A vak ló bátorsága

2012.08.01. 15:48

Debreczeni József az ATV-ben, és – szerintem akaratlanul – bedobta az ötletet: az ellenzéknek meg kellene fontolnia a 2014-es választás bojkottját. Nem hinném, hogy a DK bármilyen vezető testülete ezt már megvitatta volna (mert akkor azt nem Debreczeni és nem az ATV-ben jelenti be). Egyszerűen kibukott belőle a közíró, és elfelejtette, hogy ő most politikusként ült Kálmán Olgánál.  Mondhatnánk tehát, hogy Debreczeni mellényúlt.

Mondhatnánk azt is hogy Debreczeninek bizonyára „elmentek otthonról”. Hiszen nincs más út az Orbán-kormány leváltására, mint az, hogy éljünk a demokratikus jogainkkal, és igenis elmenjünk választani. Mert ha a nép úgy akarja, akkor Ovinak úgyis mennie kell majd. És mondhatnánk szimplán azt is, hogy Debreczeni egyrészt hülye, másrészt meg Gyurcsányista – mely kettő nyilván összefügg – úgyhogy tolja el innen a biciklit, de villámgyorsan. (Miként pl. a Varánusz Blog nagyjából mondja is).

Valóban ennyire egyszerű volna? Vegyük csak sorra Debreczeni érveit – miért gáz, ahogy a FIDESZ átírta a választójogi törvényt:

   1. Átrajzolták az egyéni választókerületeket, méghozzá úgy, hogy lehetőleg mindenütt a hagyományosan a jobboldahoz húzó választói csoportok legyenek kényelmes többségben;
   2. Megemelték a jelöltállításhoz szükséges kopogtatócédulák minimális számát, lerövidítették az összegyűjtésükhöz rendelkezésre álló időt – ami megint egyértelműen a Kubatov-pártnak kedvez, és igencsak megnehezíti, hogy a kis pártok akár egyéni jelölteket, akár területi listát tudjanak állítani;
   3. Egyfordulós választás lesz, ami – különösen a mai realitások mellett – nagyjából lehetetlenné teszi, hogy a kisebb pártok együtt állítsanak alternatívát a FIDESZ-blokk ellen;
   4. Az egyéni mandátumok megszerzéshez nem kell elérni az 50%-os többséget – magyarán a FIDESZ, relatíve legnagyobb pártként simán elviszi nagyjából az összes választókörzetet;
   5. Választójogot adtak a határon túli magyaroknak – nyilván nem függetlenül attól, hogy FIDESZÉK igencsak bíznak abban: ők bizonyára a „nemzeti” táborra szavaznak majd, és pár tízezer felvidéki, meg erdélyi elég lesz ahhoz, hogy ha kell, megfordítsa az eredményt;
   6. Bevezetik az előzetes választói regisztrációt – hogy elriasszák a bizonytalan választókat, akik között jelenleg - úgy néz ki – többségben lennének azok, akik a végén, ha elmennek, a baloldalra szavaznának.


A FIDESZ természetesen azt mondja: a fenti lépések mindegyike a demokrácia szabályain belül van. A kerületekkel való bűvészkedés (gerrymandering) egyenesen az USA-ból származik. A regisztrációt a franciáktól tanulnánk el. Az egykörös többségi választást meg a britektől. A kopogtatócédula 20 éve velünk van, nem gáz, ha szigorítunk, hiszen a körzetek is nagyobbak. A rövid választási időszak meg spórol a pénzzel – ami különösen jó lesz az ellenzék kicsi és szegény pártjainak, pláne ha a válságra való tekintettel esetleg megvonjuk tőlük az állami támogatást. A regisztráció könnyű lesz, és különben is, tessék már ennyit megtenni a Hazáért! Aki meg nem akarja, hogy idegenbe szakadt nemzettestvéreink itthon is szavazzanak, pedig azt még a románoknak is lehet, az egyszerűen egy rohadt pondró.

Nagyjából ezek a két oldal érvei.

Hozzáértők mindenesetre kiszámolták, hogy az ellenzéknek – feltéve, de nem megengedve, hogy esetleg mégis meg tudná magát szervezni – listán kb. 4-5%-kal többet kellene szereznie a FIDESz-nél, hogy egyáltalán esélye legyen a parlamenti többség megszerzésére. És ha 2002-ben vagy 2006-ban ezek a szabályok lettek volna érvényben, akkor bizony már 15 éve Orbán Viktor kormányozna Magyarországon. Ez pedig egyértelműen azt jelenti: a magyar választási rendszer jelen formájában alkalmatlan arra, hogy hiteles képet adjon a választói akaratról.

Na de akkor mit tehet az ellenzék? Természetesen beleállhat a csatába, és mondhatja azt, hogy mi akkora spílerek vagyunk, hogy így is megnyerjük. Igazán szép, igen tökös dolog lenne. Ahogy tökös dolog lenne majd tehetetlenül végignézni azt is, ahogy pl. a választókörökből majd esetleg kitiltják az összes párt képviselőit (hiszen van elég semleges állami hivatalnok), a kizárólag Orbán-fanokból álló Országos Választási Bizottság pedig szépen, egyhangúlag eldönti majd a választási eljárással kapcsolatos összes vitát. És ha valaki még mindig ugrál, a Handó Tünde által kijelölt bíró majd igazságot szolgáltat neki.

A fentiekből számomra két dolog következik:

   1. Debreczeni József nem beszélt hülyeséget. Hülyeség az lenne, ha végig se gondolnánk, amit mondott.
   2. Ha majd egyszer lesz rendes ellenzékünk, olyan, amelyik eséllyel száll szembe az Orbán rendszerrel, akkor vegye, vetesse elő újra a választójogi törvényt, és tegyen meg mindent azért, hogy 2014-re legalább az esélyegyenlőség minimális feltételei adottak legyenek.

 

Igenis ott szeretnék lenni a 2014-es választásokon, mert tudom, hogy egy bojkott önmagában nem oldana meg semmit. Ahogy egy olyan választási komédia sem, ahol előre tudjuk, hogy azt csakis egyvalaki nyerheti meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr284690736

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hagyjuk már a sopánkodást: regisztráljunk! 2012.08.03. 00:30:43

Lesz választási névjegyzékbe vételhez szükséges regisztráció, és valószínűleg kötelező lesz a választási részvétel is.  A legrémisztőbb mégis az, ahogyan ezekre a hírekre a politizáló közvélemény túlnyomó többsége reagál.  A legtöbben újra elsorolj...

Trackback: Ajánlószelvények, körzetek, regisztráció – az ördögi választási rendszerről 2012.08.02. 11:27:33

A kormánypárt az új választási rendszerben a mandátumok háromnegyedét is megszerezheti a szavazatok 25%-ával – írta tavaly decemberben a Libération. Mivel korábban már váltottunk pár emailt, a cikk szerzőjének feltettem a klasszikus és ezt így hogy? ...

Trackback: Csak a FIDESZ! - igazi polgároknak megér egy kis macerát a plusz egy narancsos szavazat 2012.08.02. 11:25:22

A választási előregisztrációnak egyértelműen nincs sok értelme azon kívül, hogy a jelenlegi vezetés számára lényegesen kiszámíthatóbbá teszi az eredményt, csökkenti a váratlan fordulatok valószínűségét. Ha megfigyeli az ember a pártok tömegbázisainak, ...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.08.01. 23:26:06

Egy évnyi szociológus szakmai gyakorlata van, 24 éve agresszív, gátlástalan megélhetési politikus, aki 1990 óta ki se tette a lábát a Parlamentből, hogy körbenézzen a magyar valóságban. Szónoki képességei rendkívüliek, a politikai marketing és a tömegm...

Trackback: Paranoid téveszméket feltételez Orbánnál az ex-fideszes Fodor Gábor 2012.08.01. 23:24:23

Képzelt ellenségek, rettegő bizalmasok, gátlástalanság, az ellenállás megtorlása – a Fidesz alapítói közül nem Orbán az első, akin az elmebaj jeleit véli felfedezni a környezete. Fodor Gábor kijelentéseire azért érdemes odafigyelni, mert a Fidesz...

