Wilkommen in der DDR!

2012.08.17. 11:43

A Haza és Haladás legfrissebb tanulmánya – az írók szándéka szerint – gyakorlati útmutatót kíván adni ahhoz, hogy egy meg nem nevezett demokratikus ellenzéki erő miként győzheti le a FIDESZ-t a következő választásokon. Az eredmény igazából senkit nem lephet meg. A mandátumok többségét az egyéni választókörzetekben lehet megszerezni. A győzelemhez ezért olyan szereplő kell, amely az ország egész területén nagyjából egyenletesen jelen van, és általában erősebb a FIDESZ-nél. Mivel pedig a körzetek demokratikus átrajzolását a FIDESZ különösen hatékonyan végezte el, a reménybeli kormányerőnek a listás többség megszerzésén túlmenően egy sor tősgyökeres, emberemlékezet óta szilárdan jobboldali szavazókört is meg kell hódítania. Ha ez nem sikerül, nem nyerhet, még akkor sem, ha egyébként az emberek abszolút többsége gondolja úgy, hogy Orbán egy akarnok tökfej, és ebbéli meggyőződését előbb regisztráció, majd szavazás útján tettleg is kifejezésre juttatja. Igen, 2x2 tényleg 5, a FIDESZ pont ezért rajzolta át a választási rendszert.

De OK, hallgassunk Szigetvári Viktorékra, ne nyígjunk, csináljunk működő megoldást. Elméletileg ilyenből kettő is van. Az egyik, hogy 2014-re lesz egy olyan pártunk, amely a FIDESZ-nél országosan, és a választókerületek többségében is erősebb támogatottságot élvez. A másik a sokat emlegetett olajfa koalíció.

Arra, hogy bármelyik ellenzéki párt a FIDESZ-t belátható időn belül egyedül legyőzhetné, semmilyen adat nem utal. Különösen, ha emlékezetünkbe idézzük, hogy a listás eredmény önmagában semmire sem elég: országos szervezettség, egyenletes jelenlét kell a Nagykörúton kívül is. Az, hogy akár egy LMP-s, akár egy DK-s jelölt egyedül megnyeri bármelyik egyéni körzetet, jelenleg tiszta sci-fi.

Maradna tehát a választási szövetség, az olajfa koalíció. Erről a szövetségről manapság divatos azt gondolni, hogy az csakis a magát lejáratott "régi" baloldal önző érdeke, mondván, ez az egyetlen esélyük arra, hogy a választók elfelejtsék számos és súlyos bűnüket. Ez az LMP kedvenc mantrája, a szó szerint mérhetetlen népszerűségű Szolidaritással és 4K!-val építendő szövetség létalapja. De nem is olyan rég még Oszkó Péter is mondott ilyesmit. Csakhogy, a Haza és Haladás számaiból adódó legérdekesebb – már-már szórakoztató – következtetés éppen az, hogy az "új pólus" elmélet a számok felől nézve is színtiszta marhaság. A választási matematika szerint az egyetlen párt, amelyiknek az ellenzéki szövetség – legalábbis hosszú távon – nem feltétlenül érdeke, bizony maga a patás MSzP. 

A FIDESZ-rendszere ugyanis nem csak a legerősebbnek, hanem a másodiknak is relatíve több mandátumot juttat majd, mint amennyit a listás szavazatai alapján egy arányos rendszerben kapna. Ennek árát pedig a harmadik-negyedik-ötödik helyezettek fizetik meg. Így pl. az LMP, mely ha egyedül indul, írd és mondd „maximum 3-5 mandátumra” (!) számíthat.  Mivel pedig új kétharmad nélkül a FIDESZ választási törvénye az egész alkotmánnyal együtt hosszú időre érvényben marad, a kép 2018-ban, sem lesz alapvetően más.

Mindaddig tehát, amíg a jobboldal egységes, a demokratikus ellenzék meg elaprózza magát, semmilyen Orbánváltás nem lesz. Hobbitkák, fel lehet ébredni! A H&H tanulmánya számokkal bizonyítja: az önállóskodó ugrabugrálás tényleg csakis arra lesz elég, hogy az ellenzék pártjai egymást kölcsönösen lehetetlenné tegyék. No meg persze arra, hogy merőben terméketlen jelenlétükkel legitimálják az egész komédiát. Hiszen „többpártrendszer van, vannak választások, lehet feliratkozni, szavazni”, satöbbi.

