van, hibázni nem szabad, mert másodszorra már a renoméját vesztve próbálkozhatna. Türelem és megfontoltság és jó időzítés, ez a jó belépő titka!

Cavalcanti 2012.10.10. 01:38:29

Hogy mekkora gondok vannak itt a baloldalon!? Azt a hétszázát nekijje! :D
süti beállítások módosítása