Győztünk, de...

2013.01.06. 00:29

Nem lesz tehát regisztráció – és ennek most igazán lehet örülni. De csak módjával, mert a lényeg nem változott.

Lehet örülni, mert úgy néz ki, sikerült a FIDESZ-t legalább egy ügyben meghátrálásra kényszeríteni. És - ellentétben azzal, amit néhány megfigyelő mond – ez igenis az ellenzék győzelme volt. Azoké, akik tiltakoztak, kivonultak, sztrájkoltak, tüntettek, láncba álltak, cikket írtak, nyilatkoztak, vagy egyéb módon lármáztak. Azoké, akik vették a fáradtságot, akik vállalták a véleményüket, és nem ijedtek meg azoktól a nagyokosoktól, akik igyekeztek kiröhögni őket, vagy épp – a „kiegyensúlyozottság” meg a „higgadtság” nevében – tényleg el bírták magyarázni, hogy a regisztráció dolga „túl van lihegve”.

Mindazonáltal, a „demokráciánk” továbbra is kb. ott van, ahol a part szakad. A következő választásokra még így is súlyosan igazságtalan feltételek között kerül sor. A választási törvény tele van olyan rendelkezésekkel, amelyek a jelenlegi kormánypártot hozzák előnyös helyzetbe. És súlyosan kifogásolhatóak a választás eljárási szabályai is. És könnyen lehet, hogy mire az urnák elé járulhatunk, még olyanabbak lesznek.

Hiába hátrált meg most a FIDESZ, még mindig ők vannak nyeregben. Az alkotmányosság intézményeit mind maguk alá gyűrték – jelentősen meggyengítették, vagy értelmetlenné tették őket.  Alkotmányunk pont annyira van, mint 1949 és 1989 között. A parlament a kormánynak semmiben sem ellensúlya. Súlyosan meggyengült az igazságszolgáltatás függetlensége. A legfőbb ügyész és a számvevőszék elnöke is pártkatona. A közbeszerzések tisztaságában kevesebben hisznek, mint a Mikulásban. Megszűnt a közmédia: az állami tv-ben, rádióban, az MTI-ben csak agitprop van. A kereskedelmi média az állandó politikai nyomás alatt árnyéka önmagának. Néhány héten belül végképp megszűnik a független jegybank is. És még bőven sorolhatnánk.

Mindez egyetlen alkotmánybírósági döntéstől még nem változott meg. Sőt, azt sem gondolom, hogy magát az ÁB-t rehabilitálhatnánk. Ezért a döntésért elismerés illeti meg őket. De messze vannak azok az idők, amikor vakon bízhattunk abban, hogy az alkotmánybírák visszafogják a mindenkori kormány túlkapásait.

Pártunk és kormányunk még mindig ugyanolyan, mint a múlt héten volt. Továbbra sem nekünk, hanem ellenünk dolgoznak. Figyeljék a kezüket, mert csalnak. Még mindig. És ha regisztrálni nem is kell, szavazni azért el kell majd menjünk. Nem kicsit, nagyon.

A bejegyzés trackback címe:

https://ghostwriter.blog.hu/api/trackback/id/tr575000595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babo81 2013.01.06. 01:43:46

Magukért ill. a saját jólétükért "dolgoznak". Bár költöi túlzás lenne azt munkának nevezni. A kizsákmányolás jobban illik rá!

abdelkader 2013.01.06. 07:20:33

A Fidesz nem hátrált meg,csak összetekeredett mint a kígyó támadás előtt erőt gyűjt izmaiban,majd ugrik és mar!

szist 2013.01.06. 09:24:44

"győztünk"
írod, nem is tudtam,hogy az Alkotmány Bíróság létszámát bővítették ?
Csak ilyen lökött emberek hiszik azt,hogy mert kiment tüntetni az utcára 1.236 ember, azért vétózta meg az AB a regisztrációt!
Nem a demokrácia győzött uraim, ha ezt nem is ismerik el...
önöknél az is baj,ha van kalapja, az is ha nincs...

szist 2013.01.06. 09:26:10

@szist: bocs helyesen :
Nem, a demokráciaq győzött..

laci0011 2013.01.06. 10:09:24

@szist: Igyekszel röhögni?Menj el a fölötted a békára...

laci0011 2013.01.06. 10:13:56

A fityuszos fiúknak erős évvégi heteik voltak,0:4-re behúzták ezt a néhány hetet.Unortodox győzelem,bele is kezdtek az osztogatásba gyorsan,mert már így is késő...2002 visszanyal megint nekik,vezettek akkor is a közvéleménykutatásokban,hehe.

szist 2013.01.06. 10:15:17

@laci0011: laci
te nem vagy benne az uraim-ban
minden blogban benne vagy az uszítók mellett, sőt te vagy a hangadójuk!
Mond,ha valóban elég a fideszből , azaz
a választók 70-80%-a kormány és rendszerváltást akar.. akkor mi az akadálya?
faszkalap!

paragrafus 2013.01.06. 12:37:41

Csak a tisztánlátás és a realitás kedvéért:

Az alkotmánybírósági döntés - bár egyáltalán nem lebecsülendő, sőt én magam is nagyszerűnek tartom - egyáltalán nem jelent tartós kontrollt.
Ugyanis idén tavaszal "új" emberek kerülnek Holló András és Bihari Mihály helyére. Olyan emberek, akikkel a jelenlegi küólönvéleményt megfogalmazók fognak többségbe kerülni.
És onnantól vége lesz ennek a korlátozott alkotmányosságnak is.
Ugyanis annak a többségnek - ha nekik kellett volna dönteni - már alkotmányos lenne a regisztráció.
Ezért is a jelenlegi döntés - bármennyire is egyet tudok érteni vele - hosszú távon (kb. másfél évig feltehetően) csak tiszavirág életú.

dranok2 2013.01.07. 07:37:19

Néhány megjegyzés, próbállak egy kicsit tanítani akkor:

"De messze vannak azok az idők, amikor vakon bízhattunk abban, hogy az alkotmánybírák visszafogják a mindenkori kormány túlkapásait."

A "mindenkor kormány" kormányrendeleteket hoz, tárgyal a külföldi partnerekkel, stb. Az alkotmánybíróknak ehhez semmi köze, ők törvényekkel foglalkoznak. Törvényeket pedig, a parlament hozza, nem a kormány, ezt azért illik tudni. A parlamentet jelenleg is és a múltban is felül tudja bírálni az AB, ebben semmi változás nincs. Kivéve, ha a parlamentben sok sok képviselő egyetért. Ezt hívjuk alkotmányozó hatalomnak, bizony ez a hatalom teremtette magát az AB-t is ebből már talán látható, hogy mi a helyzet. Nyilván ha az AB teremtette volna a parlamentet akkor más lenne a lapok leosztása. Itt sincs semmi változás ugyanakkor, mindig is így volt ez, csak a múltban nagy volt a parlamentben a megosztottság, csak ritkán értettek egyet a képviselők elég nagy számban, hogy alkotmányozó erejű hatalommal bírjon a döntésük.

"Megszűnt a közmédia: az állami tv-ben, rádióban, az MTI-ben csak agitprop van."

Ez azért eléggé véleményes. Sokak szerint éppen a jelenleg visszahozni kívánt 2002-2010 közötti időkben volt agitáció és propaganda a köztévében. Elég csak megnézni a Top 10 Párt keltét www.youtube.com/watch?v=2dkG4NuJAEg például. Ez egy pártműsor volt, közpénzen.

Továbbá még ennek a blogbejegyzésnek is vannak propaganda jellegű mondatai. "Pártunk és kormányunk még mindig ugyanolyan, mint a múlt héten volt. Továbbra sem nekünk, hanem ellenünk dolgoznak." Ez erősen propaganda ízű, vagy a következő mondat, "És ha regisztrálni nem is kell, szavazni azért el kell majd menjünk." Szavazásra buzdítani így 2013 elején? Nem korai?...

"A választási törvény tele van olyan rendelkezésekkel, amelyek a jelenlegi kormánypártot hozzák előnyös helyzetbe."

Az igazság kedvéért azért említsük meg hogy a korábbi választási rendszerben volt olyan hogy egy MSZP-SZDSZ-es szavazat háromszor (3x) annyit írt mint egy más ember szavazat, ugyanis a körzetek között ennyir nagy- háromszoros különbségek voltak a balliberális oldal javára. Ezért egyébként az AB még évekkel ezelőtt megsemmisítette az egész választási törvényt... Az új rendszerben az eltérés maximum 15% a körzeti átlagtól, úgy ahogy azt a velencei bizottság javasolta, tehát az előző rendszernél jóval igazságosabb, becsületesebb rendszer született, még ha propagandában ezt nem szabad beismerni, mert hogy nézne ki...

"Alkotmányunk pont annyira van, mint 1949 és 1989 között."

1949-es időket nem érdemes emlegetni, különösen nem a mai időkkel összehasonlítani. Miért? Ugyanis azért jelenleg nem egy Sztálin által a magyarok nyakára ültetett Rosenfeld nevű zsidó, és bandája uralkodik a magyarokon (aki még a nevét is meghamisította Rákosira, holott Rosenfeldnek született). Amíg magyar vezetője van az országnak addig ez a helyzet eleve nem összehasonlítható. Egy gyűlölködő törpe kisebbség rémuralma sem Irakban (síta-szunnita), sem Dél-Afrikában, sem sehol máshol nem működött, mert csak a gyűlölet, a gyilkolás, az erőszak az alapja, semmi más.

Focew 2013.01.07. 10:58:35

Az első két bejegyzés rendben van. Utána dranok2-vel értek egyet. Indokolni kellene és nem köpködni.
A szövegben állítások vannak indoklás nélkül, pl: "A választási törvény tele van olyan rendelkezésekkel, amelyek a jelenlegi kormánypártot hozzák előnyös helyzetbe".
A választási eljárásra van link indoklásul, de csak egy blog, aminek pontossága szintén kérdéses lehet.
süti beállítások módosítása