Trackback: Paranoid téveszméket feltételez Orbánnál az ex-fideszes Fodor Gábor 2012.08.01. 23:22:46

Képzelt ellenségek, rettegő bizalmasok, gátlástalanság, az ellenállás megtorlása – a Fidesz alapítói közül nem Orbán az első, akin az elmebaj jeleit véli felfedezni a környezete. Fodor Gábor kijelentéseire azért érdemes odafigyelni, mert a Fidesz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dukeekud 2012.08.01. 23:17:10

"ellenzéknek meg kellene fontolnia a 2014-es választás bojkottját"

Szerintem is jo otlet. De az lenne igazan jo, ha a kovetkezo 20 evben egyaltalan nem volna valasztas. Orban Viktorral es a fidesszel elertuk az orszag szamara lehetseges legjobb valasztast. Ezen mar csak rontani lehetne. Szerintem sporoljuk meg a kovetkezo 5 valasztas koltsegeit, es maradjon meg 20 evig a fidesz. Lehetne errol nepszavazast tartani.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.01. 23:18:14

"A regisztrációt a franciáktól tanulnánk el. "

*

Milyen kár, hogy a franciáknál nem úgy működik a regisztráció, mint ahogy azt a Fidesz hazudja nekünk.

És sehol máshol sem úgy működik azokban az országokban, amiket a Fidesz példának hazudik nekünk.

Olyan regisztráció, mint amilyet ez a gátlástalan, hataloméhes söpredék hazug, tolvaj banda tervez, olyan sehol a nyugati demokráciában nincs.

Itt lehet csemegézni, hol, hogyan működik a regisztráció:

en.wikipedia.org/wiki/Voter_registration

wirth6 2012.08.01. 23:40:11

Nem tudom mennyire lehetett akaratlan, vagy újdonság erejű amit mondott, hiszen Gyurcsány Ferenc már tavaly beszélt ilyesmiről.
itt: index.hu/belfold/2011/11/26/gyurcsany_hajlik_a_valasztas_bojkottalasara/ vagy például itt: hvg.hu/itthon/20111126_GyurcsanyFerenc_Bojkott_parlament és még sok más helyen olvasható.

Guss Grissom 2012.08.01. 23:41:38

Debreczeninek és az itt ajvékoló féltucat hazálan biboldónak megfontolás nélkül kellene egy magyaros tockost leosztani, aztán szipogjanak.:)

Altaïr 2012.08.01. 23:51:15

Már máshol is írtam: az ellenzéki bojkott egy dolgot biztosan elérne: 2014-ben olyan parlament ülne össze, amiben csak fideszes, kádéenpés és jobbikos képviselők lesznek (gondolom, déjé a nácikat nem számította bele az ellenzékbe, mivel Orbánék is nácik, szóval a Jobbik az velül van).

Na, hogy ez most végül jó lenne vagy rossz, azt mindenki döntse el maga. Jó lenne, hogy a ballerek és a sötétzöldek eltűnnének. Viszont a kádéenpére a levetett mackófölsőmet se bíznám, és a Jobbikkal szemben is vannak fenntartásaim.

De végre megérkezne hozzánk a VARSÓI EXPRESSZ!!!

Altaïr 2012.08.01. 23:52:55

@No_Fidesz_No_Problem: Tudsz valami linket erről a tervezett regisztrációról? Én csak annyit hallottam, hogy akarnak ilyet, de fogalmam sincs a részletekről.

PomberMaci 2012.08.02. 00:03:03

Vannak bizonyos matematikai alapszabályok. Például ha a lakosság 51%-a szavaz az "A" pártra és 49%-a a "B" pártra, akkor bizony az "A" párt fog 51%-ot kapni. Ezt semmiféle körzetesítés nem tudja megtrükközni. A probléma inkább ott lehet, hogy még a vérkomcsi ősbalos városokban sem tudtatok időközit nyerni, lásd Pécs és Dunaújváros. Pedig ott még nem volt megtrükközve semmi a körzethatárokkal és két év már eltelt az általatok rémuralomnak tartott fideszes érából...

A baloldal szépen állítsa maga mellé a szavazók 51%-át és menni fog. Igaz, a 8 évnyi "dübörgő gazdaság" és a többi efféle ámokfutás után ez nehezen fog menni,mert kinyílt a nép szeme. Továbbá a koncba kapaszkodó előző garnitúra látványa sem segít sokat a helyzetükön, nem beszélve, hogy a "húzóember" egy bikicsunájos pojáca. Még szóba jöhet Gyurcsány visszahozatala, azzal megcélozhatnák az egészséges, az ország érdekeinek is megfelelő szdsz-es teljesítményt, a 0,9%-ot.

Esetleg még szóba jöhet a méltán népszerű Göncz-Tabajdi kettős, akik még a román soviniszta állatok mellé is odadörgölöznek (mondván azok is posztkomcsik s így a barátaik), csakhogy az Orbánba, a Fideszbe, de valójában hazánkba rúghassanak minél nagyobbakat a nemzetközi porondon. Ha ezeket bejátssza a TV a választások előtt, még mínuszba is csúsztok, vazze!

Ameddig csak ilyen moral insanity alakokat tudtok felmutatni baloldalon, addig marad a nyavajgás a blogokon. Mondjuk az elkövetkező 20 évben ez nekem meg is felel. HAJRÁ!

:-)))

2012.08.02. 00:27:47

@PomberMaci:

"Vannak bizonyos matematikai alapszabályok. Például ha a lakosság 51%-a szavaz az "A" pártra és 49%-a a "B" pártra, akkor bizony az "A" párt fog 51%-ot kapni. Ezt semmiféle körzetesítés nem tudja megtrükközni."

Matek:
Van 10 körzet.
Mindenhol 100 szavazó
"A" és "B" indulnak
"A" mindenhol nyer 51%-kal "B" ellen
Tehát A-nak 510 szavazója van B-nek 490
Mind a 10 körzetben "A" nyert

Maradjon A-nak 510 szavazója
Csináljunk egy olyan körzetet, ahol "A" 100%-kal nyer.
Így marad 410 szavazója "A"-nak a maradék 9 körzetre, míg "B"-nek 490.
Simán kihozhatjuk mind a 9 körzetben győztesnek "B"-t, hisz durván 20%-kal több szavazat van már, mint "A"-nak.

Tehát: 51% vs 49% mellett a
10-0 eredményből lett
1-9
csak úgy, hogy átalakítottuk a körzeteket!

Nem kell okosnak lenned.
Csak ne oszd az észt úgy, mintha neked lenne!

gerdo 2012.08.02. 00:49:12

Ha a szocik bojkottalnak, az nem feltetlenul rossz: teret enged az uj partoknak. Az, hogy a fidesz menni fog ket ev mulva az nem kerdes, hogy ugy ahogy egy europai allamban illik vagy ugy ahogy Sziriaban vagy Libiaban, az csak Orban Viktor fokocsogon mulik.

pocaklakó minimanó 2012.08.02. 00:56:41

"A kerületekkel való bűvészkedés (jerrymandering) egyenesen az USA-ból származik."

Aki olyan ügyes és okos, hogy nagyívű "politológiai" fejtegetésekbe bonyolódva kívánja megmondani a tutit, az legalább vegye a fáradságot, hogy helyesen írja le a GERRYMANDERING kifejezést.

Hogy lássék is, hogy van sütnivalója.

Ennek hiányában: Tom és Jerrymandering csupán a topic. :)

végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll · http://engesztelhetetlen.blog.hu/ 2012.08.02. 01:12:42

Csak a végtelen hatalomra tőrekvő Al és Felcsúti Tekintetes Árpád Házi Orbán Törpe nyerheti meg a választást!!! TEljesen meg heckelték a választási tőrvényt!!! Fideszre szabtak mindent szavazás arányokat választókerületeket kopogtató cédulázást!!! Ha eltörölné a törpe a választást az se lehetne durvább!!! Nincs már demokrácia Magyarországon örökös királyság van és ott az Orbán törpe fején a korona csak még nem vállalta fel!!!

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2012.08.02. 02:12:35

A bojkottnak egyetlen formában lehetne esélye, mégpedig akkor, ha minden(!) ellenzéki párt résztvenne benne és nagyon erős kampányt indítanának idehaza és külföldön is annak demonstrálására, hogy a fidesz demokráciában nem megengedhető módon próbál eljárni, azaz nem biztosított az állampolgári jogok érvényesülése. Ereje ugyanis csak a közvéleménynek és az eu-nak van. Minden ezen kívüli részmegoldás kizárólag öntökönrúgásra lenne alkalmas.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.08.02. 02:58:44

"Aki meg nem akarja, hogy idegenbe szakadt nemzettestvéreink itthon is szavazzanak, pedig azt még a románoknak is lehet, az egyszerűen egy rohadt pondró."