Pont úgy, mint mondjuk 30 éve Honecker elvtárs alatt. Van az Egységpárt, és vannak a többiek, akiknek már a nevére se emlékszünk. Isten hozta Önöket az NDK-ban!

* * *

Ghostwriter most már a Facebookon is - csatlakozz hozzánk! (Lájk-link jobbra fent!)

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr64717213

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ne takaríts, takarodj! – üzenet Vona Gábornak 2012.08.18. 12:50:27

A Jobbik szívesen összefogna a Fidesszel, hogy eltakarítsa az MSZP-t, jelentette ki Vona Gábor pártelnök Borzonton, az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) táborában. Gratulálok, kedves Vona Gábor! Sorolnám, hogy kiket sértett egészen biztosan vérig ezzel a kije...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.08.18. 12:47:59

Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A Kubatov-lista 2. Pintér Sándor belügyminiszteri kinevezése 3. Kósa és Szíjjártó nyilatkozatai az ország csődközeli helyzetéről 4. A 2010-es választás ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.18. 12:43:40

"az önállóskodó ugrabugrálás tényleg csakis arra lesz elég, hogy az ellenzék pártjai egymást kölcsönösen lehetetlenné tegyék."

*

Az LMP-4K-Szoli konstrukciónak EGÉSZEN pontosan ez a célja.

Nem lepne meg, ha már most csorogna nekik némi pénz a Fidesz kasszájából, azzal, hogy ha úgy riszálják magukat a 2014-es választásig, ahogy az a Fidesznek a legjobb, akkor az LMP-4K-Szoli frontembereinek és a szívüknek kedves cégeknek akár komolyabb pénzek is leeshetnek jutalomfalatkának.

HK417 · http://dokkmunkas.blog.hu/ 2012.08.18. 12:49:34

Ezt az elmebeteg idiótát és bandáját már nem lehet "demokratikus" úton elhajtani--tettek róla.

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.08.18. 12:50:19

Ha nem kapja magat ossze az ellenzek akkor itt sose lesz rendszervaltas.
Esetleg fegyverrel.

Bell a Donna 2012.08.18. 12:59:47

Jó és lényeglátó elemzés.
Bár a Jobbikról egy szó sem esik.
(Nem, nem vagyok Jobbik-fan, csak furcsállom.)

piefke 2012.08.18. 13:14:34

Nem csak a volt DDR-t és a mai Magyarországot jellemzi a többpártrendszer keretei között egyetlen párt hegemóniája: Bajorországot is emberemlékezet óta egy párt, a CSU (Keresztényszociális Unió) uralja, a többiek labdába se rúghatnak - oszt' mégis micccsoda különbség!:-)))

Egyébként meg: a létező ellenzéki párok összefogása nem lesz elég, mivel azokban nincs elég szellemi erő, felkészültség és határozottság Új párt kell - vagy marad Orbán. Ezt a melót nem úszhatjuk meg azzal, hogy "majdcsak összefog az ellenzék!" Tipikus halogató, problémakerülő magyar attitűd!

Gáborom 2012.08.18. 13:19:44

Érdekes írás, vagy én vagyok még álmos, vagy tényleg egy üdítő kivétel a blogponthun.
A poszt állításaival nem vitatkozom, érdekes adatok és érdekes gondolatok.
Csak annyit tennék hozzá, továbbgondolva a leírtakat, hogy vajon érdekel-e bárkit is, akár a politikusok akár a szavazók részéről a jelenlegi - és itt is leírt - számok,előrejelzések OKA.

A baloldal, tehát az MSZP és háttere az SZDSZ, (vagy fordítva? ) nyolc év alatt érte el amit elért. Bajnaiék elkerülték a csődöt - szokták mondani, szóval akkor tehát tényleg oda vitték az elődjeik? - és jött a jelenlegi kormány.

Tippem, hogy sokan azt gondolják, ha adtunk 8 évet az előzőeknek, akkor ne akarjuk 2 év alatt eltakarítani a csőd minden szemetét ÉS még fantasztikus eredményeket is felmutatni egy egyértelműen válságos európai helyzet közepén,megspékelve saját, a sajnos valóban a zelmúltnyócév alatt horribilsre duzzadt államadóssággal, hanem hagyjuk dolgozni a mostaniakat, ők legalább egészen máshogy közelítik meg a dolgokat mint a nemcsak nálunk csődöt vagy legalábbis válságot okozó módszertan használói.

