Nyugaton a helyzet

2012.05.09. 18:58

A hét végi görög és francia választási eredmények láttán a sajtó és az elemzők körében beindult a találgatás: Francois Hollande győzelmével vége van-e a költségvetési szigor abszolút uralmának, és vajon levegőhöz jutnak-e  a „PIGS” államok - Portugália, Itália, Görögország és Spanyolország - no meg persze Magyarország kormányai.

Jobb, ha nem kezdünk álmodozni: nincs ekkora malacunk. A mi szempontunkból semmi nem változott.

A francia és a görög események legfeljebb annyit mutatnak, hogy nyakig az euróválságban másutt is könnyebb lazító – vagy épp lázító – ígéretekkel választást nyerni. Pont úgy, mint Orbánnak 2010-ben. Ugyanakkor: az új francia elnöknek vélhetőleg lesz annyi esze, hogy hatalomra jutva sem a költségvetési egyensúlyt, sem pedig az EU-hoz fűződő kapcsolatait ne tegye kockára. Nem úgy, mint Orbánnak.

A görögök és a magyarok irányában az EU gazdaságpolitikája ugyanolyan lesz, mint eddig. Hogy egészen kendőzetlenül mondjam: az Uniót finanszírozó gazdasági hatalmaknak továbbra sincs esze ágában sem a mi költekezésünket finanszírozni. Ha tehát Hollande szavára be is következne bármilyen fiskális enyhülés, vagy gazdaságélénkítés, az csak azokra az országokra vonatkozna, amelyek stabilabb költségvetési helyzetben vannak, tehát megengedhetik maguknak, hogy befektessenek a növekedésbe. Megjegyzem, Merkel kancellár szerint az EU eddig is a növekedés és a stabilitás közötti egyensúlyt kereste. (Jelentősen lazítva pl. a kohéziós támogatások felhasználási feltételeit 2008-2009-ben). Így olvasva pedig Christine Lagarde IMF-vezér tegnapi mondataiban sincs a világon semmi újdonság.

A hozzánk hasonló országok számára az egyetlen valamirevaló mentőöv - a nálunk mostanság "Új Széchenyi Terv"-nek hazudott - EU fejlesztési támogatások gyorsított felhasználása lenne. Csakhogy, a hírek szerint, az EUs pályázati rendszerünk még mindig csak félgőzzel működik, és az aranyvonat egyre távolodik. Pedig az EU ötezer milliárdjából nem csak a Közgépnek jutna. Még akkor sem, ha az NFM és az NFÜ élén is Simicska Lajos üzlettársai ülnek.

Mindebből adódóan Orbánnak – ha van annyi sütnivalója, hogy ne menjen újra házhoz a sallerért – továbbra is csak két választása van. Vagy azért fejezi abba a gazdaságpolitikai bohóckodást, hogy az IMF-fel megegyezhessen, vagy azért, hogy megtartsa pénzpiacok maradék türelmét. Akárhogy is, az egységsugarú magyar állampolgár a következő 1-2 évben biztosan szopórolleren lesz. Ha pedig a görögök csak egy kicsit is elmennek az Orbánizmus irányába, akkor duplán.

Szó sincs tehát arról, hogy Orbán bukott szabadságharca győzedelmes világforradalomba menne át. A FIDESZ első két évének gazdaságpolitikai mérlege továbbra is a teljes kudarc és megszégyenülés. A kurucos különutak mind zsákutcák voltak. Eredményt pedig, ha lesznek ilyenek, csak azok az intézkedések – jelesül az ún. „megszorítások” – hoznak majd, amelyekről Orbán azt ígérte, hogy semmi esetre sem lépi meg őket. Hazudott? Hülye volt? Tök mindegy, a vége ugyanaz.

Aggasztó módon, Orbán eddigi gazdaságpolitikájának csak két konzisztens eleme volt: a kalandorság, és a közgazdasági analfabetizmus. Ezért, sajnos, nem zárható ki, hogy Vezérünk, meg az ő jobbkeze, a friss hírek hallatán arra jutnak: mégiscsak nekik volt igazuk. Pedig nem. Hollande, Lagarde és Barroso nem mondtak, nem tettek semmi olyat, ami erre utalna. És nem is fognak. Ezért nem úsztuk meg se a csekkadót, se a Matelcsyt - és ezért lesz majd még több is. Örüljünk leglább annak, hogy ezek legalább rendes adók, és nem a közönséges útonállás elvére épülnek, mint pl. a nyugdíjeinstand.

Összegezve, kedves szabadságharcosok: nyugaton a helyzet változatlan. Ami egyébként nem is lenne rossz hír – mert éppenséggel romolhatna is.

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr914498853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pokrocz_x1 2012.05.09. 20:58:45

Abban az országban, ahol Székhelyivel ez megtörténhetett....? Rossz az irány, nagyon rossz...! A "férget" kell eltávolítani.

naneee3 2012.07.19. 14:01:00

Fejezi abba-ig olvastam, eddig egyetértek. Ilyent viszont nem szabadna leírni.
"fejezd be" kicsit fogyatékosan mondva
Nyugtass meg, hogy direkt írtad így!
süti beállítások módosítása