Az amerikaiak egy egész szabadságharcot vívtak a "nincs adózás törvényhozási képviselet nélkül" elvért. Ennek a fordítottja is igaz kell(ene) legyen: "nincs törvényhozási képviselet adózás nélkül". Tehát aki nem fizet adót az anyaországban, annak ne legyen képviselete sem az anyaországi törvényhozásban, amely egyrészt a beszedett adók mértékéről, másrészt azok elköltéséről dönt.

gwe 2012.08.02. 03:30:12

Ha tényleg ilyen hülyék (még a jelenlegi állapotoknál is ostobábbak) lennének a balos pártok, és belemennek egy nagy közös választási bojkottba, akkor olyan formációk előtt nyitják meg a parlamentbe jutás sima lehetőségét mint a régen látott Kisgazdák :), vagy a soha be nem jutott Centrum párt, de jönne egy rakás nóném párt is. Megneszelik a lehetőséget, simán felállítják a jelöltjeiket (akár az mszp-lmp-dk-s jelöltekből toborozva). Még kampányt se nagyon kellene pénzelniük, egyszerűen elviszik a protest szavazatokat és kész. Megmondom őszintén nem nagyon hiszem, hogy a baloldal tényleg ilyen mélyen idióta lenne (vagy igen???). Persze biztos, hogy lenne a dolognak külföldi visszhangja, de kb. 3-hét alatt lecsengene a dolog - volt 3 teljesen hülye kamikáze párt, lett helyettük 5 másik, parlamenti frakcióval rendelkező mérsékelten balos csoportosulás.

Az mszp-lmp-dk lehetőségeiről pedig: Nincs más út, mint a politikai verseny, HITELES és értelmes figurák kellenek, nyitni a középosztály felé, és jövőképet adni.

Pop40 2012.08.02. 03:32:39

@dukeekud:
Hidd el, nem élveznétek azt ti sem. Még pár év, és nem lesz mit ellopnotok, utána mit csinálnátok? Kormányozni nem tudtok, a gazdasághoz f*ngotok sincs, a külföld maximum legyint rátok, ha épp nem hangosan röhög a tündérmeséiteken, a lakosság meg egy idő múlva esetleg elunja a "nemmegszorításnak" hívott új adókat.
Sokkal jobb nektek ellenzékben, ahol lehet védeni az egyetemistákat a tandíjtól, ami kormányon már nem annyira sikerült, meg lehet óbégatni, hogy ti milyen zseniálisan megvéditek a nyugdíjpénztárakat :) Pihenésképp 2 óbégatás között meg esetleg tisztába tennétek az ügynöklistákat:)

Elhiszem, hogy ilyen pártdroid értelmi szinttel nektek az "orszag szamara lehetseges legjobb valasztas" a triplabóvli, a rekordszámú új adó, a kőként hulló GDP, a rekord ÁFA, a fideszes sameszok minden létező intézményben, a menekülő beruházások, a rajtatok röhögő külföld, a sokszázmilliárd ellopott közpénz, a földmutyik, a fiatalok kivándorlása külföldre, (stb stb stb) de azért arra a helyedben nem általánosítanék, hogy ami jó egy lefizetett, agymosott narancsdroidnak, az jó az országnak is.

A 20 évedet viszont abszolút támogatom, sőt, lehetne akár 30-40 is, hogy adott esetben a jó magaviselet miatti harmadolás után is maradjon elég.

Pop40 2012.08.02. 03:43:41

@dukeekud:
Bár most, hogy újra elolvastam a hsz-edet, lehet, hogy igazad is van, és nem véletlenül írtad ékezet nélkül: "Orban Viktorral es a fidesszel elertuk az orszag szamara lehetseges legjobb valasztast." Valóban, Orbánnal és a fidesszel megtaláltátok az ország szamarát, ehhez kétség sem férhet. Ekkora szamárállomány, mint abban a pártban, nemhogy az országban, a világon nincs :)

Ha így gondoltad, akkor tekintsd tárgytalannak az előző hsz-em:)

vamvend 2012.08.02. 05:45:28

Bojkottáljatok, ha már nyerni nincs esélyetek! Igaz, akkor párttámogatást sem kaptok és a flető évi százmilliójából nem olyan sokan tudnak megélni. Debrecenknek biztos nem jut, de próbálja meg!:)

midnight coder 2012.08.02. 06:05:42

Az azért érdekelne, hogy előzőleg kik húzták meg a körzetek határait ? Mert azt azért nem feltételezem, hogy személyesen Isten jelölte ki az ujjával. Akkor ugyanis nem nyerhetett volna 2002-ben Megyó, és nem kúrhatták volna el az ország gazdaságát 20 évre, nullára csökkentve az összes utánuk következő kormány mozgásterét.

Az előzetes regisztrációval csak egyetérteni tudok, bár szvsz az érettségihez kötés még jobb ötlet lett volna. Nem szerencsés, ha írástudatlan 8 elemis polgárok szavaznak olyasmiről, amiről fogalmuk sincs.

Wagem 2012.08.02. 06:19:22

Sok itt a buta ballibsi droid.Meg is látszik a blog színvonalán.
Húzok is innen,mert zsong a fejem a sok baromságtól.
Princeljétek egymást.
Bojkottáljatok.Rajtatok már semmi sem segít.
Minapi hír.A FIDESZ a biztos szavazók körében növelte az előnyét.
Akkor most mi van......??

lavór 2012.08.02. 06:35:29

Ez a bojkottálgassunk ötlet már nem jött be egyszer. Pontosan azért, mert arról mond le a szavazó, ami szinte az egyetlen lehetősége a változtatásra. Netán a mostani ellenzék érdeke az, hogy minden így maradjon?

kalapocska 2012.08.02. 07:04:51

@midnight coder: szerintem kössük ahhoz, hogy valaki tudja e, hogy mit ettem a héten (pontosan)
Én lennék a király. Tök jó!

peti6 2012.08.02. 07:08:17

@Fabius: El sem tudum képzelni, miről beszélsz kokolyan...Ezzel a semmi ellenzéknek csúfolt gárdával akarod Orbánt elzavarni????? Kapjál már a fejedhez, és ha fel sem tudod fogni, azért próbáld beleélni magad, hogy a 14-es vűlasztásokon is simán melesz a Fidesz 2/3-a, D J.vel, vagy nélküle....
Menjetek csak szavazzatok nyugodtan nullák vagytok, be kellene már látni, nem erőlködni...

h.kovacs 2012.08.02. 07:15:45

abba lehetne már hagyni ezt a dumát a nincs ellenzékről, orbánnál még egy zsák krumpli is jobb lenne
az hogy a fidesz még mindig vezet és meg is nyeri símán a következő választást, azt jelenti, hogy egy szutyok ázsiai nép vagyunk
akinek nem tetszik az húzzon el az országból mert itt egyre szarabb lesz

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.02. 07:23:05

A bojkott csak a Fidesznek segít, azaz abszurd ötlet.

K.Tomoceusz 2012.08.02. 07:25:29

www.origo.hu/itthon/20120801-tobb-ponton-is-atirna-a-valasztasi-szabalyokat-a-fidesz.html?beuszo

17 évesre szállítják le a korhatárt,
és a feliratkozás arra jó,

hogy aki külföldre ment, annak a címe és elérhetősége rajta legyen a listájukon.

A Nagy Testvér összeírja az elbitangoltakat, mert utánuk akar nyúlni.

De még két évük van az ötletbörzére és nincs semmi, amit ne szabadna.

lionking 2012.08.02. 07:27:34

Van egy olyan törvény, hogy semmilyen párt nem lehet 100%-ban parlamenti többség.
Tehát ha az ellenzék 1 helyet sem szerez a parlamentben úgy 100% fidesz parlamentet nem lehet létrehozni.
Persze ha nem módosítják - utólag- ezt is.
Annyi rövid emlékezetű megvezethető ember van amúgy az országban, hogy egyszerűen nem értem hol az agyuk
Nem emlékeznek a 98-2002 közötti dolgokra sem, mikor újra megválasztották a harácsbandát?

is 2012.08.02. 07:28:11

@Fabius: a jelenlegi állapot, hogy te magad nem vagy hajlandó összefogni az ellenzékkel. hanem csak ezzel, meg azzal, de amazzal semmiképp, és ha ő jön, na akkor én végleg nem. Egy 9 éves hisztis kislány viselkedik így az osztálytársa szülinapi buliján. miattad nem lehet továbblépni. és akkor ebben a helyzetben kezdett el Debreczeni gondolkodni, helyetted is, aki csak áll és hisztizik, mert javaslatot, azt még tőled nem nagyon láttunk (persze, jöjjön Bajnai, de csak az első feltételekkel, hogy még akkor sem csatlakozhat ez vagy az, ugye?).

K.Tomoceusz 2012.08.02. 07:38:40

@Max, A Gondolkodó Birca:

A fidesznek nem kell segíteni,
mert orbán dönti el egyedül, hogy egyáltalán demokráciát kapjunk-e, vagy egy másik rendszert.

A Gazda majd megmondja, mit érdemelnek az alattvalói.