És hát a baloldal az eddig már rég lejáratott lózungokon és politikai akciókon kívül nem nagyon tud mást felmutatni, sokszor akkora ürességeket büfiznek a mikrofonokba jól fizetett politikusaik,hogy tátva marad a szám. (Ez akkor is igaz, ha a jobb oldalra is mondhatjuk mindezt....)
Kun Béla nyomán most nem az antant hatalmakhoz hanem Európához rohannak panaszkodni, bár szinte ugyanarról van szó.Azért, hogy gyengítsék politikai ellenfelüket, képesek az országot lejáratni és anyagilag is nehéz helyzetbe hozni: ha a baloldal, élén az MSZP-vel nem lármázza fel a fél világot, akkor le se kakilná az EU, hogy mit és hogyan csinálnak Orbánék, és lehet, hogy így kedvezőbb árfolyamon lehetne valóban a piacról finanszírozni az országot, így talán még kiderülne, hogy igazuk van, nem kell mindenáron IMF segítség. Csak hát ugye éppen ez az, amit az MSZP a saját hatalma érdekében nem akar.
Ezek után ne csodálkozzunk, ha egyre többen hazaárulóznak, ha balra fordul a fejük.Az emberek nem hülyék - annyira legalábbis nem.
Gyakorlatilag a jogvédők által sikeresen a hiteltelenség mocsarába taszított igazi jogvédelem sem működik, a cigányságnak, a melegeknek és minden, hagyományosan bűnbaknak kikiáltott kisebbségnek rengeteget ártott a zelmúltnyócév megélhetési jogvédőinek akciózgatása, Mohácsi Viktóriával az élen, akik persze most eltűntek és röhögnek a markukba.
A jobbik meg köszöni szépen mindezt.

No de a lényeg: valóban új helyzet van a világban és valóban egy teljesen új felfogás szerint kéne működnünk, nekünk, kis országnak.
Ráadásul Európát megszállták azok az úgynevezett baloldaliak, akik az előbb emlegetett áljogvédők keltetői voltak, és egyébként is mára már elismerten az EU bürokráciája az európai pártok parkoló pályája, ahová azokat küldik, akik valamiért nem alkalmasak a honi politizálásra.
És találnak ki marhaságokat egy korábban értelmesebb napokat megélt Európának, például arról, hogy nem szabad fiúkánt nevelni a fiúkat és lányként a lányokat, mert mi lesz ha meleg. ( Csak halkan jegyzem meg, hogy a meleg fiúk között is vannak erősen férfias kisugárzású, férfiasan viselkedő egyének, és a meleg nők között sem mindenki képzeli magát fiúnak. A dolog távolról sem ilyen egyszerű, de ezt sem a bunkó szélsőjobb, sem a rettenetes szélső liberális banda nem érti meg )

Ehhez jön még a pártos hírmédia: jobbról a hírtévé, balról az átévé ( agro tévé mi? asszem az volt eredetileg ) és sehol egy igazán objektív és hiteles,értelmes hírforrás - nem nem, az internet távolról sem az, pedig lehetne.Persze ez most talán nem is lényeges, de engem nagyon bosszant.

Hú, megint sokat írok, szóval a lényeg: ugyan hol van az a politikai, de leginkább társadalmi erő, ami újat és értelmeset tudna hozni. Mondjuk igazi demokráciát, ami egyszerre valódi beleszólást és hatékony előrehaladást kínál látszat beleszólás és örökös viták - ezzel együtt örökös helyben topogás - helyett.
Hol a szakértelem, a bátorság és a tisztesség ahhoz, hogy ne feküdjünk le ész nélkül, mindenünket feladva és eladva annak a nagytőkének, ami bizony a világot uralja, és aminek semmi sem számít.

Nagy baj lesz itt, mert még mindig széles tömegeket jelentenek azok, akiket meg lehet téveszteni bátornak tűnő kijelentésekkel és ígérgetéssel, zsidózással, fenyegetéssel, kakaskodással.
Szerintem most nem az lesz a tét, hogy a bal vagy a jobb oldal győz-e, hanem az, hogy a Fidesz viszi tovább ezt, vagy a Jobbik hozza el a kegyelemdöfést az országnak.
A baloldal, pláne a demokratikus - haha - meg nem létezik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 13:45:57

@No_Fidesz_No_Problem:

Igen, ez pontos.