Ha ezt elfogadja az ország,
akkor minek akar szavazni ?

Hogy sétáljon egyet, mint Szaros Pist Jézus nevenapján ?

is 2012.08.02. 07:39:01

@Max, A Gondolkodó Birca: szó nincs róla. a bojkott egy felhívás, még a választás előtt. ez hatalmas problémáat jelent a FIDESZnek is, hiszen ha végigviszi a választást bojkottfenyegetéssel, onnantól Fehéroroszország vagyunk, és nincs demokrácia. hatalmas politikai veszteség lenne a FIDESZnek, és nagyon valószínű, hogy nem vállalnák be. a bojkottfelhívás egy nyomásgyakorlási eszköz, és szerintem nem elhanyagolható sansza van, hogy bejönne. sajnos az LMP politikai bölcsességénak hiánya (ami már a főpolgármesterjelölésnél megmutatkozott), és a Jobbik minimálIQ-ja nem teszi valószínűvé, hogy megvalósulhat.

Wagem 2012.08.02. 07:44:01

Persze lehet bojkottálni.Miért ne??
De ez hatalmas zsákutca.
Ugyanis ma az egyik fél bojkottál,holnap pedig a másik.
Ha most a semmi ellenzék teszi ezt,és netán lenne némi sansza leg közelebb,tuti mi is ezt fogjuk tenni.
Hova vezet ez??

Wagem 2012.08.02. 07:46:15

Ezek szerint neked tetszik,mert még mindig itt esz a fene,

K.Tomoceusz 2012.08.02. 07:54:24

@Wegam:

Miért, az hova vezet, hogy viktor egyszemélyben dönti el, hogy az ország demokrácia legyen, vagy sem ?

Mennyi akkor a sansza egy ellenzéknek ?

Ha hagyják sziporkázni, akkor az hova vezet ?

istenkirályság lesz ?
császárság ?
kommunizmus ?
nemzeti szocializmus ?

Még gondolkozik, a kis drága.

Psszt.
Hagyjuk, hadd aludjon még rá egyet.

Rémbódess 2012.08.02. 07:59:01

@lionking: Ha van is ilyen szabály, még csak trükközni sem kell: a Fidesz nyer 99%-ot, a kdnp 1-et és máris két párt van a parlamentben, de egyik sem 100%-kal. :-)

Putyilov gyári melós 2012.08.02. 08:04:16

Nem az álellenzéknek(amely a politikai elit része) kellene bojkottálni a választásokat, hanem az egész magyar népnek.

Hol van itt valódi választási lehetőség az elmúlt 2O évben?
Az egész csak színjáték, megírt forgatókönyvből zajló politikai szappanopera!

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.08.02. 08:08:58

Remélem tényleg lesz bojkott,mert akkor én gyorsan alapítok valami pártot,aztán hátha bejutunk az ellenzék által kreált üres térbe,oszt akkor én vakargatom a tököm jó pénzért a Parlamentben. Csak szóljatok időben!

is 2012.08.02. 08:10:18

@poszt: az amcsi cuccot Gerrymanderingnek hívják.

K.Tomoceusz 2012.08.02. 08:16:46

@Putyilov gyári melós:

Előfordulhat, hogy a magyar népnek elfelejtenek szólni a választásokról is, meg a bojkottról is.

Nemzeti hírszolgálat majd Ákosról ír valamit.

Végülis, elég, ha csak a fidesz belsőpostát küldik széjjel, hogy mégis a demokráciát választotta viktorunk, tessenmá befáradni ixelőbe.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2012.08.02. 08:19:26

'És ha 2002-ben vagy 2006-ban ezek a szabályok lettek volna érvényben, akkor bizony már 15 éve Orbán Viktor kormányozna Magyarországon.'

Ez a Haza és Haladás tévedése/hazugsága:
mandiner.blog.hu/2012/02/03/nem_csak_a_fidesz_a_haza_es_haladas_hibas_modellje
Az igazság ezzel szemben az, hogy az új választási rendszer szerinti szavazáson könnyen lehet, hogy '98-ban hatalomra sem került volna a Fidesz.

A felsorolt pontokban is számos tévedés van, például nem több, hanem kevesebb ajánlószelvény kell (eddig 176x750, ezután 106x1000), sokkal könnyebb lesz országos listát állítani (és mindenhol szerepelni a szavazólapokon), a körzethatárokkal pedig túl sokat nem lehet játszani két szigorú szabály miatt: egyrészt nem lehet jelentős eltérés a választókerületek mérete között, másrészt a választókerületek nem léphetik át a megyék és Budapest határát.

ob.szerver 2012.08.02. 08:20:37

Óriási tévedés azt gondolni, hogy regisztrációval véget érnek az orbánrezsim választási trükkjei.

www.origo.hu/itthon/20120801-tobb-ponton-is-atirna-a-valasztasi-szabalyokat-a-fidesz.html

Ha tovább szorul a hurok, újabb és egyre vadabb ötletek fognak felmerülni, még az utolsó pillanatokban is, amikor már sem jogorvoslat sem nemzetközi nyomás nem fogja akadályozni őket a kivitelezésben.

Egy dolog azonban már ma is biztos: Magyagyországon 2014-ben nem lesznek az európai értelemben vett szabad és tisztességes választások. Akkor miért lenne szentségtörés elgondolkodni a bojkotton?

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.02. 08:20:40

@Altaïr:

Ősszel terjesztik elő a törvényjavaslatot. Addig csak találgatás van, azoknak az utalásoknak az alapján, amiket a nyilatkozataikban ejtettek el, hogy a nyári szünet alatt teszteljék vele a népet.

Egy biztos: az a rendszer, amit egybehangzóan leírtak, hogy MINDEN választópolgárnak regisztrálnia kell, hetekkel a választás napja előtt, ha választani akar, és akik nem regisztrálnak, azokat "nem terhelik" a választási információkkal, és nem is választhatnak, nos, az a rendszer sehol nem létezik demokratikus berendezkedésű országban.

NINCS olyan ország.

Amikor ilyen országokra hivatkoznak, akkor HAZUDNAK.

Dr.Bio74 2012.08.02. 08:20:49

Időközi választás volt nálunk nem oly rég, fideszes nyert. A szavazóképes polgárok kb.: 20 % -a ment el választani, és a fityiszes éppen (talán 9 szavazattal)nyert.

Majd ha leesik mindenkinek, hogy akár elmegy akár nem, akkor is választ. Lehet pampogni, nyafogni, nyekeregni, de választani fog mindenki, az is aki otthon marad, meg az is aki elmegy. Ezen szinthez pedig csak annyit tennék hozzá, hogy ha pedig a választás megvolt, akkor viszont kénytelen lesz végig játszani a következő 4 évet is.
Nincs kire szavazni? Basszátok meg gondolkodni kéne kicsit tágabban is, mert amíg a fityiszes sokszor nem a narancsra voksol, hanem mindenki más ellen. Amíg a nagyapád, apád, anyád arra voksol aki havonta 400 Ft-tal több nyugdíjat ad neki, de tőled 800 Ft-tal többet vesz el, addig ne a rokont szidd, menj el és válasz a jelenlegi lehetőségek közül valamit, ennyi.
Kire szavazol az a te magánügyed, csak tedd meg! Nyafoghattok a fideszdroidokra, de vagy rájuk szavazol, vagy nem mész el szavazni és ezáltal rájuk szavazol, tehát mégis tetszik neked ahogy irányítják az országot. Vagy végig csinálod a választást és vállalod az eredményeit.

K.Tomoceusz 2012.08.02. 08:22:24

@Horváth Lajos-kőmíves ( geek paraszt):

Ezt most is megteheted.

De legjobb, ha viktorral előtte megbeszéled, mert különben nem kapsz fellépési engedélyt a tévékbe.

Kutchek (törölt) 2012.08.02. 08:23:57

Amíg Fletó neve felmerül az ellenzék akár tágabb értelemben is vett környékén, addig a fidesz vagyonokat fog spórolni a kampányon.

Az Orbán fanokat még megértem, biztos szeretnének legalább lélekben a győzteshez tartozni, ha már másképp nem.
De az a 3% gyurcsányista csak tőret ad Fletó kezébe, hogy kivéreztesse az ellenzéket.

Dr.Bio74 2012.08.02. 08:25:18

@Horváth Lajos-kőmíves ( geek paraszt):
Én végig támogatom nemes harcodat a nép felemelése és boldogulása érdekében.

Big-B 2012.08.02. 08:29:10

A bojkott ötlete bennem is felmerült már. Egy nem szabályos versenyben ugyanis részt venni azt jelenti, hogy elfogadom a szabályokat. Márpedig az egész választásban semmi más hiba nincs, csak a szabályok.

Hari Seldon 2 2012.08.02. 08:29:42

Szerintem meg a bojkott a legjobb megoldás amit lehet lépni erre a mocsokra, amit művelnek.
Legalább nem játszhatják el, hogy demokrácia van.

Ez egyenesen Fehéroroszország lesz. Igaz már most is azon gondolkozik a szektavezér, hogy kell-e találnia jobbat mit a demokrácia.

A megváltoztatott szabályokkal és körzetekkel nyerhet sima feles arányban. És neki már elég az 51% is, hiszen mindenhol a csicskái ülnek.

Akkor már zárjuk ki "hivatalosan" is az európai civilizációból. (Nem hivatalosan már most is semmibe veszik Európában.)

00000000000000000000000000000000000000000000000000 2012.08.02. 08:36:04

@gerdo: optimizmus, mérhetetlen optimizmus, nem fognak ők menni sehová, max. nyaralni a Maldív-szigetekre aztán meg vissza a Parlamentbe. Még mindig van Fideszes. Sok. Túl sok.

@is: és az MSZP minimál IQ-ja. Meg az, hogy szinte biztosan van még kurva sok Fideszdroid.

Off: a dizájner, aki a linkekre nem adott valami világosszürke színt, hanem hagyta a sötétkéket, menjen el a búsba.

Netuddki. 2012.08.02. 08:42:50

Aki ilyet mond az az orbán embere. A választás bojkottja pont az orbánnak kedvezne mert minél kevesebben mennek el szavazni annál nagyobb aránnyal fog viktorunk befutni. Olcsó választási trükk. 20 éve mindegyik párt arra játszik a másik táborból minél kevesebben szavazzanak. Ez ennyire egyszerű. A blog írója ezt szépen le is vezette, akkor meg minek ezen tovább gondolkodni?

Teljesen mindegy lesz-e reális alternatíva 2014-ben, a törpeducse a lehető legrosszabb választás mind közül. Na, ezért kellene mindenkinek elmenni szavazni. A fideszdroidok tuti mind ott lesznek és szavaznak...

bvb09 2012.08.02. 08:43:55

Az persze azért szintén nem lényegtelen, hogy a Fideszre is fogunk szvazni egy csomóan. Demokratikusan...

Netuddki. 2012.08.02. 08:45:01

@Hari Seldon 2: "Szerintem meg a bojkott a legjobb megoldás amit lehet lépni erre a mocsokra, amit művelnek."

Kac-kac! Na mit mondtam?

"Hari Seldon 2 0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2012.07.19. óta tag."

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.02. 08:48:42

@Kutchek:

"Amíg Fletó neve felmerül az ellenzék akár tágabb értelemben is vett környékén, addig a fidesz vagyonokat fog spórolni a kampányon."

*

Nézd, a Fidesz mindenképpen keres magának egy figurát, akire mutogathat, és akit alázhat.

Ha Gyurcsány hátralépne, akkor kiválasztana magának valaki mást a baloldalról, és arra mutogatna. Sőt, magad is láthatod, a Fidesz ellenségképet kreál a TELJES baloldalból. Például azzal, hogy a "jogutód párt" "kollektív bűnöségét" állítja, meg azzal, ahogy a kommunikációjában tudatosan mossa össze a kommunizmust a szocializmussal, és a Rákosi-féle kommunista párt "értékeit" a jelen kori európai szocialista pártok által követendőnek tartott értékekkel.

A Fidesz stratégiájára a lehető LEGROSSZABB válasz lenne az, ha Gyurcsányt félreállítaná a baloldal. A Fidesz azonnal találna valaki mást, akit támadhat.

Netuddki. 2012.08.02. 08:49:32

@kovi1970: Lemaradt:

"bvb09 0 bejegyzést írt és 205 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban. 2007.11.22. óta tag."

Altaïr 2012.08.02. 08:53:27

@Altaïr: ja hogy mindenkinek kellene regisztrálni? Hát majd meglátjuk a törvényben mi lesz. Szerintem sok értelme nincs, mivel van már nyilvántartás arról, hogy kik a szavazásra jogosultak.

ghostwriter.blog.hu 2012.08.02. 09:04:52

@PomberMaci: Egyáltalán nem biztos, hogy a több szavazat több mandátumot is eredményez.

Ha az egyéni kerületeket a FIDESZ elviszi mondjuk 30%-kal (tehát 70 százalék ellene szavazott), akkor nem lehet megverni.

Ha külföldi példát akarsz: Gore vs. Bush - ott is Gore kapott több szavazatot, de mivel körzetenként számolták a szavaztokat, vesztett.

Anti Anyag (törölt) 2012.08.02. 09:20:24

Mivel esélyük sem lenne, tökmindegy.

Persze gondolom, ezért merült fel ötletszinten.

pánpéter 2012.08.02. 09:21:48

választások előtt 2 évvel azt mondani, hogy bojkottálni kell a választásokat a legnagyobb looser dolog! mert aki ezt mondja, az már most pontosan tudja, hogy esélye sincs nemhogy a győzelemre, de a parlamentbe kerülni sem! ami mondjuk szerintem az egészben üdvözítő, hogy mindezt egy DK "politikus" mondja, ergo ők már most tudják, hogy 2014-ben véget ér a DK politikai pályafutása. és ez sztem elképesztően szánalmas az egyik oldalról, és felettébb mulatságos a másik oldalról. én mondjuk a másik oldalhoz tartozom, tehát én most nevetek. hangosan. :))

K.Tomoceusz 2012.08.02. 09:30:32

@ob.szerver: A 18 életévét decemberig betöltő korosztály

gondolom, azért kell, mert az éppen érettségizők és családtagjaik - pont nem szeretnének a felvételi mellé még azon is görcsölni, hogy milyen listára írják föl őket.

Politikailag megbízhatók legyenek ?

De hogy szeretné viktor ?

Békemenetezve vekkerrel, vagy elég a felvételhez, ha nemszavazó suttyók lesznek ?

És hány pontot ér egy állampárttagság ?

2012.08.02. 09:32:24

Kérjétek ki nagy példaképetek, a pedofil kohn-bendit véleményét. Úgyis olyan régen pofázott bele a magyar belügyekbe.

laci_52 2012.08.02. 09:40:32

Nem bojkottálni kell a választásokat, hanem rendeznie kell a sorait az ellenzéknek! Nem igaz, hogy nincs esély a Fidesz-kormány leváltására, de ahhoz sokat kell dolgozni és rengeteg pénz is kell.

A magyar ember nem egész életében ugyanoda szavaz, a többség ingadozó és hol ide, hol oda adja le a voksát. Bármelyik pártnak bőven van még lehetősége szavazókat szerezni.

Pénz is van ellenzéki oldalon, csak éppen a zsebükbe kellene nyúlniuk azoknak az oligarcháknak, akik a szoci kormány hátszelét kihasználva nyolc év alatt százmilliókat kaszáltak.

Van még idő a választásokig és az is benne van a pakliban, hogy a kormány néhány nagyot hibázik és elfordulnak a választók a Fidesztől.

ghostwriter.blog.hu 2012.08.02. 09:41:57

@Fabius: Egyrészt, Orbánt azért eléggé megsütögették az EP-ben és a nyugati sajtóban. Ez nem lett volna, ha az ellenzék annak idején nem bojkottál, és nem tüntet.

Nem hiszem, hogy Ovinak végtelen számú dobása volna Európában. Már így sem ül le vele senki egy asztalhoz. (Nézd csak meg, hány hivatalos találkozót tudott összehozni a rendszeres multilaterális találkozókon kívül).

A lényeg az, hogy néma gyereknek az anyja se érti a szavát.

Egyébként - (már mondtam Neked egyszer) - akkor mi van,ha megtartják a választást így, és az eredmény nyilvánvalóan igazságtalan? Milyen jogon lehet pl. kétségbevonni az eredményt, ha a szabályokat elfogadtad? Vagy adjon az ellenzék Ovinak 5% előnyt csak úgy? És törődjön bele, hogy ha nyer is, eleve csak törékeny többsége lehet, ami semmire se elég?

Jóval bonyolultabb ez a dolog, mintsem hogy csak úgy tovább lehessen lépni. Ennél többet most nem is akartam mondani.

Steppenwolf 2012.08.02. 10:10:07

Nem bojkottálni és hisztériázni kell elvtársak, hanem olyan hiteles ellenzéki pártokat gründolni, akikre behúzza a többség az ikszet. Ma nincsenek ilyenek, és erről nem a Zorbán tehet.
Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye.

Kivlov 2012.08.02. 10:14:27

"...ellenzéknek meg kellene fontolnia a 2014-es választás bojkottját..."