Véleményem szerint az 4K-Milla-Szolidaritás-LMP által kialakítandó zöld-kommunista-antiliberális szövetség lesz a Fidesz koalíciós partnere 2014 után, mivel valószínűleg addigra a Fidesz népszerűságét veszti és egyedül képtelen lesz többséget szerezni.

Sir Galahad 2012.08.18. 13:47:18

Én sem értem, miért maradt ki az elemzésből a Jobbik. Különös tekintettel arra, hogy a baloldali ellenzéknek egyetlen esetben van esélye megszorongatni a Fideszt: ha attól a Jobbik jelentős számú szavazót csábít át. Ehhez mindenek előtt a cigány-magyar konfliktus kiéleződésére van szükség és ezt a liberálisok ügyesen fel is mérték: szítják a tüzet rendesen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.18. 13:47:57

@twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX:

A kérdés, hogy milyen értékek mentén van összefogás. Ha ugyanis nincs közös érték, akkor jobb nem összefogni. Pl. a LMP értélrendje leginkább a Fideszéhez áll a legközelebb, így nem világos, hogy az MSZP-nek és a DK-nek és az esetleges polgári demokrata erőknek miért kellene összefogniuk az LMP-vel...

Globetrotter2014 2012.08.18. 14:00:58

Látom nemcsak a közgazdszok, de a poltikusok is hisznek abban hogy a fák az égig nőnek. 2006 nyarán sokan azt gondolták, hogy az MSZP akár három turnust is lenyomhat de legalább váltópárt lesz erős ellenzékben. Ehhez képest ismerjük a történeteket.

Szerintem a legnagyobb hiba az volt hogy azt hitték, a médiafölény örökké tart és bármit megtehetnek.

Nem látom még át hogy mi lesz a új választójogiu szabályok hatása, de nem tudok elképzelni olyan szituációt amiben eleve kizárt, hogy leváltsák a Fideszt, vagy akár be se kerüljön.

Minden pártot előbb utóbb leváltanak.
A választóknak kell alternatíva és érezniük kell hogy eleük van az aktuális gárdából. Ennek a konstellációja hozott 2/3ot a Fidesznek, és jelenleg egyik feltételben sem áll annyira rosszul.

A poltikai sakkjátszmákon felül hiteles alternatívát kellen nyújtani...

VOGAben 2012.08.18. 14:19:21

Miért? 2014ben tuti, hogy lesz választás? Tényleg?

Bell a Donna 2012.08.18. 14:22:57

@Sir Galahad:
Csak aztán a galád, patás Orbán bele ne köpjön a levesükbe; vészhelyzetben megkínálja Vonát egy visszautasíthatatlan (mondjuk belügyminiszteri) poszttal, és koalázik a Jobbikkal.
/Meseházy ettől az opciótól már elzárkózott - bár láttunk már karón varjút.../

Sir Galahad 2012.08.18. 14:41:38

@Bell a Donna: Valóban, ennek megvan az a kockázata, hogy a Jobbik túlságosan megerősödik, de annyi szavazatot azért nem vesz el a Fidesztől, hogy az a baloldalnak elég legyen és a Fidesz más opció híján kénytelen lesz a Jobbikkal koalíciót kötni. Bár végső soron ezzel is jól járna a baloldal: kormányra ugyan nem kerülhetne, de a fél világot mozgósíthatná a galád patás ellen, hogy ugye megmondtuk, hogy náczi... Nem egyszerű dolog a politika, az biztos.

Várúr 2012.08.18. 14:45:50

Ész nélkül "demokráciázik" a ballib, az épp általa torkig eladósított, szétlopott, szétkorrumpált, legyöngített országban. Egy ép gazdasági, társadalmi javaslatuk nincs, csak a dögunalmas orbánozás. Szeretnék elfeledtetni "az eeemúltnyócévet" csakhogy nem mindenki szenved súlyos amnéziában. Nem mindenki felejtette el a 2006-os ordító rendőrterrort, Furcsány ámokfutását, az őszödi beismerést, Bajnai pislogását, a gigahitelt, stb. Kiafene akarja újfent ezekre a tolvaj alkamatlan szarháziakra, Házmesteryre, Schiffer doktor úrra, millára és egyéb gittegyletekre bízni a kormányzást?