Bojkott? minek? Normálisan kellett volna kormányozni, amikor lehetőségetek volt rá, nem most pampogni meg okoskodni. Idióták.
Érdemi program kellene, hiteles emberekkel. Ja, hogy a kutya se hinne a vörösöknek az elmúlt 20 év alapján? Na, erről csak ők maguk tehetnek...

blah 2012.08.02. 10:20:21

az szerintem is az ellenzék hibája, hogy még mindig esélyteleneknek tűnnek... ilyen balfasz és ennyit hibázó kormánya még nem volt az országnak és aki ebből nem tud politikai tőkét kovácsolni az szerintem foglalkozzon mással

Scagnetti 2012.08.02. 10:28:33

@No_Fidesz_No_Problem: De a célnak ennyire megfelelő célpontot nem tudna találni. Gyurcsány emblematikus figurája a harmatgyenge szoci nyolc évnek. Ki lenne még ilyen tökéletes célpont? Mesterházy? Lendvai? Ugyan!

A szoclib oldal a saját vereségét segíti azzal, hogy nem zavarta el még a fenébe Ferit. Engem mondjuk nem zavar, mert a fideszes elkúrók után nem akarom visszahozni a szoci elkúrókat sem. De az azért már szánalom a köbön, hogy ilyen gyenge kormányzás után a Fidesz még mindig vezetni tud. Ez csakis annak köszönhető, hogy az ellenzék egy nagy nulla, és csupa leszerepelt, közutálatnak örvendő figurával nyomul ma is.

MoriaRT 2012.08.02. 10:29:02

szerintem nem a valsztast kell bojkottalni.
A valasztason valo indulast.
Ha minden part ugy gondolja, hogy ebbe a jatekba nem szallnak be, AZ mond el valamit. Ha csak 1 part van, akkor siman nyer a Fidesz/KDNP. Es?
Az osszefogas. Az bojkott. Az egy nyilt kiallas a valsztasi torvenyek ellen, a rendszer ellen.
Ha csak nem mesz el szavazni, akkor az nem jelent semmit....

Scagnetti 2012.08.02. 10:30:31

Egyébként meg a DK csak bojkottáljon nyugodtan. A végeredményt ez legfeljebb 1-2%-kal fogja megváltoztatni.

Arra viszont jó, hogy az egyébként valószínűnek tűnő kiesésüket majd azzal tudják indokolni, hogy ők el sem indultak.

Steppenwolf 2012.08.02. 10:35:03

@Mi a Mano: Program és hiteles személyek felmutatása helyett a legkönnyebb bojkottozni, mint a durcás hülyegyerek, mert nem a 2%-on álló munkásőr nyuggerpárt írhatta át a választási törvényt.

Vajda Zsuzsanna, pszichológus 2012.08.02. 10:39:42

@No_Fidesz_No_Problem: A kérdésem, hogy a választói regisztráció - "feliratkozás" hogyan egyeztethető össze az általános választójoggal? Az én jogérzékem azt mondja, hogy a választójog megillet minden 18 éven felüli cselekvőképes állampolgárt és nem lehet egyéb feltételekhez kötni. Ezért mindenképpen az Alkotmánybírósághoz kellene fordulni. Kétségtelen, hogy sok más országban van, elsősorban a demokrácia mintaállamának kikiáltott USÁ-ban. (A választási trükkök jelentős részét onnan meríti a Fidesz). Érdemes elolvasni azt is, hogy a regisztráció milyen elképesztő csalásokra adott lehetőséget a bírálók szerint: számos szavazót azzal utasítottak el, hogy nem találják a névsorban, és mire sikerült tisztázni, hogy megvan, már nem lehetett szavazni. Az is régóta ismert tény, hogy a regisztráció a legnagyobb eséllyel az alacsony iskolázottságú, szegény réteget tartja távol, éppen azt, amelyet az Orbán kormány kíméletlenül a szakadékba taszított. És hogyan értelmezzük azt, hogy a regisztráltak megkapnak minden anyagot a választásról? Minden párt eljuttathat mindenkihez anyagokat? Vagy lesznek privilegizáltak?

T1GRIS 2012.08.02. 10:46:09

@PomberMaci: "Vannak bizonyos matematikai alapszabályok."

Vannak, persze, csak azok pont a választási rendszerünkre nem alkalmazhatók, ott a matematikai logika egyáltalán nem működik. Máskülönben nyilvánvalóan nem szerezhette volna meg egy pártszövetség a szavazókorú magyar lakosság 33,68 százalékának támogatásával (azaz országosan EGYharmados támogatottsággal), és az érvényesen leadott voksok több mint felével a parlamenti székek 67,88 százalékát, azaz KÉTharmados többséget. Szóval a matematikát szerintem hagyjuk, az láthatóan nem működik itt.
Persze lehet még ennél torzabb választási rendszert is kitalálni, és, ha jól látom, erre mind az igény, mind a szándék megvan a "nemzeti" oldalon. Bár az előzetes regisztráció akár még jól is elsülhet, azt a részét például támogatnám.

hower 2012.08.02. 10:50:06

@ghostwriter.blog.hu: Nem érdemes magyarázni neki, úgysem érti.

T. szerkesztők: Ez az oldal annyira nem olvasható a zseniális szürke-kék kombó miatt, hogy az egészet ki kellett jelölnöm, hogy valamennyire felülírjam ezt az "olvasáskönnyítő megoldást", és lássam a kék linkeket.

Steppenwolf 2012.08.02. 10:51:56

@T1GRIS: És lehet úgy is parlamentben egész szép számú ellenzéki frakciót létrehozni, hogy az adott párt az ország egyetlen körzetében sem tudott nyerni és képviselőt bejuttatni az országgyűlésbe.

Ha ez a rendszer nektek torz, mi lenne, ha nálunk is a kompenzációs és pártlisták nélküli angolszász választási rendszer lenne, ami szerint összesen 2, azaz a két egyéniben bejutott ellenzéki képviselő juthatott volna be a parlamentbe?

hower 2012.08.02. 10:54:15

@Vajda Zsuzsanna, pszichológus: Ez mind teljesen igaz, de az Alkotmánybíróságban én nem bíznék, bizonyos okok miatt.

"a regisztráció a legnagyobb eséllyel az alacsony iskolázottságú, szegény réteget tartja távol"

Igen, úgyhogy itt egy újabb feladat az ellenzéknek: elmenni, és meggyőzni ezeket az embereket a regisztráció szükségességéről + segíteni nekik, ha nem tudják, hogyan kell, stb. Ezek mind sokkal nagyobb feladatot rónak az ellenzékre, mint eddig, de az ellenzék is megtanulhatja legalább, hogy puszta dumálással többé nem lehet választást nyerni, sokkal több aktivitásra lesz ehhez szükség.

T1GRIS 2012.08.02. 10:58:44

@Vajda Zsuzsanna, pszichológus: "a választói regisztráció hogyan egyeztethető össze az általános választójoggal? Az én jogérzékem azt mondja, hogy a választójog megillet minden 18 éven felüli cselekvőképes állampolgárt és nem lehet egyéb feltételekhez kötni."

Szerintem az előzetes regisztráció nem szűkíti azok körét, akik élhetnek ezzel az alkotmányos alapjoggal, és nem érzem, hogy korlátozná azt. Ha a regisztráció mindenki számára elérhető, aki egyébként a Vjt. szerint szavazásra jogosult, akkor ez nem jelenti plusz feltétel beemelését a törvénybe, így szerintem az Ab sem kifogásolná. Hiszen egyébként akár azt is korlátozó plusz feltételnek tekinthetnénk, hogy szavazni csak egy bizonyos vasárnapon lehet, én meg pont akkor nem érek rá, ezért tartson inkább a voksolás egy hétig, hogy ne legyen korlátozva az alapjogom. :) Ha választásra jogosult vagy, akkor regisztrálHATSZ, ha akarsz, és ha regisztráltál, akkor szavazHATSZ is - nekem ez így elfogadható lenne.
A regisztrálók, de mégis távol maradók szankcionálásával - vagyis a voksolás kötelezővé tételével regisztráció után - már nem értek egyet.

MoriaRT 2012.08.02. 11:23:45

@Steppenwolf: Program? Hiteles szemelyek?
Mintha a FIDESZ ezzel nyerte volna meg a valasztast. :)

Mellekesen. Nem azt mondom, hogy ezekre nincs szukseg. Van, kell hiteles szemely, akiket az egyes partok fel tudnak mutatni, es akik moge a szavazok be tudnak allni.
Program? Felesleges. Megalapoott terv, hatarozott es felvallalhato elkepzelesek, megoldasok kellenek.
Tiszta nem reszrehajlo rendszer es szabalyozas kell. Mind a kampanyban, mind a valasztas felteteleiben es lebonyolitasaban.
Kell tovabba szamonkerhetoseg, gerinc....
Amit en mondok. Ha valaki nem ert egyett a szabalyokkal, akkor ne szalljon be a jatekba.
Ennyi. Oszinten. Miert fajna a FIDESZnek, ha MINDEN ellenzeki part ugy dontene, hogy ezekkel a torvenyi feltetelekkel nem pazaroljak a penzu(n)ket es nem kampanyolnak, nem indulnak. Egyreszt mert mind matematikailag, mind statisztikailag eselytelenek akar csak a mandatumszerzesre is.
Sokkal hatekonyabban "kampanyolhatnanak" mondjuk az utcan. A kampanyra elkoltendo partizmilliot kolthetik hangulatkeltesre, zavargasokra, molotov koktelra, ugyvedre,stb. Azzal egybol meglenne az osszefogas, es a hiteles program. Egyszer mar valakinek bejott. :)

Szoval. Ha nem tetszenek a szabalyok, ne indulj a versenyben. Ha mar ranezesre sem nyerhetsz ( mert tedd a szivedre a kezedet, es nezd meg, hogy mikor nyert barmelyik part a hiteles embereivel, es a valos programjaval valaszast) akkor nem kell indulni.
Nem tragedia, ha az LMP/Jobbik/DK/Mszp 4 evet nem tolt bennt a parlamentben...
Senkinek nem fognak hianyozni egyreszt, masreszt sokkal kemenyebb kritikakat fogalmazhatnak meg, mint kivulallok.
Felvonulgathatnak, stb. stb.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2012.08.02. 11:29:19

nagyobb betűk kellenek és ne fehérrel írjál jóember hanem világos szürkével!
nézd meg ezt az oldalt, világosabb a háttér és lágyabb a font színe:
forums.newtek.com/showthread.php?t=129366

K.Tomoceusz 2012.08.02. 11:33:18

@T1GRIS: Ha megvolt a regisztráció.

Jelen állás szerinte 35 % biztos pártválasztó regisztrálta magát,

aztán kiküldik nekik a kopogtatószelvényt,

aztán leadják a pártjukhoz,

aztán a pártuk leadja a fideszes választási bizottságnak,

azok meg leellenőrzik a lista szerint, hogy ne legyen közte olyan, aki nem regisztrált,

aznap...

hogy állíthatod, hogy általános és titkos választásokat tartanak ebben az országban ?

Az elkövetkező időben Orbán akár a Dunába is lövetheti a maradék nemválasztókat,

mert nincs mód arra, hogy ők erről véleményt mondjanak.

Lecsukathatja az elegendő ajánlót gyüjtő ellenzéki jelölteket,

mert ha nincs jelölt, nincs kire szavazniuk,

és kötelezővé teheti a szavazást ezeknek is,

mert ha már jelezték, hogy akarnak szavazni, akkor az az apróság ne zavarja már őket, hogy nincs többé jelöltjük - szavazzanak a fideszes jelöltre kötelezően.

Szóval nincs általános, nincs titkos és nincs szabad választás,

vagyis ez így nem választás, hanem csak a fölséges úr elé járuló jobbágyok-alattvalók szomorú menete lesz.

De csak csináljátok jobbágyok.

Joooe 2012.08.02. 11:38:40

Elfelejti a cikkíró, hogy mindenféle választójogi módosítás ellenére, választópolgárok millióinak támogatása kell így is, hogy a fidesz a helyén maradjon. Lehet akárhogy számolni a szavazatokat, azért ott kell hogy legyen az a szavazat. És ha ott van, akkor talán helyes is hogy marad.
Egyenként nézve ezek fair szabályok. Cikkírónak is elsősorban az a baja velük, hogy kedveznek a fidesznek (esetleg). Na de ezt meg is lehet fordítani, akkor az eddigi szabályokkal az volt a baj, hogy kedveztek a ballib oldalnak.

Az előzetes regisztráció és az egyfordulóssá tétel pl kifejezetten jó ötlet.
A pár tízezer határon túli potenciális szavazó elenyésző a 8 millió magyarországi szavazóhoz képest, kb ekkora súllyal szerintem jogos szót adni neki.
A választókerületek átrajzolása alkotmányos kötelesség volt (korábbi AB határozat az aránytalan lakosságelosztás miatt). Ha esetleg a fidesznek kedvezőbb az így átrajzolt térkép(ezt nagyon is elképzelhetőnek tartom, nincs olyan politikus az ellenzékben sem, aki ezt a hátsó szempontot figyelmen kívül hagyná, ha a kezébe kerülne a ceruza - akkor meg a fidesz pampogna miatta, ez is normális... az nem normális hogy elvileg független bloggerek átveszik ezt a hülyeséget, amibe még szíjártó és lendvai ildikó is belepirulna, egészen debreczeni józsef szintjéig kell leásni hozzá), az csak annyira igazságtalan amennyire egy ballib oldalnak kedvezőbb térkép igazságtalan jobbról nézve.

gmower (törölt) 2012.08.02. 11:41:05

@T1GRIS: A választási rendszernek mindig alapkérdése, hogy milyen mértékben legyen arányos, amit egyszerű gyakorlati megfontolások indokolnak: egy teljesen arányos rendszert (mondjuk csak országos lista van, és a parlamenti helyeket a szavazatok százalékában osztják) lehetne "igazságosnak" nevezni, de nagy valószínűséggel egy évtizeden belül működésképtelenné tenné az adott országot (Magyarországot már két párt koalíciókényszere is képes volt. megbénítani....)

Emiatt van például bejutási küszöb, és a győztes többet visz elvek alapján felépítve minden demokráciában a választási rendszer. Hogy ne menjünk messzire: a nem oly rég tartott görögországi választásokon a győztes párt kapott plusz 50! mandátumot, mert ott az a rendszer (kiváncsi volnék, ha a magyar kormány ilyen rendszert csinálna mekkora ajvékolás lenne :D). Enélkül például nem is tudtak volna az EU-IMF megállapodáspárti pártok kormányt alakítani még másodszrorra sem....

A lényeg az egészben, hogy nagyjából végtelen számú választási rendszer képzelhető el, amelyek mind demokratikusak, de valójában egyik sem fog mindenkinek egyaránt tetszeni ilyen-olyan okokból. Ezzel nincs is baj.

A demokrácia léte vagy nem léte nem attól függ, hogy az épp aktuális pártszimpátiák alapján ki alakíthatna kormányt, hanem attól, hogy a szavazóknak van-e lehetőségük változtatni rajta. Márpedig ma Magyarországon nagyon is van, az ellenzéknek inkább azon kéne elgondolkodnia, hogy miért néz ki úgy, hogy mégsem akarnak velük változtatni?

kifordított nagyanyó 2012.08.02. 11:43:57

Mivel a fideszdroid a világ leginkább mozgósítható egyede,ezért mindenkinek el kell menni szavazni valakire,hogy ellensúlyozzuk ezeket!

ghostwriter.blog.hu 2012.08.02. 12:05:10

@JetiPeti:
Kösz a segítséget.
Remélem, így jobb a színséma.
:-)

ghostwriter.blog.hu 2012.08.02. 12:07:42

@Steppenwolf: Is. Azt is - sőt, mindenek előtt azt. Lásd a cikk végét.

Ami meg a kacsás példát illeti: tudod mi lesz a kacsával, ha mosóport adagolsz a vízhez, amiben úszik? Elsüllyed, Barátom.

Na valahogy így működik ez az új választási rendszer is.

ghostwriter.blog.hu 2012.08.02. 12:19:16

@Joooe:

Azt hiszem, nem kell túlzottan elfogultnak lenni ahhoz, hogy az ember átlássa: ha az alkotmányosság alapjait érintő törvényeket egy párt egyes-egyedül úgy ír át, hogy annak minden egyes eleme az ő pillanatnyi érdkeinek felel meg - sőt: durván neki torzít - az nem OK.

Igenis van olyan pont, amikor a sok pici szemétségből, amelyek egyenként talán-talán elmennének, valami vállalhatatlan lesz. És mi túl vagyunk ezen a ponton, vastagon.

A 2002-es, 2006-os választásokat kb. 50.000 ember döntötte el.

A régi rendszer nem kedvezett durván senkinek. Váltógazdaság volt, stabil parlamentekkel. Egyetlen oka volt annak, hogy ezt átírják. És egyetlen oka volt annak, hogy ezt egyedül tették.