Vizilabda 2012.08.18. 14:55:26

Akkorát buknak majd, mint az MDF,mert ki az a hülye aki rájuk szavaz? A suttyók?

Bell a Donna 2012.08.18. 15:11:38

@Sir Galahad:
Viszont a Fidesz nyer még 4 évet.
S azután, ha nem szedi rendbe az országot, az "e'múttnyócév" se játszik, és megy a levesbe.
A baloldal most sem mutat semmilyen koncepciót.
A nácikolás, meg elzavarjuk Ó'bánt nem program.

főboszorka45 2012.08.18. 15:38:20

A Jobbik lassan összeolvad a fityisszel.
Tehát aláírta a halálos itéletét, mint önálló párt. emlékezzünk csak a Miép-re, vagy a Torgyán féle kisgazdákra, és az mdf-re... Ők, ha behódoltak, koalicióztak, stb azonnal ledarálta a fityesz... Ezt teszi a jobbikkal is...

Balt 2012.08.18. 15:42:16

@No_Fidesz_No_Problem: A nyugger poltiszt és szagszerves barátai pl. kimondottan a maszophoz köthetők mind elveikben, mind személyileg, tehát ez mellément. Hacsak nem ez is a koncepció része, de ez már hóbortos konteó...

Balt 2012.08.18. 15:46:52

@Gáborom: "átévé ( agro tévé mi? asszem az volt eredetileg )"

Ahogy (Autó)klub-rádió a Klub Rádió. persze. :)

Tökéletesen egyetértek.

Balt 2012.08.18. 15:49:55

@ZF2: Ez is ott van, jó komment, egyetértek.

TheSlaydo 2012.08.18. 15:59:34

Szerintem nincs baj. A választók úgyis csak arra jók, hogy a 3-4-5 majom közül egyet a volán mögé ültessenek. Hátha ezek telelopják magukat 4-8-12-16 év alatt és valami önmegvalósítási vagy kerüljünk bele a történelemkönyvbe célra váltanak. Ez az egyetlen esélyünk. Mondom úgy, hogy nemzetközi liberális értékrend áll közel hozzám. Csak hát egy demokráciához demokraták kellenek ugye.

dennisthemenace 2012.08.18. 16:40:31

@Várúr: Az esetleg nem merul fel benned, hogy azért a rendorterrorért nem Gyurcsányt, hanem a rendorség vezetését kellene okolni?
Én azt sem tartom kizártnak, hogy a rendorbagázs megrendelésre végezte a túlkapásokat.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.18. 17:14:02

Szvs, inkább nem akarja magát égetni, náluk is bőven van elég problémás és tehetségtelen arc.

Vincenzo90 2012.08.18. 18:44:58

"a jobboldal egységes, a demokratikus ellenzék meg elaprózza magát"

A jobboldal nem egységes. Nincs olyan, hogy "demokratikus ellenzék". Aki magát kizárólagosság mellett tekinti demokratának, az nem demokrata.

ob.szerver 2012.08.18. 18:57:21

"Arra, hogy bármelyik ellenzéki párt a FIDESZ-t belátható időn belül egyedül legyőzhetné, semmilyen adat nem utal."

Hát esetleg nézd meg a két párt támogatottságának trendvonalát. Az 50%-os eltérés 10-re csökkent két év alatt. Ami persze nem feltétlenül jelenti a trend folytatódását.

Behajtó70 2012.08.18. 20:14:42

Örülök, ha ez így van, mert a komcsil libbant hazaáruló tolvajokat örökre száműzni kell a politikából!

2012.08.19. 22:25:25

@No_Fidesz_No_Problem: Apukám, te olyan gusztustalan provokátor vagy, hogy az elképesztő. Remélem, a szocik kasszájából szépen kapod a bögrepénzt. Minden szavad hazugság.

2012.08.19. 22:32:51

@Gondolkodni Próbáló Birca: Frászt pontos, egy mocskos lejárató kampány része, amely már 2010-ben is működött. És még csodálkoznak sokan, hogy nincs gusztusa az LMP-nek a szocikhoz.

Nos, az valóban előfordulhat, hogy a Fidesz és az LMP képezhetne kormányt 2014-ben. Ez demokráciákban elő szokott fordulni, bármilyen meglepő is. Éppen ezért nem egészen értem, miért kell néhány szoci prominenst támadni azért, mert felvetetette a nagykoalíció elvi lehetőségét. Annak is meg van a maga esélye, például még mindig jobb lenne, mint egy Fidesz-Jobbik kormány.

Az LMP-vel azonban csak akkor kerülhet egyáltalán szóba koalíció, ha a Fidesz hajlandó visszacsinálni ezt az egész ótvart, amit létrehozott. Erre igen nagy valószínűséggel nem lesz hajlandó.

2012.08.19. 22:35:28

@Gondolkodni Próbáló Birca: Aha. Nyilván azért támadja a Fidesz-féle egykulcsos adót az LMP, mert azonos az értékrendjük. Nyilván azért próbált népszavazást szervezni, mert azonos az értékrendjük. Magad se hiszed, amit leírsz.

A Bajnai-féle adórendszer például igen közel áll a Fideszéhez, ha más hasonlítgatunk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 07:37:48

@iii:

Az egykulcsos adó azon ritka esetek egyike, amikor a Fidesz jó intézkedést vezetett be. Ezt fenn kell tartani, a legrosszabb esetben ideiglenesen visszaállítható a Bajnai-változat. De az LMP-féle többkulcsos adó színdemagógia és marxizmus.

2012.08.20. 08:57:55

@Gondolkodni Próbáló Birca: Az apád füle marxizmus. A progresszív adó igazságos és minden fejlett országban használatos, a marxizmushoz semmi, de semmi köze nincs. Ez az alapja az arányos teherviselésnek, bármily meglepő is.

Ellenben viszont örülök, hogy ezzel elismered, hogy eredeti állításod, miszerint az LMP és Fidesz értékrendje azonos, tévedés. Ellenben a te és a Fidesz értékrendje között bámulatos hasonlóság van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 09:21:30

@iii:

Az arányos teherviselésnek az egykulcsos adó felel meg. A többkulcsos indokolatlan többlettterhet ró egyes rétegekre.

2012.08.20. 09:28:15

@Gondolkodni Próbáló Birca: Nem így van, ugyanis a jövedelem egyre csökkenő értékkel bír, ez általános közgazdasági szabály is egyébként ("csökkenő hozadék törvénye"). Míg a szegénység határán élőnek a puszta életet jelenti, addig a gazdagnak csak annyit, hogy később veheti meg a BMW-jét. Ismétlem, ezt minden fejlett országban felismerték. Franciaországban most javasolták, hogy 75%-ra (!) emeljék fel a legnagyobb adókulcsot, ami szerintem is túlzás, de az irányt mutatja.

A másik dolog, hogy nem igaz, hogy egy havi 10 milliót kereső ember 100x több munkát végez egy 100 e-t keresőnél. Ezt nagyrészt a társadalomnak köszönheti és mások munkájának, amibe vissza kell adni, hogy fenntartható legyen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 09:40:28

@iii:

Amit most előadtál az antiliberális, marxista eszme. Röhej, hogy vannak emberek akik a XXI. sz. elején még mindig elavult marxista szövegeket nyomnak...

Globetrotter2014 2012.08.20. 09:44:22

@iii: a progresszív adó értelmes TUD lenni, csak nem abszurdisztánban.

Ha a pályakezdők már a legmagasabb kategóriában vannak, miközben a jól szituált vállalkozók minimálbéren vannak bejelentve annak semmi értelme.

Az is meredek hogy a nettó munkabérre 150% adüóteher járul, az pedig hogy olyan adókat is szuperbruttósítottak aminek nem volt munkáltatói járuléka már a vicc kategóriába tartozott.

Évek óta várjuk a kiadáscsökkentést amivel adót tudnának csökkenteni, hogy verse4nyképesebbek lehessünk.

Egyelőre sajnos ennek semmi nyoma.

Érdekes dolog olyan embrekkel beszélni akik egyrészt nem poltikai agymosottak másrészt elemi érdekeik vannak abban hogy a gazdaság végre beinduljon. Mindenkinek megvan a poltikai preferenciája de a sját jól felfogott érdekei, ill az ebbe vetett várakozásai lehetővé teszik, hogy bármerre szavazzanak.