Az AB határozat következményeiről az előző parlament is tárgyalt. Egyetlen párt nem akart megegyezni. Ahogy nem akart alkotmánybírót választani, meg ÁSZ elnököt, meg semmit, amihez kétharmad kell. És amikor megszerezte a kétharmadot, akkor azt csinálta, amit.

Ne legyünk már naívak...

DFK 2012.08.02. 12:22:04

@Vajda Zsuzsanna, pszichológus: Teljes mértékig összeegyeztetehető, hiszen a regisztrációnak nincs semmi többlet feltétele, mint a választójognak.

DFK 2012.08.02. 12:25:43

@K.Tomoceusz: Milyen kár, hogy ez nem igaz.

Joooe 2012.08.02. 13:01:56

@ghostwriter.blog.hu: "Azt hiszem, nem kell túlzottan elfogultnak lenni ahhoz, hogy az ember átlássa: ha az alkotmányosság alapjait érintő törvényeket egy párt egyes-egyedül úgy ír át, hogy annak minden egyes eleme az ő pillanatnyi érdkeinek felel meg - sőt: durván neki torzít - az nem OK."
Akkor lenne problémás, ha ezzel a demokratikus rend és a jogállamiság határait átlépnék. Azt ugye (elfogultság ide vagy oda) te is elismered, hogy ezek az alapok nem sérülnek? Technikai jellegű részletek módosulnak, de a többségi elv érvényesül. Minden rendszer kedvez valakinek valamilyen szempontból. Így a te álláspontod szerint soha semmin nem lehetne változtatni, mert az mindig jó valakinek, tehát dögöljönmegamocsok. És bizony ha módosítás történik, az annak lesz jó aki csinálja... a politikában nincs nagyvonalúság, ne legyünk már naivak :).
Amíg ez az említett korlátokon belül marad, rendben is van, ellene küzdeni lehetetlen és értelmetlen.

Az a gyanúm, a számukra kedvezőbb rendszert a ballib többség sem akarta megváltoztatni, ha nem jön létre egy egyezség az mindig két félen múlik.

Kétségtelenül sajátos helyzet, hogy egyetlen párt kezében ott a 2/3, természetes hogy tesznek olyan lépéseket amikre felhatalmazásuk van, hiszen azért kapott a fidesz a 2/3-ot, mert a választók azt mondták, ebből elegünk van ami itt folyik, valamit csináljatok. Majd a következő választásokig kiderül, tetszik-e a valami.
Hogy finoman szólva nem mindig elegáns és nagyvonalú a ténykedésük, az sajnos a politikában normális... nem ez fogja meghatározni hogy kire szavazok, mert ugye a többi jelölt is politikus... ha büdösnek érzem a kutyát nem fogom kivágni és behívni helyette egy disznót.

ghostwriter.blog.hu 2012.08.02. 13:11:36

@Joooe:

Szerintem messze túlmentek azon a határon, ami még demokratikus. A választói felhatalmazás - akár a kétharmados - nem jogosít fel mindenre.

Tudom, ebben nincs egyetértés. De hiszem, hogy igaz.

gmower (törölt) 2012.08.02. 13:23:06

@ghostwriter.blog.hu: Mások szerint meg azok mentek túl a demokrácia határán, akik a katonaságtól törvénytelenül a rendőrséghez csoportosított fegyverekkel oszlattak szét a gyülekezési jogukkal élni kívánó polgárokat úgy, hogy a végrehajtó rendőrök azonosíthatatlanok és így felelősségrevonhatatlanok legyenek.

Elijah_Baley 2012.08.02. 13:24:03

sztem ott hibázik az okfejtés h felelősen gondolkodó ember eddig sem ment szavazni, hisz nem volt kire, de ettől függetlenül, eddig csak beszavazódott valahogy az exmszmp vagy az mszmp ifjusági tagozata.. ki érti ezt?

Joooe 2012.08.02. 13:27:58

@ghostwriter.blog.hu: Mindenre valóban nem, demokratikus felhatalmazással a demokratikus és jogállami játékszabályokon belül kell maradni.
A demokratikus pedig nem azt jelenti, hogy elegáns, nagyvonalú, még azt sem hogy jó. Csak annyit hogy időről időre a többség által választott erő kerül hatalomba. Ezt egyelőre a fidesz-féle szabályok is garantálják, sőt bizonyos szempontból "demokratikusabb" lett a rendszer: egyenlőbb képviseletet biztosító vk rendszer, a megalapozatlan gyulyásleves-szavazatokat hátráltató előzetes regisztráció.
Ez utóbbi pl. olyan dolog, ha korábban felmerült egy kocsmai beszélgetésben akkor mindenki egyetértett volna vele (hasonlóan a fidesz sok más intézkedéséhez - roki és rendőrnyugdíjak, közmunka segély helyett, stb.) de ha fidesz csinálja akkor már fújjolnak. (Erre jó alapot ad, hogy hiba, kedvezményezett és/vagy kárvallott mindig minden politikai intézkedésben van, támadni mindent lehet, csak szándék kérdése)

Joooe 2012.08.02. 13:29:39

@gmower: az inkább a jogállam mint a demokrácia sérelme volt, bár tényleg nem teljesen választható el a kettő :)

gmower (törölt) 2012.08.02. 13:47:01

@Joooe: Valóban, nagyrészt igazad is van, én olyan szempontból tartom a demokrácia sérelmének, hogy a választópolgárok nagy többségét elrettentették attól, hogy éljenek a szabad gyülekezési joguk által elérhető nyomásgyakorlással, ami viszont a demokrácia egyik alappillére.

ghostwriter.blog.hu 2012.08.02. 17:26:35

@gmower: Még ha így lenne is, a kettő nem oltja ki egymást.

Egyébként: a TV székházat felgyújtó maszkos csürhét én nem hívnám gyülekezési jogukkal élni kívánó polgároknak. Az Erzsébet híd előtt barrikádot építő, kocsikat borogató társaságot sem. (Márpedig az "azonosítatlan" rendőrök akkor voltak. Egyszer.

Talán egyszer írok erről is... :-)

2012.08.02. 18:44:39

@T1GRIS:

"Vannak, persze, csak azok pont a választási rendszerünkre nem alkalmazhatók, ott a matematikai logika egyáltalán nem működik. "

Jajjj! :)

Rémbódess 2012.08.02. 20:27:50

@T1GRIS: "Szerintem az előzetes regisztráció nem szűkíti azok körét, akik élhetnek ezzel az alkotmányos alapjoggal, és nem érzem, hogy korlátozná azt. Ha a regisztráció mindenki számára elérhető, aki egyébként a Vjt. szerint szavazásra jogosult, akkor ez nem jelenti plusz feltétel beemelését a törvénybe, így szerintem az Ab sem kifogásolná."

Na, itt lesz a kutya elásva. "Ha a regisztráció mindenki számára elérhető". Na, itt még van mozgástér. Nehogy a végén kijöjjön, hogy csak a Szanticska nevű faluban lehet regisztrálni minden páros hét szerdán 8-től fél 9-ig, de előtte még megszüntetik a vasúti szárnyvonalat és a távolsági busz megállóját is. (Figyelem, erősen sarkított példa!)

dr. jenőke (jenőke) 2012.08.03. 01:15:47

Alaptörvény XXIII. cikk (7) Mindenkinek joga van országos népszavazáson részt venni, aki az országgyűlési képviselők választásán választó. Mindenkinek joga van helyi népszavazáson részt venni, aki a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó.

Könnyedén belátható, hogy a Fideszt saját, mégegyszer: saját Alaptörvénye sem tartja féken. Az Alaptörvény kógens szabályt tartalmaz. Csupán azért, hogy érzékelhető legyen a kógens jelleg, idézek egy másik rendelkezést is: XXIII. cikk (4) Sarkalatos törvény a választójogot vagy annak teljességét magyarországi lakóhelyhez, a választhatóságot további feltételekhez kötheti. Ebben az esetben lehet eltérés, de csak sarkalatos törvénnyel.
Tehát mindenféle cirkusz és svindli nélkül: "Mindenkinek joga van országos népszavazáson részt venni, aki az országgyűlési képviselők választásán választó."
Ugyanis: XXIII. cikk (6) Nem rendelkezik választójoggal az, akit bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt a bíróság a választójogból kizárt. Nem választható az Európai Unió más tagállamának magyarországi lakóhellyel rendelkező állampolgára, ha azállampolgársága szerinti állam jogszabálya, bírósági vagy hatósági döntése alapján hazájában kizárták e jog gyakorlásából.

Nem kell itt több rizsa és mellébeszélés, ötlethalmaz meg beszarás, hogy jaj mi lesz,ha... El kell olvasni az Alaptörvényt, ha már van, és illene be is tartani annak rendelkezéseit.