ÉS azt látom hogy egyre kevésbé tudják hogy kire szavazzanak.

2012.08.20. 09:52:42

@Gondolkodni Próbáló Birca: Neked fogalmad nincs, mi az a marxizmus. Nos, akkor törődj bele, hogy Nyugat-Európa és Észak-Amerika ilyen antiliberális, marxista alapokon működik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 10:13:57

@iii:

A legfejlettebb országok megengedhetik maguknak a többkulcsos adó luxusát, ellenben Magyarországon ez halmazottan igazságtalan és kontraproduktív.

2012.08.20. 10:37:52

@Gondolkodni Próbáló Birca: És mitől lenne Magyarországon igazságtalan, Ausztriában meg igazságos?

Ellenkezőleg, elmondtam, hogy miért igazságtalan mindenhol.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.08.20. 10:41:10

@iii:

Ausztria szupergazdag. Mo. nem. Magyarországnak nem szabad az egyenlőségét elősegítenie, hanem éppen ellenkezőleg: a gazdaságot kell előtérbe helyezni, nem a szociális kérdéseket. Jó gazdasághoz meg gazdagodó emberek kellenek. Így abszurdum a picit jobban élőket kifosztó büntetőadókkal ellehetetleníteni.

2012.08.20. 10:44:23

@ZF2: A minimálbéren trükközőkben teljesen igazad van, viszont a pályakezdők azok soha nem voltak a legfelső kategóriában, kivéve most, amikor egy van.

A minimálbéres vállalkozókat se kell egy kalap alá venni, nagyon sokan közülük valóban annyit vagy még annyit sem tudnak megkeresni.

Nem a kiadás- és adócsökkentéssel leszünk versenyképesek, a skandinávoknál még ennél magasabbak az adók és nagyon is versenyképesek. Nekünk nem a kelet-ázsiai éhbérekkel kellene versenyezni. Az számít, hogy a beszedett adót értelmes dolgokra, leginkább oktatásra, felzárkózásra kell költeni. A Fidesz kormány keményen csinálja a kiadáscsökkentést, elvon az oktatástól, egészségügytől, kultúrától, amit csak lehet.

Az egykulcsos adó gazdaságpolitikai értelemben is zsákutca, ettől fulladt be Matolcsy kísérlete is. Ugyanis míg a szegényebbeknek adott adókedvezmény egy az egyben a hazai fogyasztásba kerül vissza, a gazdagoké presztízsfogyasztásra, külföldi árukra, utazásra és tőkekivitelre.

2012.08.20. 10:45:01

@Gondolkodni Próbáló Birca: Attól az igazság nem változik meg, hogy Ausztria gazdag, mi meg nem.

Globetrotter2014 2012.08.20. 10:56:06

@iii: hidd el, pályakezdőként is a legnagyobb kateóriában kezhetsz. Csak rendes önéletrajz kell hozzá...

Papíron jól hangzik hogy az általad vázolt módon legyünk versenyképesebbek.
Csak sajna épp most éljük meg a harmadik csődjét ennek a kísérletnek.

2012.08.20. 11:36:31

@ZF2: Akkor nagyon szerencsés pályakezdő voltál, a diplomás pályakezdők többsége a minimálbér dupláját, ha megkeresi.

Neeem, a mostani kísérlet pont az ellenkezőjéről szól az eddigieknek. Támogassuk a gazdagokat, vegyünk el jogokat és pénzeket a kiszolgáltatottaktól és versenyezzünk Kínával és Dél-Koreával.

Globetrotter2014 2012.08.20. 12:39:27

@iii: nem szerencsés, rendes CV-m volt.

Egyébbként szerintem egy alap diplomás köztisztviselő is a legmagasabb kategóriába tartozik manapság...

Ne keverjük a gazdagokat és a középosztályt. Akinek van valamilye az nem "gazdag", annak kellene a társadalom gerincének lennie.

Segélyből élőkre nem lehet országot építeni. Volt úgy hat év amikor a nem produktív rétegek jelentették a fő kedvezményezettet, meg is látszott az eredményeken...

Szúrófény 2012.08.23. 15:57:28

A megoldás kulcsa Széchényi mondása! "Az önkény rendszerint karöltve jár az ostobasággal!" Igazsága nagyobb diktátorokat is túlélt már!
süti beállítások módosítása